67% dintre cupluri declară că scade satisfacția maritală în primii 3 ani, ni s-a spus la conferința de la Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), la care vă invitam mai demult să mergeți. (Mai am o invitație și astăzi, în valoare de 900 lei- vedeți la final dacă vă interesează subiectul.) Mi-am notat niște lucruri în telefon, nu am fost de acord cu tot ce s-a spus, dar mă gândeam că poate ajută pe cineva să împărtășesc de acolo. Știu că orele de psihoterapie costă, nu știu câți își permit să dea 1-200lei o dată sau de mai multe ori pe săptămână pentru asta, așa că poate găsiți ceva inspirațional.
Ideea care mie mi-a plăcut cel mai mult e că atunci când avem o perioadă grea, să nu dăm vina pe cuplu.
Dezvoltarea bebelușilor din cupluri care se deteriorează e pusă în pericol.
S-a făcut un studiu, iar la bebelușii din familii neechilibrate, au apărut mai târziu vorbirea, mersul la oliță și capacitatea de autoreglare, autoliniștire.
Ce se întâmplă după ce apare bebe
Deși muncesc mai mult amândoi, se simt mai neapreciați
Conflicte
Mama e obosită, are disponibilitate scăzută pentru partener
Schimbări de identitate ale celor 2, pornind de la lucruri mărunte: nu te poți duce la baie când vrei, căci copilul vrea să mănânce. Nu poți mânca, dormi etc. Până la shimbari profunde de priorități, ce îți dorești să faci în viață
Schimbări în cronologia cuplului
Tatăl e inhibat de prezența bunicilor/surorilor care oferă ajutor. Ideea e că trebuie să fim un pic atenți la tată.
Bebelușii se retrag din relația cu un tată nefericit, dar nu și din relație cu mamă nefericită.
Merită să știm că e o perioadă dificilă și să nu dăm vina pe cuplu pentru dificultățile inițiale. Dacă suntem obosiți, nemâncați, ne aprindem și mai ușor. Dar nu asta ne definește. Să nu dăm vina pe relație și să ne setam așteptări mai realiste.
Ce fac cei 33% care reușesc să își mențină satisfacția în cuplu?
Câteva ingrediente ale succesului:
Părinții se bucurau de bebelușii lor și răspundeau cu drag nevoilor lor (nu cu greu)
Părinții responsivi se joacă cooperativ, nu intră în competiție cu copilul pt atenție. Conflictele sunt tratate cu calm
Felul în care părinții gestionează conflictele in utero poate influența temperamentul copilului.
Copilul de peste 4 ani poate asista la certuri, dar e important să vadă și împăcare, plus acțiuni reparatorii pentru copil. De exemplu, să îl luăm între mamă și tată, să stea să se calmeze, chiar dacă asta presupune un efort din partea părinților, îi explicăm etc, ca să clarificăm că sunt responsabilitățile noastre și că noi ca adulți o să ne descurcăm cu ele.
Cum să ne certăm cu succes
Tonul face muzica- pe tonul pe care începe discuția, așa se și termină. Mulți nici nu țin minte de la ce au început să se certe, dar au continuat fiindcă ea a folosit nu-știu-ce ton, el a ținut mână cumva ridicată, ea și-a dat ochii peste cap, etc.
Lucruri cu care nu am fost de acord:
comunicarea încă e ridicată la un rang pe care nu cred că și-l merită în cuplu. Știți celebra vorbă, sexul și comunicarea? Nu mă înțelegeți greșit, sunt total pro-sex și pro-comunicare, nu pro-muțenie, fiindcă nimeni nu citește gândurile celuilalt, oricât de tare ne-am dori lucrul acesta. Dar, prea multă comunicare poate inhiba, poate strica misterul, se poate transforma ușor în cicăleală. Plus că, să fim serioși, se știe că bărbații au o inteligență emoțională mai mică decât a femeilor, nu o să le-o creștem peste noapte. Cred că atunci când vrem să rezolvăm o problemă, e bine să apăsăm pe butoanele existente la celălalt, nu să ne apucăm să-i construim butoanele. Să vorbim pe limba lui, nu să-l învățăm chineza. Asta e o provocare mult prea mare, necesită prea mult timp, apar alte probleme auxiliare.
Mi-a plăcut că cineva din sală a spus că i se pare nedrept ca mereu ea să fie cea care umblă cu psihologia în mână, care înțelege și ascultă, care vindecă și vrea să facă să fie bine. Cred că multe femei sunt în această situație, tocmai din motive de inteligență emoțională redusă la domni. Nu generalizez, vorbesc de acest caz particular, cum bănuiesc că mai sunt multe totuși.
Cearta 25. Despre lucrurile care nu se vor schimba niciodată.
(Acum îmi amintesc lucruri pe care nu le-am notat.) Se tratează cu umor. Niciodată n-o s-o înghiți pe soacră-ta, vă certați a cinșpemia oară din cauza asta, cert e că el altă mamă nu mai capătă în viața asta, deci va trebui să vă împăcați cu situația. Numărați de câte ori v-ați certat pe un anumit subiect: șosete aruncate (bine, astea se pot pune în coșul de rufe murdare, dacă găsiți cum, spuneți-mi și mie, am vreo doi candidați la noi în casă. Cred că-l creștem pe-al treilea.) Deci, șosete, soacre și umor.
Și o invitație ca o mână întinsă
Este vorba despre unul dintre cele mai mari evenimente organizate de același ISTT – Conferința Internațională de Psihotraumatologie – Traumă și dezvoltare umană, care va ave aloc pe 27, 28 și 29 octombrie. Evenimentul este unul cu subiecte grele, cred că va fi ca un bildungroman, sunt peste 20 de specialiști in reziliență și psihologia traumei, români și internaționali, care vin la București pentru trei zile de prelegeri, prezentări și ateliere.
Prima zi e dedicată mai ales specialiștilor, nu știu dacă vă interesează pe mulți. Dar următoarele zile au prezentări precum:
Ziua a 2-a
- Impactul experientelor adverse din copilarie – rezultatele cercetarilor pe populatie romaneasca
- Experiente adverse, anxietate si depresie la varsta adolescentei – repere din cercetare si psihoterapie
- Efectele traumelor din copilarie si suicidul la varsta adulta
- Cine as fi eu daca mi-as permite sa ma dezvolt? – Nu traumatizarea blocheaza dezvoltarea, ci nerecunoasterea ei
Ziua a 3-a e cu workshop-uri:
- Depasirea blocajelor, intelegere si interventie
- STOP bullying! (aș avea multe de zis pe subiect, dar nu e momentul)
- De ce am nevoie de boala mea?
- Cum cresc sanatos copiii in relatiile cu adultii
- Depresia post-partum, intre tabu si stigmat
Programul întreg e aici.
Eu vă pot oferi o invitație dublă sau poate 2 simple dacă sunt mai mulți doritori. Dv îmi scrieți că vreți, aveți timp până deseară la ora 23.59, apoi trag la sorți și pun un later edit aici. Aș vrea tare mult ca atunci când vă înscrieți să completați adresa de email corectă în comentarii. Iar dacă vreți să aflați când mai am asemenea invitații la evenimente faine, vă puteți abona aici.
Update: Câștigătoarele unei invitații simple sunt: Toma Denissa și Alina D. Felicitări și mulțumesc tuturor!
Maria
Doresc invitatiile pentru a merge cu sotul meu. Participarea ne-ar putea ajuta. Avem 2 copii si intampinam anumite probleme similare celor descrise mai sus.
Miruna
Sigur, am notat. Anunț mâine dimineață. Urmăriți această postare.
Ioana
2 oameni vor deja invitatie, dar niciunul nu a dat nici macar un like la aceasta postare. Doar mie mi se pare penibil?
(Nu sunt din Bucuresti, nu particip la conferinta.)
Miruna
Da, vazusem si eu. Ce sa mai zic acum. In general, oamenii sunt mai concentrati pe ce pot sa primeasca; poate au uitat.
Cris
As dori foarte mult o invitatie dubla (sau doar una simpla, sigur mai sunt oameni interesati) la aceasta conferinta.
Miruna
Notat.
Nicu
Suna interesanta si foarte complexa agenda conferintei. Pacat ca e la Bucuresti.
PS: Sunt faine notitele lasate aici, uneori un refresh nu (ne) strica 🙂
Miruna
O, nu. Așa zic și eu. 🙂
Știu că e o problemă, că multe conferințe sunt în București. Dar am întrebat într-un articol precedent lumea dacă să mai fac astfel de parteneriate și feedback-ul a fost încurajator.
Nicu
Anumite conferinte faine se mai faceau si la Brasov. Nu era o idee de lepadat.
Teoretic (si nu numai) fiind prin centrul tarii, era interesant si destul de accesibil de participat.
Practic, cum spuneai intr-o postare, ca ajungi sa faci 250 km in 6 ore, iti cam taie din elan, daca vrei sa aduci un speaker fain la Brasov, Sibiu sau Cluj…
Ce e bine este ca lucrurile se misca (oricat am dori sau alege sa ne concentram pe aspecte logistice mai putin pozitive ) 🙂
Raluca M.
Buna. Mi-as dori sa particip la conferinta. Am trecut prin niste etape de 2 ani si 3 luni incoace. Acum suntem mai bine, dar mereu este loc de mai bine.
Merci.
P.S. Mie imi plac parteneriatele astea pe blogul tau 😀
Miruna
Super, bine de stiut. Vezi ca mai urmeaza o treaba, joi public. Precis o sa-ti placa.
Alexandra
Mulțumesc pentru notițe! Aș vrea o invitație dublă sau două invitații simple, e foarte complex și interesant programul. Mulțumesc
Roxana
este un eveniment fain, dar chiar si ziua 2 mi se pare foarte orientata catre specislisti, eu voi merge in ziua 3 la workshopuri
Miruna
Super, bravo. Mi-ar placea si mie sa ajung. Mai ales ca sunt livrate de specialisti.
Nicole
Buna, Miruna. M-ar bucura mult să primesc o invitație pentru o persoană (adică pt mine😊) ca deh…sotul trebuie sa stea acasă cu cei doi copii. Subiectul abordat mi se pare f important si mai de actualitate ca oricând. Si noi am avut (multe) momente grele în cuplu, mai ales după primul copil! Mulțumesc!
Danielida
Buna, si eu sunt interesată de participare. Ziua a 3a pare foarte challenging ! Multumesc.
Cristina
Eu nu doresc invitatiile, chiar daca suna super programul , nefiind din Bucuresti cu 2 copii mi-ar fi imposibil de ajuns. Dar bravo pt initiativa , si btw notitele sunt de mare ajutor! 😘Multumim
Natalia
Eu cred ca a comunica inseamna sa vorbesti eficient (sotul meu e fan al acestui cuvant, na, ca-l folosesc si eu). Eficient, adica sa existe un consens, la sfarsitul dialogului sa ajungi cu partenerul la un numitor comun ( sa accept ca suntem diferiti tot e un consens, nu trebuie sa cedeze cineva neaparat). Tu te referi la prea multe vorbe (Dar, prea multă comunicare poate inhiba, poate strica misterul, se poate transforma ușor în cicăleală. ), dar a comunica nu inseamna neaparat sa vorbesti mult.
Plus ca are sens sa dezvoltam si inteligenta emotionala a barbatilor, de ce nu? Ideea e cum o faci. Cu cicaleala sigur nu merge. Dar din momentul in care eu am inceput sa vorbesc in casa de nevoile mele (fara sa acuz, fara sa ma plang etc) si omul meu a inceput, dupa cateva luni, sa vorbeasca despre nevoile lui. Si de aici, lucrurile au devenit mai simple.
Pentru ca in loc sa ne certam si sa ne impunem prin putere, ne expunem nevoile si celalalt este mult mai dispus sa asculte. Comunicare non-violenta, asta e secretul. De Marshall B. Rosenberg 🙂
Madalina
Tare mult m-ar bucura sa pot sa ofer invitatiile unor oameni dragi care trec prin cateva momente mai dificile in perioada asta.
Nu stiu daca se pune, ori ba, dar merita incercat!
Miruna
Madalina, conferinta nube despre cuplu.
Denis
Mi-ar placea si mie sa primesc o invitatie dubla la conferinta! Temele abordate par super intersante si cred ca m-ar ajuta si pe mine sa ma inteleg mai bine. Daca ar veni si sotul meu ar fi si mai bine! Sper sa fie cu noroc:)
Alina D
Asa e, costul unei terapii nu este mic deloc. Dar cand te loveste depresia( post-partum/post-trauma), cam faci tot ce poti sa “te rezolvi”.
Tare mult mi-ar placea sa ajung la conferinta, sunt intr-un moment in care as vrea sa gasesc noi resurse pt a lupta cu cele trecute, nu doar sa vorbesc despre ele si sa le accept.
Stim prea bine ca un copil scoate la iveala cele mai adanci temeri si instincte invatate la varste prea mici pt a lupta cu ele.
Mult succes!
Mimi
Ma bucur tare mult pentru ca ai ales sa imparti cu noi invitatiile! Cu siguranta ca vor fi de folos!
Eu as fi bucuroasa daca as castiga o invitatie simpla…am incercat chiar sa discut cu cativa psihologi de la ISTT, dar nu au fost disponibili la momentul respectiv!
Multumesc mult pentru sansa acordata!
Ana
Din experienta mea, de la evenimentele ISTT pleci tot timpul cu informatii utile. As vrea sa particip pentru ca sunt deja intr-un proces de descoperire si temele dezbatute m-ar ajuta sa inteleg mai bine unele mecanisme 🙂
Adela
Buna Miruna, si eu imi doresc o invitatie dubla (sau simpla) la aceasta conferinta. Multumesc!
Oana
As dori o invitație simplă, îți mulțumesc.
Schmitza
mă interesează taaaare ce se va discuta/prezenta la panelul ”Impactul experientelor adverse din copilarie – rezultatele cercetarilor pe populatie romaneasca”. Cine-mi va povesti și mie? Face cineva un Live când vine vorba de concluziile acestei cercetări?
mihaela
Mie mi-ar placea ca cei care merg sa ne spuna si noua una, doua chestii pe care le-au auzit.
Miruna
da, cred, însă e foarte greu să iei notițe și e important să fim siguri că sunt conforme cu informațiile prezentate. Nu pot pretinde asta nimănui…
Maria
Buna! Si eu imi doresc o invitatie dubla la conferinta. Multumesc!
Alexandra Aliman
Servus Miruna! Mi-ar placea sa particip, o invitatie dubla ar fi mana cereasca 🙂 Multumim pentru sinteza, pare ff interesant. Pupici
Alexandra Aliman
Salut Miruna! Mi-ar placea sa particip! Agenda, speakerii, nivelul lor de specializare sunt wow. Notitele tale mi-au parut tare interesante, si multumim de share. O invitatie dubla ar fi mana cereasca 🙂 Pupici
Toma Denissa
Buna, si eu mi-as dori o invitatie. Mulțumesc 🙂
Roxana
Buna Miruna,
Mi-as dori o invitatie simpla.. am traversat o perioada destul de grea si cred ca mi-ar prinde bine sa merg .