Deși nu îmi place expresia “te ajută bărbatul”, fiindcă mi se pare dureros de nedreaptă pentru femei. Se dă textul:
Dacă bărbatul ăla e și tatăl copiilor ei, el nu are de ce să “o ajute”, ci doar să își facă jumătatea lui de treabă fără ca nimeni să nu-i ridice vreun altar pentru asta.
De fiecare dată când cineva îmi lăuda soțul că, vai, cum a schimbat el un scutec sau vai, cum a hrănit el copilul cu mâncare din frigider, mi se pare de râsu-plansu’. Eu fac asta de enșpe ori pe zi, dar nimeni nu mă laudă, fiindcă li se pare normal.
Vai, dar soțul meu bagă și rufe la spălat!
Păi și de ce ar trebui să ne minunăm ca boul la poarta nouă, oare soțul tău nu transpiră la subraț? Oare șosetele lui nu se murdăresc? Oare miroase a mimoze și dacă poartă același tricou un an de zile, de nu e nevoie să și-l bage la spălat?
Păi, dacă răspunsul nu e nu la toate astea, mi se pare perfect normal ca și bărbatul să bage la spălat.
Vai, dar soțul meu și gătește!
Păi, și mănâncă, nu? Foarte des, chiar mai mult decât tine și copiii la un loc. De ce ar merita o statuie?
Vai, dar soțul meu stă cu copiii de fiecare dată când îl rog.
Păi, aici e important dacă respectivii copii sunt și ai lui. Că, dacă nu sunt, îl înțeleg pe om. Bărbatul nu e bonă nici pentru copiii lui. Pentru ai altuia, cu atât mai puțin. Iar pentru ai lui, e tată, deci practic un fel de filipineză part-time pe care nu trebuie să o plătești.
Cum te ajută societatea?
Prin abstinență. Ori, dacă nu, ia să vină societatea să îți facă o ciorbă din când în când, să dea țîță în locul tău ori măcar să nu te mai întrebe câte kilograme ai pus, cât mai stai în concediu, de ce scoți copilul fără căciulă și când îi faci un frățior. Societatea să-ți dea rampă pentru cărucioare, indemnizație pe cât ai cotizat, să-ți mai dea mese de schimbat scutecul și dreptul să alăptezi oricând are copilul nevoie. Și, dacă nu se pot toate astea, cel mai bine ar fi să-ți dea pace, că te vei descurca și fără ea cumva.
Tehnologia e cu dus și întors.
Există studii care arată că mamele cu copii mici intră de nu-știu-câte (multe) ori pe zi pe net de pe telefon. Aș vrea să cred că nu ca să-și verifice news feed-ul. Vedeți, chestia asta e fix cum o facem noi să fie. Pentru ce ne folosim telefoanele? Să pierdem sau să câștigăm timp. Cine pe cine folosește, de fapt: ele pe noi, ca să strângă date și să ne facă un profil psihologic pentru a ne servi chestii pe care le cumpărăm mai ușor sau noi pe ele pentru a căuta informație punctuală, pentru a câștiga timp și a ține legătura cu alți oameni atunci când nu putem pleca de acasă.
Zilele astea m-am jucat cu aplicația uGrow de la Philips Avent (ce bucurie că e tradusă și în românește!), care e fix ce trebuie pentru femeile gravide și proaspeții părinți. E ultimul răcnet de aplicație dedicată acestei nișe, au auzit de ea până și non-părinți, adulți care nu au (nici măcar de gând să facă) copii.
Eu: Am de făcut un review la o aplicație pentru gravide și proaspete mămici.
Ea (tipă supercool, fără copii și nici intenții): Aia de la Philips Avent? Cum îi zice, oare ugrow? Dacă până și eu știu de ea…!!!
Așa că musai să aflați și dumneavoastră, mă gândeam.
True story.
Iată cam ce am făcut eu cu această aplicație:
uGrow e disponibilă pentru android și iOS.
În final, dragi mămici, să știți că oricât ajutor am primi din partea bărbatului, societății sau a lui Philips Avent, baza tot în noi rămâne. Că oricât de mult noroc am fi avut când ne-am căsătorit, indiferent cât de la vest e țara unde locuim și oricâte aplicații ne-am descărca pe telefon, adevărul e ăsta: toate ajută, dar nimic nu ne înlocuiește. Mama-i numa’ una. Și ce bine că-i așa.
foto via Shutterstock, femeie obosită
Anca
Zilele trecute am descărcat aplicaţia, deși nu prea îmi folosește deoarece Tudor are 10 luni şi nu am am chef să mă apuc de introdus date. Oricum m-am uitat un pic prin ea și mi se pare prea științifică. Oi fi eu cercetător științific 😊 , dar să introduc atâtea date mi se pare cam mult: cât stă bebe la alăptat, la ce ora s-a culcat/trezit, ora la care a plâns, cât a plâns….😱😨😵. Ar trebui să stai numai cu telefonul în mână 😊 sau …. să angajezi o filipineză😅. Asta e părerea mea despre aplicaţia asta, poate pt alte mămici este utilă.
Miruna
E prea mare bebelusul tau. Plus, eu nu cred ca cineva ii foloseste toate chestiile astea. Mie, de exemplu, mi-ar fi fost foarte utila treaba cu notatul scutecelor udate, in primele zile de viata. Aveam un caiet, apoi nu il aveam, scriam pe biletele, era o varza.
Irina
Și eu o am pe telefon, numai că e-n engleză, ca să priceapă și al meu ce zice acolo 😀
Miruna
Good, great! 😉 sa priceapa cand scrie: fathers should cool everyday (al tau chiar face asta), should put baby to sleep and fove moms a good neckmassage ;)))
Andreea-Carmen Radu
He, he! Acum încep și eu cu chestii de genul “pe vremea când Tudor era bebe, ce bine mi-ar fi prins” :)…e tare faină aplicația. Și, nu, să nu mă întrebi dacă am de gând să o folosesc la următorul 🙂 🙂 🙂
Miruna
Hahah, nu imi pune cuvinte in gura :))
Roxana
Pe vremea mea mamaie…:)))
Fain!
Miruna
Hahah, babushka :))) asa ma simt si eu. Stai sa vezi inca peste vreo 2 ani.
dia
Dar cine își notează câte scutece ude are bebe, cât a mâncat, cât a dormit? Cred ca mi-as fi pierdut mințile😁Eu am zis ca atâta timp cât mănâncă, uda scutece și doarme( asta cât de cât) totul e bine:))
Miruna
Ba da, eu notam scutecele ude si fiecare masa: cat timp dureaza si care e frecventa. Ca sa stiu daca alaptatul merge bine. Da, aproape am innebunit.
Nicolae Duta
Tehnlogia e super daca stim sa o folosim, un barbat e bun oricand la casa femeilor asta-i clar, as avea de comentat legat de societatea cam ‘needucata’ in care ne invartim !
Miruna
Comenteaza linistita, am senzatia ca am fi in asentimentul tau 😜
Bubulina
Eu am folosit ceva similar in engleza. Primele cateva zile am tot notat pe un caiet cat doarme si cand/cat mananca. Eu uitam de la o masa la alta de la ce san a supt, asa ca trebuia sa imi notez, ca nu sugea decat foarte rar de la amandoi o data, si trebuia sa ii dau alternativ; frecvent uitam si cand l-am schimbat ultima data sau la ce ora s-a trezit – era un blur total in mintea mea. Asa ca sotul meu a facut cercetari de vreo aplicatie pe telefon sa-mi fie mai usor, ca apoi uitam unde am pus caietul, ha ha ha. Si a gasit cateva, prima incercata a fost si folosita. Imi notam intradevar tot legat de somn, scutece si papa – si asta pana pe la 6-7 luni. Imi placeau mult graficele. Folositor a fost si sa trec medicamente/temperatura cand a fost cazul.
Dupa ce am incepul sa folosesc asa ceva, m-am linistit si relaxat in privinta copilului, stiam ca totul e in regula, chiar daca eram o uituca.
Miruna
Da, măi, știu, și eu scriam într-un caiet legat de scutece udate și mese la sâni, era un coșmar.
mihaela
O aplicatie foarte interesanta. Nu stiam de ea, multumesc.
Miruna
Să crești mare 🙂
andressa
Feminista mea! Și te știu de când erai mică, mă! M-am emoționat!
Miruna
Eeah, adevărul e că și eu când reciteam, parcă te auzeam pe tine vorbind. You brainwash me.
Ada Chindea
Cel mai dulce era cand imi spunea mama dimineata… Ce obosit e Edy!… in conditiile in care el dormise toata noaptea si eu ma trezisem de vreo 5 ori sa alaptez… in alta camera :)))) In general, barbatii sunt pusi pe un piedestal de catre generatia anterioara. Noroc ca ai nostri stiu singuri sa se dea jos 😀
Miruna
Si ne au pe noi sa le amintim din cand in cand 😜
CristinaM
Eu am dat de aplicatie de pe la inceputul lui august… fiindca primeste formula, aplicatia e super utila, notez orele si cantitatile, la temperatura tin evidenta, este utila si pentru linistea mea psihica… atat cat se poate
Miruna
Da, îmi imaginez. Ce bine că ai descoperit-o!
Anca Coman
Eu am gemene si notez orele si sanul de la care le dau ca sa le inversez data viitoare. Oricum se decaleaza ca nu au cum sa mănânce la fel de fiecare data. Daca nu ar fi soțul si mama cred ca as înnebuni! Asa ca apreciez orice ajutor de la tehnologie ca sa rămân în toate mințile 🙂