Ce șanse au medicii români plecați în străinătate dacă vor să se întoarcă în România?

doctor străinătate

Și, cum e acasă, ne întreabă mulți, mai ales pe soțul meu. În traducere liberă, ar fi, de fapt: ”vă pare rău că v-ați întors?”. Asta e pe buzele sau în mințile tuturor, nu e un secret pentru nimeni. Cum e, de fapt? Care e adevărul, când intră lunar salariul și când îți vin facturile la curent.

Mă simt ca un experiment social

După ce-am lăsat totul și-am plecat în Anglia, am învățat să tratăm pacienți într-o altă limbă și la alte standarde, ne-am întors la loc să facem aceleași lucruri, numai că în alt fel.

Sistemului medical românesc nu îi lipsesc doar banii

Ăsta e cel mai mare mit, creșteți salariile medicilor și se vor vindeca toate bolile din țara noastră. Complet fals. Putem ridica cel mai șmecher spital dintre spitale, iar el va zace singur să-l ștergem de praf. Până când mai există asistente care pleacă acasă cu hârtia igienică de la pacienți, până mai sunt bucătărese care-și fac afacere de catering din porția bolnavilor internați, până se mai fură ca-n codru și lucrurile mici, până nu se taie răul de la rădăcină, lucrurile nu se vor schimba prea curând.

Știți câți medici tineri cunoaștem doar noi, Horațiu și cu mine, care s-ar întoarce mâine înapoi? Care ne sorb cuvintele și gesturile și care înghit în sec de cât ori le povestim de partea aia frumoasă a vieții de acasă. Credeți că nu ar vrea și ei? S-ar întoarce mâine, dar ce șanse reale ar avea? Nu să se îmbogățească, nu să facă averi, că uitați-vă la noi. Tot o mașină conducem (amândoi pe aceeași), tot într-un pat dormim, tot cu o lingură mâncăm. Dar măcar să nu moară de foame. Să-și permită un concediu o dată pe an. Să-și poată trimite copiii la școală. Să-și plătească o chirie decentă într-un bloc. Nu vor luxul de pe lume, să știți. Luxul lor e faptul că își pot vedea părinții mai des, că vara se termină cu miros de zacuscă și că prietenii nu și-i văd numai pe skype. Și mai vor ceva. Condiții de muncă decente. Respect, reguli, mentori. Cam lucrurile astea de bază, cele pentru care și-au ales această profesie în primul rând, nu cele pentru care au fugit de ea.

Mâine dimineață, are loc o dezbatere intitulată ”Doctor la mine acasă: Provocări și soluții pentru specialiștii medicali care se întorc în Romania”, moderată de Vlad Mixich, la care va participa și Horațiu. Lista completă de speakeri este următoarea:

  • Vlad Voiculescu, Observatorul Român de Sănătate
  • Marius Bostan, Antreprenor și Inițiator al programului Repatriot
  • Liviu Fatu, Avocat și reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul București
  • Dr. Wargha Enayati, Healthcare Business Innovator
  • Dr. Horațiu Ioani, Medic specialist neurochirurg și Fellow of the Royal College of Surgeons of England
  • Catrinel Hagivreta, Fondator și CEO MEDIjobs România

Evenimentul va avea loc la noul sediu Impact Hub, de la Timpuri Noi Square – Splaiul Unirii 173, sala Viena. Invitații sunt așteptați începând cu ora 9:30, urmând ca dezbaterea să înceapă la ora 10:00 și să se încheie la aproximativ ora 12:00. Este un eveniment pentru presă, însă, dacă e cineva interesat și vrea să vină, e binevenit. Invitația e mai jos.

Știu că am în lista de prieteni mulți medici plecați în străinătate sau mulți care se gândesc să plece. Cred că, pentru ei, o să fie cel puțin interesant. Eu transmit orice întrebări apar, oricât de incomode. Mai mult, voi face un live pe facebook, de la eveniment. Dacă vă interesează, puteți urmări aici. Știți că îmi doresc să ne întoarcem cât mai mulți, să fim împliniți și sufletește, nu numai profesional, dar să fie pe cinstite, nu pe promisiuni și speranțe false.

Am deja câteva întrebări pertinente pregătite, strict din experiența noastră de când ne-am întors. Una dintre ele este cum de România recunoaște atât de greu specializările obținute ”pe dincolo”? (Știm cazuri concrete, unele vehiculate prin presă mai demult)

p.s. Când mi-am depus actele la Colegiul Medicilor Dentiști din Anglia știți ce a trebuit să fac pentru echivalări? Nimic.

Ne vedem mâine.

Articolul anterior

Ce sunt în stare să fac pentru copilul meu

Articolul următor

Viața ca o cură de slăbire

17 Comentarii

  1. cristina

    3 chestii:
    1. Si ingrijitoarele sa nu mai plece acasa cu cate 5 dintre halatele pentru bolnavi…

    2. Pai, parca se stabilise intr- un post anterior ca dentistii nu sunt medici… :p (glumesc, da?)

    3. Poate ar fi fost de invitat/ participat (actualii decision makers) domnul Buicu, Cepoi, presedintele CMR…

    Succes

  2. diana lupu

    Of! Grea tema de discuție… Poate în alta epocă, a nepoților noștri, să fie mai bine. Altfel, mi-am pierdut speranța.

  3. mihaela

    1.De ce in sistemul de stat esti umilit, bruscat, tratat cu dispret si la privat toata lumea zambeste?
    2. De ce la stat se pune branule fara probleme si la privat “nu iti gaseste vena”?

  4. Amy

    Miruna, degeaba se intorc oamenii buni in domeniu, acasa, daca sistemul este la pamant. Am urmarit povestea medicilor care si-au dat demisia saptamana trecuta si n-am facut altceva decat sa-mi intaresc si mai mult ideea ca trebuie sa plecam din Romania cat mai curand.

    Oameni capabili sa faca lucruri frumoase, avem, dar ce se intampla atunci cand li se taie craca de sub picioare si n-au cu ce sa mai faca lucruri bune? Hai sa recunoastem ca la noi nu-i bine deloc, n-o sa fie nici in urmatorii ani daca la putere raman aceiasi oameni corupti, insetati de dorinta de-a face cat mai multi bani, prin urmare, n-o sa poti sa te simti niciodata sigur in Romania. Fereasca Dumnezeu sa ajungi intr-un spital de stat romanesc.

    • Tu îți dai seama că eu îi cunosc, știu exact cât suflet au depus în acel proiect, ei sunt cei care l-au adus pe Horațiu în România, povestea e destul de complicată. E foarte trist, eu sper încă să mă trezesc ca dintr-un vis urât.

  5. Cristiana

    Multumesc! Voi urmari si eu liveul cand ies din garda.

    • Gardă ușoară! Au făcut un sondaj foarte mișto, e chiar la începutul dezbaterii, au întrebat medicii români din străinătate în ce condiții s-ar întoarce. Ce așteptări financiare ar avea. Rezultatele sunt uimitoare.

  6. Prietena mea din copilarie a plecat din anii de rezidentiat in Franta. A zis ca ce a facut in spitalul ala de provincie in cateva luni nu a vazut in toti anii din Romania pentru ca da, in romania nu o lasau sa faca manevre decat sa se uite iar in Franta coordonatorul o coordona si el se uita si ea facea manevrele. A incercat sa echivaleze si sa termine rezidentiatul in Romania si pe langa ca a fost purtata de ici colo prin bucuresti, in amaratele ei de zile de concediu de tanar angajat care voia sa ajunga si la parinti si bunici in nordul Moldovei, si nu a reusit NIMIC pana nu a scos atentii.

    Cam aici e diferenta din spatele frontului.

    Mai e ceva in neregula in sistemul romanesc medical si m-a afectat direct, si anumite faptul ca, in romania, ca si in America, doctorii primesc “atentii” de la firmele farmaceutice pentru prescris anumite medicamente. In occident asta e conflict de interese si nu e fapt curent.

    Si mai in neregula este dilema botosaneana: cum de sunt cateva sute de bolnavi de ochi (orbi) pensionati medical dar cu permis de conducere?

  7. Andreea

    Miruna am si eu o intrebare intrebatoare…ai idee unde as putea sa merg sa intreb daca mi se recunoaste specialitatea luata in Germania daca vreau sa ma introc acasa? Eu pe net nu gasesc NIMIC

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 159 queries in 0.414 s