Datorită faptului că suprafața pielii raportată la greutate este de 2 ori mai mare la un sugar decât la un adult, bebelușul va pierde mai multă apă prin transpirație. Unde mai punem că pe vreme de caniculă transpiră oricum mai mult, mai pierde apă și prin plâns, urină și scaune.
Din această cauză, sugarii au nevoie de 3 ori mai multă apă decât adulții, raportat la greutatea lor. De unde e bine să vină această apă și cum să fie ea, am scris în cele ce urmează, pentru cei preocupați de subiect. Poftiți de vă serviți.
Bebelușul 0-6 luni
Oricât ar arăta termometrele, oricât de roșu ar fi codul de avertizare, oricât de încinsă ar fi mama, bebelușii alăptați exclusiv nu au nevoie de supliment de apă până la 6 luni. Atâta vreme cât li se permite să sugă la cerere, putem fi siguri că ei își iau necesarul de hidratare de la sân. Laptele de mamă conține 88% apă. Studii efectuate la temperaturi între 21 și 41gr Celsius, atât în mediu umed, cât și uscat confirmă acest lucru. (sursa 1, 2, 3)
Nici bebelușii care beau lapte praf nu au nevoie de supliment de apă înainte de diversificare, deși s-ar putea ca ei să simtă nevoia să bea mai mult lapte, când e foarte cald.
Bebelușul 6-12 luni
Adică, după diversificare: laptele matern sau laptele praf conține concentrația necesară de minerale și săruri, deci apei îi revine doar funcția de rehidratare a organismului. O putem oferi la mesele principale, putem lăsa copilului sticluța cu apă la îndemână în casă, undeva la nivelul lui ca să ajungă ușor sau îi putem oferi atunci când bem și noi. Eu mă distrez și acum când mai uit să îi dau copilului apă și mă trezesc eu că îmi torn în pahar, iar el vine și întinde mânuțele însetat!
Care apă e cea mai bună apă pentru bebelușul meu?
Dacă vă preocupă subiectul și faceți parte din categoria de părinți care se informează și apoi aleg, veți fi bucuroși să aflați că există anumite ape recomandate pentru bebeluși și copii mici. Tocmai fiindcă rinichii lor nu sunt încă adaptați să prelucreze sarea, de exemplu, în primul an le gătim fără sare, nu-i așa? Sarea poate fi ascunsă însă în cantități mari chiar și în apă, așa că citiți eticheta pe orice produs oferiți bebelușului dumneavoastră!
Alte alimentele în care poate fi sarea ascunsă:
- Pâinea proaspătă și pâinea prăjită
- Produsele de patiserie dulci pot avea sare ascunsă, chiar dacă sunt îndulcite cu ceva teoretic sănătos.
- Cerealele (da, știu, citiți etichetele! Inclusiv ale produselor pentru copii. Chiar și fulgii de ovăz instant conțin 350mg sodiu în ¾ cană.)
- Produsele degresate, din comerț (nu înțeleg obsesia oamenilor pentru zero grăsime, mai ales bebelușii au nevoie de ea.)
- Mezelurile (sper totuși că nu le oferiți bebelușilor așa ceva)
- Produsele conservate sau congelate (mă refer la cele de tip fast-food, nu la legumele simple și nici la supa de casă, pusă la congelator. Ci la pizza, de exemplu, chiar dacă e doar cu brânză și roșii, nu e un aliment potrivit pentru bebeluși. Conținutul ridicat de sare e doar unul dintre motive.)
- Și… apa. Poate cel mai secret loc unde se poate ascunde sodiul.
La ce să fim atenți pe eticheta apei pe care o dăm unui bebeluș sau cu care îi pregătim laptele praf:
(sursa: Ghidul apelor minerale naturale, de Adrian Feru)
La noi, de exemplu, revista Forbes a făcut anul trecut un studiu legat de opinia mamelor la nivelul întregii țări. Topul a fost realizat pe baza răspunsurilor mamelor cu vârsta între 22 și 35 de ani, care au copii cu vârste între 0 și 5 ani, și care locuiesc în 41 de orașe din România cu peste 50.000 locuitori.
Mamelor li s-a cerut să precizeze ce apă minerală plată folosesc pentru copilul lor, să numească marca de apă în care au încredere, care este cea mai sigură pentru copilul lor și să denumească brandul de apă cu cel mai ridicat nivel de calitate. Aquatique a obținut cel mai mare punctaj la toate aceste criterii, fiind desemnată cea mai bună apă minerală plată pentru sugari și copii mici.
Știam chestia asta din 2016, fiindcă se făcuse vâlvă în mediul mamelor aflate în chinurile diversificării atunci. Așa că, săptămâna trecută, de Sf. Petru, când lumea se cocea prin orașe, eu am dat o fugă până la munte, în inima Bucegilor, să văd de unde vine apa asta lăudată. Precis ați văzut-o în magazine, ambalajul e roz și are un bebeluș pe el. Plus că este recomandată de Societatea Română de Pediatrie, care confirmă faptul că Aquatique poate fi folosită atât pentru prepararea hranei bebelușilor, cât și pentru consumul întregii familii.
Și cum am postat o poză de la fața locului, mi-a scris o prietenă chiar din Marea Britanie, să-mi spună că ea doar Aquatique folosește pentru bebelușul ei. (există și pe piața din UK)
Ce am aflat la conferința de presă, cu ocazia împlinirii a 10 ani de Aquatique:
- E o apă 100% românească, cade din cer românesc și se formează prin pământ românesc.
- Poate fi folosită la prepararea laptelui praf pentru bebelușii hrăniți cu formulă.
- Ambalajul e BPA-free. În general, pot apărea urme de BPA doar dacă pet-ul e făcut din material reciclabil, unde acesta poate fi contaminat pe circuitul de reciclare cu PVC (din care se face BPA). Ca specialist, nu aș recomanda fracție de pet reciclabil în industria alimentară, a declarat Radu Lăzăroiu, Managing Director Romaqua Group.
- Ce se întâmplă cu o sticlă lăsată în soare, nu neapărat la temperaturi înalte – ultravioletele depreciază legăturile chimice din plastic și apa capătă un gust de slănină râncedă. Nu devine toxică, nici vorbă, însă cine poate bea o apă cu asemenea miros? a glumit Radu Lăzăroiu.
- Ajutor în cazurile de bebeșuși cu reflux gastro-esofagian. Aquatique e o apă ușor alcalină. Ph-ul la sursă e 8.2 -8.4, în sticlă e 8.
E exagerat să-i gătim bebelușului cu o apă pură, controlată? Asta decide fiecare. Cert e că trăim într-o lume în care folosim internet fără să-l vedem, vorbim la telefoane fără fir, respirăm aer fără să punem mâna pe el, deci putem accepta că am depășit un pic faza de ”până nu văd, nu cred”, că există niște lucruri bune sau rele în apă, chiar dacă ochiul nostru nu le poate identifica. Sfatul meu e să vă preocupați de orice dați copilului când e mic, mai ales când vine vorba de apă, tocmai fiindcă nu e ceva care să fie consumat din când în când sau rar, la ocazii, ci des, în fiecare zi câte un pic.
Cristina
foarte misto asta cu refluxul acid. E prea tarziu pentru mine, dar o sa tin minte pentru bebe2.
Miruna
Urmeaza bebe2 deci! Felicitari :))
Mihaela
Da, este gustoasa. Mie imi plac mult apele alcaline. Si eu o folosesc pentru gatit. In schimb, ii dau sa bea Bucovina, aceasta ne-a fost recomandata de doctorul pediatru.
Miruna
Nu m-as fi gandit ca pediatrii recomanda si ape :))) mi se pare foarte tare.
Carmen
Eu aveam impresia ca o alta apa este recomandata ptr bebelusi, curand mi se termina apa lui deci merg la cumparaturi sa testam marca asta. Sare peste tot, zahar peste tot, m-am chinuit mult sa gasesc biscuiti decenti ca si ingrediente, inca ii caut.
Roxana
Cred ca trebuie sa ii faci in casa ca sa fie ok 🙁
Decenti poate se mai gasesc.
Abia astept sa testez apa asta minune, aici fiecare apa are alt gust si le-am luat la rand 🙂 in Romania luam o apa si aia era, acum sunt pusa pe testat.
Miruna
Si eu ma feresc de biscuiti, pana si cei de la brand-uri destinate copiilor sunt plini de zahar 🙁
Cricket
Biscuitii Organix :). Nu au zahar.
Miruna
mie mi se par dubios de dulci…
Cricket
Sunt indulciti cu suc de struguri, scrie pe ei. Si sucul de struguri nu e cu zahar…sunt ingredientele pe cutie.
Miruna
ok, deci avem încredere că e chiar așa? Adevărul e că strugurii chiar sunt dulci rău.
Iulia
Biscuiti Holle Baby, Organix, Hipp ( cei cu mar) si facuti in casa cei mai buni.
Miruna
merci
Mămica Bonus
Deși apa teoretic n-are gust, Aquatique îmi aduce aminte de copilăria mea la munte, când beam apa direct de la izvor.
Miruna
Foarte interesant. Fix asta ziceau oamenii astia la conferinta, ca apa cu care crestem in primii ani de viata e cumva matricea apei pe care o vom cauta apoi toata viata.
Iulia
Si noi folosim Aquatique pentru N dar si pentru noi, alternam din cand in cand cu Bucovina.
Miruna
Mi se pare foarte tare cat de multe mame au spus ca asta folosesc pentru bebelusii lor!
Ioana
Am vazut ca ti-a mai scris cineva pe fb, eu scriu aici ca sa ramana. Si fetita mea a avut probleme cu constipatia si am incercat totul, numai la apa ca posibila cauza nu ma gandisem! Mai ales ca ii dadeam ape mai scumpe. Din a doua zi de Aquatique nu a mai avut problema asta, sa bat in lemn. Chiar e foarte buna apa.
Miruna
Da, măi, mă bucur că ai rezolvat problema. Și cât de simplu!
Anca Munteanu
Nu am înțeles dacă se folosește sau nu la gătit. Eu stiu (cat știu, din facultate) ca prin fierbere apa plata (datorita evaporarii) se concentrează în săruri. Tocmai de aceea apa plata nu se fierbe. Voi știți altceva???
Miruna
orice apă se concentrează prin fierbere cu orice ar avea în ea, din simplul motiv că se evaporă și rămâne mai puțină.
Da, se folosește la gătit pentru bebeluși și copii mici, inclusiv la prepararea laptelui praf.
o femeie
eu tin minte cand era bebe mica, la caldura, ca sugea ziua mai putin si mai des, fix de hidratare.
Intrebarea mea despre apa asta plata: se vinde si in sticle de sticla? Ci livrarile acasa cred ca devine accesibil oricui.
Miruna
nu. Au explicat oamenii la conferință că e mult mai complicat în sticle de sticle nu pentru ei, ci pentru retailerii mari. Fiindcă sunt mult mai grele și fiindcă se sparg foarte ușor, deci lanțurile de magazine preferă pet-ul. Imaginează-ți un angajat să manipuleze un bax din ăla imens cum vezi la metro de apă la pet sau sticle de sticle. Și să i se pună un cârcel fix atunci… nasol moment. Cu barca pe conductă.
Cricket
Si Aqua Carpatica e recomandata de Societatea Ro de Pediatrie. Noi asta folosim.
Alina
Si noi urmarim apele cu ph cat mai mare, de obicei, dar folosim si apa de la robinet care cica in Cluj ar fi mai mult decat potabila…chiar e buna, de f a pt 🙂
Miruna
Dacă avem varianta de a bea o apă curgătoare, cred că e prima variantă oricând. Însă în București nu prea e cazul… Sau în Constanța mai știu.
cristina
Dar stii ca in marea britanie regula oficiala e sa se recomande doar apa de la robinet fiarta si racita.
Miruna
nu știam, că eu m-am întors în România 😛
Livia
Și eu folosesc tot Aquatique pentru bebe, doar ce am început diversificarea. La prepararea mancarii fierb apa de la robinet. O fi bine ? Sau pot folosi tot Aquatique și la prepararea mâncării?
Miruna
Poți folosi și pentru mâncare dacă vrei 🙂 se folosește și pentru laptele praf la bebeluși. Spor la diversificat! 🙂
Mari
Pana la urma, apa plata pt formula, se fierbe sau nu? Eu o fierb mereu, iar pediatra mi-a spus ca nu are nimic pt ca oricum laptele praf conține tot ce ii trebuie bebelului.
Miruna
Părerile sunt împărțite. Cei de la Aquatique au recomandat fierbere, însă doar pentru extrasiguranță. Apa e oricum pură. Sterilă nu e oricum, din momentul în care ridici capacul de la oală și ia contact cu aerul. Copilul nu trebuie să bea lapte steril, singurul motiv pentru care se sterilizează biberoanele este că laptele în sine e un bun mediu de cultură și fiindcă la un simplu spălat poți rata o picătură de lapte sau ceva. Și ca să excludem asta, sterilizăm. Dar apa… Mna, depinde însă și apa aia de unde e și cum e și câtă încredere ai în sursa ta.
bunica cu bundita
Apa buna, bebelusi fericiti!!!