Sigilarea dinților, ce le recomandă dentiștii pacienților și ce le fac copiilor lor

Mulți părinți îmi scriu că li s-a propus de către medicul dentist să sigileze dinții copilului și nu prea știu dacă să facă asta sau nu. Așa că, bun venit la lecția de stomatologie despre sigilarea dinților, pe înțelesul tuturor. Vă spun care este protocolul în Marea Britanie, unde am profesat aproape 5 ani de zile, ce arată studiile (inclusiv despre riscuri), dacă dentiștii le recomandă cu gândul să se îmbogățească și, cel mai important, dacă sigilează dinții copiilor lor.

Sigilarea este o metodă de profilaxie în marea ei parte, mereu le explicam părinților că e ca și cum am aplica un strat de ojă peste suprafața măselelor, în șanțuri, acolo unde se formează cariile de obicei.

În linii mari, sigilarea e de două feluri: simplă și lărgită.

Cea simplă e atunci când dintele sau măseaua abia a erupt și e neatinsă de carie. Nu implică freze, turbine, șlefuire de nici un fel.

Se aplică acea ”ojă” de care vorbeam, care este un compozit flow special pentru sigilări. Înainte de aplicarea lui se poate curăța suprafața dintelui cu un acid care demineralizează un pic și face ca acest compozit să se lipească mai bine. Tehnicile de aplicare și pașii sunt diferiți (pot implica și bonding), depinde ce sistem folosește și preferă dentistul.

Sigilarea lărgită e  când în smalț există deja o carie incipientă și trebuie curățată un pic. Restul e cam la fel, materialele pot să difere.

Ce nu înseamnă sigilarea:

Că nu mai e nevoie să se spele pe dinți. Că le dăm copiilor să mănânce ciocolată zilnic. Că ne culcăm pe-o ureche că nu vor mai face carii în veci!

Protocolul din Marea Britanie

Sigilăm ca prevenție, dacă noi considerăm necesar. Facem fluorizări la toți copiii peste 3 ani. (nice guidelines aici.)

Ce spun studiile

Teoretic, ideea de prevenție e bună și o îmbrățișăm cu toții. Însă, cât de eficientă este ea după ce o punem în practică? Cercetătorii nu s-au hotărât încă. (sursa 1, sursa 2) Studiile care compară eficiența profilaxiei prin sigilări sau fluorizări sau combinații între ele spun ”we found some low quality evidence”, deși inițial rezultatele indicau în favoarea sigilărilor.

Toxice? Sigilările nu sunt BPA-free!

Pariu că nu v-ați fi gândit la asta. Bisfenol-A este bau-baul prezent în materialele plastice, acea substanță care e important să lipsească din toate biberoanele, tacâmurile și vasele copiilor noștri. Studiile arată că sigilările măselelor eliberează BPA, cea mai mare cantitate imediat și la o oră după tratament. (sursa)

Acumularea de BPA în corpul uman poate afecta sistemul hormonal, cardio-vascular, creierul și comportamentul, poate crește riscul de cancer, obezitate, diabet, iar cei mai vulnerabili sunt copiii și bebelușii expuși, fiindcă organismul lor elimină mai greu această substanță. (sursa)

Alte riscuri:

Sigilare sărită: Sare sigilarea, nu îți dai seama și se formează carie în locul ăla mic. Se previne cu controale stomatologice, igienă și dietă. Sigilările sar frecvent, nu e neapărat semn că e idiot dentistul, sunt mai mulți factori care pot fi implicați. Teoretic, o sigilare care durează 2 ani poate fi considerată de succes.

Carie sub sigilare: din păcate, am văzut câteva situații din astea, unde am depistat caria întâmplător și numai pe radiografia de control. Explicația acolo e că ceva s-a întâmplat când s-a sigilat dintele, fie nu a fost curățat bine, fie a fost sigilat peste un punct mic de carie incipientă, marmorație sau ceva nedepistat, care apoi a săpat mai adânc.

Ce spun dentiștii

(Am întrebat câțiva colegi în care am încredere, să vedeți și alte păreri în afară de a mea și a dentistului dumneavoastră.)

I-am sigilat dinții fetiței mai mari, fiindcă cea mică nu are încă molari definitivi. Și să vezi ce s-a întâmplat: de pe o măsea i-a sărit după câteva luni, eu nu am verificat și a făcut căruiță de fisuri. – dr. Bianca Voinea, medic stomatolog.

Am întrebat-o dacă îi va face sigilări și fetei mai mici, zice că da, însă cu un material care eliberează fluor. ”Să știi că am avut copilași cărora le-am făcut sigilări tot cu flow. A fost un exercițiu bun pentru ei să se obișnuiască cu dentistul. Inclusiv pentru fiica mea.”

Nu mi-am sigilat molarii decât când am mai crescut, nu în copilărie. Când eram eu mică nu se punea accentul pe prevenție, iar pe molarii 1 aveam deja obturații. Singurele! Am fost certată rău pentru acele carii. Și după, m-am spălat mai bine și mi-am sigilat restul de molari.” -dr. Andreea Jianu, medic specialist ortodont

Da, i-am sigilat molarii de 6 ani. Motivul: să fiu oarecum protejată eu psihic de gândul că ar putea face carii și el fizic de același lucru. Asta nu m-a împiedicat să stau cu gura pe el să se spele. Să îl verific. Și, uite, acum la 11 ani, a fost în cantonament și am identificat imediat că seara nu s-a spălat pe dinți. Avea dinții incărcati și deja gingivită …am înnebunit! -dr Ioana Avram, medic stomatolog specialist   

 Eu nu mi-am sigilat molarii pentru că nu existau aceste metode acum 25 de ani și m-am ales cu carii foarte adânci la molarii de 6 ani. Cei de 12 ani au scăpat pentru că am invățat să mă spăl mai bine pe dinți. La 6 ani, imediat după ce erup, trebuie sigilați așa încât exact când sunt slab mineralizați, iar copiii prea puțin îndemânatici să îi spele, îi protejăm de carii. La 12 ani, când erup molarii de 12 ani, repetăm și la aceștia operațiunea. Dinții adulților nu trebuie sigilați. Sigilarea este foarte bună și succesul depinde de cum cureți dintele înainte de a aplica sigilantul. Se curață neapărat cu airflow. Și da, când copiii mei vor avea molari de sigilat, îi voi sigila. -dr. Simona Boberis, medic stomatolog.

Concluziile mele și ce să faceți cu copiii dv:

Eu nu mi-am sigilat măselele, deși Giasemi mi-a propus (mentora mea  grecoaică, din UK). Am o obturație ocluzală de amalgam de pe la 12 ani, care stă bine-merci. Nu mă ating de ea. Riscul meu de carie e mai degrabă interdentar, nu ocluzal (cam așa e la cei mai mulți adulți), igiena e bună, dieta îngrozitoare. Dacă o să am nevoie de plombe, o să plâng vreo 3 zile probabil, dar asta e, până atunci nu se atinge nimeni de dinții mei. Bine am făcut că am refuzat atunci: 5 ani mai târziu, acele suprafețe au rămas fix la fel.

Din practica mea: dacă aveam un pacient cu o igienă bună, dietă rezonabilă, risc scăzut de carie și cu părinți degrabă conștienți de importanța periuței în viața lor, nu le recomandam sigilare. De ce? Fiindcă nu consider că merită să mă ating de un dinte integru, care are risc scăzut să pățească ceva. De ce să îi pun acid să îi demineralizez suprafața, ca să o acopăr eu cu ceva? E cam ca și când te-ai murdări cu ceva doar ca să te poți spăla sau ca și când te-ai tăia în ceva, doar ca să te poți pansa. Nu are foarte mult sens. Plus că apare riscul să sară acel material de sigilare, acolo să rămână o gropiță de care nu știi și, hopa, să se formeze o carie. La câte sigilări sărite sau carii sub sigilări am văzut și reparat, sănătate și drum bun, eu zic pas.

Dacă avem un copil care nu se spală pe dinți, mănâncă multe dulciuri, are risc crescut de carie și niște părinți mai puțin conștienți de rolul periuței în viața lor, da, acolo clar recomand să sigilăm. Fiindcă șansele de a plomba acel dinte peste 2-3 ani sunt oricum destul de mari, iar beneficiul sigilării e mai mare decât riscurile ei.

Cât despre copilul dv, cred că cel mai bine este să vă sfătuiți cu dentistul care îl vede, nu cu un articol pe blog 🙂 Însă, mergând acum un pic mai informați, am încredere că împreună veți lua cea mai bună decizie.

Sigilarea, o afacere pentru medicul dentist?

Să vedem cât costă o sigilare. Între 50 și 100 de lei, în funcție de zonă, cabinet și dinte. Vă spun eu că nu se îmbogățește nici un dentist din chestiile astea, când și-ar putea folosi acel timp să șlefuiască 2 dinți și să facă o lucrare de sute de euro pe ei. Asta doar așa, că e normal să ne roadă curiozitatea 🙂

Ce voi face cu băiatul meu?

Nu știu încă, el are abia 1 an și 4 luni și sper să se încadreze în prima categorie de pacient cuminte și spălător de dinți. La capitolul factor ereditar stă bine, părinții lui sunt amândoi prieteni cu periuța, problema e că mamă-sa e mare fan ciocolată, sper ca ăsta să fie marele meu secret față de el :p

Despre cum să ne spălăm pe dinți corect, am scris aici.

19 lucruri pe care nu le știați despre dinții copilului dv am scris aici.

foto via Shutterstock, copil la dentist

Articolul anterior

Celor care vor să plece din România, scrisoare de la cineva care s-a întors

Articolul următor

BAC-ul a trecut, visele-au rămas

37 Comentarii

  1. Rusu Delia

    Superb articol, draga mea! Nu stiu daca vei putea tine acest secret foarte mult timp, dar eu iti urez succes! Pupicei pentru toti!

  2. Me

    Buna, as putea cere o parere? Crezi ca ar trebui sigilati dintii unui copil de 1 an si 8 luni cu o carie mica pe un dinte? Nu mananca dulciuri, il spalam pe dinti de 2 ori pe zi de obicei, e alaptat inca.

    • Hm, îmi e greu să îmi imagine că ar fi cooperant, când e atât de mic. Pe de altă parte, dacă stă, de ce nu. Se sigilează și molarii temporari dacă pacientul cooperează.

  3. In Olanda la dentistul de copii au zis ca ei nu mai sigileaza, ii fac periaj la 6 luni cu nu’s ce substanta anti nu’s ce. Nu l-am periat, are 2 sigilii pe masele si cu alea cred ca ramane, ca vad ca s-a stabilizat situatia odata cu schimbarea dintilor de lapte, nu mai face carii

    • Probabil se face o fluorizare. Păi asta compară acele studii, cu rezultate nu foarte concludente… Dacă tu vezi că s-a stabilizat treaba, inclusiv pe parte de igienă și alimentație, fă așa în continuare.

      • Nu fluorizare cred, mi-a explicat ceva cu o substanta care nu lasa bacteriile sa se dezvolte, dar am inteles pe sarite, ca mi-a zis in olandeza :))
        Cu igiena stateam bine si inainte, dulciuri nu primea acasa decat rar, dar natia asta mananca ciocolata pe paine, manca in afara casei f mult. Dupa 2 anestezii generale si 6 dinti scosi in total, a mai crescut si el si a inteles si am dat si eu sfoara-n tara ca la el mai usor cu dulciurile ca uite ce am patit. Totusi, nu-mi explic, diferenta nu e semnificativa , are prieteni care mananca enorm mai mult zahar si beau si sucuri (el are voie un pahar de suc de portocale pe sapt ) si n-au carii. Cred ca pur si simplu au cedat dintii de lapte, atata le-a fost lor. Slava domnului, avem 10 luni fara nici o carie. ..

        • AUleu, cred că ați trecut printr-un coșmar. Lasă, asta să fie cea mai mare problemă a lui. Și felicitări pentru cele 10 luni!

          • Da, chiar a fost cosmar, mai ales a doua oara, ca iti dai seama, dupa prima interventie suflam si-n iaurt si tot s-a intamplat iar. Eram cu capul, voiam sa-i fac analize pt intoleranta la gluten (avem un prieten cu, si-a pierdut toti dintii pana s-au prins ce are) . But it’s behind us, sper ca definitiv. Nu cred ca mai sigilam ceva, sa vedem in august la control

          • Alina

            Miruna, băiatului meu de 6 ani și 8 luni i-au căzut 5 dinți, cei din fata, unul de sus, ceilalți 4 de jos. Am sunat la dr. pentru sigilare, căci 2 au ieșit de tot și ceilalți 3 sunt în creștere, dar mi-a spus ca se sigilează decât măselele, nu și dinți, explicația fiind ca nu ar avea cum sa pileasca pentru aplicarea acelei substanțe. Credeam ca poate fi sigilata toată dantura, indiferent ca e dinte sau măsea.

          • E corect, nu se sigilează decât măselele

  4. Foarte utile informatiile, ma bucur ca ai abordat tema asta, mi-ai raspuns la multe intrebari pe care deh, mi le puneam pentru ca am doi pui de om (4 ani si 2 ani), momentan cu dantura perfecta. Sper sa pot afirma asta despre dantura lor si peste 20 de ani :)) si de preferat fara sigilari 😉
    Intrebare, de curiozitate: pana la ce varsta se sigileaza dintii, si cat de des? Din articol am inteles ca la 2 ani?

    • Nici vorbă că la 2 ani, ci cât de des/rar e nevoie, dacă sar… Îmi pare rău că ai înțeles că sigilările sunt bau-bau, fiindcă nu sunt.Eu am încercat doar să expun problema cât mai echilibrat și puțin părtinitor. Și să ajut părinții să ia cea mai bună decizie pentru ei ÎMPREUNĂ cu dentistul. Asta e foarte important, să vezi și ce zice omul ăla 🙂
      Spor la spălat pe dinți, sper să ne auzim și înainte de 20 de ani 🙂

      • Nu nu, nu ai prezentat ca si cand sunt bau bau, imi pare rau daca asta am dat de inteles 🙂 doar ca imi stiu copiii, le stiu dieta (sugar-free 😉 ), le stiu ritualul de igiena orala, le vad evolutia si cred ca vor fi bine fara sigilare. Suntem in UK si dentistii nu au propus/zis nimi de sigilare, doar sunt incantati de dantura lor 😉
        Si da, ne mai citim si inainte de aia 20 de ani, ca te citesc zilnic dar apuc rar sa reactionez vizibil 😉

  5. Cris

    Eu nu am auzit pana acum despre sigilarea dintilor. Prefer totusi ca parinte sa insist cu spalatul pe dinti, in joaca, in serios, pana capata acest obicei. E mica inca si profit sa evit dulciurile cat pot, chiar daca vede la altii, asa ca nu mananca si cat voi putea sa o tin departe o voi face. Vom merge la dentist in tara, prietena de familie, si sa ii mai insufle si ea importanta spalatului pe dinti.

    • Faza e ca santurile si fosetele astea sunt mai mici decat perii periutei, asa ca ei nu prea ajung in toate cotloanele. Asta e..

  6. Fiica mea e cu sigilare. La 3 ani a avut 10 plombe puse sub anestezie generala pt ca ii sarea smaltul. Analizele de la aproape 4 ani au aratat ca nu sunt carente de minerale, faptul ca nu a fost bolnava timp de 6 ani arata iar ca nu sunt carente, dar smaltzul i-a sarit pe toata dentitia de lapte. Pana la 3 ani nu i-am dat niciun dulce din comert (gem facut in casa si miere) , ciocolata doar socrii pe furis ca eu interzisesem.
    Dupa marea plombare a mai fost nevoie de mici plombe pt acoperit ce sarea/cadea. Si asa, dupa marea plombare i s-au rupt masele pe un sfert, sub plomba…. De la 3 ani juma coopereaza la dentist, e drept ca avem si o super faina dentista (fiica mea abia asteapta sa se duca la ea!, ziceti si voi ce copil am …)
    Si eu si tati avem dantura slaba (portelanul e ceva obisnuit si nu ma refer la pus pe tv). Asa ca sigilarea a fost o optiune.
    Inca nu e perfect periajul (sau sunt eu f. critica sub influenta experientei anterioare).

    • Perfecțiunea nu există nici la periaj. Vezi că se găsesc în comerț niște pastiluțe de supt, care colorează placa bacteriană în albastru și roșu, se sug imediat după periaj ca să vezi unde ai ratat. În UK, mestecam o din asta o dată pe lună sau mai des, când îmi aminteam. Doar de control și fiindcă, na, mă plictiseam 😛

  7. Foarte util articol,multumesc. Eu deja sunt foarte stresata cu micul P., care la 1 an si 3 luni are dintisorii demineralizati (o parte asa i-au iesit 🙁 . Initial luasem in calcul varianta asta, dar cand am aflat ca la copiluti asa mici se face cu anestezie generala, am zis pas. Incercam cu periaj, dieta si suplimente, nu i-a trecut, dar macar nu a mai avansat.

    • Laura, ești pe grupul de facebook cu demineralizarea? Poate găsești acolo niște sfaturi, deși eu nu le înțeleg foarte bine științific, dar aș face orice ORICE dacă ar fi copilul meu în situație. Cred că e destul de greu…

  8. Codruta

    Multumesc pentru articol! Aș avea nevoie de parerea ta si-n privinta periutei. Băiețelul meu (8ani) imi cere periuta electrica. Nu stiu daca e ok. Ma poti sfătui te rog?

  9. Codruta

    Mersi mult! L-ai facut fericit 😊

  10. Foarte bun articol, este important sa-i invatam pe copii de mici sa fie obisnuiti cu tratamentele stomatologice.

  11. Foarte bun articol, sigilarea dintilor chiar ajuta !

    • Mlhds

      Buna seara, fetiței mele de aproape 12 ani, i s-a recomandat la scoala sa-i sigilam dinții (după un curs de prevenție). De aceea am început sa caut informații. După ceea ce am citit cred ca spun pas, mentionez ca nu are nici o carie, încă. Fiica cea mare de aproape 17 ani nu are nici ea, nici o carie; deși eu la vârsta de 12 ani aveam scoase deja vreo 2 masele. Mai pot spune ca o periere/pe zi o au cu certitudine, cea de seara, fetele o sar de multe ori. Dar primesc câte un ceai cu lămâie, zilnic și cea mică mănâncă citrice des. Sa fie ăsta, motivul?

  12. Ana

    Buna Ziua locuiesc in Marea Britanie si baietelul de 2 ani i sa pus o plomba pe maseluta si sunt ingrijorata daca este in regula sau nu este .Plomba a fost pusa miercuri si vineri a avut Debra si 3 scaune moi nu stiu ce sa cred daca este bine ca leam dat voie sai puna o plomba pe maseluta pt ca avea un fel de carie.Astept un raspuns corect.Va multumesc

  13. Cristina

    Un articol de mare ajutor! Mi-a placut analiza și că a fost prezentată opinia altor stomatologi. Acum știu ce voi alege. Multumesc!

  14. Diana

    Miruna, acum ca Tudor are si el molarii de 6 ani, crezi ca ne poti oferi o decizie updatata asupra subiectului?

  15. Emilia

    Buna ziua, As dori sa stiu daca recomanzi sigilarea premolarilor permanenţi. Care sunt condiţiile pentru care se sigilează aceştia. Mulţumesc frumos.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 199 queries in 0.480 s