Centurile de siguranță la scaunele de masă nu sunt de decor!

Din categoria ”mai bine prevenim, decât să tratăm” se dă următoarea întâmplare.

Eram în Sibiu, Tudor foarte mârâit, ba voia să mănânce, ba nu voia, ba voia în scaun, ba nu voia. La bunici, are un scaun de masă foarte solid, cu tava aia reglabilă, cum sunt multe scaune de copii. Ca să-l pui și scoți pe copil din scaun, trebuie să tragi măsuța asta, ca să aibă copilul loc să iasă. Mboon.

Țin să menționez faptul că  eu întotdeauna îl prind pe Tudor în centuri. Unde există centuri, mă gândesc că nu le-au pus oamenii de frumusețe, ci pentru că cineva odată a căzut și și-a rupt un os. Nu vreau copilul meu nici un fir de păr să își rupă, dacă eu pot evita asta. Uneori pot. Doar că în ziua aia, mârâiala din franzelă, ba mâncase, ba nu mâncase, în sfârșit reușește mama să îl convingă să revină un pic în scaun, asta era, speram de data asta să fie câștigător!

Îl așează frumos, măsuța lui era trasă la maximum, să aibă copilul loc, și, până să apucăm să-l prindem în centuri, ăsta mic s-a întins spre partea aia cu tăvița, care s-a desprins de scaun, el a alunecat cu totul și cu capul în jos, mie mi-a stat inima.

Știți cum l-am prins? Din zbor! Cu mâna stângă, că-n dreapta nu știu ce țineam. Nu s-a lovit deloc, s-a speriat zdravăn, a urmat o porție serioasă de plâns, că de mâncat nu ne-a mai ars nici nouă.

Ar fi căzut drept în cap de la o înălțime de la care nu vrei să-ți cadă copilul în cap. De fapt, nu prea vrei de la nici o înălțime să-ți cadă copilul. H s-a ocupat de curând de un caz de bebeluș un pic mai mic decât Tudor, deci un an și câteva puține luni, care a căzut de pe o motocicletă din aia de plastic, de costă 25 lei în supermarket. A dat cu capul și i-a trebuit operație pe creier. De atunci, le urăsc pe aceste motociclete, le-aș interzice prin parc și prin lege, deși ele n-au nici o vină. Am citit că sunt pentru copii de peste 2 ani, iar cazul de care vă povesteam chiar a avut o căruță de ghinion. Oricum, mare atenție.

Altă regulă: niciodată nu puneți nou-născutul în scoică fără să-i legați centurile. Mai ales iarna, când e acoperit cu pătură, poate veni oricine să îl ia crezând că e asigurat. Asta e tot de la neurochirurgul șef, soțul patroanei.

Mi s-a întâmplat mie, am și povestit pe blog, eram cu căruciorul în brațe, coboram niște scări. Tudor era bine prins în scoică, afară ploua și am alunecat pe un rahat umed. Eu cu cracii-n sus, copilul bine-merci la el în culcuș.

Așa că, repetați după mine: acolo unde există centuri, le folosim. Inclusiv la scaunele de masă. Și unde nu există centuri, ne folosim capul.

foto via Shutterstock, bebeluș în scaun de masă

Articolul anterior

Exemple de customer service fericit, să nu ziceți că-s hateriță

Articolul următor

După fiecare întâlnire cu mama, intru în depresie

41 Comentarii

  1. Gabriela

    Bune sfaturi. Și băiețelul meu a căzut de pe o motocicleta de genul, și-a spart buza și gingia rău de tot. N-am vrut să-i mai dam motocicleta, dar mergea la toți copiii care aveau și le lua. Pana la urma i-am dat-o și am sperat sa nu se mai întâmple asa ceva. Acum am trecut la bicicleta și cască.

    • Sunt destul de instabile, dar nu te gândești că se pot întâmpla nenorociri. Evident că și noi avem una la 25 de lei :P, însă de la faza cu bebelușul ăla, a dispărut din raza noastră de acțiune. Lasă că se poate da și pe patru roți. Mie nu-mi place ideea de motocicletă nici pentru când o mai crește.

      • Bun, asta e cu dus-intors. Fii-mea nu a cazut de pe motoreta asta, nici de pe trotineta, nici de pe bicicleta fara pedale, nici macar de pe bicicleta cu pedale (si fara roti de sprijin, ca avem noi pitici pe creier sa invete direct sa mearga corect). Dar a rasturnat cartul. Care are 4 ROTI si sunt suficient departate, incat sa nu reusesti asta. Ea a reusit. A cazut direct in cap cu cartul peste ea. Din fericire fara urmari.

        • Woooow, ce sperietura cred ca ai tras!

          • Nu ma sperie chiar atat de usor, ca as face infarct zilnic, la cat e de ‘linistita’. A urlat vreo cateva secunde, speriata de cascadorie, dupa care si-a reluat miscarile. Pedala repede, apoi intorcea brusc si mergea pe 3 roti. Cand a cazut a reusit sa mearga pe doua (pe o parte, ca masinile alea de fac cascadorii). Nu era prima data, dar atunci s-a dezechilibrat in partea gresita si s-a rasturnat cu tot cu tractorul ei. Deh .. copil cu initiativa.

            Asta se intampla acum un an, deci avea putin peste 2 ani. Acum stie sa intoarca si sa-l frece in toate partile. Miscarea favorita este sa intre cu el intre masinile parcate (in spatiul ala ingust), apoi merge inapoi sa iasa si intoarce sa intre din nou pe ‘traseu’. Bag seama ca va parca masina mai bine decat ma-sa in primele luni de la luarea carnetului 😀

  2. Mihaela

    Noi tot ce am luat: scaun, carut, tricicleta are centuri. Bine ca l-ai prins.

  3. Alta Miruna

    Al meu a cazut din scaunul de masa cand avea sub un an. Tot un moment de neatentie, nu am fost asa rapida ca tine. Avea un bluzon cu o gluga fooarte groasa care a atenuat un pic caderea… noroc chior. Am ajuns la neurochirurg doar ca sa ne linisteasca, totul a fost ok. Dar spaima…. spaima aia nu o voi uita niciodata. De atunci, centuri peste tot:)

    • Doamne fereste si pazeste! Eu eram langa el, langa el!, nu stiu cum ar fi fost sa fi fost un pas mai incolo sau cu spatele, cu capul in frigider sau ocupata la aragaz….

  4. Centura în mașină obligatoriu, chair dacă traversăm doar o stradă. Are 5 ani, nu comentează.

  5. Daniela

    Sa vezi ce tare e cand copilul de 7 luni e in scaun si cel de 2 ani se agata de scaun rasturnandu-l … si tu esti singura cu 2 brotaci urlatori si mancarea pe pereti…

  6. Ella

    Mare dreptate ai. In scaunul de masa mereu i-am pus centurile. Am renuntat la scaunul de masa destul de devreme, deoarece si le-a scos singur o data si s-a ridicat in picioare pe scaun. Mai bine mizerie prin casa decat sa pice de la inaltimea aia.

    Tricicleta de plastic i-am luat devreme, insa doar pentru a se juca in casa, nu afara unde prinde viteza si sansele sa se loveasca sunt mult mai mari.

    Pentru toate celelalte pericole din casa am preferat un tarc urias, in care stiam ca nu pateste nimic daca plec 5 minute de langa el. Fara tarc sau fara o casa foarte securizata (colturi acoperite, usi blocate etc etc) ajungi ori sa stai langa copil nonstop, ori sa se loveasca de nenumarate ori pe zi.

    • Mda, stiu ce zici. Noi nu avem nici tarc, nici casa super securizata 🙂 in timp a invatat multe dintre pericole, pe altele inca le mai descopera…

  7. Amy

    Mi s-a facut pielea de gaina doar citind patania ta, mare noroc a avut Tudor pentru ca tu ai fost exact atunci pe faza. Imi pare rau de copilul care a cazut de pe bicicleta. 🙁 Nici nu vreau sa-mi imaginez ce este in sufletul parintilor …
    Foarte utile sfaturile tale. 🙂

  8. Hmm… si cum e cu autodiversificatii, ca se recomanda fara centuri? Eu nu i le-am pus din motivul pericolului de inec, a mea fiind si mica, inca nu e suficient de mobila, dar e la inceput intr-ale mancatului si mereu mi-e frica sa nu se inece si sa am timp sa o scot.

  9. Alina

    Cel putin la inceputul diversificarii se recomanda fara centuri in scaunul de masa, mai ales la blw. In caz de inec/sufocare, bebelusul trebuie sa poata fi scos repede pt manevrele de deblocare a cailor aeriene. Cine crede ca are timp sa taie centurile cu foarfeca sau sa stea sa le desfaca (la cum iti tremura mainile in conditiile alea)?
    In alta ordine de idei, scaunul Antilop de la ikea e foarte misto de folosit fara centuri, riscul de a cadea din el e f mic in comparatie cu alte scaune care au parti mobile. In plus, copilul nu se poate ridica singur in picioare in acest scaun.

    • Alta Miruna

      Oh ba da. Se ridica in picioare singur… ai grija!

    • Absolut de acord cu ce ati spus voi mai sus despre diversificare si centuri. Exact la asta ma gandeam: ca eu nu ii pun centurile la niciunul dintre scaune (avem si dr la Ikea si unul ca al Mirunei).
      Dar despre ridicat in picioare in Antiloop doar ce am aflat ca se poate. In 2 secunde era in picioare si aplecat sa ia ceva de jos. M-am speriat ingrozitor. Nu ii pun centurile dar nici nu il mai scap din ochi.

      • Mie mi se pare riscul prea mare să nu folosești centurile chiar și pentru blw. Oricum, nu pot recomanda blw nimănui, e o responsabilitate pe care nu mi-o asum, noi am făcut o combinație de diversificare clasică, Tudor s-a înecat o dată, de fapt, mi s-a părut că s-a înecat, l-am scos din centuri și i-am făcut Heimlich fără probleme. Eram toată că***ă pe mine, dar nu am pierdut timp. Copilul a fost ok, nu cred că se înecase, nu i-a sărit nimic din gât.

        • A mea s-a innecat la 2 luni cu … saliva. I-am troznit un Heimlich de m-am mirat si eu, in timp ce barbata-miu aproape a facut stop cardiac de spaima 😀

      • Alta Miruna

        E eficient Heimlich la inec cu lichide?

        • Nu. Heimlich e doar pentru obiectele care obstrueaza caile respiratorii. Un lichid nu poate face asta prin definitie, decat daca victima se afla intr-un bazin. Atunci cand copilul se ineaca cu apa sau cu orice altceva, dar respira si are o culoare normala, nu il atingem, nu ii caram palme dupa cap! Mai ales cand s-a inecat cu ceva mancare nu ii caram palme, ca putem infunda mai rau. Heimlich se face cu cap, atunci cand copilul sau omul nu mai respira. Cand inca respira ii putem da o palma pe expir doar. Daca ii dam pe inspir, riscam sa il bagam mai tare in bucluc.
          Una din chestiile care m-a invatat tata cand eram mica; atunci cand ma inec si vrea cineva sa-mi care o palma, sa fug :)) sa evit.

      • Alina

        Inca nu am experimentat ridicatul in picioare din antilop. Bebe are 9 luni si niste salamiori de picioare, de abia o scot eu din scaun.
        Voi fi mai atenta pe viitor, daca ziceti ca se poate sa evadeze 🙂

  10. Ai mei au avut neomoto, inainte de 2 ani, a fost totul ok, nu au avut accidente grave, de fapt cu neomoto nu prea au avut accidente, pentru ei a fost suficient de stabila.
    Cat despre scaunul de masa, de aceea am preferat scaune solide (2, ca sa aiba si la bunica unde mai mancau), cu tava, centuri, cred ca paream un pic obsedata la vremea aia 🙂

  11. Alexandra

    Eu am citit ca e periculos sa pun centuri atunci cand mananca, pentru ca nu il pot scoate rapid pentru manevra de salvare. Pentru a nu se ridica in picioare din scaun, trebuie supravegheat incontinuu. Al meu se ridica in picioare fara problema din scaunul antilop de la ikea.
    Din motivul asta nu ii dau sa manance in scaunul de masina, caci acolo clar trebuie centuri, asa ca oprim masina (chiar daca e vorba de un biscuit doar), mananca, si apoi pornim din nou. Rabdare sa avem!

    • Supravegherea nu ajută atunci când copilul se dezechilibrează. Privirile tale nu îl pot prinde, centurile da.
      Cea mai bună soluție mi se pare totuși centura aia doar peste picioare, deși dacă e la o adică, orice centură e greu de desfăcut.
      Însă poți ține o foarfecă la îndemână pentru situații de urgență, de exemplu. SĂ renunți la centuri nu e o soluție în nici un caz.

  12. moama ce emotii avusi…tin minte ca avui aventuri din astea dar zau ca nu imi aduc aminte unde :(.

  13. Of, fiecare varsta cu problemele ei. Aproape ca le-am uitat pe astea, dar eram tare disperată sa nu se înece si sa nu dea cu capul in colturile noptierelor si meselor. Desigur ca si despre căzături gandeam la fel. A cazut din pat de doua ori. Bine ca nu din patul lui, ca era mai înalt ca el nostru. Totul a fost bine, dar m-am speriat groaznic. Si mai auzeam si tot felul de povesti cu scări…Numai mamele stiu ce e in sufletele lor.

  14. Laura

    Hmmmm… sunt unele voci care spun ca in scaunul de masa nu ar trebui legat cu centuri ca in caz de inec sa il poti lua repede din scaun sa ii faci manevra Heimlich, ceea ce imi pare logic. Drept e ca logic e si ca centurile nu sunt de forma…

  15. oana harabagiu

    Câți copii văd în parc cu bicicleta sau cu trotineta sau cu rolele fără cască!!! Ca să nu mai spun că la hockey au venit la un moment dat niște părinți pe lângă care a trebuit să insiste antrenorul ca să-i pună copilului cască la primele antrenamente că ” aaa, păi el încă nu știe să patineze, învață nu joacă, nu-i trebuie cască pentru că transpiră”!!! Mi-a venit să le spun că mai bine transpirat decât cu creierii pe gheață dar am tăcut 🙂

  16. Bune sfaturi. Eu n-am copil dar ma gandeam recent cata munca e si cata atentie necesita. Nu stiu cum reusesc parintii sa se transforme in radar si sa repereze si anticipeze rapid cam toate pericolele. Fiindca nu stiu, o bucata de plastic care s-a rupt de la ceva si a ramas prin casa nu ma deranjeaza prea tare. Pentru un copil, ar putea fi insa ultima “masa”, Doamne fereste!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 211 queries in 0.430 s