Cum am rămas însărcinată după 9 ani, fără inseminare artificială sau fertilizare in vitro

Ieri dimineață, mă aștepta acest mesaj în inbox. O prietenă de-a mea, fostă colegă de liceu, îmi scria despre bucuria cea mai mare dintre bucurii: aceea de ”a primi copii” (expresia e tradusă din germană: Kinder bekommen, dar e minunată, uitasem ce frumoasă poate fi această limbă).  O zi pe care o va ține minte toată viața. Mi-a scris cu gândul de a împărtăși cu noi pe blog drumul lor până la cele două liniuțe, poate mai ajută și pe alți părinți în căutarea ușii pe care să o deschidă copilului lor.

Ea e medic, măritată cu alt medic, amândoi locuiesc în Germania. Zice așa:

Mă gândeam să îți scriu, pentru că știu că tu ești mereu ultra informată în tot ceea ce privește bebelușii, dar, știi că noi am mai povestit, pentru unele, drumul e anevoios.  Și anume vreau să îți scriu despre ce alte metode există în afară de vitro pentru a primi copii. Mie mi se pare fascinant, mai ales că suntem acum în Bavaria să facem un tratament cu nămol și ieri dimineață m-am gândit că parcă sânii îmi sunt cam umflați și totuși menstruația a întârziat 6 zile, însă la sutele de teste de sarcină negative pe care le am făcut am ezitat până ieri, și ieri dimineață, hop: două liniuțe- una din ele amărată, așa că azi merg să îmi dozez bhcg-ul, nu de alta dar totuși urmează să intru într-o vană fierbinte cu nămol, care se pare că ar aduce beneficii extraordinare și pe termen lung femeilor cu probleme de fertilitate.

Noi de fapt ne dorim un urmaș cam de prin 2013. De atunci, întâi am umblat la ginecolog care mi-a spus să profităm de ziua fertilă și, dacă în 6 luni nu sunt gravidă, să merg din nou la el. Ca să nu fiu pisăloagă, am zis că merg după un an. Atunci a început să îmi dozeze ceva hormoni și să îmi facă monitorizare foliculară… zi de zi din ziua 10-a, pe masă la ora 7:30 și când zicea acum… acum! În cazul în care M. nu avea gardă. Bun… a trecut 2014 fără rezultat, el voia să îmi facă laparoscopie pentru verifică permeabilitatea trompelor, eu nu și nu, nu fac operație fără să știu unde e problema.

Apoi i-am zis, domnule, aș vrea și eu să merg într-un centru de fertilizare. Bun, ne-am prezentat la Göttingen. Ăia și-au pus mâinile în cap când le-am spus că suntem de 9 ani împreună și că protecția a fost lapidară și nu a intervenit nici o sarcină.

În fine, de vina era cică el. Asta e copii, nu e bai, facem ICSI -injectare intracitoplasmatică spermatică cu tratament adecvat în prealabil. Pe mine m-a lovit în creștetul capului- și aici vreau să ajung…. pe mine m-a lovit ideea- poate exagerată- dar eu îl iubesc pe M. și el pe mine- cum să facem un copil, el în camera de donare și eu pe masă așteptând să îi pregătească ăia omuleții… Dar mă gândeam, poate în ultimă instanță, dar aveam sentimentul că ei nici nu au căutat, nici nu ne-au dat soluții pentru spermograma proastă a lui M.- noroc că el e urolog și s-a rezolvat relativ rapid.

Și apoi: eu îmi doresc copii și fac din start 5-6-7-8, implantez 2-3 și apoi mai vedem dacă nu mai am chef de ei…  Asta e la deșeuri biologice. Poate sună exagerat, dar simțeam că e prea forțat totul.

Cu toate că puneam în balanță posibilitatea de a rămane fără copii… grea decizie. Bun, ne-am făcut lecțiile-Mihai cu vitaminele, mâncare mai sănătoasă, somn mai mult, pastă de dinți fără fluor ( a citit el el că dăunează omuleților). Mergem după alte 3-4 luni și îl suprindem pe medic și zice el: Ooooo! Nu e rău! Facem întâi inseminare fără stimulare hormonală și e ok. Bun, iar la gine, iar pe masă la 7:30 zi de zi. – Cere-te de la serviciu ( eu încep la 7) și sună la Göttingen, spune cât de mare e foliculul și rezultatele hormonale și asteaptă: mergi sau nu mergi la inseminare. Ei bine, am făcut asta de 8 ori, pentru că e dificil mai ales cu gărzi, că nimeni nu te scutește 5 ani cât tu lupți să faci un copil, deci o dată aveam eu gardă la ziua potrivită, odată Mihai, o dată era sâmbătă/duminică. În fine, am făcut de două ori iunie și septembrie 2015, fără nici un rezultat. Și concluzia a fost, asta e nu merge … facem ICSI.

La mine în cap însă nu înțelegeam ce nu e bine acum… spermograma bună, la mine toate bune și totuși….după 9-10 ani azi-mâine, aproape 11 ani de relație, ceva nu funcționa și nimeni nu știa ce. Și ei voiau doar să le meargă pe bandă rulantă … încă 5000 euro, că iese, că nu iese. Eram deja mega depresivă, tristă, dezamăgită și nu înțelegeam de ce… de ce noi nu putem avea copil, că doar în rest tot ce ne-am propus am realizat. Ei, așa e, Dumnezeu îți arată că nu toate depind de tine.

Stăteam în cumpănă ce să facem, când să facem vitro, îți dai seama, poți programa totul: când vrei copilul, când să se nască, aproape totul…

Și tocmai plecam în Pelerinajul pe care noi îl facem mereu în August (era deja 2016) la Medjugorje, unde ne-am întâlnit cu preotul nostru… Și mereu aceeași întrebare: Nimic, nimic în burtică? Iar eu: Părinte, mă îndoiesc de rugăciunile dvs căci, nu, nu e nimic în burtică. Dar va fi ( eram în ziua deprimată când mă gândeam ca iau eu frâiele în mâini și facem icsi și, gata, am rezolvat problema). Iar el a început cu teoria lui că sunt multe alte metode și că e o industrie și că practic alegi un copil și “îi arunci pe ceilalți”.

În fine, discuții interminabile pro și contra, care însă au mișcat ceva în mine, pentru că, după cum spuneam mai sus eu, aveam dubii de ce nu rămân, adică toți medicii pe la care umblăm spuneau că e totul ok… Așa de ok, că eu încercam de 5 ani să obțin o sarcină. Bun și zis: Spuneți o altă metodă dacă tot atât pledați împotriva fertilizării in vitro, că eu fără copil nu rămân. Și îmi zice el ceva vag că prin Polonia ar fi ceva clinică susținută de biserica catolică, care doar echilibrează sistemul hormonal… No bun, ajunsă acasă, m-am pus pe căutări și, da, am găsit: “tehnologia” se numește Napro-natural procreative technology. Într-adevăr în Polonia era clinica, insă în est, deci foarte departe de noi, căutand eu în continuare, am găsit o clinică în Germania, la graniță cu Olanda: Karl Leisner Kleve și o dna dr ginecoloagă Van der Velden. Mi-am făcut programare și am fost în octombrie prima dată, mi-a inspirat o încredere extraordinară femeia. Foarte pertinentă și revoluționară în tot ceea ce mi a recomandat, a fost un timp laborios în care mi-am luat sânge lunar, mi-am notat consistența mucusului, am luat vitamine, câțiva hormoni ( dar foarte moderat, incomparabil mai puțini decât pentru fertilizare in vitro). Uite-mă azi după 8 luni… cel mai probabil, cea mai fericită :)))

Eu vreau ajut alte femei disperate, care nu au cultură medicală și se bazează pe rechini din clinicile de vitro. Mă bucur pentru fiecare femeie care primește un copil prin metoda asta, însă e agresivă. Sunt hormoni mulți, corpul e forțat, nu e echilibrat prin acea metodă. La Napro lucrurile stau altfel, pur și simplu îți aduce corpul în echilibru, încât să creeze condițiile propice fecundării și nidării pe cale naturală.

Gata, am terminat, sper ca nu te-am obosit, dar simțeam nevoia să îti scriu, cine știe pe cine ajută informația asta.

Răspunsul meu la astfel de eseu:

Și i-am cerut mai multe informații, normal.

Mi-a dat următoarele link-uri (poate vă sunt de folos):

napro tehnologie

fertilitate

spitalul germania

Ăsta e spitalul unde am fost eu, dna dr. Van der Velden e originară din Germania deci vorbeșe germană, dar și olandeză și engleză.
E relativ aproape de Dortmund, deci cine își poate închipui așa ceva-go for it!. E grozav!

Despre Naprotehnologie

Technica în sine se bazează pe observarea și cunoașterea corpului de către femeie și apoi, pe langă hormoni luați în diferite zile a ciclului, monitorizare foliculară și, în caz de necesitate, completare a hormonilor aflați în dezechilibru, plus bineînțeles o atent selectată substituție de vitamine.

Este un proces laborios în care femeia trebuie să fie foarte atentă și să respecte toate instrucțiunile.

  1. Observarea: constă în completarea unei hărți de ciclu, unde se notează zilnic aspectul/consistența mucusului, cantitatea/culoarea menstruației, zilele în care a avut loc raportul sexual. Pentru această monitorizare, se urmează un curs telefonic în care ți se explică detaliat toate formele posibile pentru o cât mai exactă completare a hărții. E uimitor însă, după două- trei luni, știi exact când ai ovulația, reiese din hartă, iar dna dr poate acționa dacă ceva nu e în regulă.
  2. Vitamine: Acid folic, B 6, Vitamina D, Omega 3
  3. Hormonii-estrogen și progesteron și TSH luați în ziua ovulatiei + 7, plus paleta inițială
  4. Echilibrarea hormonală ținând cont de analizele lunare

Din octombrie până în mai, am avut 3 întâlniri face to face și 3 convorbiri telefonice.

Cât costă?

O consultitie costă aproximativ 200 euro, deci 600 până acum, plus vreo 50-60euro una telefonică, plus în jur de 200 cursul pe care l am făcut cu o moașă pentru a învăța să completez hartă de ciclu ( cursul a fost pe Skype- tipa cu care am făcut eu vorbește germană și franceză) .
În rest, sunt costuri adiacente: medicamente ( max. 200 cu vitamine și hormoni- sigur, dacă e nevoie de stimulare, costurile cresc) și drumurile făcute.

Este metoda perfectă pentru femeile care pierd sarcini și nu știu de ce, pentru femei care nu rămân insărcinate fără motiv și pentru femei care au motive de a nu rămane insărcinate, se pot rezolva multe prin această metodă- de exemplu: ovare polichistice.

Așa, ca high light, ea recomandă un pachet complet: hrană bazată pe zaharuri reduse, sare puțină; mi-a făcut un test de alergie la alimente (Ig G)-  sunt alergică la lapte de vacă, ouă și nectarine și piper. Ea mi-a explicat că mâncând aceste alimente produci un stres suplimentar organismului și are loc o inflamație la nivelul intestinelor, care este transmisă organelor genitale și asta poate fi uneori singurul motiv, fără ca femeia să știe ce și cum ( în afară de balonare nu aveam nimic la consumul alimentelor).

Cam asta e în mare, bineînțeles că se pliază pe nevoia fiecărei femei în parte. Sper din suflet ca articolul acesta să ajute multe alte femei disperate și care se simt în centrele de fertilizare ca un ou pe bandă rulantă, gata de a fi împachetat și asta pe mulți bani și forțând organismul să intre într un proces pentru care nu e pregătit. Dar care, fiind înfundat cu atâția hormoni, nu se poate apăra și sarcina se instalează, din păcate cu multe riscuri de apariție a anomaliilor ale copiilor ( se găsesc nenumărate studii mai ales făcute de către nordici).

Și, câteva ore mai târziu, mi-a trimis asta:

Simțiți bucuria acestei mame??? Felicitări, dragilor! Viața voastră va fi mult mai frumoasă de-acum înainte. Sper ca povestea voastră să ajute și alți părinți să primească un copil în casa lor.

Update mai 2019: Tocmai am găsit acest mesaj în inboxul meu:

Bună I. și Miruna,
da, deci da, chiar DA, s-a întâmplat! Sunt gravidă în 5 săptămâni și asta se datorează exclusiv vouă (și Facebook-ului care mi-a aruncat articolul vostru în newsfeed).
Mă bucur enorm că am descoperit în timp util aceasta metodă de tratament (cred că orice femeie sub 35 ar trebui să încerce mai întâi Napro) și mulțumesc I. că ai acceptat să te bombardez cu toate întrebările posibile în legătură cu Napro.
A funcționat incredibil de repede, eu având prima întâlnire Napro pe 11 oct 2018. Deci, după doar 7 luni. Chiar nu mă așteptam 🙂
Eu voi recomanda metoda pe cât posibil și cred cu tărie că ea trebuie să ajungă la cât mai multe femei. Am făcut și un calcul (am ajuns la 2400 euro all inclusive – consultații, analize, vitamine, medicamente, avion și cazare) ca să demonstrez că este mult mai ieftin decât alte metode, care majoritatea sunt mult mai invazive.
Miruna, poate faci un update la articolul inițial cu noi succesuri Napro, știu că I. spunea că mai are vreo 2 prietene care au rămas, și că metoda poate fi aplicată și de la distanță (având în vedere că în România nu există clinici) – în afară de prima consultație unde trebuie să fii în persoană la clinică, toate celelalte – în cazul meu încă 2, le-am făcut prin skype)
Felicitări Miruna pt nr 2 și sper că totul e super cu băiețelul tău, I.
Vă pup și nici nu știu cum să vă mulțumesc mai mult!
Cu drag,
A.

foto via Shutterstock, infertilitate și părinți fericiți

Articolul anterior

Copiii și mâncatul de pe jos, ghid de supraviețiure în 5 pași (p)

Articolul următor

Amintiri din Școala 4 de acum 20 de ani -scrise de Miruna, fostă Siminel

62 Comentarii

  1. Mik

    Mai facut sa plang de fericire de credinta ca mi se va intampla si mie!Minunile se întâmpla totul e sa încerci sa cauți sa lupți și sa ai încredere!Multumesc din tot sufletul fericiților viitori părinți și ți-e Miruna ca mi-ai înseninat ziua și mi-ai dat speranța!🦋

    • Gabi

      Ai credinta ca se va intampla. Stiu ca e greu.Timp de 2 ani am plans in fiecare luna cand imi venea menstruatia. Te imbratisez!

    • Love the life in my womb

      Merita! Stau la dispoziție pt detalii si chiar cred ca funcționează in multe cazuri, secretul e sa nu disperi si sa ai încredere in metoda. Si acum imi mai amintesc cum mi a spus medicul din centru de fertilizare: voi nu veți avea niciodata copii pe cale naturala! Tzac! Tzac! Vom avea pentru ca Dumnezeu ne a scos in cale aceasta metoda! 🙂

      • Anca M

        Salut, sunt Anca, am 2 fiv-uri nereusite in Germania,totul a descurs normal, si totusi nu reusesc sa ma impac cu ideea ca nu pot avea copii, sufar enorm, am cazut intr-o depresie, am 41 de ani si simt ca nu am dat totul. Exista oare o mica sansa sa fac si eu acest tratament? multumesc

    • Raluca

      Sunt căsătorită de 10 ani, si tot de atatia ani încerc sa fac copii. După 3 sarcini extrauterine si scoaterea trompei stângi, am apelat la Fiv. 8 la numar,fără succes. Sunt distrusă si goala pe dinăuntru. Diagnostic, infertilitate din cauze necunoscute. La sot analize bune, la mine la fel. Doctorul a zis ca suntem tineri si avem timp. Nimeni nu știe durerea mea, a noastră. Nu mai stiu la cine sa mai apelez sau ce să mai fac. Si acum este si pandemia si de călătorit nu o pot face.

  2. Mihaela

    Felicitari si un viitor luminos ii doresc!

  3. Ella

    Nu sunt doctor, insa sunt jurnalist in stiinta – deci la curent cu mai tot ce se intampla in cercetare, si am observat ca in ultima vreme tratamentele personalizate in multe domenii ale medicinei au real succes la testele clinice.

    Descrierea metodei de mai sus pare pertinenta. Nu stiu care este rata de succes, dar orice metoda non-invaziva sau doar putin invaziva e de preferat a se incerca inaintea celorlalte.

    Din fericire eu nu am avut probleme in a ramane insarcinata, insa daca as fi avut ar fi fost o idee buna.

    • Da, parca incepem sa ne imprietenim cu organismul uman, fiindca incepem sa il ascultam mai mult. Normal ca reactiile lui sunt mai bune.

  4. Gabi

    Felicitari! Foarte utile informatiile. O sa-i dau si surorii mele sa citeasca.

  5. Iulia

    Daca e vorba de cine cred eu ca este, felicitari din suflet! Sarcina usoara mai departe!

  6. Mi se pare fain ca se avanseaza pe toate planurile si se cauta metode cat mai putin invazive, alternative, nu se ramane la la una si buna, vorba aia..
    Nu pot decat sa imi imaginez cat de fericita poate fi o femeie dupa atat timp.

    • Mi-a transmis si mie entuziasmul, tot. Nu mai puteam amana articolul! Discutia noastra a fost mult mult mai lunga, dar nu puteam publica tot, ca iesea o carte :))

  7. ce emotionant ai scris! Si ce frumos suna: metoda in armonie cu corpul si cu buzunarele… cu naturaletea si sanatatea corpului , ba mai mult pregateste familia pentru o sarcina si copil sanatos.

  8. Ioana

    Felicitari pentru sarcina! Ma bucur sincer pentru orice femeie care si-a dorit copii si a ramas gravida, mai ales dupa atatia ani.
    Eu, la randul meu, urmeaza sa nasc in curand un copil conceput prin fertilizare in vitro. Povestea e lunga si foarte complicata si sunt convinsa ca pentru noi nu exista alta cale – poate si din cauza asta am reusit sa imi sterg din minte toti anii de cautari, mers la doctori, analize peste analize, terapii alternative de nici cu gandul nu gandesti si tratamente chinuitoare, costisitoare si periculoase (periculoase atunci si periculoase toata viata pentru ca organismul nu uita la ce stres a fost supus). Mi-am dorit foarte mult un copil cu sotul meu si conteaza ca in curand o sa o tinem in brate.

    In fine, ce vroiam sa zic e ca ma bucur ca exista posibiliatea asta, poate as fi incercat-o si eu daca aflam la timp. E bine ca oamenii sa discute deschis despre experientele lor si sa isi expuna parerile fara sa judece, indiferent ce cale aleg. Mi-ar placea sa mai citesc astfel de articole si inca o data felicitari pentru prietena ta!

    • Și mie mi-ar plăcea să mai public astfel de articole, doar să ajungă la mine sau să ajung eu la ele cumva.
      Felicitări pentru fetița voastră! Cred că ești cea mai fericită, iubirea vindecă tot, chiar și stresul prin care a trecut organismul. Așa să te gândești și așa să îți spui, că altfel îi amintești de fiecare dată corpului. 😉

  9. simona

    Inca de dimineata dupa ce am citit articolul am inceput sa caut informatii despre Naprotehnologie in tara si ce sa vezi, surpriza: la noi nu exista nici o clinica care sa ofere aceste servicii – sau eu cel putin nu am gasit. Cine are informatii despre locuri sau medici care pot ajuta in Romania, cred ca ar fi util sa dea mai departe :). Multumim Miruna pentru articol.

  10. Andreea

    Fetelor desi nu exista clinici la noi eu recomand un fertility coach – Ioana Elena Petcu. Eu am urmat un program de 3 luni in care am invatat cum sa imi echilibrez organismul prin alimentatie, suplimente, sport, relaxare. Nu am ramas insarcinata inca dar am sperante mari si sincer vad si simt imbumatatiri. Multa sanatate si credinta fetelor!

  11. Martutza

    Am 45 de ani si sunt mama unei fetite de 2! Am ramas insarcinata natural dupa 6 ani in care am mers din ginecolog in ginecolog, din clinica in clinica, nemultumita de ‘verdictele’ aberante care mi se dadeau de catre medicii care bajbaiau realmente….Si eu am avut acelasi sentiment, ca reproducerea asistata este o industrie. O fabrica de bani si atat. Dupa 6 ani de infertilitate, 2 IA si un FIV esuate mi s-a recomandat ca ultima solutie FIV cu ovocite donate…insa am refuzat, mi s-a parut aberant. La fix un an dupa aceea am ramas natural, am avut o sarcina perfecta, am refuzat orice test genetic fiind convinsa ca e un copil perfect si fiind dispusa sa il nasc oricum ar fi fost….Si este o fetita perfecta si adorabila! Eu am crezut orbeste ca vom ‘primi’ acest copil si credinta mea s-a intarit, paradoxal, cu fiecare verdict sumbru venit din partea medicilor….Nu disperati, fiecare copil vine la timpul lui!

  12. Daniela

    Pe vremuri la Sovata se întâmplau astfel de miracole … Păcat că “descoperim ” lucruri demult știute..

  13. Ramona

    M-am regasit in povestea prietenei tale…au fost 5 ani de tratamente, analize, investigatii dureroase (HSG) contacte sexuale programate, injectii pentru spargerea folicului (care nu era cel mai dezvoltat, dar trebuia profitat de el) hormoni peste hormoni si degeaba 🙁 Apoi am hotărât sa ne mutam in Germania…luna următoare nu mi-a mai venit ciclul, deci no comment, parca visam, nu imi venea sa cred (Bayerische Luft -aerul de Bavaria :)…asa mi-a spus medicul ginecolog la care am inceput sa merg…asta e cauza). Dumnezeu hotaraste cand trebuie sa apara aceste minuni in viata noastra! Puiutul are 1 an si 3 luni! Sarcina usoara prietenei!

  14. Steluta

    Woa! Eu cred ca am baby fever!!! Ce poveste frumoasa si incurajatoare! ❤️ Multumim si felicitari!

  15. Carolina A.

    Frumos sa mai citesti ca sunt si reusite, dar cand vezi ca numai tie iti merge prost si ca nimic nu reuseste, deja si relatia cu partenerul devine “non-relatie” , si iti vine sa pleci in lume sa uiti de toate…cel putin mie, eu una sunt deprimata total, toata viata mea e aiurea si totul incepe de la faptul ca nu pot fi mama, asta imi aduce nesatisfactie si reprosuri pe toate planurile. sorry, dar asta sunt eu, A.

    • Imi pare foarte rau, as fi vrut sa nu ajungi aici, sa nu te simti astfel din cauza acestui articol. Aceasta femeie l-a scris in speranta ca va ajuta pe cineva, tocmai fiindca stie prin ce poate trece o viitoare mama.

      • Vintila maria

        Ce pot face ami doresc un copil stau cu chirie nu mi permit fiv ce pot sa fac am cicluri neregulate am.un Amh de 0,02 sant la a doua căsătorie eu mai am o fetita de 8 ani din prima căsătorie ce sa fac eu cum sa fac ca am numai reproșuri ca ma luat cu copil și ne dorim enorm unul eu am 47 de ani iar el e mai tânăr ce fac chiar nu exista niciun tratament?

  16. Cristina

    Ce ma bucur sa citesc astfel de articole! Si noi incercam de 1 an deja…totul pare sa fie in regula cu amandoi dar inca nu s a intamplat minunea. De cateva luni am inceput sa ne schimbam stilul de viata, am inceput sa mancam mai sanatos, mai echilibrat, am inceput sa facem miscare iar eu chiar mi am schimbat jobul cu unul mai putin stresant. Incerc sa nu intru in panica inca dar e foarte greu.

    • Cristina, asta e o loterie la care nici nu stii cum sa joci. Dar oamenii buni castiga, sunt sigura de asta. Doar ca nu castiga cand vor ei, iar asta e probabil prima lectie pentru ei, ca parinti.
      Va tin pumnii, din cum te simt, ai avut niste lucruri de adus in ordine inainte de a aduce un copil pe lume. Esti pe drumul cel bun.

  17. Cerasela

    Buna! Cum as putea sa aflu mai multe detalii de la persoana in cauza? Multumesc!

    • Salut, a trecut mult timp de atunci, medicii s-au schimbat acolo, prietena mea nu mai e în legătură cu clinica, din păcate. că am mai întrebat-o. Îi pot da adresa ta de email să îi scrii, vezi ce zice ea?

  18. Cerasela

    Sigur, multumesc mult!

    • Ana

      Bună Cerasela,

      Eu am făcut același tratament NaPro cu un medic din Irlanda, dr Phil Boyle de la Neofertility. Dr Van der Velten, care e recomandată în articolul Mirunei, s-a format la clinica lui, deci e super competent 🙂

      Succes!

  19. Adriana

    Buna! Exista oare in România sau măcar undeva aproape o clinica sau un medic care sa practice aceste metode?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 255 queries in 0.486 s