Copiii și mâncatul de pe jos, ghid de supraviețiure în 5 pași (p)

copil mananca de pe jos

Nici curățenia nu mai e ce-a fost după ce devii mamă. Eu recunosc la orice oră că, de când am născut și crescut un copil (1an și 3 luni), standardele mele de curățenie au avut mult de suferit. Știți regula celor 3 secunde? (Când îți cade ceva pe jos…)

Ei, ce să vezi, recenta mea experiență personală arată că …era doar un mit. Oamenii supraviețuiesc bine-merci și dacă mănâncă lucruri care au căzut și rămas pe jos 3 secunde și jumătate. Sau 2 zile,… poate o săptămână? Cine mai știe cât o fi zăcut covrigul ăla în colțul bucătăriei când l-a pescuit Tudor și l-a înghițit cât ai zice ”nu-i voie”.

Știu, această informație tocmai v-a schimbat viața vouă, tuturor celor care nu aveți copii și acum vă faceți cruci cu limba-n cerul gurii! Auzi, măi, cum, să mănânci de pe jos?!

Iac-așa:

  1. Închizi ochii. Asta e cel mai simplu lucru. Dacă tu ignori microbii, poate te ignoră și ei pe tine.
  2. Te uiți cine-i în jur. Studiile arată că, dacă nu te vede nimeni efectiv mâncând de pe jos, practic nici nu se pune.
  3. Evaluezi riscurile: mori de foame sau mori de microbi, că gusturile nu se discută.
  4. Sau cureți serios podeaua înaine, astfel încât să poți linge, teoretic, de pe jos.

(și pe punctul 5 îl păstrez pentru final, că o să-ți placă cel mai tare)

Și aici ajungem la ce voiam să spun. Am primit în teste cel mai șmecher mop din câte există, care costă o căruță de bani (deși aprecierile unei căruțe diferă, puteți vedea prețul lui aici).

Se numește AQUAclean Steam Mop și promite să curețe 99,9% din bacterii. N-am cum verifica asta, cert e că: salut, găleți cu apă ori cârpe stoarse cu mâna, this is the future, baby! M-am simțit de parcă aș fi intrat în viitor. Un viitor, în care toată casa să-mi fie tot un robot din ăsta, pentru o clipă am avut senzația că, și să am o clonă, probabil ea ar șoma!

mop cu aburi

 

Să vă spun despre acest mop: are 2 rezervoare, unul mic cu soluție de dezinfectat (poate fi pusă orice soluție dorim) și unul mare pentru apa obișnuită. Talpa lui are o porțiune de material, care se poate spăla și schimba foarte ușor. Dacă apeși pe buton, pac, va ieși aburul (deși există și funcție fără abur). Aburul ăsta dezinfectează un pic podeaua, cam ca atunci când bunicile noastre ne călcau scutecele după ce le spălau pe vremuri.

Ce mi-a plăcut:

  • Se poate folosi pe multe suprafețe, de la gresie la parchet, inclusiv pe covor persan. Nu scoate petele de pe covor, dar cu siguranță e o metodă în plus de igienizare. În UK, aveam o asistentă cu OCD (era obsedată de curățenie, la ea totul trebuia să fie sterilizat, chiar și ce nu trebuia, era o plăcere să lucrezi cu ea! Nu și să trăiești cu ea, probabil.) Femeia își fierbea periuța de dinți săptămânal, își băga buretele de vase la microunde și aspira zilnic –nu avea copii și lucra part-time, deci … ați înțeles. La ea am văzut prima dată un asemenea mop!
  • E foarte rapid de folosit și scapi de găleata clasicului mop, care mi se pare că face o supă concentrată de bacterii, pe care le împrăștii prin toată casa conștiincios.
  • Eu aș pune regulă în orice gospodărie, dar mai ales unitate medicală, pentru infection control, să aibă  un mop din ăsta cu abur. Fără  mopuri cu găleți! Iar cei care nu s-ar putea supune acestei reguli să arunce apa după fiecare dată când înmoaie capătul de la mop în ea! Altfel, e ca și când ai face baie într-un lighean, te-ai săpuni acolo și te-ai clăti cu fix aceeași apă, în practic propriul tău jeg. Doar că se cheamă că te-ai spălat?!
  • Poți pune orice soluție dezinfectantă în el, nu te obligă să cumperi vreo soluție specială pentru acest mop. Eu l-am folosit cu Dettol, de exemplu.
  • Se manevrează foarte ușor și talpa în formă triunghiulară intră peste tot. Iar faptul că se rotește la 360 grade chiar contează.
  • Aburul pe care îl scoate miroase ok, nu știu de ce mă așteptam să fie totuși un miros diferit, e cam ca la fierul de călcat. Proaspăt și umed.
  • Curăță ușor petele uscate, acelea pe care altfel le-aș fi frecat în genunchi.

Ce nu mi-a plăcut:

  • Că are fir și se bagă în priză – așteptăm și varianta wireless.
  • Că are doar 2 materiale de tălpi interschimbabile – probabil mi-aș cumpăra mai multe, ca să le spăl singure în mașină, fără alte rufe, la 90grade (disponibile aici)

O descriere detaliată găsiți aici.

Și, ultimul pas pentru supraviețuire:

  1. Lași tatăl să-i dea de mâncare copilului și tu pleci la coafor. Veți supraviețui cu toții, crede-mă pe cuvânt!

foto via Shutterstock, copil mănâncă de pe jos

Articolul anterior

Abia atunci femeia îi va fi egală bărbatului, când va avea puterea să nu mai strângă șosete după el

Articolul următor

Cum am rămas însărcinată după 9 ani, fără inseminare artificială sau fertilizare in vitro

35 Comentarii

  1. Ale

    Am un mop de-asta cu abur de ceva vreme (nu marca asta) si dupa indelungi folosiri, as mai adauga inca un minus: la inceputul sesiunii de curatenie, cand laveta de pe talpa mopului e uscata, aburul ala curata foarte bine orice tip de mizerie, dar dupa cateva minute de folosire, din cauza aburului care se condenseaza la contactul cu podeaua rece, laveta se imbiba cu apa si, practic, ajungi sa speli pe jos cu o carpa imbibata cu apa si mizerie, intinzi apa aia murdara peste tot. Mie nu-mi place.
    Macar la mopul clasic nu ramane apa multa pe podea.

    • Știu ce zici, eu nu am casă mare, probabil de asta nu am întâmpinat această problemă. Dar mă gândesc că aburul ăla tot mai dezinfectează un pic, fiindcă e cald, oricum mai mult decât mopul cel clasic cu găleata. Eu îl urăsc, mi se pare că spăl prin casă cu propria mea mizerie. Schimb apa de 5 ori pentru un apartament de 55mp.

  2. Larisa

    Eu am o reala problema cu mopul. Am cumparat chiar si de la teleshopping, rotativ, care se stoarce singur, etc. Mi se pare ca nici unul nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor mele si chiar ma gandeam la o varianta din aceasta. In primul rand, nu vreau urme de apa pe gresie, marmura, etc. Am ajuns sa storc mopul cu mana pana la ultima picatura. Si in al doilea rand sa dezinfecteze foarte bine. In general, folosesc o apa pentru parchet si o alta pentru gresie si marmura, cu detergenti/dezinfectanti speciali. Capul de mop il schimb in fiecare saptamana, rar la doua saptamani (daca nu gasesc de microfibra). In consecinta, e o adevarata bataie de cap gasirea unui mop eficient.

    • Sa stii ca asta lasa totusi umeda gresia, de la tot aburul ala, e normal. Dar macar stii ca dezinfecteaza cat de cat.

  3. Otilia

    Si eu folosesc un mop cu aburi de cand eram gravida si ma gandeam cu groaza ca trebuie sa pun apa in galeata si sa tot storc la mop… Asa ca mi-am luat unul si isi face toti banii. Nu lasa apa pe podea, nu mai multa decat un mop clasic. Eu sunt foarte multumita de el…

    • Multumim pentru feedback, e foarte important. Si eu storc mopul tot cu mana, ca am rupt repetate ori galetile de mop, fiindca apasam lrea tare

  4. Am avut si eu mop cu aburi si am intampinat problema despre care spune Ale, practic trebuia sa am cateva lavete disponibile pentru o singura curatenie si nu am casa mare.
    Ce pare fain la cel prezentat de tine este faptul ca poti pune solutie de curatat, eu nu aveam si parca ii simteam lipsa.

  5. Iulia

    Pe site-ul http://www.dirtdevil.de/aquaclean-steam-mop-m318-0 este 54.99 euro
    De fapt au toate produsele reduse…reducerea a inceput in martie si tine pana maine.
    Mi se pare foarte amuzant cum la noi au scris direct pretul 599.99 lei au zis sa nu mai chinuie cu rata de schimb…

    • uite, eu am vrut să spun prețul în filmare și să îl scriu pe blog, dar nu am făcut-o la sugestia celor de la Dirt Devil, tocmai fiindcă urmează promoții și prețurile diferă, dar pe blog rămâne. Nu știu cât vor fi reducerile exact, dar știu sigur că vor fi 😉

  6. nu am deloc aspirator, dar ce vad imi indica ceva comod si eficient, pt cine e ca mine cu alergii la chimicale si curatenia o fac cu apa (cand o fac, haha 😀 😀 ).
    In rest, dezinfectarea in casa e un mit: am curatat pe jos si dezinfectat si in 2 min s-a contaminat ca aerul inca are microorganisme care cauta un strop de apa sa se dezvolte :). Important e curatatul si indepartat mizeria si resturile alimentare 😀

  7. off topic: ne scrii mai multe despre asistenta cu OCD? 😀

    • Hahha, era f haioasa :))) ma intelegeam cel mai bine cu ea, dupa ce ne-am certat zdravan la inceput. Acum ai-a luat caine de apart, ca sa isi intretina obsesia probabil. So funny!

  8. Bubulina

    Daca vrei curatenie profunda, pot sa recomand eu un aspirator, sakura royal, care aspira prin apa si are si functie de curatare cu abur si motor separat in peria pentru covoare, si arata ca R2D2. http://www.sakura-staubsauger.de/default.aspx?SIid=341&LAid=1
    Doar ca pretul ajunge spre 1000 euro nou parca. Noi l-am luat de pe ebay cu vreo 350 euro, dar suntem extra multumiti de el.

    • Hm, eu știu ce face un aspirator scump și bun, crede-mă, ai mei au fost printre primii clienți Rainbow din România, nr 11 parcă…
      A costat ăla cât o mașină second hand atunci :))) și încă funcționează la turaj maxim, iar noi de atunci nu mai batem covoare pe sfoară în curte.

      Deci, I am all in for good gadgets. Chiar își fac banii. Numai să-i ai.

  9. In curand o sa fiu tatic. Imi prind bine aceste sfaturi. Multumesc

  10. Pavangiri

    Ha-ha! Cand erai in UK scriai un articol pe luna, acum chipurile te-ai reintors la vechiul tau hobby si vrei sa fii de ajutor si altora, dar ti-ai umplut blogul de reclame. Sincera sa fiu, nici nu am mai vazut atata publicitate pe un blog care se vrea respectabil ca al tau. Esti penibila, dar multam’ fain ca mi-ai aratat cine conteaza cu adevarat, banu’ sa fim inteles!

  11. Eu as da o lege : sa primeasca cadou un mop din asta toate mamicile. Pana atunci spal cu laveta. Nu am bani😅😅😅

  12. Andreea-Carmen Radu

    Mop din ăsta n-am avut, dar îmi dai idei :).

  13. Raluca Loteanu

    Eu am vrut un mop din asta, dar Adrian mi-a distrus entuziasmul si am plecat din magazinul respectiv cu o placa de par. :)) Cica aia o sa ne faca mai fericiti pe amandoi si eu oricum nu fac curatenie!
    Acum ca am citit articolul tau incep sa reconsider ideea mopului! 🙂

  14. Haha, Miruna! Noi știam regula cu 5 secunde, dar, hei, ce mai contează?! Copiii îmi oferă mie tot ce cade pe jos :)).
    Și eu mă gândeam la un mop cu aburi, dar aștept să se umple căruța. :))
    Întrebare: Are firul destul de lung (măcar 2-3 m) sau trebuie să stai cu prelungitorul? (sunt genul cârcotaș :p)

  15. Andreea

    Noi avem un Karcher, curat ușor cu el. Funcționează doar pe baza de apă, nu poti pune solutia. Dar e ok, se usuca foooooarte repede podeaua după el. Cu o laveta fac de obicei tot apartamentul de 82 mp. Uneori schimb când ajung în living, depinde cat mi se pare de încărcat.
    Singurul dezavantaj este ca are firul de alimentare cam scurt și trebuie să îl tot mut dintr-o priza în alta.

  16. Să îl pot foloi si pe parchet si atunci l-as culca cu mine in pat. :)))

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 210 queries in 0.545 s