Dentist sau pedodont, ce alegem pentru copilul nostru?

Pedodontul e dentistul de copii, așa îi zice. Până nu demult nici nu era o specialitate de sine stătătoare, am impresia că anul trecut a fost primul în care s-au dat locuri la rezidențiat. Până atunci, pedodonția în România era o competență și atât.

Care e diferența dintre medicul dentist și pedodont?

Pedodontul e un dentist, dentistul nu e musai și pedodont. În afară de faptul că știu eu mulți dentiști care refuză să vadă copii, orice dentist e perfect capabil să trateze copii. Patologia la prunci nu e nimic ieșit din comun, la ei cele mai mari provocări țin de aspecte de convingere și muncă de lămurire pe care trebuie să o duci cu pacientul. Deși, din experiența mea, uneori preferam să am zece copii neliniștiți într-o zi decât un adult mofturos.

Așadar, toate astea cu mickeymouși și cai verzi pe pereți sunt chestii de marketing cinstit. Se targhetează copiii și în stomatologie, fix ca la înghețată. Sau la mall. Nu e nici o diferență, decât de tipul de serviciu furnizat. Evident că un pedodont are mai multă experiență cu copiii și vine la pachet cu avantajele pe care ți le oferă un serviciu specializat. Tot ce vreau eu să vă explic e să nu vă dați peste cap și nici să sacrificați bugetul de jucării pe o săptămână ca să vă permiteți un pedodont.

Decât să alergați în tot orașul ca să prindeți loc la o programare specială sau să amânați din motive logistice, luați mai bine copilul cu voi la dentistul clasic și rezolvați așa. Și nu uitați, că, de îndată ce îi apare primul dinte, e bine să duceți copilul la dentist. Nu că i-ar face mare lucru, însă e important să se obișnuiască. Atât copilul, cât și părinții să îl ducă. Plus, e dovedit prin studii că orice om se spală mai conștiincios pe dinți cu două săptămâni înainte și două după o vizită la dentist. There you go!

 

Dinții copiilor, chiar și cei de lapte, sunt foarte importanți. Am scris câteva chestii importante despre ei în acest articol: 19 lucruri pe care nu le știai despre dinții copilului tău

 

 

Aveți grijă de igiena dentară și dieta copilului dumneavoastră și duceți-l la orice dentist, numai duceți-l. Restul sunt detalii.

foto via Shutterstock. copii la dentist

Articolul anterior

Cum dezvățăm copiii să adoarmă cu noi

Articolul următor

Premiul: o amintire pentru toată viața! (concurs)

28 Comentarii

  1. Gabi

    Foarte bine faci ca informezi oamenii. Nu te opri! Eu am dus băiețelul la dentist doar la 3 ani și desi îl spălăm zilnic pe dinți, încep sa se formeze carii la doua măselele. De fapt, eu măselele respective nu le spălam bine. Dacă as fi mers mai devreme poate nu mai ajungeam la carii.

    • E bine si asa! Spor la spalat 😉

    • Adriana Petre

      Tin sa va contrazic, in privinta acestui articol. Un pedodont este mai mult decat un stomatolog generalist, iar patologia copilului, in sfera OMF, cat si medicamentele utilizate, difera fata de cele folosite in cazul adultilor. Daca nu aveti suficiente cunostinte despre acest aspect, nu are niciun rost sa dezinformati publicul. Eu sunt medic rezident in cadrul specialitatii de Pedodontie si pot sa va confirm acest lucru, prim prisma celor invatate si practicate. Cele bune!

  2. Oana

    Copila are 3 ani si 8 luni si merge la stomatolog (pedodont) de la 1 an pentru ca noi (parintii) avem probleme dentare. Are demineralizari pe incisivii superiori care s-au transformat in carii. Acum are plombe si sigilari. Pentru nu reuseam sa o spalam acasa pe dinti (desi incercam din greu), am avut o perioada de mergeam de 2 ori pe luna la stomatolog pentru periaj. Apoi la o luna si de cateva saptamani in sfarsit sta sa o spal pe dinti cu pasta si mergem la 2 luni acum – periaj si verificat plombe si sigilari. Greu cu dintii copiilor, mai ales cand toti cei din jurul meu imi spun ca sunt doar dinti de lapte si se schimba, de ce ne agitam atat.

  3. Diana

    In Olanda avem si angst tandarts, adica dentisti de frica :)) al meu merge de doi ani la un fricolog din asta, dupa ce dentista obisnuita i-a facut anestezie care l-a durut rau. Sapt trecuta a fost ok, a stat sa-i curete ceva placa, cred ca in curand ne mutam la dentist normal 🙂

    • Angst tandarts???? Ce tare! Nu stiam!

      • Teo

        Buna

        Referitor la pedodont!

        Atunci cand te doare piciorul nu mergi la cardiolog ci la ortoped cu toate ca ambii sunt medici si au facut aceasi facultate insa specializari diferite!!!
        Patologia la copii este diferita deca adultului pentru ca se poate instala mult mai rapid iar tratamentele sunt diferite.
        In general un stomatolog generalist nu isi incarca cabinetul cu materiale pentru copii caci vede 10-20 copii pe an inbschimb pedodontul vede sute/ mii. Tocmai de aceea ajung multi copii mai apoi in cabinete specializate pe copii cu
        urgente.
        Sau si mai rau vin de la unii care nu au rabdare (cei mai multi) traumatizati.
        Ca de i-a dus mama sau tata la dr lor si nu a stat atat sa se roage de copil sa-i deschida gura asa ca l-a tinut parintele si doctorul da-i si luptă!!!
        Fratilor “lasa ca merge si asa ” e doar modalitate românească!!!
        Ia sa facem lucrurile cum trebuie si atunci vor merge cum trebuie.
        E scump la dentistul de copii , pai normal atata timp cat face specializare, merge la congrese , cursuri, nu face rabat la materiale de calitate si ofera calitate . In plus copilul tau va reveni cu drag acolo unde e o lume de poveste si un prieten ca dentist.
        Ieftin si bun NU EXISTA e o amagire.
        Investiti in sanatatea copiilor si a dumneavoastra. Capul face parte din corp si zicala cu pestele e valabila .
        Cavitatea bucala e poarta de intrare pt 80% din bolile tubului digestiv si nu numai.
        La cardiolog un consult +eco + sfaturi =400 ron
        De ce ar fi mai ieftin la dentist?
        Am fost la cardiologi care aveau pacienti din 15 in 15 minute.
        La dentist stai o ora primesti sfaturi utile nu medicamente(pe alea nu le-am socotit) consult igienizare.

  4. Noi am fost în gașcă acum 2 săptămâni la dentistul meu. Eu cu pruncii de un an și ceva și 3 ani jumate. M-a văzut pe mine întâi, a zis ca e ok, no cavities,sa ma spăl mai bine. Ala mare a fost pentru a doua oară, nici nu a apucat dr să-i zică sa deschidă gura ca de crocodil ca el deja aaaah. Cel mic, nu s-a mișcat dar l-a lăsat pe dr să-și bage degetele. Au amândoi dinții loviți dar nimic grav. Dacă m-aș duce la un pedodont cu ei ar fi mai Mickey mouse dar așa îmi convine ca ma duc și eu la același dr și se stabilește o relație (și asa se schimbă dr la clinica aia des). La cardiolog și oftalmolog am fost la specialiști într-ale copiilor. Dar cum zice și pediatra noastră, medicină e cam la fel și după 19 ani.

    • Depinde, sunt cazuri in care e nevoie de specialist. Insa la dentist, eu zic ca e chiar mai bine cum faci tu. Sa vads copiii ca si mama merge la dentist.

  5. Amy

    Ce bune sunt articolele astea ale tale, ne pui si pe noi, cititorii, la curent cu “de-ale gurii”. :)) Mie nu-mi era frica de dentist cand eram mic, teama asta am capatat-o cand am mai crescut, probabil cand am inceput sa constientizez ce se intampla. 😀
    Acum pot sa ma laud ca am scapat de toate problemele pe care le aveam, am terminat cu vizitele la stomatolog si sunt mandra sa spun ca am rezistat si ca nu m-a durut nimic! Dar urmeaza sa revin in toamna pentru a-mi pune aparat dentar. Sper sa fie bine! 😀

  6. Aleluia soro, ca deja ma vedeam alergand pe campii dupa un pedodont 🙂

  7. Habar nu am la ce fel de dentist merg cu copila! stiu ca a terminat facultatea in Iasi si a convins-o sa deschida gura si sa coopereze, dr de la cabinetul din Bucuresti din centru nu a reusit, asa ca am avut cele mai scumpe 20minute de desene pentru copil 😀 😀 :D.

    Eu am mai luat-o cu mine la dentist dar nu ca am vrut, ci ca nu am avut cu cine sa o las 😀 😀 . Bon, am luat-o cu mine si la gineco (tot pt mine, haha), a trebuit sa ii explic ca doctorul a zis ca e bine fundul meu 😀

  8. Cristina

    Buna, Miruna! Mulțumim pentru informatiile utile! Am o întrebare, daca se poate sa îmi spui parerea ta. Băiețelului meu (2 ani și 5 luni) i-a apărut în jur de 2 ani o depunere galbena in spatele si intre incisivii inferiori. Il spălăm pe dinți în fiecare seară de la 1 an, încercăm să folosim și ață dentară (mai greu). Totuși, depunerea nu se curata. În ultima perioada, refuza sa il mai spălăm noi, vrea să se spele singur, iar periajul lui nu e prea eficient. Clar trebuie sa ajungem la stomatolog, dar as vrea sa știu dacă se formează așa devreme tartru și dacă da, se poate face detartraj? El a fost alăptat până la 2 ani și 3 luni și avea câteva “mese” pe noapte. Poate fi asta cauza?
    Mulțumesc!

    • Nu e numai alaptatul de vina, mai degraba lipsa unei igiene eficiente, combinat cu ph-ul salivei si alimentatie. Teoretic, daca e tartru, se poate curata. Practic, nu stiu daca va coopera…

  9. Diana

    Ma bucur mereu sa citesc articole scrise de cineva avizat in domeniul stomatologic. Poate o sa scrii un articol despre ata dentara 🙂 cand/daca/cum trebuie folosita.

  10. Mi-ar fi placut sa fi mers la stomatolog de cand am fost mica de tot, pacat ca era o perioada grea, cand mergeai doar daca te durea ceva sau trebuia sa-ti scoti vreun dinte. Asa m-am ales cu o reticenta fata de dentist pe care abia tarziu de tot am reusit sa o “ameliorez”, cand am reusit sa-mi pun toata ratiunea la treaba ca sa stearga feelingul.
    Miruna, cand te intorci de tot in campul muncii? Te astept ca si cand, ma gandesc sa-mi fac programare de acum, in avans 🙂

  11. Ce bine ar fi daca ar vedea articolul tot mai multi parinti. Copii lor au nevoie de educatie in acest sens de la varste fragede si nu doar cand apar cariile. Am dat share! O zi faina!

  12. Dus copilul de la 2 ani la dentistul meu. Ma rog, la un altul de acolo, care se ocupa si de copii. Dar la cabinet normal, fara brizbriz-uri si nebunii de distras atentia. Ana adora sa mearga la dentist :-). Ramane in istorie un episod de acum 2 ani, deci avea 6. I se miscau vreo 3 dinti. Ne-am dus la dentist cu alta treaba, trebuia sa ii plombeze o masea. Am asteptat destul, iar cand am intrat, doamna dr a constatat ca nu I se retrasese inflamatia si nu ii poate pune plomba. Ana, f suparata, a inceput tirada – Pai cum adica? Tu stii de ce departe vin eu? Si am si asteptat o gramada, sa nu imi faci nimic? Fa-mi si tu ceva, scoate-mi un dinte, sa vad si eu putin sange, sa simt ca n-am batut drumul degeaba. Doctorita, razand in hohote, ii verifica dintii miscatori si decide ca ii poate extrage unul. Cine se plimba mandra cu pansamentul si ii spunea doctoritei – Pai asa, vezi, asa mai merge, simt si eu ca am venit la doctor. Au zis doctorii ca o fac exemplu la intrare :-)))

  13. dr.Igna Andreea (medic specialist pedodont)

    Dragă Miruna,

    Deși sunt de acord cu ideea principală a articolului, aceea că nu există suficientă educație dentară în rândul părinților și că e nevoie de promovare a obiceiului de a-ți duce copilul la dentist înainte de a apărea probleme, unele idei expuse mi se par complet greșite. Pedodonția e departe de a însemna doar stomatologie cu „mickeymouși”. Pedodontul este un medic dentist cu mulți ani de școală în spate, dintre care cel puțin 3 sunt dedicați exclusiv specializării în problemele orale ale copiilor, ani în care nu învață doar să se maimuțărească pe bani, așa cum insinuezi în acest articol. Deși unele patologii (boli) sunt comune cu ale adulților, deseori tratamentul este diferit în cazul copiilor (și nu mă refer aici la „plombe colorate” în loc de „plombe de culoarea dintelui”). Există și patologii (boli) specifice, care apar doar la copii și pentru care specialiștii de pedodonție din toată lumea au dezvoltat protocoale terapeutice targetate. Materialele utilizate în pedodonție sunt și ele diferite de multe ori față de cele utilizate la adulți, special concepute sau adaptate pentru realizarea tratamentelor pedodontice. În plus, pedodonția nu înseamnă doar rezolvarea unor probleme dentare existente, ci pune mare accent și pe latura de prevenție și intercepție a unor anomalii dento-maxilare care pot apărea în timpul creșterii și care, odată cu trecerea timpului, devin tot mai complicat de tratat. Aici intervine necesitatea unui consult de specialitate (altfel spus, pedodontul poate depista din timp probleme care unui dentist generalist îi scapă, nefiind familiarizat cu toate aspectele legate de tratamentul copiilor). Eu lucrez doar pedodonție și nu am pretenția că sunt la fel de bine pregătită să pun lucrări protetice adulților, sau să realizez tratamente endodontice precum un specialist, de aceea mă limitez la domeniul în care m-am pregătit. Îmi trimit pacienții la ortodont, la endodont, la chirurg etc., atunci când este cazul, pentru că stomatologia modernă se bazează pe interdisciplinaritate, pentru ca pacienții să beneficieze de tratamente de cea mai bună calitate. Și nu în ultimul rând, pedodonția nu este scumpă, neglijența este! Prețul tratamentelor variază în funcție de complexitatea problemei, la fel ca în oricare altă specialitate. Nu e nevoie să sacrifice nimeni banii de mâncare și jucării pentru că și în cazul pedodonției, alternativa la clinicile private (care într-adevăr practică tarife destul de mari pentru buzunarul de rând) este prezentarea într-o clinică de pedodonție de stat (clinicile universitare, unde se realizează și pregătirea în specialitate a medicilor pedodonți), unde tarifele practicate sunt mult mai mici, sau se poate beneficia chiar de gratuitate. Consider că este o alegere mai inspirată, fără a face compromisuri financiare sau la calitatea serviciilor oferite. Normalitatea în toate țările civilizate e ca tratamentul stomatologic al copilului să fie realizat de către pedodont.
    Așadar dragă Miruna, dacă tot ți-ai propus să informezi publicul, te rog să o faci fără a-ți lua în derizoriu colegii, ridiculizând efortul investit în specializare a unor medici și îndemnând părinții să aleagă un serviciu mai puțin calitativ. Această specializare a apărut dintr-o nevoie reală, nu dintr-un moft. Repet, pedodonția nu înseamnă ”mickeymouși”, „cai verzi pe pereți” și maimuțăreală, nu este un moft al clienților cu bani și este complet greșit să o privim astfel.
    Informarea nu înseamnă dezinformare!

  14. Adriana

    Tin sa va contrazic, in privinta acestui articol. Un pedodont este mai mult decat un stomatolog generalist, iar patologia copilului, in sfera OMF, cat si medicamentele utilizate, difera fata de cele folosite in cazul adultilor. Daca nu aveti suficiente cunostinte despre acest aspect, nu are niciun rost sa dezinformati publicul. Eu sunt medic rezident in cadrul specialitatii de Pedodontie si pot sa va confirm acest lucru, prim prisma celor invatate si practicate. Cele bune!

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 187 queries in 0.571 s