La noi, în Ardeal, se spune ”Paști fericite”, io nu am pomenit de Paște fericit decât în glumele colegilor la grădiniță.
Dar asta nu înseamnă că le știm noi, ăștia blonzi și din Sibiu, pe toate, așa că m-am documentat pe larg. Dumneavoastră vă spun pe scurt:
Domn’ Pruteanu zice argumentat că sunt amândouă valide: sărbătorile de Paști și sărbătoarea Paștelui. Cumva, că o formă e singularul, cealaltă pluralul. Na, ați văzut? 🙂
O explicație mai complexă, care înclină totuși balanța spre dreptatea mea e aici. Adevărul e că și sună mult mai bine ”Vă dorim Paști fericite.”
A, și pariu că nu știați că cei cu numele de Pascu (de la Pascal) își aniversează onomastica de Paști! Na, iepurașul a cam încurcat-o, presimt că se bagă la un credit de nevoi personale. Pardon, voiam să zic pascale.
foto via Shutterstock, femeie întrebare
Laura C.
Miruna, la noi se zice Paşte fericit! Nu am auzit de prima variantă până acu’. Nu zic că e incorectă, zic că e neobişnuită…pentru mine. Sărbători frumoase, sănătate şi linişte! 🙂
Miruna
nu e incorect, dar eu prefer pluralul. Mulțumesc, la fel 🙂
Teodora
Eu tot timpul am spus Paste fericit! 😀 Stiam ca sunt amandoua valabile, dar imi vine mai natural sa spun Paste.
Miruna
Mie, fix invers.
Maria
Suna mai bine “Pasti fericite” pentru tine, pentru ca ai crescut cu formularea asta. Mie imi suna foarte ciudat, mintea mea respinge varianta asta. Raman la “Paste fericit”, cu care am crescut eu 🙂
Miruna
Asa e.
Amy
Si la noi tot “Paste Fericit” se zice cand adresezi urarea, dar cand vorbesti despre sarbatoarea religioasa se spune “Pasti”. I don’t know why…
Miruna
Interesant.
Martins
DEX-ul zice asa:
!Páște (sărbătoare) s. propriu m., pl. Paști (doi Paști; dar pl. f. Sfintele Paști)
sursa: DOOM 2 (2005)
Eu, ca filoloaga, zic ca diferenta e regionala. Ardealul e cu pluralul, restul tarii cu singularul. Si limbajul bisericesc a pastrat tot forma de plural. Asta e o exceptie. Dealtfel DOOM-ul invocat da forma oficiala de singular, “Paste”, ca noutate (2005) marcata prin semnul exclamarii.
P.S. Nu stiu ca dl cu articolul din zf sa fie specialist in lingvistica.
P.S. Ponturi legate de intarcare ne poti oferi? Ai inceput procesul de vreme ce ai reintrodus cafeaua in meniu?
Succes in toate!
Laura
Nu are treaba alaptatul cu cafeaua 🙂 Eu sper sa citesc la Miruna cum s-a autontarcat broscutul pt ca inca cred ca este un mit autointarcarea. Prove me wrong, Miruna! 🙂
Miruna
Laura, e un mit??? Please, don’t say so. Eu m-am autointarcat singura pe la 8 luni… nimeni nu isi aminteste sa fi plans vreun pic, mama nu a plecat de acasa, nu si-a pus crengute pe sani. Eu vad o dependenta tot mai mare de san la baiatul meu si acum nu mai este bebelus, parca as vrea sa manance totusi ceva mai hranitor.
P.s. Cafele am baut cred ca 3 in ultimele 2 saptamani, lungi ca o zi de post, fara efecte adverse asupra Broscutului, insa cu efecte miraculoase asupra moralului meu.
Laura
Miruna, autointarcarea inainte de 1 an este defapt o greva a suptului care a dus cumva la intarcare. Cel putin asa spune teoria. Teoria mai spune si ca autointarcarea nu e un mit, dar eu nu cred asta. Avem 3 ani si inca nici un semn de autointarcare :))))) Cica ar aparea undeva intre 4 si 5 ani… daca oi mai rezista pana atunci. Nu degeaba la dintii de lapte li se zice DE LAPTE 😉 Un copil se poate autointraca si la 7 ani. Am auzit si de unii are inca sug la 12 ani. Too much for me, dar asa am spus si la 2 ani, ca la 3 ani deja e prea mare sa mai suga si uite ca inca mi se pare mitica :))))
Miruna
Stiu exact ce zici si ce simti. Dar 12 ani e chiar exagerat. Eu cred ca mai important decat sa suga copilul e sa-si pastreze mama mintea intreaga. Nu exista copil fericit langa o mama nebuna. 😉
Cristina
Autointarcare am asteptat si eu, doar ca juniorul avea alte ganduri, asa ca de pe la 4 ani si jumatate pana la 4 ani si noua luni am desfasurat o intarcare blanda, pentru ca deja devenise incomod pentru mine. La un an distanta, inca isi mai aducea aminte si mai cerea, in joaca 🙂
Miruna
Martins.
Hahaha, nuuuu am inceput intarcarea, desi toti sunt cu gura pe mine. Nu sunt tentata, nu ma grabesc, singura chestie care ma pune pe ganduri e ca Tudor mananca mult mai putin de vreo saptamana, aproape san exclusiv, cateva rosii si multa paine. Mna. Dar acum cateva minute tocmai i-am zarit un dintisor care sta sa scape din gingie. Deci, asta ar putea fi explicatia.
Din ce am mai auzit si citit, e de preferat o intarcare blanda, in timp. Asta stiu eu, acum tu.
Martins
Da, cand le ies dintisorii fac curata greva foamei. Si eu mereu ma grijez. Eu am inceput o intarcare blanda si luuunga tocmai pt. sanatatea mea psihica si pt. eventuala suferinta cat mai putina a fetitei. Fetita mea se si trezeste des noaptea, ma mir ca mai pot. “Numai mama sa nu fii” este noul meu slogan ;))
L-am preluat de la maica-mea 😉
Miruna
Mama-i mamă, nu-i muiere, ar zice maică-mea. Acum înțeleg de ce.
Martins
*De altfel
maddy
eu sunt din Arad si ziceam ”sarbatorile de Paști”. acum spun Paște ca aproape toti au preluat aceasta varianta si suna tampit sa spun numai eu Paști.
Miruna
Nu numai tu, si eu.
Roxana
Cum n-ai auzit expresia “Paste fericit!” o zici cand te supara un …”domn”, ii urezi sa pasca fericit pe camp :))
Gluma gluma, dar si la noi in Muntenia se zice “Paste Fericit!”
Miruna
Pai noi de asta glumeam cand eram mici :))
Denisa
Nici eu nu am auzit asta cu “Pasti fericite” si pana sa ma prind ca este vorba despre “sarbatorile” de Pasti, mi se parea chiar dezacord:) …si culmea(!) am rude in Ardeal…sau poate nu am fost eu atenta?hmm…
Dar tot la Sibiu am auzit-o pe aia cu “ora doi”, deci nu ma mira regionalismele care prefera forma de plural a cuvantului.
Miruna
Daaa, ora doi e trademark! M-a auzit tata zicand odata “ora doua” si a zis ca votbesc ca o printesa acum?
Jia
🙂 La noi in Ardeal (de unde sunt eu) toata lumea spune Paste Fericit!:) deci nu e o regula.
Miruna
Unde, mai exact?
Jia
Oradea:)
Miruna
uau, ce fain!
Lumi
Regionalism-neregionalism, eu n-am auzit pana acum “Pasti fericite”, dar nu neg corectitudinea gramaticala. In acelasi timp, “Paste fericit” mi se pare ca suna aiurea, parca ma face cineva cal cand imi ureaza asa, nu pot sa suport! Eu, personal, prefer “Un Paste fericit!”
Miruna
:)))
Delia
Cum vi se pare gluma aceasta?
– Paște fericit, dragă!
– Paște unde vrei tu, numai nu în curtea mea!
Miruna
E de la mine de la gradinita?
Constantin Cosmin
https://www.facebook.com/notes/constantin-cosmin/paștele-nu-poate-fi-fericit-învierea-da/10211162481530574
Diana
La mine in Ardeal, mereu am spus Paste fericit. (Deva + Cluj)
Miruna
Zici că io-s din alt Ardeal :))
Claudia
Si la noi (Zona Moldovei) se spune Paște fericit. Forma Paști fericite îmi sună mai pe ungurește: o pâine, doi paini. Ca in bancul in care ca sa evite pluralul, stiind ca e incorect, zice dati-mi o paine. Mai dati-mi una.
Alexandra
Eu de abia m-am obisnuit cu “Paste fericit” asta, parca de fiecare data ma zgaraie pe ureche! :)))
Sunt din Alba Iulia si toata copilaria am fost in zona si la bunici in muntii Apuseni. Si cand auzeam la stiri, pe Andreea Esca: “Paste fericit!” ma pufnea rasul!
Cumva nu e din zona, la noi e Pasti!