Femeie, amintește-ți că porți doi sâni la piept!

Prevenția cancerului la sân nu începe la 40 de ani, ci mult mai devreme. Fiindcă în ciuda frecvenței mult mai scăzute a cancerului mamar înainte de 40 de ani, atunci când apare (în 2-3 % din cazuri), acesta este foarte agresiv. Sâmbătă am fost la un eveniment pe această temă și vreau să vă povestesc ce am aflat.

Ați văzut live-ul meu de pe facebook cu Teo Trandafir?

Nu spunem nimic, de fapt, doar apărem. Și jumătate din noi se laudă 🙂 Că s-a întâmplat un eveniment la care am fost prezente amândouă. Era vorba despre frământat aluat de pâine bună și despre prevenția cancerului la sân.

Alături de noi a fost dr. Adriana Cojocaru, medic specialist radiolog, care a povestit despre palpare și alte metode de investigație. Știți că mă implic în orice ține de sănătate și nu e frecție la picior de lemn, despre tema asta am mai tot scris, iar un mic reminder din când în când nu strică.

Iată ce am aflat:

Până în 40 de ani, dacă găsim un nodul, șansele să fie malign sunt 2-3 %.

Alte semne apărea pe tricou, pe sutien. Nu așteptăm. Orice pată mică ne trimite imediat la medic.

Dacă doare, de obicei, e de bine.

Control anual: o ecografie până în 40 de ani.

Cancerul mamar este o boală vindecabilă dacă o descoperim la timp.
Ca să o descoperim la timp ne ajunge un control pe an și palparea. Palparea singură nu depistează decât formațiunile destul de mari.

(Asta am făcut noi sâmbătă la Mazilique, am frământat aluat de pâine, în care am găsit niște bile-surpiză, ca metafore frumoase în loc de ”Mergi la control!”)

Cancerul de sân nu e o condamnare la moarte.

Există foarte multe tipuri de cancere, cu grade diferite. La gradele 1 și 2, vindecabilotatea e 95%. Sunt paciente cu metastaze osoase care supraviețuiesc 8-9 ani .

Tinerele fac o formă de cancer mai agresiv.

Sarcina și alăptatul reduc riscul cancerului mamar. Cu cât mai mulți copii și cât mai mult alăptați, pentru un risc cât mai scăzut. (sursa)

Riscul scade pentru femeile care alăptează mai mult de un an (sursa)

În timpul lactației, nu are rost să ne palpăm, fiindcă țesuturile sunt oricum modificate de prezența laptelui. De îndată ce am încheiat capitolul alăptat, hai la ecografie!

Da, factorul genetic are un important cuvânt de spus.

Nu, nu avem practic un program național de screening, suntem noi obligate să ne facem controlul de prevenție. Am scris despre asta aici.

Cancerul mamar nu este evidențiat prin modificările markerilor tumorali din sânge, deci analizele nu spun nimic.

Mamografie cu tomosinteză și substanță de contrast

Mamografia simplă e o radiografie de sân, adică o imagine 2D rezultată din suprapunerea mai multor imagini. Deci imaginația medicului trebuie să decidă ce formațiune pe unde se găsește.
Tomosinteza, în schimb, e 3D: ia felii separate și e ceva mai fidelă.
Mamgrafia cu substanță de contrast arată și vascularizația (un indicator foarte important, care poate face diferența).

Aceste metode de investigație ajută medicul să decidă dacă merită făcută o biopsie sau nu. Adică, dacă e suspiciune de un cancer, medicul va indica o biopsie. Mi-a explicat și de ce: aceasta îți arată exact ce tip de celule sunt acolo, deci ce tip de cancer, dacă există. Și, în funcție de asta, medicul știe dacă e nevoie de radioterapie mai întâi și apoi operație sau invers și poate face un plan de tratament mult mai bun. Dr. Cojocaru spunea că toate protocoalele occidentale specifică: nu se face nimic fără biopsie.

Despre biopsie și miturile din jurul ei

Am întrebat-o pe dr Cojocaru ce riscuri există la biopsie (atunci când se introduce un ac, cu care se ciupește un pic de țesut și se extrage în felul aceta). Dacă țesutul se dovedește a fi malign, nu există riscul de a împrăștia celule maligne cu acul ăla când e scos?

Răspuns: Biopsia se face cu un ac într-un tub, nu există riscuri de însămânțare a traiectului acului.
Se introduce oricum pe traseul pe care s-ar face și excizia în cazul în care e nevoie.
Se face biopsie ghidată imagistic (nu la nimereală): ori sub ecograf ori sub mamograf.

Durează 30 min și nu doare. “Am avut o pacientă stewardesă. Care apoi a plecat într-un zbor de 4h. Mai greu e suportat stresul.”

Sfatul meu e să ascultați de sfatul ginecologului. Să aveți unul! Și să vă palpați, controlați și iubiți sânii.

*un eveniment Affidea, la Mazilique

imagini via Shutterstock, femei tinere sâni

Articolul anterior

Fiecare copil a fost mai întâi un gând al părinților săi

Articolul următor

”Mămicile sunt fenomene ale naturii”

14 Comentarii

 1. In familie la mine scorul este de 3 1. Adica 1 singura supravietuitoare.
  Sper sa ajunga articolele astea si la medici. Pt ca imi pare rau sa o zic dar sunt medici care au nevoie de asta. Am ruda care a facut chimioterapie inainte de biopsie, in Romania.
  In rest, in occident ginecologul face controlul la sani, palmeaza. Si pt mine cele 4 cazuri din familie nu sunt considerate risc, pt ca nici una nu e mama. Bon, tot occidentul asta mi-a aratat acum 4 ani ca mamografia de rutina este un mare NO, iradierea repetata cu masinarii vechi poate duce chiar la “marirea” nodulilor mici care de altfel nu se vad la mamografie, si ca exista alternative mult mai prietenoase si mai precise. Si asta daca li s-ar zice la unii doctori romani …

  5+
  • Hm, si aici zicea dna dr Cojocaru ca recomanda peste 40 de ani o mamografie la 2 ani, dar nu sunt sigura totusi ca am tinut bine minte, asa ca am preferat sa nu scriu 😉

   1+
   • panea regina

    eu am aflat recent ca mamografia este chiar nociva,deoarece traumatizeaza sanul,se recomanda ecografie cu elastografie.In cazul nodulilor mamari cu vascularizatie,se indica biopsia mamara.Eu recomand ca ex.histopatologic al lamelor sa fie facut in doua locuri diferite.

    1+
    • Da, cred ca se stie asta despre mamografie. Si e buna ideea cu examenul histopat in doua locuri diferite. Trebuia sa ma fi dus si pe mine capul cand am trimis ceva la histopat (nu legat de san)

     0
 2. Interesant cum s-a desfășurat evenimentul, nu m-aș fi gândit niciodată la o asociere între aluat și sâni. Mi-ar fi plăcut să particip și sunt utile informațiile. Mulțumim, Miruna!

  0
 3. mihaela

  Dupa titlu si prima poza, am crezut ca vei vorbi de silicoane. :))

  0
 4. Irina

  La mine a fost puțin diferit. Descoperisem un nodul acum câțiva ani și toți medicii mă sfătuiau insistent să îl scot. Că e probabil benign dar e posibil să se malignizeze în timp, mai bine scoatem tot. Așa aș fi făcut, dacă n-aș fi știut că prietena mea a scos unul și i-au apărut după aceea trei în loc. Cireașa de pe tort a fost când m-am dus la un celebru expert, am dat 2 milioane acum vreo 5 ani pt 5 minute. Și în cele 5 minute mi-a zis “da, uite, toate femeile care așteaptă afară au avut cancer, le-am operat eu și sunt bine acum, nu ai de ce să te sperii…”
  No shit!
  În Anglia, când am cerut un control să văd care mai e starea nodulului, m-au programat imediat la biopsie. Au stabilit că e benign, ergo nu avem de ce să îl scoatem.
  Așa că toate discuțiile astea despre controale și cancer au ajuns să mă irite la culme…

  0
 5. Miruna, ce zici de ideea de a scrie de preventie? Preventia nu in concept comercial, ci factorii de zi cu zi, ritmul zi de zi ce duce la un corp si minte sanatoasa: evitarea fumatului si a fumatorilor, evitat alcool, evitat prajeli, evitat chimicale, evitat nopti pierdute, evitat conflicte etc.
  Pana la urma, 15% e genetic, dar 85% e igiena vietii.

  0
 6. Superb articolul. Felicitari!

  0

Leave a Reply

© 2007-2016 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 116 queries in 0.171 s