De ce medicii dentiști NU RECOMANDĂ benzile de albit dinții

Există țări în care albirea dinților este ilegală în afara cabinetului stomatologic. Eu am lucrat într-una dintre ele (Anglia). Așa că, poate sunt ușor exagerat de strictă. Cu toate astea, merită riscul?

De ce medicii dentiști NU RECOMANDĂ benzile de albit dinții:

  • concentrație prea mare (sau necunoscută) de peroxid, substanța care albește dinții
  • aceasta poate distruge smalțul (deși multe reclame spun că nu e așa, ascultați aici: o reclamă nu are de unde să știe dacă tu, la nivel individual, ai vreo carie în gură sau nu ai. Dacă pui peroxid din ăsta peste un smalț cariat, succes și baftă multă.)
  • aceasta poate arde gingiile – fiindcă nu există control în momentul aplicării, substanța ajunge și pe gingii. Nu uitați că albim doar dinții, nu și altele prin gură.
  • fiindcă albirea dinților nu se face fără indicație. De exemplu, cine are boală parodontală sau retracție gingivală nu e bine să-și facă albire. (Rădăcinile dinților nu mai sunt acoperite de gingie, ci expuse în gură, peroxidul ăsta ajunge pe ele și dă sensibilitate mare.) E contraindicat. Altfel, se urcă pe pereți pe proprie răspundere. Sau, culoarea dinților e ultima problemă a pacientului respectiv.

Imaginați-vă că și acest pacient își dorește albire dentară. Acum, înțelegeți ce vreau să zic.

Și mai adaug eu niște motive de care dentiștilor probabil că puțin le pasă. Dar mă gândesc acum, din punct de vedere al pacientului:

Oare o fi ok să înghiți gelul ăla de albire?

Oare cât de puternic este el cu adevărat, de funcționează în doar 30 de minute, timp în care saliva din gură îl spală constant?

(gutierele speciale de albit, făcute la cabinet, sau tehnicile de albire în cabinet vin cu niște margini care sigilează gelul pe dinte și opresc saliva să-l spele, ca să nu facem munca-n zadar. Eu chiar recomandam pacienților mei să clătească gura de 2 ori, după ce fixau bine gutierele.)

Singurul bine pe care îl pot face aceste benzi e să nu facă nimic.

Despre tip&tricks pentru albit dinții am scris aici.

Despre reclamele necinstite la benzile de albit, am scris aici.

imagini via Shutterstock, probleme cu dintii

Articolul anterior

Femeile se uită mai mult după femei. Oscaruri 2017

Articolul următor

Diversificarea: Cum mi-am făcut viața mai ușoară și am câștigat niște timp (P)

41 Comentarii

  1. mihaela

    Aoleu, ce-i cu poza aia?

  2. bunica cu bundita

    Din pacate traim vremuri in care reclamele ne stabilesc standarde de frumusete si cel mai rau,de sanatate! Medicii sunt mai putin ascultati cand mintea omului e sucita cu cheita marketingului!Asculati de medicul vostru dentist !

    • din fericire, avem o minte-n cap și un blog de blonde ca să judecăm mai bine. Măcar în ceea ce privește dinții, nu?

  3. Cred ca mi-am atras multe injuraturi la cate comentarii am scris prin blogosfera ca nu e ok sa folosesti acele benzi :))) Acum o sa scot la inaintare articolul tau ca poate inteleg si unele fete ca nu e ok.

    • problema e că unele funcționează și atunci lumea e mulțumită. E ca și când ți-ai lua o șosete curate, deși tu ai jegul de 2 m între degetele de picioare. Doar că mult mai rău de atât :))

  4. Larisa

    Saptamana trecuta imi spunea o cunostinta ca si-a achizitionat benzile alea “minunate”, dar ca nu le-a putut suporta mai mult de 10 minute. Pe langa faptul ca a durut-o ingrozitor dupa cateva secunde dupa ce si le-a aplicat, a capatat si o sensibilitate a gingiilor.

    • normal, dă-i articolul să îl citească. O să se vindece, dar putea să nu treacă prin asta…

      • Larisa

        Ideea e ca lumea e fascinata de tot ceea ce se vede pe TV. Si nu vezi decat dinti stralucitori si impecabil de albi (uneori prea albi) care ajung asa doar cu priceperea si ajutorul medicului stomatolog sau cu fatete dentare. In consecinta se apeleaza la metoda cea mai putin costisitoare, si anume benzile de albit. Era o vorba: ” If you think it’s expensive to hire a professional, wait until you hire a amateur.”

  5. Diana

    Foarte util articolul, ma gandeam eu ca nu sunt cele mai safe acele benzi. Ne poti recomanda un medic stomatolog bun in Bucuresti? Pentru albire si nu numai.

    • Sigur ca da. Iti trimit un mail.

      • Cristina

        Tot cochetam și eu cu ideea de benzi, dar parcă aveam așa o reținere. În Cluj știi cumva un stomatolog bun care se ocupă și cu albiri? Mulțumesc! 🙂

        • Da, normal! Vrei sa iti recomand pe cineva?

          • Cristina

            Da, te rog frumos! 🙂

          • Cristina, ai mail.

          • Anca

            Buna Miruna! Aveam speranta ca te intorci la job . Cred ca Mai este de asteptat :DMi-ar placea sa am un asemenea stomatolog responsabil, priceput si in care poti avea incredere. Totusi imi poti recomanda pe Cineva? Multumesc.

          • o să mă întorc precis, doar că nu știu încă exact când :)) îți trimit un email cu o recomandare, normal! 🙂

  6. Ce m-ai prins. Chiar ma gandeam zilele astea ca as vrea sa imi mai albesc putin dintii. Cafeaua si tigarile nu sunt tocmai prietenele culorii dintilor mei… dar nici nu am dinti asa colorati. Posibil sa fie mai mult in capul meu si de la vazut prea multe poze cu dinti nenatural de albi.
    Eu de exemplu incerc sa ma spal pe dinti si dupa ce termin de baut cafeaua (imi ia vreo ora, o ora jumate sa o savurez).
    Si chiar ma gandeam daca sa incerc in cabinet albire sau daca sa incerc alte metode.
    Am citit, bagat la cap, o sa vorbesc cu medicul stomatolog despre asta si mai ales daca e cazul.
    Multumim ca ne feresti de belele.

    • Daca e cu multa cafea si sunt dintii patati, incearca un airflow. Dar, cel mai bine, vezi ce iti recomanda dentistul.

  7. Eu am folosit 2 tipuri de benzi Crest, unele care se tineau in gura o ora (si le foloseai doar de vreo 7 ori in total) si altele pe care le tineai 10-15 minute (si foloseai vreo 28 in total).

    Pe primele nu le-am putut suporta, dupa ABSOLUT fiecare folosire am avut niste dureri de dinti care treceau doar cu ibuprofen, dupa care m-am speriat ingrozitor si nu am mai pus manuta pe ele (concentratie de peroxid 10-14%)

    Un an mai tarziu le-am incercat pe celelalte (le mai zice si sensitive) care la mine au functionat foarte multumitor si fara dureri (concentratie de peroxid 4-6%). Dar intrebari legate de:

    1. e ok sa tot inghit gelul cat timp sta in gura?!
    2. cat de ok e daca ajunge gelul pe gingii?!

    am avut si eu, motiv pentru care chiar daca dintii mei (de altfel drepti si relativ albi) au aratat foarte bine, eu NU as mai cumpara aceste benzi a treia oara.

    • 1. Concentratia nu e mare, dar gelul nu trebuie sa ajunga in stomac, ci doar pe dinti. La o albire profesionala, acest lucru este evitat.
      2. Deloc ok, fiindca le arde. Doare oribil. Plus, nu albim gingiile, ci doar dintii.

  8. haoleo, ce e cu poza asta? m-o speriat! sper ca nu ai des pacienti asa!!

  9. off topic: ai primit mesajul de la mine de acu’ vreo câteva seri? fiindcă nu-s sigură că am dat send și c-a ajuns. ty.

  10. Mary

    Eu asteptam urarea de 1Martie:))!!!!

  11. ei, albirea in cabinet m-a tinut maximum o luna, cea cu benzi, uhuhu, mult mai ok. Alte diferente: pret si timp.
    Asadar, nu stiu daca toata lumea ar trebui sa isi scuipe in san si sa faca douaj’ de cruci cand aude/vede benzi.

    • Desigur, e o alegere. Nu isi face lumea cruci si nu scuipa-n san acum, o sa faca cruci si scuipati in san mai tarziu cand vor ajunge la vorba aia: suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine. Eu sper ca tu sa fi fost acea exceptie norocoasa.

  12. Esti o femeie puternica, Miruna. Eu sub nicio forma nu as putea sa stau in fata unei astfel de guri deschise.

  13. maddy

    un articol binevenit de la o persoana care chiar are studii in domeniu.
    toate fashion bloggeritzele au facut reclama la diverse benzi care albesc dintii si ma gandesc cate fraiere au cumparat aceste produse si le`au folosit acasa in loc sa mearga la un medic stomatolog pentru asa ceva.

  14. Marin

    Am folosit si eu 4 benzi crest professional effects si am observat microfisuri verticale in smaltul dintilor, care se vad in lumina si din anumite unghiuri. Sensibilitatea nu m-a deranjat asa tare. Nu recomand!

  15. Madalina

    Miruna, ma cert cu o femeie pe internet (eu sunt anti-benzi, dupa ce am citit aici la tine, iar ea are un magazin care comercializeaza benzi..) in legatura cu benzile My White Secret, ea sustine ca aparent acestea sunt speciale si au fost “formulated by U.K. dentists”. Exista asa ceva, albire fara peroxid, creata de medici stomatologi???

    • Mădălina, nu știu la ce te referi. Adică, știu de benzi și indiferent cum funcționează ele, nu ar trebui făcută fără un control la dentist.

  16. Iulia

    Iti zic sincer, eu am folosit pana acuma benzi de la crest si nu am avut nici o problema. Nu a ajuns nici pe gingii, nu m-au nici durut dintii 🙂 E drept ca am folosit pe cele cu peroxid de 6% si pentru dinti sensibili.
    Dupa aproximativ 10 utilizari cu cateva zile pauza inttre ele, dintii erau sesizabili mai albi. Am fost intrebata la ce cabinet i-am albit 🙂
    Poate am eu noroc sa nu am probleme, nu stiu. Cert e ca le folosesc cam 1-2 ori pe an si nu se ingalbenesc asa repede.
    E etic si ok? Nu stiu. Eu sunt multumitade rezultat, incerc totusi sa nu folosesc prea multe si prea des.
    Ah, acuma cica sunt si fara peroxid. 🙂

  17. Maria

    De unde ai scos ca in Anglia este ilegală înalbirea dinților acasă?:))

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 209 queries in 0.432 s