Eu sunt dentist care a practicat doar în Anglia, niciodată în România, el e neurochirurg care s-a format în Anglia și care lucrează de câteva luni bune aici la noi.
În România, există o adevărată industrie a celei de a doua păreri. Numărul pacienților existenți la ora actuală este în fapt dublu sau triplu, fiindcă toată lumea vede 2 sau 3 medici pentru aceeași problemă.
În România, medicii practică medicina cam cum conduc Jmecherii cu Q7 prin București, de zici că prioritatea în trafic se vinde la pachet cu mașina: au învățat la școală că cel mai scurt drum între două puncte e o linie care le unește și se încăpățânează să arate că au ținut minte ceva de la ore: sar peste șine de tramvai, taie intersecții, în fine. Cunoașteți genul. Nu sunt toți așa, desigur, nu vreau să generalizez, ci doar să evidențiez un șofer regulamentar de Q7 pe lângă tramvai.
Așa că, permiteți-mi un sfat modest: atunci când ați găsit un medic în care aveți încredere, poate a venit cu recomandări excepționale, poate doar există chimie cu omul respectiv, nu-i dați cu piciorul atunci când nu vă spune ceea ce vreți să auziți.
Vedeți, mentalitatea medicului în România încă este aceea că știe el mai bine ce e de făcut pentru pacient.
Problemele apar atunci când medicul știe mai multe despre boală decât despre pacient.
Una dintre primele lecții pe care le-am învățat în Anglia ca dentist venit din Est este că medicul nu este un Dumnezeu pe un piedestal, care taie și spânzură după bunul său plac. Am fost uluită de-a dreptul atunci când ni s-a explicat menirea dentistului pe lume: aceea de a prezenta opțiuni pacientului, urmând ca el singur să fie cel care ia decizia. O bună vreme nu am înțeles cum poate fi ”SĂ NU FACI NIMIC” o opțiune. Adică, dacă omul a venit la mine pe scaun cu o problemă deja, nu e de la sine înțeles că VREA SĂ FACĂ CEVA? Altfel, ar fi putut sta acasă.
Ei bine, nici pe departe. Am înțeles acum că a NU FACE NIMIC este o opțiune ca oricare alta și că avem obligația de a-i comunica pacientului acest lucru la pachet cu riscurile implicate.
Însă mulți medici români încă nu știu asta în practica lor. (E și contraintuitiv să-i spui unuia cu ditamai gaura în dinte, da, puteți să nu faceți nimic, avantajele fiind acelea că nu cheltuiți acum niște bani, riscurile fiind de a suferi dureri insuportabile de Crăciun sau Revelion – momentele preferate ale pulpitelor să apară- ori de a vă pierde dintele într-un final. Pare stupidă abordarea, nu?) Medicii români spun mai degrabă ce ar face ei. Nu ce se poate face în cazul respectiv.
Ce vreau să înțelegeți e să nu pierdeți din mână un medic bun, doar dintr-o eroare de comunicare. V-a spus dentistul de o viață că aveți nevoie de un implant care costă 2000 de euro? Ceea ce nu vă tocmai înseninează bugetul pe următorul deceniu precis. Mergeți înapoi la el și întrebați ce alte opțiuni există. Spuneți-i medicului dv că vreți să le cunoașteți pe toate, de la cele mai ieftine și proaste la cele mai scumpe și grozave.
Este ceea ce se numește ”educated decision” și orice pacient are dreptul la ea.
Vă spun eu, medicul va fi bucuros să dea explicațiile. Fiindcă nimeni nu vrea să piardă un pacient bun. Iar un pacient bun e ăla pe care îl știi de o viață, cu care ai chimie și glume-n program.
Se poate desigur să vă explice de ce ideea lui e cea mai bună. Fiecare medic recomandă pe caz ceea ce știe el face cel mai bine poate, normal că ai încredere în anumite tehnici, pe care știi că le execuți fără greșeală și care știi din experiență că funcționează minunat. Însă, acest lucru nu are voie să te împiedice din a expune pacientului întreaga paletă de opțiuni.
Știu, Anglia m-a spălat pe creier. Acum cred într-o medicină bazată pe comunicarea unor opțiuni și pe înțelegerea unor riscuri și beneficii. Fiindcă experiența m-a învățat că, atunci când ai de învins o boală chiar și simplă la un monoradicular, e esențial ca pacientul să fie de partea ta.
imagine via Shutterstock, femeie cu urechile acoperite
Ioana
Sa-ti dea Dumnezeu sanatate! :*
Miruna
:)) si tie!
Ioana
De cate ori nu mi s-a spus, venind de la români, sa mai cer o părere…. Lasă că și alte nații au meteahna asta, francezii îmi zic sa întreb un dr francez ca cehii sunt cam prea stricți, auzi tu sa stau o săptămână în spital cu bebe cu pneumonie. Eu am ales sa am un singur doctor pentru copii, pana la urma și soțul s-a obișnuit, da, e o chestie de comunicare. Aici doctorii sunt cam zei (iar asistentele protestele, altfel nu ajungi la zeu). In Franța sunt doar un zâmbet și drăguți foc dar eu nu am avut asa experiențe bune cu ei.
Miruna
Mai, uneori e bine sa ai o a doua parere, insa e important sa nu alegi medicul doar fiindca e cel care iti spune ceea ce vrei tu sa auzi. Cand gasesti un om in care ai incredere si iti da niste sfaturi mai radicale, discuta, intreaba-l ce alte optiuni mai sunt etc. Asta voiam sa zic
o femeie
Din contra, e recomand cerut o noua parere, pt ca multe cazuri sunt complexe si unui singur doctor ii poate scapa, in Romania nu e conceptul ca in alte tari, de facut consiliu/echipa de medici si discutat. Si o sa dau exemple punctuale din viata mea.
1. dentist. Din motive financiare, dar si din motive de schimbat oras, si de orar. Am ajuns la doamna Tomcescu (sa ii dea Dumnezeu sanatate, ca tare cu drag muncea) dar s-a pensionat.
Am fost la primul care mi-a fost recomandat: mi-a facut o taiere pe viu pt ca maseaua de minte nu iesea si ma durea gingia, si a zis ca nu este anestezie pt alaptat si l-am crezut (nu e cazul sa explic ce inseamna decapisonare molar de minte, pe viu…noroc ca s-a miscat repede dentistul). Am ajuns apoi la alta dentista, una minunata, cea care imi explica altrnativele in picioare, nu pe scaun, ma cheama separat pt asta!!! . Daca nu ceream parerea, crezi ca o mai descopeream pe Dana? Daca as avea probleme grave, as zbura oricand la ea, atat de mare incredere am.
2. pediatru. Bun dar ocupat. Am ajuns la o pediatra cu experienta de urgenta, care m-a linistit colosal! Apoi ne-am mutat si am nimerit la cel mai potrivit pediatru care poate exista: are vreo 70 de ani (da, inca lucreaza, cu drag)
care pune preventia si igiena vietii inainte. Si nu recomanda medicamente, suplimente, analize decat daca e nasol (si se bazeaza nu doar pe analize ci si clinic, pt ca..mai dau rateuri). De 6 ani nu a mai racit nimeni in casa si asta datorita lui: un om care il pomenesc zilnic pt ca ne trimite pe jos la scoala sa facem miscare, sa dormim la temp. scazuta (avem 18 gr in casa de cateva zile ca am inchis caldura, oare e cam putin??), sa gatesc simplu, carne putina (2-3 portii pe sapt. socant pt familia mea 😀 ), sa citesc etichetele de la supermarket si sa evit sa cumpar ce nu inteelg etc
3. pneumolog. Aici e chestie negativa. Am scris si apoi sters-o. Recomand la toti care medicul le scrie o lista fara sfaturi de igiena vietii sa cereti o a2a parere, daca as fi facut asta de la inceput, nu as fi ajuns atat de rau (dupa 1 an si de cortizon consumat inutil… )
Ba ma intreaba de cum fac eu muraturi, iaurt, bors acasa (wow, da? :D, el sa vrea sa inteleaga de la mine!! , de retetele de la bunici!! )
4. medic generalist (un fel de familie) de la coltul blocului. Eram in sala de asteptare si el avea o pacienta baba surda rau. O ruga frumos de mai mare dragul sa manance mai putin si sa faca plimbare 2-3 ore zilnic, ca sa mai slabeasca. Credeti-ma, nu era obeza, dar da, un pic de slabit i-ar fi prins bine.
La el am ramas de 5 ani.
Cautati doctorul potrivit voua. Exista. Nu oricine da explicatii, si nu sunt femeia sa tac sau sa nu intreb sau sa nu caut, sa schimb, sa imbunatatesc :D.
Miruna
Ai adunat ceva experienta, zic.
o femeie
ca bolnav cronic… dar ce amintiri am ca apartinator 🙁
Carmen
La faza cu dentistul te-am pomenit zilele trecute într-o conversație cu niște amici. Era vorba despre a lua în considerare părerea specialistului care atunci când îți recomandă un implant nu înseamnă că vrea să te scuture de bani. Ascultă ce-ți spune și ia-ți timp de gândire, vezi în perspectivă și nu pe termen scurt.
Medicul de familie : ei, l-am găsit. Indiferent despre care dintre noi a fost vorba, omul ăsta a avut dreptate.
Alți specialiști : mna, uite, anul trecut am fost într-o situație în care am apelat şi la alte păreri.
Relația medic-pacient trebuie să fie una de încredere, altfel mergi…degeaba.
Miruna
Hm, ce sa zic de implanturi. Multi pun doar ca sa puna, dar nu sunt toti asa.
andressa
E foarte important sa ai incredere in medicul tau si sa il asculti, desigur. Cred ca in Romania oamenii merg la 2-3 medici pentru aceeasi problema pentru ca nu au incredere in ei, vor sa se convinga ca nu ii trimite nimeni sa isi scoata apendicele cand au de fapt ulcer, stii. Circula atatea povesti de groaza incat nu mai stii pe cine sa crezi…
Miruna
Problema e ca si circula multe interese, stii tu, am mai vorbit noi..
o femeie
Andressa, musai sa pove asta: noapte cu enteroviroza care o dat peste cam stomacul meu. Ma duc la Pantelimon urgenta, la 3 noaptea ca nu ma opream din vomitat din 15 in 15 min. Ma consulta 2 doctori, unul trimite pe fostul iubit (actualul sot) sa cumpere un medicament anti spasmic intravenos, si pe hol sotul afla de la alti “apartinatori” ca “vedeti, aici se opereaza apenticita f. usor”. Ma vede si chirurgul intre timp si zice: apenticita, daca va mai e rau si in 2 ore veniti repede ca dam in peritonita.
Medicamentul intravenos a fost minunat, pt 2 lei cat au costat 2 fiole (una lasata la urgenta) am reusit sa beau cate un pic de apa ca deja ma deshidratasem si m-a scapat de operatie.
Simo
O astfel de relatie aveam si eu cu dentistul: imi explica optiunile, imi spunea de fiecare data ce face si pe deasupra, ne permiteam si glume. Pacat ca de-o luna incoace s-a decis sa se orienteze doar spre tratarea copiilor.
Miruna
Simo, tu te-ai incadra, nu cred sa fie problma
Cricket
Greu sa gasesti un medic bun capabil sa iti explice si sa vrea sa comunice cu tine, ca pacient. Eu am fost la multi medici si niciunul nu a fost in stare sa ma ajute si majoritatea s-au comportat de parca erau niste zei si eu umilul servitor. Da, eu as cere si 10 pareri si nu inteleg cum de pot fi atat de diferite ca totusi medicina ar trebui sa fie cat de cat exacta. Daca ma doare ceva exista o cauza, una singura si atunci de ce am diverse diagnostice, in functie de medicul la care ma duc? Daca as gasi un medic bun, da, as tine de el pt ca si atunci cand mi-ar spune ceva ce nu-mi place sa aud sa am incredere ca o face pt binele meu si nu din alte motive.
Miruna
păi eu asta zic, atunci când găsești unul de care îți place, ține de el, chiar și când nu îți place ce zice. Mai cere explicații, trage-l de limbă, nu -l lăsa din mână atât de ușor!
Știi care e faza cu diversele tratamente? Fiecare medic știe niște lucruri din experiența lui personală. Și, atunci, preferă săaplice tehnici pe care le stăpânește el și pe care le-a văzut dând rezultate.
Dacă ”uită” să recomande anumite lucruri din interese materiale sau îndrumă pacientul pe un drum cu gândul doar la profit, e altceva, atunci, adio și la gară!
Greta
A doua părere este importantă, dar la fel de important e ca al doilea medic la care te duci să fie onest și să nu ”fure” pacienți.
Am fost în situația de-a cere a doua părere, în contextul în care abordul primului medic mi s-a părut extrem de complex și, prin urmare, înfricoșător (vorbim de o serie de intervenții chirurgicale complementare).
Al doilea medic, după examinare, studierea radiografiilor și după ce-a făcut și el propriile radiografii, a spus: ”sunt întru totul de acord cu linia de tratament propusă de colegul meu. Aș proceda similar”.
M-am liniștit și totul a fost foarte bine în final. Dar un medic necinstit ar putea ”fura” un pacient nesigur și speriat, mai ales dacă e vorba de intervenții de amploare.
Miruna
corect, iar asta se întâmplă mai des decât ai crede. Însă atunci când e vorba de ceva punctual, nu e ca și când cunoști acel medic de multă vreme, nu e ca și când ai ortopedul tău sau neurochirurgul tău. Ăștia sunt medici pe care îi vezi punctual, pe anumite probleme. Cu totul altă poveste despre stomatolog sau medic de familie, pediatru etc
Natalia
Ha, ce tare, chiar recent ma gandeam ca unul dintre motivele pentru care nu-mi place sa duc copilul la doctor pentru o raceala este ca medicii se simt obligati sa iti dea o lista intreaga de medicamente, parca vrand sa isi justifice vizita la ei. 🙂 Desigur, nimeni nu ma obliga sa fac tot ce scrie pe lista, dar cel mai potrivit mi s-ar parea sa mi se expuna toate optiunile, inclusiv cea de a astepta sa treaca boala de la sine (mai ales ca multe raceli exact asa trec).