Cuplu: la masa negocierii să nu te așezi cu decizia luată

Facem o scurtă pauză de la evenimentele din piață, că tot mă țin să vă povestesc că am fost de curând la o întâlnire cu echipa de psihologi și psihoterapeuți de la clinica Oana Nicolau. Am povestit o seară întreagă cu oamenii ăștia, a fost super interesant. Inițial m-am dus fiindcă m-a invitat un prieten, care m-a păcălit un pic, că mi-a zis că e voie cu Broscuț, ceea ce nu era tocmai cazul, dar eu l-am iertat, deși m-am cam făcut de mândra minune. Vedeți dovada dezastrului într-o poză la Andreea Burlacu.

Vă zic așa: 1. N-am plecat cu mâna goală – am un cadou pentru dumneavoastră

și

2. Despre ce-am povestit (Oana e psihoterapeut de cuplu, mamă de 3 băieți și frumoasă de pică)

1. Cadou: două ședințe de terapie

Pe care vreau să le ofer unor cititori din București, cărora chiar să le folosească. Dacă simțiți că nu vă mai înțelegeți cu partenerul de la o vreme, dar vă doriți totuși să faceți tot ce e omenește posibil să salvați relația, încercați și varianta cu psiholog. Nu aveți nimic de pierdut. Știu oameni cărora le-a aprins o lumină în minte, iar de acolo ei și-au rezolvat singuri multe dintre probleme. La fel, dacă aveți probleme cu copilul,  ați suferit o pierdere mare de curând, simțiți că alunecați ușor pe o pantă periculoasă, primiți această mână de ajutor.

Vedeți aici toate serviciile clinicii. Au și psihooncologie, wow, asta ar trebui să existe și în spitale! În Anglia era suport chiar și pentru familie.

De fapt, acceptasem această invitație în primul rând cu gândul la o cititoare care mă rugase să îi recomand un psihoterapeut de cuplu. (Imediat apoi, cu gândul la amicul păcălicios.) Doream să o ajut în felul ăsta. Între timp, tipa respectivă nu a mai așteptat și a început terapia. Îmi spune că i s-a schimbat viața! Că pe multe le vede cu alți ochi acum.

Dacă avem un singur doritor, merg ambele ședințe la el. În sistemul primul venit-primul servit. Dacă sunt mai mulți, primii doi primesc câte o ședință. Puteți comenta cu alt nume decât cel real, doar să vă treceți o adresă validă de email, să vă pot eu trimite voucher-ul.

2. Terapia nu e o cheltuială, ci o investiție în tine – Ce am discutat

Cu asta a început Oana discursul. Și mi-a plăcut mult. Este cel mai sincer și echilibrat sfat e care vi-l pot da și eu. Atunci când ceva funcționează, să nu vă intereseze de ce, să dați cât puteți pentru a urma drumul ăla. Acolo unde știți că aveți o șansă la mai bine.

  • Oana lucrează mult cu cuplurile aflate în dificultate. Și ne povestea că există cu adevărat posibilitatea unei schimbări, însă atunci când ambii își doresc asta și sunt onești față de sine și de partener.
  • A mai zis că nimic nu e veșnic. Nici măcar buna înțelegere.
  • Că există cupluri care fac terapie o vreme, apoi iau pauză și revin poate cu probleme similare sau altele noi.
  • Că există ritualuri de despărțire (habar nu aveam) fie cu prezența ambilor parteneri, fie cu a unuia singur (în cazul în care unul dintre ei moare, de exemplu, deși nu toți cei care părăsesc fără explicații au moartea drept motiv)

Compromis vs negociere în cuplu

A explicat cum un compromis duce la frustrare, discuție și conflict. În timp ce negocierea presupune argumente și dezbatere/

E important să găsești un punct comun, să încerci să privești și din perspectiva celuilalt. De exemplu, el vine acasă de la serviciu și îți spune că e foarte obosit, vrea să se întindă jumătate de oră. Iar tu izbucnești, că și tu muncești, doar stai toată ziua cu copilul. Dar te-ai gândi că poate a avut și el o zi grea, că poate a urlat un șef la el, că poate vreun client nu a plătit la timp, că poate a făcut pană la mașină, că poate pur și simplu are și el nevoie de o jumătate de oră de pauză de la orice.

Secretul succesului într-o relație fericită, spune Oana, e atunci când găsești acel punct comun. Când nu face doar unul compromisuri. De exemplu, găsim un algoritm de a petrece sărbătorile: anul ăsta facem Crăciunul la ai mei, anul viitor mergem în celălalt capăt al țării, al ai tăi.

La masa negocierii

Să ne așezăm întotdeauna conștienți fiind că suntem de aceeași parte a baricadei, nu suntem pe teritoriu de luptă: amândoi ne dorim armonia și bunăstarea familiei. Nu ne așezăm la masa negocierii ca să ne certăm, ci ca să găsim o soluție cu care să fie toată lumea de acord.

Nici tehnica compromisului nu e bună, fiindcă tendința e ca mereu același dintre cei doi să facă pasul înapoi. Ceea ce, în timp, e rețeta sigură pentru dezastru. Nu îți poți mușa limba la nesfârșit. Mulți au impresia că sacrifică în numele armoniei ceva azi, un pic mâine, doar că paharul se va umple la un moment dat și atunci toți se miră de ce îi sare țandăra dintr-o chestiune minoră. Morala: nu acumulăm, negociem.

Și mai adaug eu ceva, care funcționează în orice negociere pentru a-ți atinge cu adevărat cel mai înalt scop: evită să te atașezi prea tare de ideile tale. Noi tindem să ținem cu dinții de ceva nu neapărat fiindcă așa e mai corect sau am avea dreptate, ci fiindcă e ideea noastră. Și vrem să câștigăm. Ia vedeți, ce exercițiu interesant. Pe mine m-a învățat asta Horațiu. Ascultă-l pe celălalt fără să ai impresia că știi ce urmează să spună. Și încearcă să găsești argumente PRO ce lucruri debitează el. Și, poate -de cele mai multe ori se întâmplă- ajungi să îți dai seama că există un punct de vedere valid.

Și mai important de atât, starea conflictuală se atenuează, fiindcă celălalt se simte ascultat. Iar atunci când te simți ascultat, te simți înțeles.

Vine Ziua Îndrăgostiților, faceți-vă cadou niște armonie în familie.

imagini via Shutterstock, cuplu negociere

Articolul anterior

Protestele trec, părinții rămân

Articolul următor

Miracole în construcție

16 Comentarii

  1. bunica cu bundita

    ce idee de cadou ….minunata

  2. anamaria

    Fetita mea de 7 ani are o problema dermatologica si mi s- a recomandat sedinte de psihoterapie. Daca ne puteti oferi voucherul v-as fi recunoscatoare.

  3. Anca

    Buna…eu as vrea sa incerc….ma bate gandul de mult sa merg. Stiu ca mi-ar face mult bine….viata cu 2 copii nu e asa usoara. Nu am gasit nici o recomandare de terapeut bun iar pe prieteni sau pe colegii de munca mi-e jena sa ii intreb pentru ca ar iesi cu siguranta altceva din toata discutia.
    Multumesc.

  4. Roxana

    Eu 🙂

  5. Sorina

    Si eu vreau 🙂

  6. ajuta si la conflictele din capul meu? Alea dintre stolurile de pasarele ce ma populeaza.

  7. Irina

    Eu nu am nevoie, am scris doar să mă laud: noi nu ne certăm niciodată. I know, suntem ciudați.

  8. Anca G.

    Si eu am nevoie

  9. Vă mulțumim mult pentru că ne-ați împărtășit aceste cunoștințe uimitoare. Acest site este fantastic. Întotdeauna găsesc cunoștințe extraordinare din aceasta.

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 161 queries in 0.633 s