Mi-am propus să invit câțiva colegi bloggeri descoperiți mai recent să scrie un guest post duminica pentru noi. Cum vi se pare? În principiu, vor fi mame bloggerițe, de care cred că o să vă placă și la care poate veți ajunge mai repede prin intermediul meu. Puteți să-mi mulțumiți mai târziu :) Sparge gheața Florina Badea (www.florinabadea.ro – blog de viață sănătoasă). Bun venit, Florina! Sper că nu te-ai enervat prea tare când ai scris acest post.
Îmi e tare frică de oamenii care cred ca știu ei tot, nu mai au nevoie de nimeni să le spună cum stau lucrurile în niciun domeniu. Ne pricepem la fotbal toți (ar trebui să avem o echipă super performantă, nu?) la parenting (sigur ar trebui să avem toți copiii ce mai fericiți de pe planetă), la nutriție (cum se face că ne-am strecurat în topurile obezității, cu tot cu copiii noștri, pe locuri fruntașe?). Dăm sfaturi despre tratarea copiilor pe grupurile online, ne tratăm singuri cerând direct de pe raft în farmacie medicamente, ca la supermarket, știm cea mai bună dietă și o indicăm ca pe Biblie și altora. Știm tot și rar acceptăm ideea că specialiștii în unele domenii au ajuns acolo pentru că au făcut școli, au studiat și practicat perioade bune de timp, până când au ajuns în punctul în care să ofere consiliere. Iar dacă acceptăm să consultăm un specialist, așteptăm de la el rețeta minune și să ne scape repede de problemă, altminteri spunem că omul nu e bun deloc pe meseria lui.
Partea bună este că…
…în ultimii ani am început să fim din ce în ce mai preocupați de sănătate și mai sceptici la a înghiți orice hap minune. Mai citim diferite publicații, de pe la noi sau de afară, citim bloguri ale oamenilor interesați de o viață altfel, iar reclamele din ce în ce mai stupide și mai de anii 90 trec pe lângă noi ușor, fără impact. Au apărut curente diferite, care îndemnă la alt mod de alimentație – fără carne sau fără foc, de exemplu. Oamenii se alătură lor, fiecare în funcție de propria motivație. Doar că e ușor să sari într-un tren, însă dacă nu ești pregătit pentru destinație, e la fel de ușor să ajungi la spital. Aici cred că mai este încă mult loc, avem mult de lucru cu noi înșine și cu deciziile pe care le luăm, fără să ne documentăm îndeajuns.
E o perioadă interesantă a omenirii, cu o abundență nemaiîntâlnită – tot ce îți poate pofti sufletul, stomacul și imaginația se găsește la raft.
Portofelele noastre sunt golite de pofta pentru produse de care corpul nu are neapărată nevoie, însă mintea sau vanitatea noastră ne ordonă că trebuie să le avem. În mod deloc paradoxal, cu abundența sub nas, au început să apară și problemele de sănătate, dar și mulți experți care ne spun să mâncăm doar aia și aia, sau ne oferă poțiuni minune cu care, vezi doamne, alții au atins forma maximă fizică sau spirituală.
Să ne ferim de profeți și de salvatori
Aș zice, fără teama de greșeală, că în astfel de vremuri e bine să ne ferim de profeți și de salvatori. Nu vrea nimeni să ne salveze de nimic, pentru simplul fapt că nimeni nu ne poate salva…de noi! Pentru că vorbim de sănătate, doar noi putem lua decizii și doar noi ne putem ține cu dinții de ele. Chiar credeți că niște prafuri în orice mâncare pot să vă aducă în urmă cu 20 de kilograme? În timp ce voi mâncați pe rupte, prafurile acelea vă vor slăbi, nu-i așa? Ha, ha, mă scuzați!
Oameni buni, dacă vreți să slăbiți și să vă simțiți bine, dar dacă vreți o dată pentru totdeauna zic, aveți nevoie să faceți ceva diferit, e clar. Că sigur ați mai încercat asta de nenumărate ori, după dieta prietenei cele mai bune sau șefei de la birou sau a mamei soacre. Daca mergeți mereu pe același drum, veți ajunge mereu în același loc, e clar. Dacă v-ați săturat de locul acela, de fundătură, vă e clar că trebuie schimbată strategia, nu? În loc să țineți o dietă cu ochii închiși, propuneți-vă să vă schimbați niște obiceiuri, să vedeți viața cu alți ochi, să faceți din mâncat sănătos și echilibrat un mod e viață. Știu, nu aveți timp și viața nu vă lasă răgaz să fiți mai organizați, dar până la urmă ce e prioritar pentru voi, care vă este obiectivul? Dacă obiectivul este acela de a fi sănătos și în formă, găsiți căi prin care să îl îndepliniți, dar și ajutoare – specialiștii de care vorbeam la început de articol.
Medic nutriționist vs. health coach
Un medic nutriționist vă va ajuta să slăbiți corect, nu acceptați de la nimeni altcineva să vă ajute în acest demers. În primul rând, este medic, a urmat o facultate de medicină. Înainte de orice decizie și dietă pe care o va propune pacienților, medicul îi va indica analize și îi va face un profil. Examenul medical este unul complex și identifică particularitățile de metabolism cu diferitele afecțiuni asociate obezității, în cazul persoanelor care chiar suferă de obezitate. Recomandările pentru un program de slăbire se fac numai pe baza acestui examen. Medicul se va asigura că vă ghidează pas cu pas în acest proces, pentru a slăbi corect și sănătos, în funcție de vârsta pe care o aveți, greutatea actuală, tiparul constituțional, istoricul medical și nu numai. În felul acesta, rezultatele ar trebui sa fie pe termen lung, fără efecte secundare. Veți fi monitorizați continuu pe toată perioada, veți lucra la comportamente alimentare. În orice caz, dacă vă adresați unui cabinet, sigur veți afla în detaliu cum procedează specialistul, cu mai multe detalii decât știu eu, din experiența proprie. Puteți merge la medicul nutriționist chiar dacă nu suferiți de obezitate, ci doriți să învățați să slăbiți încet, pe termen lung sau să vă mențineți rezultatele obținute recent.
Altminteri, pentru stil de viață sănătos, în general, armonios și echilibrat, aveți la îndemână o categorie relativ nouă de ”antrenori” care au apărut recent și în România – Health Coach-ii. Un Health Coach este o persoană pasionată de sănătate, care a urmat un program de formare (unele mai lungi, altele mai concentrate) în domeniu și care, în SUA și în Europa, practică profesia pe lângă școli, spitale și medici, săli de sport, centre de sănătate etc, care lucrează cu adulți și copii. Rolul lui este acela de antrenor care oferă îndrumare oamenilor sănătoși – cu dorința de a învăța cât mai multe lucruri despre nutriție, mișcare, stare de bine în general. Despre alegeri asumate și documentate. Este o persoană certificată, care îndrumă cu blândețe, care nu îi spune omului ce să facă, ci îi prezintă alternative. Care îi indică unde să se documenteze și care sunt sursele de informare sigure de urmat. Pentru că el le știe, se documentează continuu și este rolul lui să le spună și clienților că trebuie să fie informați, ca să nu pice în plasa manipulărilor.
Health Coach-ul nu este cadru medical, nu este medic nutriționist și nu trebuie să își aroge nimic din competențele acestora. Nu ar trebui să conceapă diete. Nu acordă consultații, nu pune diagnostice și nu tratează nicio condiție medicală. Diagnosticarea si prescrierea de tratament sunt in afara practicii unui Health Coach. Sunt oameni echilibrați la rândul lor, care nu vă îndrumă să mergeți pe calea extremelor, ci au cuvinte cheie pentru voi, precum: moderație, controlul porțiilor, calitatea produselor. Am scris aici mai multe detalii legate de modurile în care vă poate ajuta un Health Coach.
La final, doar câteva vorbe mai am pentru voi: nu veți da greș niciodată dacă veți fi vigilenți și dacă veți verifica recomandările primite de la cineva în mai multe locuri – surse!
Sa vă fie de folos și pentru sănătate, că e mai bună decât toate!
Florina Badea
imagini via Shutterstock, femeie obeză alegeri
o femeie
Eu satula de reclame si informatii contradictorii, am ajuns sa citesc direct pe site la comisia europeana ( prospectele medicale) si sa urmaresc cateva idei de la cei din jur care nu au intrat in farmacie de peste 10 ani (ca nu au avut nevoie). Apoi am intrebat doctorul ce au, astia, ce fac ei, ca vreau sa fiu ca ei.
Am reusit! ( si tare vreau sa ii rad in fata pneumoloagei din Bucuresti ce zicea ca am o stare de sanatate proasta)
Miruna
Medicii nu sunt de condamnat. Ei știu ceea ce au învățat, iar facultatea aia are această putere de a te spăla un pic pe creier, crede-mă pe cuvânt. Îți poate însă și deschide mintea pentru a înțelege lucrurile altfel, însă e nevoie de multă cunoaștere de alt fel și un strop de deschidere pentru asta. Medicii ăștia nu sunt mulți. Norocoși cei care dau peste unul.
Pe de altă parte, nici nu sunt de aruncat la gunoi, așteptam să mi-o servească cineva la fileu pe asta. Discuția e lungă și aprinsă. Recomandările medicilor sunt bazate pe faptul că ei cunosc și au văzut ce se poate întâmpla în anumite cazuri și atunci preferă să nu riște. Ex: la primele mele semne de amețeală fără motive aparente, bărbatu-meu -pe atunci iubitul meu de câteva luni- m-a trimis direct la CT cranian. Mama (medic de familie) mi-a zis că nu e necesar, fiindcă e de la spondiloza cervicală. Ce am făcut eu? CT de cap. Ce a ieșit? Spondiloză cervicală. Care nu necesita nici vorbă o asemenea investigație, tu îți dai seama cât m-am prăjit!
Doar că, neurochirurgul a văzut mai degrabă grozăvenii de la amețeli, că spondilozele simple ca ale mele nu prea ajung la el.
o femeie
Nicintr-un caz, ca doar sunt atatia medici care citesc, gandesc, isi dau interesul. Pana la urma pe mine tot medici m-au iluminat si facut mai bine. Dupa ce altii cu pasiune de a scrie retete m-au stricat.
( Niciunul in ro nu mi-a povestit de importanta miscarii).
Mihaela Damaceanu
Florina, m-ai luminat cu diferentele. E prima data cand citesc cu atentie despre tema si acuma totul e clar in mintea mea. Foarte adevarat si faptul ca ne pricepem la toate. Inca ceva la care tot romanul se pricepe este invatamantul. Foarte multa lume are senzatia ca daca a stat intr-o parte a baricadei, stie tot ce e nevoie si despre partea cealalta. Merg la sedinte la scoala si constat cat de multa lume da indicatii total aiurea despre ce si cum ar trebui sa faca profesorii. E adevarat ca si acolo sunt muuuulte probleme si din toate astea rezulta ceva ce uneori ne copleseste pe toti. Pe de-o parte o abundenta de informatii si probleme noi si complexe, pe care de multe ori nu stim sa le gestionam. Pe cealalta parte dezinteres si senzatia ca le stim pe toate. Nici mie nu imi plac oamenii atotstiutori in mintea lor, insa asta nu inseamna ca uneori nu fac eforturi pentru simplificarea vietii. Trebuie sa iti cer o consultatie, asta este concluzia 🙂
o femeie
haideti ca am auzit o chestie faina azi: “informatiile fara actiune raman doar cultura generala”. Apai asta se potriveste mult romanilor: avem informatii cacalau despre nutritie si igiena vietii dar naibii de greu e sa fac miscare si sa renunt la tigari si cola (glumesc, nu fumez si la cola renuntai de de de …10 ani? 15? ), versiuni ale replicii asteia fiind “fa ce zice popa, nu ce face popa” sau “teoria ca teoria, dar practica ne omoara” etc. etc.
Si cred ca e o problema ca asa ni s-o predat din copilarie: sa avem cultura generala, dar sa aplicam… mai greu.
Atat ca astept ca schimbarea sa se faca (mai ales) de la cei cu rol de educare: profesori, doctori. Pana la urma ei au studii universitare, marea maselor din ro … nu.
Miruna
E foarte mare diferență între ceea ce știi și ceea ce faci. În cazurile astea, da, păcatele îți încarcă mai rău conștiința, dar tot păcătuiești.
o femeie
da’ nu am nicio constiinta incarcata, cu pacat sau nu. Sunt in stadiu de lancezeala 🙂
Ioana
Super initiativa! Si imi place stilul Florinei! Succes!