Alexandra este o fată care, acum 6 ani avea 3 parfumuri, iar astăzi este expert parfumier. Ține seminarii despre lumea parfumurilor dincolo de cea pe care o știm noi, cu Chanel, Dior și alții ca ei. Prima dată ne-am întâlnit în parfumeria Madison, ea făcând parte din echipa minunată a lui Madeleine Florescu. V-am povestit cum i-am cunoscut? Era o vreme când mergeam tot a doua zi la ei, în parfumeria mică de pe Dorobanți. Atâta eram de fascinată. O lume de care nici nu auzisem până atunci. Cea a parfumurilor de nișă.
S-au cunoscut de curând, iar împreună au devenit Artizanii Olfactivi. Țin seminarii cu și despre parfumuri.
Iată câteva chestii pe care le-am aflat. Încerc s-o dau fără spoilere. Și mulțumesc pentru invitație!
Parfumierii se trag din croitori. Ei sunt cei care au luat știința chimiei de la farmaciști. Aveau nevoie, fiindcă mănușile miroseau oribil după ce pielea era tăbăcită. Și o parfumau. Asta se întâmpla în Franța.
Unde ne dăm cu parfum ca să fie corect?
- nu după ureche, ci în spațiul de deasupra claviculei (unde sângele pulseză). Tocmai ca să îl poată simți și cel care îl poartă. Obiceiul cu datul după ureche a rămas de pe vremea când parfumurile erau ulei.
- la spate, pe ceafă, pentru a lăsa un aer parfumat în urmă
- pe interiorul încheieturilor de la mâini, atenție, nu frecăm.
Sintetic versus artificial
- Sintetic înseamnă că se sintetizează, provine dintr-o plantă
- Artificial e altceva, fiindcă e produs de om
- Nu există parfum 100%, poate uleiuri în aromaterapie, dar și ăștia sunt prelucrați pentru a fi îndepărtați alergenii
- Atenție la etichetele uleiurilor- pe unele scrie ”a nu se arunca la chiuvetă”, dar le putem inspira în plămâni în siguranță?
Știați că vanilia este o specie a orhideei?
Ea dă o reacție pozitivă și la copii, se pare că ei zâmbesc atunci când îi simt mirosul. Nu se știe de ce.
Parfumul de portocală e diferit de cel al florii de portocală.
- Neroli e floarea, uleiul de portocală se scoate din scoarță/coajă
- Trandafirul bulgăresc e cel mai utilizat trandafir, bulgarii au o industrie pe asta. (Noi ne-am mirat, cu sinceră invidie pe vecinii noștri de la sud)
- El nu poate fi cultivat în alte zone, fiindcă mineralele din solurile de acolo sunt specifice.
- Românii se feresc de trandafir, fiindcă le amintește de parfumul bunicii din comunism, care era ceva f puternic și înecăcios
- Trandafirul acționează și asupra chakrei inimii, echilibrează, relaxează
- Există case de parfumuri care opresc producția în anumiți ani, dacă a plouat prea mult în India, de exemplu, și nu au recoltă bună la anumite ingrediente
- Violetele miros prin frunze, mai puțin prin flori
Ne-am jucat cu multe boabe de diverse chestii și a fost incredibil să îți amintești cât de minunată este natura! Când mi-a dat Alexandra să miros cardamom, de exemplu, pfuaaa, miroase a turtă dulce într-un fel, direct am întrebat-o dacă-l pot gusta! Și mi-a zis să am răbdare :))) Mai târziu, a urmat asta:
Pâine cu cardamom, anason, negrilică
Practic, am mâncat pâine cu parfum. Foarte diferit să descoperi același element prin miros și prin gust, nu mi-a venit să cred cât de groaznic era cardamom-ul meu iubit.
Notele de bază– grele și bogate. Persistența cea mai îndelungată
Notele de mijloc-se fac simțite după cele de vârf, “inima parfumului”, esența lui, cea mai îndelungată
Notele de vârf– cele mai volatile, 10-15 min, ușoare și proaspete
MIT: Percepția parfumurilor pe piele poate fi influențată de perioda ciclului menstrual.
Cele mai animale ingrediente din parfumuri
Cineva nu știa că moscul e un animal 🙂 Rudă a căprioarei.
Are o glandă în jurul ombilicului. Când îi e frică, secretă o substanță, iar glanda se umflă. Aceasta se recoltează de la mosc și, dacă se lasă o vreme, substanța devine solidă și emană un miros foarte urât, asemănător laptelui de capră, iaurtului de capră.
Nu mai e legal acum să se folosească acest ingredient, fiindcă nu e etic și moscul e pe cale de dispariție.
Ambra– alături de mosc- e unul dintre ingredientele animale. Provine de la balene. Nu e nevoie să le ucidem, e ceea ce ele regurgitează din stomac.
Oud , ambra și rădăcina de iris – cele mai scumpe ingrediente. 1kg de oud mai scump decât 1 kg de aur.
Ce înseamnă, de fapt: parfum, EDP, EDT
Parfum(extract) are 20-40% uleiuri -în primele 10 min se evaporă 20% doar, fiindcă are mai puțin alcool
Edp (eau de parfum) 7-14% uleiuri – se evaporă 40% în primele 10 min
Edt (eau de toilette) 3-8% uleiuri -se evaporă foarte mult, 50% în primele 10 min
Apa de colonie -se deschide cu multe note citrice, numele îi vine fiindcă a fost inventată în Koln, Germania
Arta seducției începe de la parfum
Cleopatra își îmbiba pânzele corăbiilor în ulei de iasomie, că să îi fie simțită prezența pe mare de departe – Clive Christian are un parfum celebru, pe care trebuie să îl testați când aveți ocazia.
Parfumurile cu ”feromoni” nu te tranformă în magnet de prinți, spune Alexandra.
Știți, parfumul este un element de conectare emoțională. Preferințele noastre se bazează pe memoria olfactivă și asocierile pe care le facem. Având în vedere că nasul nostru nu este unul educat, ci obișnuit cu niște mirosuri comerciale, s-ar putea să acceptăm mai greu anumite parfumuri. Însă Alexandra jură pentru efectul acestor flori în arta seducției.
Zice că tuberoza este una dintre cele mai seducătoare. Curtezanelor le era interzis să poarte tuberoze, fiindcă ar fi sucit mințile bărbaților.
C Woman, de exemplu e foarte seducător. Am o prietenă (nu se putea altfel!) care a avut o perioadă în care a ieșit cu mai mulți tipi. Iar printre primele lucruri (ca să nu zicem singurele) pe care ei le remarcau la ea era ”uau, ce parfum incredibil porți”.
Inside tip: Narcotic V e un alt parfum în topul celor mai seducătoare, pentru care multe purtătoare se jură că ar face ravagii în teren (dar nu știți de la mine). Fiți atenți care-i descrierea: The fragrance is the result of a quest for the overwhelming addictive intensity of female sexual power.
Disclaimer: nici unul dintre acestea nu sunt genul meu, dar hei, eu nu-s bărbat ca să mă las sedusă.
Suntem emoții și amintiri
Parfumul nu e ca o haină, îl porți o vreme și apoi, gata, poți uita de el. Parfumul îți intră în subconștient, rămâne cu tine mereu. – Roja Dove, un celebru parfumier
La finalul celor trei ore, când ne-am uitat la ceas, trecuseră șase. Asta înseamnă să faci ceva cu pasiune: să nu te uiți la ceas. Pe la jumătatea timpului, Horațiu a venit și a dus Broscuțul acasă, deși el a fost incredibil de cuminte. I-au plăcut și boabele și pâinea și, mai ales, de Valentina. Iar eu am plecat vrăjită de parfumuri și de povești.
Înainte de a ieși pe ușă, când am felicitat-o pe Alexandra pentru ceea ce face, mi-a șoptit de ce e fascinată, de fapt: ”Omul, că să-și găsească parfumul, își deschide sufletul. Tu asta îmbraci.”
Pe fete le găsiți pe pagina de facebook Artizanii Olfactivi, unde puteți urmări detalii despre următoarele seminarii (deocamdată în București). Participarea costă 75 lei. Copiii sunt bineveniți. Mergeți. O să mă pomeniți.
imagini via Shutterstock, mosc și balenă
Cris
Foarte interesant! am savurat acest articol! si nu stiam ca oud si ambra au provenienta animala… in middle east aici sunt extrem de folosite, de la creme, la parfumuri , orice contine oud sau ambra. Pt mine e ceva f greu de suportat.
Ps: doamne tu arati minunat, nu vad cearcane, zambet larg (de asta am si eu :p)
Miruna
Moscul si ambra sunt de origine animala. De oud nu stiu. Dar e prezent, alaturi de radacina de iris in parfunul meu preferat, Nur.
Snow Flow
Sînt urmărită 😀 După ce am citit articolul tău, documentat și f plăcut, am deschis hotnews și ghici ce….mi-a apărut reclama de Sephora, deși îmi apăreau reclame doar la ce căutasem pe net lately.
Ei nu știu că mie-mi place Boots, ia să vedem 😛
Miruna
Eu cred ca ti-au fost scanate gandurile :))
Rusu Delia
Vai da ce bine aratau preparatele. Si ma gandesc, cand ai iesit de acolo miroseai a parfum peste tot, inclusiv Broscutul. Va pupacesc pe toti 3 mult de tot!!!!!!!
Miruna
Daaaa!!! chiar si Horatiu a zis, ce bine mirosea Tudor cand au ajuns acasa 🙂 copilul nostru nu miroase de obicei a nimic, fiindca folosim tot chestii fara parfum pentru el.
Rusu Delia
Stiam eu. Du-l si pe Horatiu, sa mirositi toti 3 la fel!!!
o femeie
Minunat articol! Succes in afacere – imi miroase bine! eu nu stiu nimic despre asta.
Eu nu folosesc parfum (alergiile la chimicale, s-ar putea sa fie de fapt la unii stabilizatori, esteri, etc).
Acum imi dau seama ca as putea sa folosesc niste uleiuri aromate, dupa starea si cheful meu.
Miruna
da, uite ce idee bună ți-a venit!
Luminita
Ce articol fain, mi-a placut mult! 🙂
Miruna
îți dai seama mie, când l-am scris. 🙂 o să mai fie un seminar și în februarie, cred că mă duc. Abia aștept întâlnirea cu parfumurile….
andreea
Apropo de parfumuri cu feromoni: am testat anul trecut cateva parfumuri Initio. Inca ma gandesc la ele si rezistenta mea (la pretul cam mare) slabeste pe zi ce trece :-))
Miruna
Hm, vezi sa nu treaca prea mult, ca vei ajunge o babă, de nu te mai salveaza nici un parfum :))
Ioana
Ce interesant! Exista o scoala unde sa invatam ce parfum ne prinde mai bine?
alina
minunat articol si util! am sa il salvez si ma voi inspira si eu in discutiile si atelierele cu copiii mei 🙂 iti multumesc, am citit cu incantare totul!
Miruna
A, ce ma bucur 🙂
Anca
Ce mult mi-a placut articolul! Am aflat multe lucruri noi despre parfumuri. Mai stau un pic sa imi revin cu hormonii dupa sarcina si le fac si eu o vizita cand incep iar sa pot tolera parfumurile.
Miruna
Wow, o sa descoperi un cu totul alt univers!
Cricket
Hmmm eu nu prea port parfum ca mi se face greata de la miros. Orice mi se pare prea intens atunci cand abia l ai dat. La altii e mai ok daca e ceva subtil altfel tot greata imi e. Dimineata ma omoara parfumurile intalnite. Oi avea ceva? 🙂
PS : Am totusi un preferat L’instant de la Guerlain