Ce spun copiii despre alăptat

Pe unul dintre grupurile de alăptare, mămicile au început să povestească ce spun copiii -care-și amintesc- despre alăptat. Știți cum toată lumea are o părere despre asta. Mamele au o părere, tații au o părere, mătușile, vecinii, ba chiar și călătorii din autobuz au o părere. Ce cunoaștem însă cel mai puțin sunt părerile copiilor, de fapt. Ce înseamnă pentru ei? Cum se vede alăptarea prin ochii lor? Vă invit să citiți niște mărturii foarte emoționante.

Încep eu.

Miruna: Eram la o petrecere de copii, astă-vară. Mă retrag cu Tudor pe o bancă sub un copac să îi dau să sugă. Unul dintre băieți, să-i spunem Dorin (4 ani), cel mai mic dintre copiii mari, se apropie de noi curios: -Ce faceți voi acolo? Eu: -Tudor mănâncă. El: -Țiți? Țiți buuuuună… Și mă mângâie cu cea mai mare inocență pe piept.

Andreea: Săptămâna aceasta, într-o zi, când stăteam în fotoliu, a venit fetița mea (1an și 5 luni) să îi dau sân. După ce a păpat, a luat sânul cu manuțele ei scumpe și i-a tras un pupic zdravăn și a plecat. M-am topit!

Anita: A mea îi spune “țiți mniam mniam”. Și își alăptează ursulețul, iepurașul de pluș și 1 bebeluș 🙂
1a8l

Anamaria: A mea e micuță încă, dar cuvintele pe care le rostește cel mai des sunt “cici” sau “sisi”. Când mă întorc de la serviciu, abia apuc să mă descalț și să mă spăl pe mâini, că imediat zbiară după mine “ciciii”. 🙂 💓 Lipsesc maximum 5 ore, dintre care ea doarme 2-3. Are 1a 4l. Nimic nu o egalează pe “cici”.

Magdalena: Al meu după ce suge sau înainte le ia în mâini și zice” te iubesc, țiți”! Și le pupă 🙂 (2a8l)

Carmen: Sebastian 2a7l se luminează la față când vede țiți, are momente când le mângâie și le spune cș le iubește, iar zilele trecute zice ” mami, eu ador țițile când sunt la ele”. Prima dată pe la 1a4l și-a manifestat iubirea față de ele, a venit, a păpat țiți, le-a pupat pe amândouă și a spus ” mami besc țiți” 😍😍

Loredana: Al meu când mă prinde la bustul gol, invariabil, lasă ce face și vine cu mânuțele întinse, pune capul între sâni și zice:’pupu țiți, pupu țiți’ cu o expresie de fericire maximă pe fețișoară. Mă topesc. Apoi suge puțin din fiecare, trage de ele și spune:’dou țiți’. Iar eu:’ale cui, mami?’ Și el, hotărât:’Gia!’😊(il cheamă Vlad și are 2 ani si 3 luni aproape)

Dina: Băiețelul meu de 4 ani și 2 luni, autoînțărcat pe când aveam 4 luni de sarcină cu fetița, îi spune surioarei lui abia venită pe lume: Eu n-am mai păpat țiți de la mami ca să-ti rămână ție lăpticul ăsta bun. Papă-l, că e cald și dulce și te faci mare ca mine❤❤❤


Lorena: Când o întreb dacă vrea lapte, i se luminează ochii și începe să chiuie de bucurie.

 

Ionela: Cel mare spunea “țîța mea”, “țîța mea iăptic buuuuun”… Și când plânge, cea mică ii spune “du-te a mama, papă țîța, nu pângi” 🙂

Bianca: A mea de 3 ani luna viitoare a vrut țiți alaltăieri -are un frățior de 7l (autoînțărcată de la 1a 10l) și m-a întrebat cum sa facă să vină laptele. I-am zis să facă ca și atunci când bea din sticla din aceea cu pompiță sau cu pai , că nu știam cu ce să asociez :)) a zis că a venit, am făcut și eu compresie 😀 Dar azi, cea mai tare fază, înainte de somnul de amiază, povesteam cum vrea sa își sărbătorească ziua și mi-a zis că trebuie sa îi ținem ziua și la țiți 😂

Alina: A. nu mai suge de un an și jumătate, însă doar cu mâna la țiți adoarme. Luna viitoare face 3 ani și încă o iubește pe țiți, în fiecare seară cere țiți, mă pupă și îmi spune că mă iubește, la fel face și cu țiți..
O să regret toată viața că am înțărcat-o, încă suferim:(

Ioana: E. are 9 ani și până la 7 ani tot cu mâna la piept a stat. Câteodată când e bolnav mă trezesc cu mâna lui pe pieptul meu. Și eu regret enorm ca l-am înțărcat forțat la 2,6 ani.

Indira: Fetița mea cea mare, deși nu mai papă țiți de aproape 10 luni ( are 3 ani si 2 luni acum) le pupă si le spune că le iubește <3

Mihaela: Și fetița mea o adoră. Spun o adoră, pentru că de la 6 luni doar la sânul drept stă. Într-o zi am întrebat-o :
– Ania, e bun laptele de la țica(așa îi spune ea)?
Răspunde: Decioos ( delicios)
– Și cum e laptele, mami?
RĂspunde: Cad(cald) și duce (dulce) !
Pentru mine au fost cele mai frumoase cuvinte auzite vreodată!
Ania 23 luni

Flavia: Vine copilul de 4 ani la mami și cere sânul, mami îi spune:
– Dragul meu, acolo nu mai e nimic, ai păpat tot, ce sugi tu?
Copilul, entuziasmat, răspunde :
– Iubire.

Nadia: Al meu zice ‘Mami, ț â ț a, puțin! ‘Și după ce suge, câteodată zice ‘A fost bun!’ Are 2 ani si 3 luni.

Alina: Am întrebat-o pe fetița de 5 ani și 1 luna care încă bea de la sân ce părere are despre țiți și laptele din țiți. Răspuns: “Vreau să stau la țiți” si “vreau țiți.”

Nicoleta: O doamnă de vreo 60 ani îl intreabă pe David (3,6 ani). Doamna: Cum mai e cu țiți, David? D: Este țiți! Doamna: Păișsi mai e lapte? D: E lapte. Are mami lapte in țîță. Doamna: Și e bun? Eu nu cred că mai e bun! D, nervos: E bun laptele lu’ mami! Mă face mare. Doamna capitulează: Bine, mamă. David: Nu esti mama mea! Ea e mama mea! ❤

Cristina: Băiatul meu cel mare nu prea e poet. Cică “țiți e țiți.” Și îi dă lapte. Ai zice că suge numai de foame, dar nu cred că o să uit cum s-a lipit de țiți când a venit în vizitî la maternitate când am născut bebe 2 și i-am zis că poate suge cât vrea. El tot a promis ca închide ochii și parcă nu mă credea că nu-i nevoie (în ultimele 2 luni de sarcină suptul lui îmi provoca contracții dese și destul de puternice, așa că era limitat ziua la durata unui cântecel, iar la culcare trebuia să închidă ochii). Și după ce am ajuns acasă, a mai continuat să ceară “fără cântecele” sau să promită că închide ochii. Suntem acasă de vreo două săptămâni. Până ieri cred că nici apă nu a prea băut, așa dor îi era. Acum a început să se liniștească că nu mai e cu porția.

Mămica ursuleților năzdrăvani:  Acum la 6 ani și jumătate îmi spune: „Mami , ce gust bun avea laptele tău și să știi că era diferit de la o țîțică la alta!! :)) Nu acceptă nici acum alt lapte (nu mai suge de la 4 ani și 3 luni),… a fost o perioadă minunată pentru amândoi :).

Cristina: Baiatul meu de 4 ani și 10 luni, care nu a supt la sân, a fost într-o grevă continuă, de altfel ca și fratele său acum de 7 săptămâni, a primit lapte matern în sticlă până la 16 luni. Acum cu bebe, primește iar: Mami, mulțumesc pentru lapte de țiți, este “extradinastic”– traducere directa- extraordinar 🙂

Olga: Eu sunt în etapa în care încerc să mai răresc supturile. Și el zice “mami, după ce speli vasele/termini ciorba etc țițilim!”.
Mami: -Când o sa renunți la titi?
D: Niciodată! Țiți e a mea!


Ioana: Ce moment am trait la 1an 1lună. Spunea “mama” și “tata” rar până atunci, dar în acea zi, când spălam vase și nu prea aveam timp să mă ocup de el, a venit, m-a tras de pantaloni și, cu chipul lui blând și rugător, a rostit “mama cici!”. N-am mai continuat spălatul vaselor… n-aveam cum, mi-a “spălat” sufletul cu detergent de dragoste:)

Daniela: Chiar zilele trecute l-am întrebat pe fiu -meu (5ani,3 luni): Ce mai vine din țiți, că lapte e foarte puțin? -Mami, este iubire și bine! Nu am mai avut cuvinte…. E greu. Nu este ușor, dar merită.

Mirela: 2 ani si 2 luni: Sisi?? iară Sisi??( el intreabă, el răspunde, după care vine și se ghemuiește lângă mine). După ce o termină pe prima, se dă jos, mă ocolește și vine la a doua timp în care zice: p’aici cealaltă sisi :)). Azi și-a ridicat bluza și încerca să ii dea să sugă fratelui de 7 ani :))). Mor de dragul lor ❤❤

Roxana: Îl intreb pe A(4 ani): “vrei lapte de vacă?”. A: “nu!…vreau lapte de mămică…”

Simona: “Mami, de ce suge bebi la țâța aia grasă? Eu o vreau pe aia!!! Am zis că e a mea!” Plângând… deși nu a mai supt de vreo 7 săptămâni deloc. Acum au fost amândoi cu viroză și se pare cș a simțit nevoia să sugă și ea. Maria are 3 ani si 3 luni si Mihai 8 luni jumătate

Maria: Horia 17 luni
Îndrăgostit iremediabil de țiți, pe mine mă strigă mama uneori.. în rest, mă strigă țiți 😂
După ce suge una, cere ataaa, ataaa(alta, alta). Și apoi cu maximă încântare, izbucnește: duoooo!!(două)

Ioana: Și al meu are 3 ani și papă țiți și mă ia în brate și îmi spune ”mami, iubesc pe țiți, mult le iubesc mami” ..și îi spun ”ești mare, gata, îți ajunge, mami, cât mai papi țiți? Și îmi spune că acum este un pic mai mare și vrea să sugă până va fi mare mare ❤❤❤ Adoarme cu ele în brate și le pupă încontinuu.

Alexandra: 2 ani și 6 zile de alăptare ❤ “apte bun și duce de a mami”
Mai nou “țiți are catula!” dacă îmi ridic bluza peste sân 🐵🙈🙊 Pentru mine sunt momente unice, pe care vreau să le imprim adânc în subconștient ca să pot să le găsesc la bătrânețe, să îmi umple sufletul de aceleași emoții. ❤

Simona: Fetița mea de 1 an și 10 luni le pupă pe amândouă după ce suge și le gâdilă😊. Se joacă cu ele și spune ca sunt mici. Pune plușurile și păpușile să pape și ele.

Bianca: Pe la 2 ani îmi aduc amintr ce extaziat era dacă vedea sutiene în magazin :)) neapărat trebuia să-i luam căsuță lui țiți. Ce iubesc cel mai mult e cum zâmbește ștrengărește la țiți <3 Acum, la 3a 2l, mă cheamă așa suav și discret să îi dau țiți. Mai amuzant e când e vremea să mergem la culcare și zice ” țiți da, nani nu” :)) să fie clar.

Stefana: Aproape live: “mama, hai să ne culcăm, că vreau să dorm cu țițica în gură” (2ani 3luni)

Crina: “Iris, la ce e bună țițica?” – “are vitamina C” (pe la 2ani 2luni)

Ionela: Pe la 3 ani și ceva, o surprind într-una din zile cu telefonul de jucărie în mână:

Ea : ” Bună seara! Cu ce vă pot ajuta ?
..ascultă…o mămică imaginară la telefon
Ea: Înțeleg. Aveți sânii angorjați ?
Mamica imaginară: Da.
Ea: Vă dor ?
Mamica imaginară : Da
Ea: Trebuie să puneți comprese calde pe țiți. Apoi să masați.
Neapărat bebele la țiți!
Apoi, foi de varza…

Și încheie, spunându-i : Sî nu renunțați sa alăptați! Țiți e cea mai buna din lume! ”

Am ramas…fără cuvinte!

 

Corina: Fetițele mele gemene la 2ani 11 luni au început de curând sâ zicâ lecker! (Adică delicios) și se ling cu limbuța pe buze. De abia aștept să îmi povestească mai departe despre asta.

Andreea: Azi-dimineață, tatăl meu îi arată niște poze copilei de 15l. A ajuns la o poză cu mine și soțul meu înainte de bebe.
Tata: “T., cine e acolo?” (Arătând cu degetul spre mine).
Ea: “Țiți!!”

Anca: În întreb, Cătă, ți-e foame? -Nu. Mi-e foame de țiți!

Cristina: Eva 3a5l îmi spune ieri:
Mama, bebelușul meu nu plânge noaptea. Se trezește, deschide ochii, îi dau țîță și doarme la loc. ❤

Irina: Alaptarea văzută prin ochii unui copilaș care nu a fost alăptat și nici nu a văzut pe cineva alăptând.

În vizita la niste prieteni. L, bebe pe atunci, cere la sân. Îi dau, chiar acolo în încăpere, pe canapea. Prietenii noștri povestesc cu soțul. Copilașii, mai mulți la număr, aleargă prin camera de zor. Unul dintre ei se oprește din alergat și se apropie, timid și curios.
– Ce face acolo bebe?
– Papă țiți.
Nedumerire.
– Adică bea lăptic de la țiți, îi explic eu. La fel cum ai băut și tu când ai fost mic (nu a prea băut, dar în fine). La fel cum beau puii de pisică, de cățel, de purcel.
Zâmbește.
Se apropie tatăl lui și, cu o voce aspră, îi spune să nu ne mai deranjeze, să plece imediat de acolo, că nu-i frumos.
Răspunsul copilașului:
– Dar nu facem nimic rău. Ne uităm cum papă bebe țiți. (folosise expresia inițială, pe care acum o înțelesese).

M-am topit. ❤
Copiii au nevoie să crească văzând mame alăptând. Fetițele (dar nu numai) trebuie să crească văzând că este ceva cât se poate de normal și natural.

Ruxandra: Sofia, 3a 2l: Mami, îmi dai lapte bun la nani? Eu (știind că seara mai bea lapte cald cu miere): Mă duc la bucătărie să încălzesc! Sofia: Nu trebuie, mami, laptele de la țiți meu e cald deja! 🙂

Laura: Ea:”Mami, unde ești?” Eu:”La serviciu, vin acasă imediat.” Ea:”Cu țițiiiii! Sa aduci țiți!!” :))

Cătălina: Seara în oras cu soțul – mult așteptată, chiar dacă iubim să mergem cu fetița de 19 luni oriunde împreună. Acum însă stătea acasă la joacă cu mătușa ei dragă. La întoarcere, când intrăm pe ușă, fetița mea exclamă cu cea mai mare bucurie și ușurare: țițiiiiii! Ne-a bufnit râsul pe toți de drag și noi două ‘ne-am pus pe treabă’. Cred că e clară părerea ei despre alăptat. 😉

Mulțumesc tuturor fetelor care au spus aceste povești minunate și care și-au dat acordul ca eu să le public aici. Dacă vreți multe informații și bune despre alăptare, vă invit pe blogul Alăptează și grupul de facebook. Dacă vreți ca mai multe viitoare mame să citească despre ce bucurie au copiii la sân, mi-ar plăcea să distribuiți acest articol colectiv.

M-au emoționat tare mult. Știți, le-am spus și lor, una dintre dorințele mele cele mari e să îmi amintesc mirosul de la sân. Cred cu adevărat că atunci e omul cel mai fericit dintotdeauna. Și că de asta și uităm totul, ca să nu fim niște frustrați că momentele alea s-au dus și nu se mai intorc.

imagini via Shutterstock, copii alăptați

Articolul anterior

Ce rețetă am eu pentru fericirea copilului meu? Notițe de la conferința cu prof. Florian Colceag

Articolul următor

Cum poți renunța la facultatea pe care ți-o doreai

18 Comentarii

  1. Maria

    Foarte emotionant. Dragii de ei. Nepotelul de 4 ani, cand il vede pe Stefan ca papa tzitzi vine si se uita si o intreaba pe mama lui ea de ce nu mai are lapte. Raspunsul e ca l-a papat el pe tot. Sunt cele mai frumoase momente cand alaptam.

  2. Larisa

    Am auzit ca e magic atunci cand pui copilul pentru prima oara la san, dar viziunea acestor pui despre alaptat e atat de emotionanta. Inca nu inteleg de ce unele mame nu-si alapteaza pruncii, doar din considerentul ca “doare” (am auzit aceasta replica cu 6 luni in urma) sau ca dupa ceva timp nu mai au acelasi aspect sanii.

    • Tu stii ce tare doare?! Problemele sunt multe, alaptatul poate fi mai greu decat ai crede. Insa nu ar trebui sa doara. Daca doare, inseamna ca faci ceva gresit si trebuie sa corectezi. Insa mamele nu au sprijin (sunt putini consultanti in alaptare, ei costa bani, medicii le baga lapte praf pe gat etc) si renunta usor.

  3. Ieri a venit in vizita o prietena din copilarie cu baiatul de 1 an 10 luni sa o cunoasca pe mica mea de aproape 3 luni. Cand a vazut ca bebe e la titi, a vrut si el, l-am intrebat daca e buna titi si a zis ca da. Si uite-asa alaptam impreuna, fiecare cu piciul ei in brate, asa cum pe vremuri ne jucam impreuna cu papusile.

  4. Raluca

    E vreo varsta unanim acceptata ca ar fi way too much? Intreb.. prin studii, pe undeva? A copilului, nu a mamei, fireste.. adica aportul nutritiv nu se mai justifica dupa o anumita varsta. Ramane doar dependenta psihologica a partilor fata de activitate.

    • Da, așa este. Laptele de mamă îi este suficient din punct de vedere nutritiv până la 1 an. Tot ce e peste ține de nevoile emoționale în mult mai mare măsură. Și da, dependența mamei e la fel cu cea a copilului. Sunt multe cazuri în care copilul se autoînțarcă, iar mama suferă cumplit.

  5. Ce frumos vorbesc ei, minunile, despre asta…:) Miruna, apropo, ce se mai intampla cu petitia privind alaptatul in public? In ce stadiu mai este, se misca ceva…?

  6. Andreea

    Al meu inca nu vorbește (2 ani si 1 luna), dar inca tzitzilim, deși fiind însărcinată acum in 21 sapt, mai am si momente in care nu mai pot sa-l simt cum trage, dar acum intr-o zi, a prins o tzitzi in mânuțe si i-a dat 3 pupici asa cu sonor 🙂 a fost tare scump! Tare as vrea sa-l aud si povestind despre ele, ca tare ii sunt dragi 🙂

  7. observ ca doar Horia al meu a botezat sânii Nuna Nuna :)). asta pentru ca ii tot spuneam eu nani nani si apoi ii dadeam sân. in capusorul lui asa s a tradus si asa a ramas. acum stie nuna si nani.
    frumoase si emotionante cuvintele celor mici. sunt adorabili.
    felicitari Mirona pentru tot ce faci legat de acest subiect!

  8. Ce frumoooooos!!!!! Si Ana mai avea momente cand ma mangaia pe sani si imi spunea ca ea a papat acolo si ce norocos ar fi bebele, daca l-am avea, ca sigur el ar papa mai mult, ca acum eu stiu mai multe, ca am blog si merg la cursuri :-)))))

  9. Mihaela

    Băiatul meu (7luni)încă nu vb doar ma ta Mmm
    Ziua când este obosit vine la mine mmmm Aaaa mmmm tipa se pune în fundulet și trage de bluza și începe sa zbiere sa ii dau Titi, uneori scoate niște sunete haioase o i-a cu amblele mânuțe și titiala toată la pana adoarme
    Noaptea ma cauta… Nu trebuie sa fie cu titi in gura neapărat dar e obligatoriu sa o atingă 😁

  10. Alina

    Mi-a aparut acest articol si m-a apucat plânsul, pt ca am recunoscut comentariul meu acolo, despre copilul meu care avea atunci 2 ani. S-a autointarcat la 3a10l, acum are 9. Intre timp a aparut un fratior, care doar ce s-a autointarcat si el, la 4 ani.😍

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 155 queries in 0.467 s