Ce rețetă am eu pentru fericirea copilului meu? Notițe de la conferința cu prof. Florian Colceag

De profesorul Florian Colceag știam de prin presă că e antrenorul de genii. Că e părintele spiritual al multor copii supradotați. Și am primit invitația la o conferință de-a dumnealui, despre multidimensionalitatea formării personalității copilului. M-aș fi dus și dacă ar fi fost despre limba chineză în limba chineză, fiindcă sunt unii oameni în preajma cărora îți dorești să te afli pur și simplu la un moment dat.

Habar n-aveam la ce să mă aștept.

Nu îmi doresc să am un copil geniu. Singurul lucru pe care mi-l doresc e să am un copil fericit.

Vă povestesc mai întâi ce a zis, apoi de ce mi-a plăcut, de ce nu mi-a plăcut, unde se țin aceste conferințe, cât costă și dacă sunt pentru dumneavoastră sau nu.

 

Ce a zis prof. Colceag

(Tipul e o prezență impunătoare, mare la stat, cu niște sprâncene dese și întoarse, exact așa cum le avea bunicu-meu și pe care-l băteam la cap să și le tundă, cu un nas mare și borcănat, cu frunte lată și urechi mari, semne ale oamenilor inteligenți și buni. Cu niște ochi albaștri și blânzi, ca o picătură de miere într-un ceai cald. Vorbește rar și calm, e sigur pe el și are momente de retorică ce-ți amintește de vreun prof de care îți plăcea prin liceu.)

Personalitatea copilului e legată direct de trăiri și emoții pe care le are când e mic. Toate acestea se stochează foarte bine într-o zonă din creier care formează baza, într-un fel. Și, de aici, se proiectează într-o altă zonă, cu care copilul va percepe trăirile ulterioare și prin care își va manifesta personalitatea mai târziu.

Ca un hard disk gol pe care îl poți inscripționa cu senzații plăcute, pozitive, cu bucurii sau, dimpotrivă, cu coșmaruri. Iar el va proiecta ulterior exact aceleași lucruri în comportamente și sentimente. Dacă alimentăm creierul copilului cu violență, de exemplu -foarte prezentă în jocurile pe calculator sau unele desene animate- oare ce va proiecta creierul lui în exterior? E ca și când înveți o poezie engleză și te aștepți să o reciți în germană. Pur și simplu, nu se poate.

Copiii țin minte foarte bine tot ce le-a creat bucurie.

A povestit despre experimentul lui Poponin, un rus care a demonstrat că ADN-ul uman influențează lumea din jurul lui și că există un câmp cuantic de energie care ne unește cu tot ce există în jurul nostru. Gregg Braden explică foarte frumos aici, dacă vă interesează.

Copiii sunt expuși la radiații, care sunt un fel de atacuri pentru ei. Acestea merg până la nivel genetic, unde pot cauza modificări.
Copiii încep să aibă mari probleme de memorie: exmplu, uită să facă pipi -zonă a hipocampului care deservește asta se calcifiază.

Copiii sunt momiți cu tehnologia să nu mai gândească, să nu mai fie creativi.
Părinții corporatiști nu mă au timp să fie părinți și să se bucure de copii.
Iar copiii nu mai au bucurii.
Sunt crescuți de bunici, care îi încarcă cu toate bolile lor.

Ce rețetă am eu pentru fericirea copilului meu? Asta să ne întrebăm înainte de orice interacțiune cu copilul. Să-l învățăm să-și găsească fericirea nu din lucruri, pilule, droguri sau alcool, ci din curcubeul dintr-un strop de rouă, de exemplu.

Dorim să recuperăm abilitățile, dar trebuie să ștergem memoria traumatică.

Cei 3 I: Iubirea, Iertarea și Iluminarea

Să învățăm copiii să ierte.

Iertarea e cooperantă, însă copiii sunt puși în medii concurențiale.

E foarte important să respect intuițiile copiilor. Școala tocmai asta nu face: nu se interesează cum a ajuns copilul la o concluzie, care e mecanismul de gândire. Practic, i-a oprit iluminarea.
Iluminarea e periculoasă, fiindcă e creativă, nonconformistă. Și atunci, se recurge la pedepse. Avem NOTA.
Care e cantitativă, nu calitativă, o mică Inchiziție.

Copilul cel mai bine memorează când se află în momente de bucurie. Învățarea nu se poate baza pe frică.

Când au copiii nevoie de iluminare? Când pun întrebări.

Copiii nu sunt dușmanii noștri. Cine-i învață emoție, bucurie, joc?

A vorbit apoi mult despre pericolele radiațiilor care vin de la telefoane mobile, wi fi și altă aparatură în casă.

Cum ne protejăm? Există carcase metalice pentru telefoane sau plante/ praf de plante care se pare că absorb aceste radiații nocive.

Preocupați-vă, a zis. Dacă voi vă puneți o problemă, sunt mari șanse ca încă cineva undeva în lume să fi avut același gând. Și poate și o soluție.

Ce putem face pentru a ne proteja copiii?

  1. Eliminați/reduceți radiațiile
  2. Atenție la glyphosates -un pesticid carginogen
  3. Reduceți violența din jocuri
  4. Scoateți-i în natură

 

Ce mi-a plăcut

Preocupați-vă” ăla a fost minunat.

Sala plină, semn că sunt mulți oameni care caută și care-și pun întrebări. Și timp pentru întrebări.

Că omul a vorbit franc, fix așa cum știe și crede el informația. Într-o lume pe alocuri prea politically correct, simt că am obosit de la atâta obiectivitate. Știți cât de idioată mă simțeam de fiecare dată când puneam câte o întrebare la un curs de-al meu de stoma în UK și mi se citau articole științifice și cercetători britanici? Când eu voiam să știu ce crede proful cutare din experiența lui, cum face el în cabinetul lui. Că articole puteam citi și singură. Na, prof. Colceag nu s-a ferit să își exprime niște păreri, inclusiv despre vaccinuri. Ceea ce nu-mi dau încă seama dacă e un lucru bun sau rău. Dar l-am simțit ca pe-o ușurare.

Ce nu mi-a plăcut

Tot aerul ăsta de teoria conspirației e un pic înspăimântător așa.

Am simțit că mai erau multe de zis.

Nu a fost foarte clară structura discursului, s-a pierdut timp cu căutări de diverse prin calculator. Poate un power point simplu cu filmulețele deja inserate acolo ar fi de folos. (Permit să intuiesc însă că discuțiile se îndreaptă spre cum dorește sala mai mult decât spre ce-ar scrie într-un powerpoint.)

Destul de multă anatomie pe secțiuni din creier, deși e foarte importantă de înțeles. E drept, unii știam deja care-i corpul calos și cu ce se ocupă hipofiza.

Unde?

o dată pe lună, într-o marți, de la 6, pe Șoseaua Nordului nr 94F, la Kogaion Gifted Academy (organizează after school, tabere, conferințe, detalii aici)

Later edit: următoarele date sunt 14.02 ; 14.03; 11.04 și 16.05

Cât costă?

120 lei/ conferință, atunci când se dorește participarea la mai multe, se aplică un discount. Înregistrări disponibile online. Detalii aici.

Cui se adresează?

Părinților care nu iau adevărurile altora de-a gata pentru copiii lor. Celor care sunt suficient de deschiși pentru a primi și o nouă perspectivă (nu vă așteptați să dormiți bine în nopțile care urmează, nu vă așteptați să fiți de acord cu tot ce auziți). Celor care nu își mai înțeleg copilul, celor cărora răspunsurile oficiale nu le mai ajung.

Nu doar celor pregătiți.

#nofilter , așa e ieșit poza, cu multă lumină

Iar în loc de concluzie, permiteți să vă reamintesc un lucru: nu lăsați pe nimeni să se joace cu mintea dumneavoastră și, cu atât mai puțin, cu cea a copilului dumneavoastră. Nu suntem toți genii (zise blonda și mai luă o gură de asfalt!) Și ce bine că suntem așa! Însă dați o șansă inimii de-a vă spune dacă o cale e mai bună decât alta. Uneori avem nevoie de altcineva să ne traducă aceste mesaje în limba pe care-o vorbim. E proful Colceag acel cineva? Habar n-am. Dar e bine să găsiți un Profesor.

imagini via Shutterstock, mama cu băiat

Articolul anterior

Poveste cu o cerșetoare, o blondă și-un parbriz murdar

Articolul următor

Ce spun copiii despre alăptat

42 Comentarii

  1. Am multe de scris despre acest subiect dar astăzi sunt terminată după două nopți albe cu mezina care a făcut și ea varicelă între timp și nimic nu a mers pentru mâncărime.
    Atît vreau să zic acum, apropo de fericire, că deunăzi fiică-mea cea mare (9 ani juma) a spus că nu crede că există fericire pe lumea asta, în afară de bucurii punctuale, că nu poți avea starea de fericire când sunt atâtea lucruri triste în jur, sau altele pe care trebuie să le faci deși nu vrei, cum poate viața asta să fie fericită? Că oricâte realizezi, sunt alte lucruri care îți întunecă starea. Și am discutat despre așteptări, despre ce înseamnă fericirea, cât din ea e “dată” sau nu de circumstanțe sau comportamentul altora… și multe altele.
    Îmi pare tare rău că nefiind în București, nu poate participa și ea la aceste programe. Cred ca prof. Colceag e deosebit.

    • da, și eu cred. Și fetița ta a exprimat o filozofie foarte profundă. Parcă e un pic trist pentru vârsta ei. Sănătate, măi, sper să vă treacă și cât mai ușor!

      • Se preocupă de diverse filozofii, concepte spirituale chiar dar încă își leagă aiurea șireturile și se joacă cu lego și ponei 🙂 Când avea 4 ani discutam cu ea despre moarte, nu chiar ce îmi doream să discut dar ce a pornit de la ea am vorbit mult pentru că o interesează. E mai dezvoltată pe partea intelectual/emoțională că la îndemânari pentru viața cotidiană e pe dinafară. Tre’ să existe un echilibru…

        • De oboseală căutam ca bezmetica tableta să îi pun un desen amărâtei mici și nu o găseam….fix în fața mea copila juca un joc pe tabletă, mda. Este evident că nu am cu cine vorbi în dimineața asta, nu? 😀

        • Snow Flow, raspunde-i cat stii tu de bine si nu ii ascunde atunci cand nu stii. Si ascult-o si tu pe ea, s-ar putea sa fie tare interesant ce zice.

    • maddy

      ce copil destept! are dreptate, nu poti trai intr`o fericire continua de cand te nasti pana mori. un pic trist ca s`a prins de asta la 9 ani, altii descopera acest adevar cand iau in piept viata prima data.

    • Moldoveanca

      WOW ma intreb daca nu cumva exista cursuri de filosofie pentru copii la care poti sa o dai! Si spune-i din partea mea ca fericirea vine din interiorul persoanei, nu depinde de bucurii sau de dezamagiri de moment 😀

      Nu-ti face griji, eu aveam 14 ani si ma jucam cu papusi si ponei si pana acum la 32 de ani nu m-a acuzat (aproape) nimeni ca as fi desprinsa de realitate!

      • În orașul nostru sigur nu sunt, dar am studiat destulă filozofie și psihologie cât să o ghidez până la un punct.
        Mă bucur că postarea Mirunei mi-a amintit că demult voiam să o duc la o evaluare iar astăzi chiar am sunat să o programez pentru februarie la prof. Colceag și la Andreea Olteanu.
        E scump pentru noi, dar sper să merite. Oricât de informați am fi noi părinții, vreau opinia unui specialist. Sunt sigură că nu am un copil genial așa cum înțelege majoritatea “geniul” dar are talent în multiple domenii (muzică, matematică și limbi străine) și sper să poată trăi la înălțimea potențialului ei.

        • adelina

          Ce fel de evaluare facedomnul Colceag si Andreea Olteanu?

          • Dl. Prof. face un “screening” al copilului, nu știu exact în ce constă la acest moment, durează 30 minute oricum.
            Dna. Olteanu face mai multe tipuri de evaluari, aptitudinala, neurologica, IQ, în urma discuției cu părintele. Acestea durează câteva ore bune, cu pauze, la alt sediu undeva în Victoriei.
            După ce fiică-mea o să fie evaluată, o să scriu pe blog despre cum a fost.

          • Adelina, Andreea Olteanu face o evaluare psihologica dupa teste standardizate, prof Colceag nu 🙂 el face o altfel de evaluare, psihoaptitudinala, dupa standarde numai de el stiute.

          • Snow Flow, da, ce minunat ar fi sa povestesti!! Imi dai un mail de atentionare, please? 🙂

          • Da, sigur, o să îți trimit e-mail atunci.

        • Doina

          Buna.
          Numele meu este Doina Badea, am o fetita de 14 ani si as vrea sa ii faca si ei dl Colceag o evaluare…dar si doamna psiholog. Cum procedez? Cat costa?
          Sunt din Pitesti si de putina vreme am aflat de ei.
          Sunt disperata…fata e inteligenta dar eu nu-i gasesc stimulii pentru a o face mai interesata de scoala.
          Va rog din toata inima, ajutati-ma sa aflu cat mai multe despre ei ca sa stiu incotro o iau cu copilul meu, fiindca simt ca pierd timp. Multumesc.

          • Salut, intră pe site sau pe facebook și trimite un mesaj. Există posibilitatea de a urmări și online conferințele, însă pentru o evaluare trebuie să faci programare. Să îmi zici dacă nu te descurci. SUcces și sper să fie de ajutor.

  2. Simo

    Mi-a placut comparatia cu poezia in engleza. Pare un curs greoi, dar conceptele sunt interesante.
    OT: Frumos paltonul tau!

  3. Hey! Ce lume frumoasă e pe-aici! Am lucrat aproape 10 ani alături de profesorul Florian Colceag. Acum am o școală de excelență. Școala de Excelență Kristopher 🙂

  4. Luminita

    Parerea mea personala: anumite idei expuse sunt putin…exagerate. Copiii care cresc cu bunici nu sunt incarcati cu bolile lor (pe bune acum). Eu una am crescut cu bunicii la tara si plangeam cand trebuia sa revin in Bucuresti, pentru mine bunicii au fost mereu o prezenta calma, linistitoare si imi amintesc si acum ce fericita eram atunci.
    Alta chestie – parintii corporatisti nu mai au timp de copii, ii abandoneaza la bunici etc. etc. Pe bune?! Pai ce-ar fi sa facem, marea majoritate, sa nu mai muncim si sa murim de foame acasa cu copilul? Ca, last time I checked, banii nu cresc pe gard (ar fi fain sa fie asa, dar nu e). Si daca muncim si facem si cariera, asta nu inseamna ca ne abandonam copiii, timp de calitate cu ei se poate petrece si dupa gradi, si in weekend, si in timpul vacantelor. Din nou, dupa umila mea parere, exagerat. Iar se merge pe ideea atat de ventilata lately de multe bloguri de parenting – ori mama sacrificata/eroina, ori deloc mama. Asta e ceva tipic romanesc, sa stiti.
    La fel si cu televizoarele si tabletele. OK, absolut, nu trebuie sa lasam copilul sa faca numai asta, dar pot vedea si desene faine (si eu una ma uit cu fii-mea si ne amuzam impreuna), se poate invata asa o limba straina (fetita mea de patru ani asa a prins engleza, franceza de la gradi si de la mine si din carti romana).
    Echilibru ar trebui sa existe in toate, as spune eu, dar fara exagerari in acest sens, mai ales in lumea in care traim si avand in vedere ca un copil nu creste cu iarba verde, avem nevoie de bani pentru o alimentatie ok, doctori, haine etc.etc. (zic numai de astea de baza)
    Again – parerea mea 🙂

    • Așa este, tu ai dreptate. Sunt însă lucruri pe care le nu le putem schimba – ex orele de la corporație, că nu ne permitem să ne dăm demisia- și altele pe care le putem schimba – ex. orele petrecute la televizor sau pe telefon. Eu așa am luat ce a spus el. Bunicii nu sunt nocivi, Doamne ferește, îmi pare rău dacă asta s-a înțeles. Ei pot fi însă nocivi când sunt înlocuitori ai părinților. Cred că ideea de bază este că un copil are cea mai mare nevoie de părinții lui, nu de jucării, nu de telefoane, nu de desene animate. Însă noi, având la dispoziție și la îndemână tehnologie, îi permitem acesteia să intre prea mult în viețile copiilor noștri. Problema e că tehnologia ne face o concurență neloială de la un moment dat. Fiindcă nu poți oferi atîta entertainment pe minut ca un filmuleț pe youtube. Și, de asta, e bine să dezvoltăm gusturile copiilor înspre lucrurile adevărate. ADEVĂRATE. Și să le întoarcem privirile de la ecrane.
      Ceea ce devine tot mai greu.
      Părerea mea 🙂

  5. Larisa

    Mi-ar placea sa ne spui ce anume a spus despre vaccinuri… sau poate intr-un alt post.

    • a fost o explicație mai complicată, nu aș vrea să vorbesc prostii. Însă, pe scurt, nu știe dacă sunt tocmai o idee bună.

      • Luminita

        Legat de vaccine, cu cat citesti mai mult, cu atat devii mai confuz. 🙂 Mie cel putin asa mi s-a intamplat. Mi-am vaccinat fetita, dar in continuare nu sunt sigura ca a fost cea mai buna optiune, pentru ca doctorii evita sa discute despre posibilele efecte adverse, iar, daca ii confrunti in mod direct cu asta, spun: ah da, intr-adevar, pot exista, dar asta este. 🙂 Te pun in schimb sa semnezi daca refuzi sa iti vaccinezi copilul (cel putin in Romania). In schimb, daca copilul pateste cumva ceva dupa, nimeni nu isi asuma raspunderea, ceea ce nu mi se pare tocmai OK. 🙂 A circulat la un moment dat un material pe facebook de la un tatic din Romania, avocat cred, care a investigat problema, si punctul lui de vedere era acela ca, din pacate, in Romania sunt puse in vanzare multe vaccine din afara UE, care nu sunt sigure 100% si care au mentiunea clara in prospect ca sunt inca in stadiul de testing si pot provoca efecte adverse mult mai grave, iar autoritatile romane le cumpara pentru a face economie de fonduri, evident. Mie una nu mi-e clar exact care ar fi cea mai buna abordare si, din pacate, decizia in the end este tot a noastra, a parintilor, la fel si consecintele, in care in cazul de intampla ceva dupa. 🙁

        • Te inteleg perfect. Imi doresc foarte mult sa nu deviem de la subiect si sa nu transformam aceasta discutie intr-o dezbatere pro sau contra vaccin.

          • Larisa

            Am citit și eu articolul publicat de acel domn avocat.. și pentru ca și eu lucrez in domeniu mi-a dat de gândit. Nu sunt încă mama, nici măcar nu ma consider pregătită la aproape 29 de ani… însă as vrea sa ma informez cât mai mult pe acest subiect. Mi-ar plăcea sa scrii părerea ta intr-un post viitor.

          • Larisa, îți mulțumesc pentru că îmi ceri părerea, mă simt flatată de încrederea ta. Însă eu mă feresc de a mă exprima public referitor la acest subiect, tocmai fiindcă e mult prea serios, iar eu sunt prea neștiutoare ca să-mi pot asuma responsabilitatea unui răspuns. E destul că am de luat decizii în ceea ce-l privește pe fiul meu, n-aș putea și pe fiii altora. Pe mine, întrebați-mă de dinți 😀

          • cristina

            @Luminita @Larisa puteti sa-mi dati va rog frumos linkul catre tata avocat? Eu nu cred ca “autoritatile” cumpara vaccinuri din afara ue, care nu au fost testate. Dar mi-as dori sa vad ce zice domnul avocat.

          • cristina

            Am gasit pana la urma si ce scria avocatul despre vaccin. Mi se pare iresponsabila si dubioasa atitudinea lui (in articol vb de un vaccin, dar pune cutia de la un alt vaccin; are el niste clienti distribuitori de medicamente etc). Este un comentator Flavian care demonteaza ce spune avocatul.

            Scuze Miruna pt comentarii despre vaccinuri, dar mi se pare important ca mamele sa fie informate din surse credibile.

          • Am rugamintea sa te opresti. Nu discutam despre vaccinuri.

          • cristina

            :)) ok. m-am oprit deja. ma duc sa-mi bat sotul la cap. :p

          • Mai bine :))

  6. Interesant! Si mai interesante comentariile! Si eu ma intreb daca exista cursuri de filosofie pentru copii ca de bricolat suntem satui.

    • Nu stiu daca filozofie e ceea ce cautam, desi inteleg ce zici. Nu stiu daca activitatea de la Kogaion e raspunsul, dar simt ca e destul de pe-aproape.

  7. Andreea

    Am participat si eu la cursul tinut de Domnul Profesor. Am plecat de acolo fara cuvinte, incarcata energetic, cu multe chestii in cap pe care simteam ca trebuie sa le analizez si fixez. Cand am iesit pe usa, tot ce mi-am dorit a fost sa sun o prietena si sa ii spun doar atat “Wow. Este fantastic. Dom’Profesor este fantastic! Nu iti pot spune mai multe acum. Nu am cuvinte.” Domnul profesor Colceag mi se pare acea persoana langa care trebuie sa stai oricand, fie ca vorbeste sau nu despre ceva. Mi se pare acel om deosebit langa care trebuie sa stai ori de cate ori ai ocazia. Nu conteaza daca a picat calculatorul. Poti sta langa dumnealui si la lumina lumanarii, si in pestera. Important este sa ai norocul sa il ai aproape. Cu siguranta voi reveni la cursurile urmatoare.
    Legat de Kogaion, va pot spune ca am avut norocul sa aflu despre ei in cautari disperate despre “ceva”, nu stiam ce anume. Copilul meu incepuse scoala si avea mari probleme in relatia el-doamna. A reprezentat pentru noi o raza de lumina. Sunt deosebiti, toti cei de acolo. Si simt ca exista pasiune in ceea ce fac. Am invatat multe, am evoluat spiritual si copilul meu la fel. M-am regasit, ne-am regasit.

    • Multumesc mult pentru comentariu. Sper sa vada si alti parinti care sunt in situatii similare si nu stiu ce sa faca. Succes mai departe!

  8. Cristina

    Buna! Cum se numeste conferinta la care ai participat? Multumesc!

  9. irina

    Buna! e incredibil profesorul Colceag. Pe noi ne-a lamurit cu copilul dintr-o strangere de maini si din priviri. Nu am crezut in viata asta ca cineva poate sa iti deseneze portretul copilului si al parintilor in 30 minute. Noi am ajuns la el dintr-o problema evidentiata la gradinita si anume: neascultare, rebeliune, obraznicie si lipsa de atentie, usoara violenta: 1/2 urmare a unui tratament mai mult ignorant decat empatic din partea educatoarei lui si 1/2 caracterul sau.

    Ce ne-a zis ne-a uimit si ne-a calmat si acum stim ce avem de facut. practic incercam sa facem un lup sa miaune 🙂 aveam metodele gresite pentru el.

    Eu zic ca merita o evaluare , chiar si pentru o curiozitate de a afla ce va deveni.

  10. Irina

    Buna ziua. Unde il putem gasi pe dl prof.Colgeag pentru aceste sedinte? Multumesc.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 216 queries in 0.424 s