Când mamele tratează mucii copilului la medic, deși nu e prima dată când se îmbolnăvește de ei

Dacă aș avea un bănuț pentru fiecare dată când o mamă suna medicul să întrebe ce să facă fiindcă îi curg mucii copilului, are febră sau diaree și eu mi-am dat ochii peste cap, m-aș putea muta direct într-o vilă din nordul capitalei, în locul apartamentului nostru cu 2 camere la bloc.

Ce, n-a mai văzut nas care curge ca un robinet? Frunte care arde de poți prăji ouă pe ea? Nopți în care-ți vine să te muți pe toaletă? N-au auzit de nurofen? și o telemea cinstită?

Mereu mă gândeam că precis nu e prima dată când omul se confruntă cu niște muci curgători, un termometru înroșit sau niște scaune ca apa. Că oricine știe că, atunci când ești răcit, nu stai cu șalele goale în frig, bagi un ceai cu lămâie, niște vitamina C și ai răbdare să îți treacă. Febra la copii se tratează un pic diferit decât la adulți, adică e nevoie să știi doze, dar e mereu același tratament, care apare la orice căutare pe google, plus multă apă dată pe gât. Despre diaree nu mai zic, cine nu știe să prăjească o pâine și s-o mănânce cu brânză, după gust?! Nu e tocmai limba chineză, iar a deranja un medic pentru primele simptome din astea copilărești mi se părea o irosire de oxigen pe pământ.

Până azi-noapte.

Când copilul meu a avut muci. Nu febră, nu altceva. Doar muci. Oricât m-am bucurat că nu a prins nimic din virozele umblătoare, oricât nu m-am întâlnit eu cu prietena mea cea mai bună pe motiv de -ați ghicit- muci și behăială, Tudor a supercombinat niște nas înfundat de-al meu cu o plimbare de 2 ore prin frig (că, deh, nu e tocmai mijlocul verii) și iată.
A plâns copilul nostru cu nasul plin de muci ca și când. Iar noi ne uitam unul la altul ca doi intelijenti, mie îmi venea să strâng pe cineva de gât că-mi suferă copilul, iar soțul nu înțelegea de ce e vinovat că-i în aria mea de acoperire.
Și, poftim lecție servita pe tavă, din categoria lucrurilor pe care nu le înțelegeam înainte de a avea copii.

Înțeleg acum și de ce unii ajung la urgență cu roșu în gât. Nu îi justific, nu îi încurajez. Însă, inima mea de mamă îi înțelege deplin.

Atunci când sunt mucii copilului TĂU, atunci când îl doare orice pe copilul TĂU, e foarte greu să ai răbdare. Oricâtă pregătire medicală ai avea în cap de părinte, oricât acces nelimitat la net, uiți tot și vrei rezultate. Acum și aici. Când e copilul tău cel care plânge, când sunt picioarele tale care nu te mai țin la kilometrul 50 al ceasului 3 dimineața prin sufrageria personală, s-a dus vremea de a fi înțelegător. Se scurtcircuitează niște sisteme în capul tău de mamă și tot ce mai funcționează e o inimă în piept. Și brațele de copil purtătoare, în orice poziție și orice moment.

imagine via Shutterstock, copil febră

Articolul anterior

Doua vorbe si-un cuvant

Articolul următor

Ianuarie: 3 lucruri de făcut înainte de un abonament la sală

63 Comentarii

  1. bunica cu bundita

    Si de fiecare data o sa fie la fel!!!

  2. Rezonez cu ce ai scris si adaug ca zău dacă nu simți la fel şi după a zecea tură de muci. Pentru că nu poate respira şi suferă, iar tu ca mamă te transformi puțin când îți vezi copilul aşa.

  3. Bibi

    :)) multa sanatate micutului! Te urmaream si inainte sa nasti si recunosc ca m-am gandit “stai sa vezi cand o sa ai copii…”. Exact cum am vazut si eu, ca ce de idei aveam si eu… Am avut noroc de un copil tun de sanatos, dar tot am trecut pana acum prin muci, gripa cu febra si vreo 2 enterocolite. N-am ajuns la urgenta, dar Doamne Dumnezeule mare cum e… Iti doresc un copil foarte foarte sanatos! Si la multi ani!

    • Multumesc 🙂 la fel! Si Tudor e abia la prima tura de muci. Dar eu am mai avut muci in nasul meu de muulte ori pana acum. Nu e ca si cand nu am mai vazut asa ceva :))

  4. eu nu inteleg nici acum ce e asa urgent in niste muci, o tuse sau o febra, nu pot si pace! de ce trebuie sa suni medicul in miez de noapte pentru un nas infundat sau salvarea pentru o febra de 39 de grade!

    • Nici eu nu inteleg cu capul. Dar inteleg un pic.

    • Larisa

      Pt o febra de 39 de grade te pot lamuri eu. Pt că la bebei, in 5 min urca la 40 și mai sus și e risc de convulsii. Noi am ajuns la spital cu febră 39,5 în condițiile în care luase ibuprofen, împachetări și tot tacâmul. La spital i-au băgat pe vena și a fost ok, dar un copil din patul din fața noastră a făcut convulsii, după care a intrat în comă. Deci, da! Cu febră 39 mergi la urgente.

  5. Si uite asa, acm două săptămâni, cine dădea sruumul la aspirator la 3 noaptea sa scoată mucii bebelușului cu instrumentul ala care am jurat ca nu-l folosesc in viata mea? Chiar subsemnata. M-au convins niste muci ai primului născut si am investit in batista bebelușului. Ba nu, mucii mei m-au convins, ca ii tot tineam in mine, nu aveam timp să-i suflu asa ca am folosit pompa aia ai pe mine, sa vad cum chinui copilul. Si înainte sa fiu mama ziceam ca ce prostie sa bagi aspiratorul in nasul copilului.

    • E grozava, doar ca urla copilul ca din gura de sarpe. Al meu, cel putin. Dupa ce l-am chinuit ieri, nu a mai vrut la mine jumatate de zi. Cred ca o sa gasesc metode alternative antimuci.

      • Da, urla dar nu mai are muci, doarme mai bine. Si sa vezi ce curge dupa aerosoli, mama mama. Ala mare, 3 ani, de când e capabil sa tina in mana singur, el isi face, singur. Nu-i place, dar stie ca e mai ok. Iar asta micu, dea nu mai urla, s-a obisnuit cu maică-sa calare pe eate el să-i zgarme nasu.

      • Cris

        Si a mea a urlat la fel, acum e mai ok cu cat se mareste, dar fac minuni aerosolii aia. Iar cu batista bebelusului, noi am gasit vreo 2 variante care nu trebuie bagate la aspirator, ca sa nu mai speriem copilul si cu ala.

        • Alea care aspiri tu cu gura? Sincer pe ai mei nu aspiratorul i-a speriat ci mă -sa care ii tine cu forta. Aspiratorul e mai sfânt ca trage mai bine.

          • Cris

            Exact alea 🙂 depinde de copil, depinde de parinti, stii tu, decizii decizii 🙂

      • Diana V

        Daria mea de 2 luni are muci (acum mai putintel) am fost la doctor si mi-a spus “ca e normal” pffff am simțit ca vreau sa o bat :)) O pufaiesc cu apa de mare si batista bebelușului.. cum vede ca ma apropii de nas începe show-ul .. mi se rupe inima da n-am alta soluție

      • Lili

        Si noi am avut un episod de muci super vascosi in care piticul efectiv urla cand auzea aspiratorul ca deja nu il mai suporta…alternativa gasita de mine a fost lavajul nazal(binenteles cu tot cu plansete si tati in alta camera ca nu il poate vedea cum plange!)Am incalzit putin serul , l-am tinut pe bebe deasupra la ghiuveta cu gurita cascata si cu seringa de 10 ii bagam ser pe o nara muci ieseau pe cealalta.Cam de 3x pe zi cate 4 ,5 seringi si in 3 zile nici urma de muc! Multa Sanatate!

  6. Pe mine m-a depasit maxim sa imi vad surorile medici cum suna la pediatru pentru niste febra. Eram ceva de genul say what??? Ati facut facultatea de medicina si o luati razna la niste febra si un nas ca Niagara? Aparent da 😀

  7. Raluca Comsa

    Realitatea e ca bolile la copii se pot complica mult mai repede decat la adulti. Da, sunt muci, dar mucii aia, pot fi o infectie care se “trage” catre urechi si da otite, catre plamani si da bronsite, pneumonii si altele. Copila mea asa a fost. Muci si putina febra tratata o saptamana cu ibuprofen si aerius de catre medicul de familie, ca, deh, sa nu deranjam pediatrul pentru o nimica toata. Destul sa zic ca am tras apoi inca trei saptamani cu antibiotic, aerosoli plus alte medicamente pe care nu mai voia sa le inghita nici cum. Asa ca, da, o sa deranjez medicul, asa….ca sa fiu eu linistita. 😕

    • Stiu ce zici, dar nubai de unde sa stii ca nu s-ar fi complicat si daca ai fi apelat la pediatru de la inceput. Mucii si febra nu presupun tratamentele lu’ peste, medicii de familie vad multe si stiu ce e de facut :))) teoretic, orice medic ar trebui sa stie, de la dentisti la neurochirurgi hahah

  8. Andra

    Saptamana trecuta fii-mea a agatat e la taica-su niste muci si o stare mai proasta pentru fix o jumatate de zi. A adormit si s-a trezit ca nu putea sa respire bine si s-a cuibarit la san. Perfect normal. Ei, mie mi s-a frant sufletul in bucatele cand ma uitam la ea facuta mica asa ca un pui ranit. #mommybrain

  9. Muci = creier blocat + nervi + stop-joc + aerosoli + spray cu ser fiziologic + batista bebelusului. Pentru ca m-am saturat de otite!!! 🙁

  10. A mea de la o bronsita mica si nevinovata a trecut la pneumonie, in ciuda tratamentului cu antibiotic. Am ajuns cu fetita la reanimare. Deci…

  11. Nu avea decat o huruiala in piept, nu tuse, nu muci, nu febra. Era vesela si vioaie. Ii faceam aerosoli cu respisun, antibiotic sirop si tantum verde – adica frectie la picior de lemn.

  12. O eruptie cutanata oribila ne- a facut sa ne imbracam in secunda 1 si sa mergem la urgenta. 2 zile s-a vb de urticarie, abia dupa rez.analizelor am aflat ca eruptia a fost o reactie soc a corpului la infectie. Deci mergeti la medic, daca aveti indoieli. E dreptul copilului vostru.

  13. Cu siguranță e și din cauză că încă este mic și nu poate să spună ce îl doare,cum îl doare,etc.Așa a fost la mine.A mea are 4 ani și bineînțeles că se mai îmbolnăvește,însă sunt eu mai relaxată pentru că îmi va spune dacă o doare,că îi curge nasul,că îi ard obrajii.Asta nu înseamnă că dorm toată noaptea când e bolnavă. 🙂

  14. mihaela

    Of, offfffffff. De azi-noapte are temperatura. Azi la medic, maine la medic. Mi se rupe inima si plang de dragul ei.

  15. Robo

    poate ajuta pe cineva: exista batista bebelusului care nu se pune la aspirator si implicit nu sperie groaznic copilul si nu trezeste vecinii la 3 noaptea.
    se trage cu gura, mai precis.
    nu, nu e pericol sa inghiti mucii copilului, la fel cum nici la cea clasica mucii nu ajung in aspirator.

    noi numai de asta am folosit dupa ce copii incepeau sa urle instant doar la vederea aspiratorului. nici pe asta nu au acceptat-o bucurosi, dar a fost mult mai bine.

    am avut si din alea cu pompita, dar cel mai eficient si usor de folosit au fost cele la care tragi cu gura.

    • Mihaela M

      Acelaşi lucru ni l-a recomandat şi nouă medicul O.R.L.. Eu cu aspiratorul reuşeam să fac secrețiile sa fie şi mai abundente, copilul plângea, îl țineam cu forța… Încă un aspect interesant a fost că eu nu ştiam că îi pot pune în nas o fiolă întreagă de ser fiziologic, câte o jumătate în fiecare nară. Eu îi puneam două picături şi mi se părea prea mult… Am cumpărat un aparat cu aer salin, mie mi se pare că a făcut minuni, cel puțin cu noi adulții. Sănătate multă!

      • Mihaela, ser fiziologic si lavaj cu apa de mare poti face oricat. Bine, nu litri intregi, dar poti face. Maica-mea recomanda zilnic treaba asta si cand nu e racit copilul, doar pentru hidratarea mucoasei. Recunosc, noi nu am practicat pana acum.

    • Robo, merci de comentariu. La noi nici asta nu functioneaza in materie de speriat copilul, ci doar pompita aia clasica, para, care are capatul de silicon. Doar ca a devenit ineficienta si mica acum. Batista bebelusului din care tragi cu gura mi se pare chiar ca are aspirare mai puternica decat cea de la minimul aspiratorului. Copilului nostru tot nu ii place, iar mucii aia mari, din gat, tot nu ies.
      Insa ieri l-am convins sa stea la apa de mare, ceea ce e un mare pas inainte. Poate reusim si la batista asta cu aspirare, insa momentan mama-sa nu mai rezista sa-l vada plangand >)

    • Și eu tot din asta avem și e eficient.

  16. Cand sunt mici copiii te ingrijoreaza foarte din lucruri fara semnificatie pentru altii. Nu te speria, Copila Blonda , mucii trec, dar vin alte lucruri mici ce vor insemna probleme mari pentru tine. Curaj. Instinctul nu te va lasa niciodata singura si orice are rezolvare chiar daca solutia nu o vezi pe moment. Cere ajutorul, ti-am mai spus eu asta, nu e deloc o rusine si nici o situatie ridicola.
    Sanatate multa pentru Tudor.

  17. În primul rând, să îi treacă repede.
    În al doilea rând, nu știu de ce ar mai folosi cineva batista bebelușului în 2017. Am folosit în 2007 când n-aveam altceva (cred) și părea un vis frumos. Dar de ceva vreme există aspiratoare nazale electrice, silențioase, ușor de folosit.
    Iar pe lângă ele, spălăturile cu ser (cele făcute corect cu copilul pus pe o parte etc) și aerosolii cu ser, ajută enorm.

    p.s. Nu o să uit în veci englezoaicele care nici nu se sinchiseau să șteargă mucii pân’ la genunchi ai copiilor lor :))))

  18. He he, inteleg ca dentista se sperie de muci, dar neurochirurgu’? 😀

    Na, ca am terminat cu glumele tampite … ti se rupe capul in doua de stres, ca e ala micu’ defect. Orice scoli ai avea, oricati pediatri in cartea de telefon si chiar daca te-ai mai dat cu nasu’ de chestiile astea de 10 ori deja.

    Ma gandesc cat de tari sunt in nervi parintii de copii care sunt bolnavi cronici (eu stiu cazul unui pusti cu cancer in stadiul al patrulea, caruia i s-au dat saptamani de viata. Parintii si medicii au reusit sa-l puna pe picioare – acus’ are 4 ani, deci 3 ani de remisie). Daca oamenii astia s-ar stresa ca noi la prima chestie, cred ca ar lua-o razna, cand te gandesti ce decizii au ei de luat, ce medicatii si proceduri sunt pentru copiii lor.

    Dar, desi incerc sa am perspectiva asta, tot o iau razna cand e asta mica mucoasa (din fericire extrem de rar).

    • acum ai facut exact ca Horatiu, cand mai veneam eu acasa suparata ca nu mi-a iesit cate ceva pe la cabinet, imi povestea ce probleme au pacientii lui si imi trecea instantaneu >)
      sunt primii nostri muci. we’ll live.

  19. O chestie care merge bine, umidificatorulpe timpul noptii. Cand eram in spital cu bebe cu pneumonie, aveau niste umidificatoare care suflau local, chiar deasupra patului si copii respirau mai ok. Acum eu nu pot folosi din cauza de mansarda, plafon prea jos, dar o prietena care foloseste unul de camera, din comert, jura ca le e mai bine copiilor, noaptea cand au muci si sau tușesc.

    • La noi in Bucuresti e destul de umed oricumz cred ca de la termopane, nu mai prea circula aerul normal. Avem un masurator de umiditate si urmarim mereu. In Sibiu, nu stiu cum e.

  20. acum sunt viteaza, dar cand era copila mica eram la fel ca tine. Mi-a trebuit sa vad ca aerul e prea uscat in casa (nu am luat umidificator ci pus pe calorifer prosoapele la uscat si aerisit bine in dormitor de 1-2 ori pe zi), scazut temperatura in dormitor (sochez neamurile cand zic ca dorm la 18-20 gr), facut baie cu aburi (adica aburit baia cu apa fierbinte, apoi adus copilul acolo), aparatul de aerosoli dupa ce doarme si pun ser fiziologic (apropos, sa ies mai ieftin luam ser la perfuzie, scos cu seringa, lasat ac in sticla de perfuzie infipt) si tineam 5-10min tubul in dreptul nasului pana i se usura respiratia.

    Pentru febra, stiu ca am citit prea tarziu, dar pediatra mi-a recomandat astea: http://doctoritadecopii.ro/despre-febra/
    Imi da mana sa zic acum ca sunt calma ca nu am mai fost niciunul raciti de 6 ani in casa. Si avem boli cronice in casa si copilul mosteneste.

  21. Ela

    Ceapa curatata si sparta/taiata pusa la capul bebelusului face minuni. Nu miroase placut in camera dar ajuta la respiratie.

  22. Laura

    Ioi… a mea saraca din sept pana in mai ii tot mucoasa. Si asa a fost tot timpul, chit ca inca alaptez la 3 ani jumate (faza cu copil alaptat care raceste mai rar e un mit pt mine). Drept e ca nici nu am ferit-o de alti copii cu muci si merge la gradi de un an… daaaaaar n-am folosit niciodata batista bebelusului. Mult mult foarte mult ser, pompita de nas si pus la san sa inghita mucii cu tot cu lapte… yummy.. ce sa zic… daaar ne-am descurcat 🙂 Am ajuns insa de mai multe ori la urgente pentru ca febra… nah… ne-am linistit si am plecat acasa 🙂 no harm done.

  23. Pustiul meu are 3 ani jumate si a avut cateva raceli cu febra pana acum. In teorie cunosc totul (antitermine, aspirat nasul samd), insa cand se lasa cu febra parca toata teoria dispare si se instaleaza panica si… frica aia de parinte 🙁
    Una peste alta, sunt total de acord – apa de mare face minuni! Strategia care da roade la mine este: pun apa de mare intr-o seringa si asa reusesc sa ii curat nasul. Aaa si plasture cu eucalipt, lipit pe bluza la baza gatului 🙂
    Sa ne fie copiii sanatosi!

  24. Zina7

    Eu sincer m-am dus pentru fiecare febra ce dura mai mult de 24 de ore si nu scădea sub 39 la antipiretice la pediatru ( desi amandoi suntem doctori eu internist, sotul chirurg).dar…ma duceam țintit vroiam sa se uite în gat la copil ( pentru ca la noi nu deschide gura nici daca o tai) , sa se uite in urechi( ca nu am.otoscop) si sa imi excludă o infecție urinara. De la 9 luni pana la 1,5 ani am.avut in fiecare luna cate un episod de 3-5 zile de febra cu sau fara muci. Cel.mai grav a fost când copilul ă facut febra peste 40 cu frison .M-am dus cu ea duminica seara la doctor sa ii spun ca copil.meu are infecție urina si sa-mi dea antibiotic si m-o trimis acasă ca copilul nu are decât” o infecție virala respiratorie” .dupa ce am ajuns acasa avea in continuare febra , copilul urlă când făcea pipi si a doua zi m-am dus in alta clinica in urgenta . Din nou ne-o trimis acasă ca e doar o infecție respiratorie. A4 a zi de febra am facut noi un test de urina ( exista benzi din alea im care poti sa vezi leucocitele) si ne-am.dus la pediatra si i-am zis sa ii ia sânge și să ne dea antibiotic ca asa nu se mai poate. După prima doză de antibiotic la 12 ore era copilul din nou vesel fără febra. Asta s-o intamplat in Germania unui copil cu doi părinți medici😡

  25. Primii muci ai Isabellei au venit când avea 7 luni și un pic, asta după ce și eu și tatăl ei răcisem cobză. Eu tușeam ca un trabant de-mi tresărea copilul la sân.
    Ce-am făcut?! Am învățat-o să-și sufle mucii în șervețel umed fără alcool și fără parfum. Și ce bine mi-a prins… Asta pentru că-mi jurasem să nu folosesc spray-uri, aspiratoare și aerosoli (care nici nu știu ce sunt, dar îi asociez cu mucii).
    Așa că după mama, tata și apa, muci a fost următorul cuvânt pe care l-a rostit, că au ținut-o vreo 10 zile :))).

  26. Liz

    ISA, îmi poți spune, te rog, cum ai reușit să o înveți sa își sufle nasul, asa micuța? Puiul meu are 6 luni și niște muci care nu ies nici cu ser și batista bebelușului… Mulțumesc

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 249 queries in 0.467 s