Odată cu venirea iernii, orice părinte responsabil știe ce răceli zac la tot pasul și cum să își ferească odrasla de ele. Frig? Doamne ferește, nu scoatem copilul din casă! Ori, dacă suntem nevoiți totuși s-o facem, să intre cât mai puțin în contact cu mediul extern. Aer curat? Să aștepte până la vară! Că doar atunci avem sisteme de climatizare și e totul mult mai controlat. Până una-alta, înfofolim copilul perfect etanș, îi tragem căciula pe frunte, lăsăm doar ochii să (se) vadă, iar pentru cei plimbați în cărucior aruncăm și-o pătură peste acesta, cât să minimizăm priveliștea, frigul și aerul.
3 mituri legate de fularul prins peste gură și nas, acest trend nemuritor
Mit: Copilul respiră aer cald, fularul oprește aerul rece să-i intre în plămâni.
Adevăr: Copilul respiră aer cald, dacă e undeva la tropice. Sau undeva prin casă, lângă sobă. Dacă e afară, la -5 grade Celsius, respiră aerul ăla de -5 grade Celsius. Doar că, în plus, mai inhalează și niște microbi adunați în fularul prins la gură, umezit de la atâta expirat. Astfel, fularul devine un mediu ideal pentru microbi să facă petrecere și sex nebun. Da, copilul respiră un aer filtrat. Doar că filtrat printr-o supă de microbi, cum s-ar zice.
Mit: Copilul nu face roșu în gât.
Adevăr: Acest baubau numit ”roșu în gât” nu se face doar așa ”de la ceva rece”. Nu de la frig, nu de la înghețată, nu de la apă rece. Acest roșu în gât se poate face atunci când un organism cu imunitate compromisă întâlnește un agent patogen. Deci fularul n-are nici în clin nici în mânecă cu gâtul decât pe exterior.
Mit: Fularul ferește copilul de virusurile/microbii celor din jur.
Adevăr: Virusurile și microbii se împrăștie mai ușor în spații închise, unde nimeni nu ar purta fular oricum în mod normal. De exemplu, la metrou, în clasă, în biserică, etc. Când mergi în parc și lași copilul să se dea pe leagăn, slabe șanse să vină un altul bolnav să îi sufle în gură. Iar părinții care sunt pe principiul fularului-la-gură ar trebui să-și poarte copiii tot timpul și peste tot cu mască pe față. Cum, adică vara pot umbla neprotejați?
Plus: Pentru copii, e foarte important să îi vadă soarele. Literalmente. Ei au nevoie de vitamina D ca să crească, e prin toate reclamele tv. Corpul e oricum ascuns pe sub haine iarna, măcar fața să o lăsăm la vedere. Acoperiți-i până în dinți cu pături, căciuli și fulare, apoi dați-le supliment de calciu de la farmacie, o, ce bucurie.
Tare-mi doresc să prind ziua în care nici un copil nu va mai purta fular peste gură. Aș vrea că toți părinții să afle nu numai că nu e nevoie să își îmbrace astfel copiii, ci chiar că e nesănătos.
foto via Shutterstock, copil fular peste gură
Cristina
True story! Bine că ai scris despre trend-ul ăsta. Articolul intră direct în Inspirația săptămânii de vineri. 🙂
Miruna
yeeeeey! mă simt de parcă am primit un premiu :))
Nicoleta
Asta e din categoria: “Normal ca a racit, daca il tineti asa subtire imbracat in casa si fara caciulita.” Soacra mea, de altfel o doamna de treaba si plina de intentii bune 🙂
o femeie
am scos copilul in fiecare zi, si ceata, si viscol, si ger. Altfel tampeam in casa eu. No fular la gura, dar i-am luat caciula din aia cosmonaut, cu guler.
Irina
Îmi e milă, sincer, de toți copiii din magazine și mall-uri, unde e o temperatură ca în Sahara. Știu câteva unde merg în tricou. Și copiii cu zeci de geci și căciuli și fulare, să nu cumva să respire.
Miruna
Doamne ferește, dacă răcesc!?
Mihaela M
Am să îi dau link-ul soțului meu, mereu discutăm în contradictoriu din cauza fularului. Am zis ca o să îl arunc.
Mihaela M
Pe fular, nu pe soț 🙂
Miruna
Nuuuu, e important să stea la locul lui, în jurul gâtului. Nu putem fără el, excepție e doar dacă are o căciulă din aia cagulă-pe gât. 70% din căldura corpului de poate pierde prin gât, dacă nu avem fular.
Mihaela M
I-am cumpărat o chestie pe care am dat 30-50 lei şi vine pe gât şi piept şi e îndeajuns, cel puțin asa cred.
Mada
Pieptar. Foarte bun 🙂
Ramona
1. fii-mea a facut anul trecut o viroza senzationala din parc. Un pusti i-a tusit in nas (erau pe tobogan, sus, deci nu am avut sanse de a evita bucuria), deci se poate sa ti se tuseasca in bot 😀
2. fii-mea bea lapte de la frigider (si acum), circula fara caciula la +2 grade si fara manusi cam tot pe la temperaturi de +2 grade.
In afara de viroza din primavara (aia tusita) si inca niste muci dupa 2 zile de stat printre copii la gradinita, nu a avut NIMIC. E sanatoasa ca un tanc.
La noi sunt 22 de grade in casa. Stam cu totii in tricou
Miruna
Daaa, ce temperatura minunata! Dojo, bine ai revenit pe blog. Cred ca te-am suparat un pic la faza cu alaptarea, nu mai imi trecea petitia 🙂 welcome back.
Noi avem 21 de grade in casa, eu nu rezist doar in tricou, dar lui H asa ii place. Cred ca cineva mic seamana cu el !
Ramona
Duamna, nu ma supara nimic, de ce sa ma supar? Cat discutam civilizat, nu conteaza ce parerim fiecare 😀
Nu am trecut pe aici pentru ca e fii-mea e bomba atomica si barbatu’ a tot avut de lucru. Si io, cica, mai tre’ sa si fac niscaiva bani pe net, desi in general stau numa’ cu gura pe copila, ca rastoarna casa.
Plus cainele, care creste 6 kile pe luna si mai are de crescut 🙂
Metallicat
In primul rand: :)))))) – pentru titlul articolului.
In al doilea rand, copilul, mai ales de cand e capabil sa exprime opinii si preferinte, trebuie imbracat cum se simte el confortabil. Al meu e ceva pui de nordic ratacit probabil, pentru ca azi era in tricou pe afara, alergandu-se de zor cu cainele, mega incinsi amandoi. Pentru ca afara se iese pentru miscare, care produce caldura, nu pentru stat in loc langa parinte ca o balarie leganata doar de bataia vantului “sa nu cumva sa se impiedice” – (?! raspuns primit de o alta mama venita in vizita la noi in curtea de 200 m2 de iarba lipsita de elemente contondente, al carei scop e tocmai destrabalarea in conditii de deplina siguranta, cand copilul a intrebat de ce nu il lasa pe al ei sa se joace de-a prinselea). Fular nu detine, caciula/manusi doar la minus 20 de grade cand eventual bate taifunul cu minim 90 km/h. Chiar si atunci, recunosc, le poarta mai mult pentru ca inghet eu cand il vad – eu fiind genul de persoana careia la 20 de grade cu plus inse pare ca parca e cam racoare. 🙂
In plus, ma gandesc si cum eram eu copil, si nu realizam ca-mi este frig decat cand ma chema mama in casa sa imi mai puna un pulover de lana peste cele n haine pe care le aveam deja pe mine, pentru ca apoi sa ma certe ca sunt uda fleasca de la transpiratie si o sa ma traga curentul (oare a cui o fi fost vina?).
Miruna
Eu deja i-am dat caciula si fular, plus ursuletul de iarna pe el si nu m-am gandit ce facem cand va fi mai frig? Cred ca o sa-i bag inca in strat pe dedesubt. Savuros comentariul tau!
alexandra
Al meu a cerut prima data fular zilele trecute când la Timisoara, dimineața, erau -11 grade. Pana acum ba-l strangea la gat, ba simtea ca se sufoca, ba mai stiu eu ce. Asa ca l-am lasat in pace pana a simtit el ca nu-i de gluma cu frigul. In Grecia, unde am trait noi pana in septembrie, copiii aia aratau ca niste bombe umblătoare de fâș . Acoperiți din cap până-n picioare de fiecare dată când ieșeau din casă iarna. (care ține cam o lună, hai două) Sau nu ieșeau deloc. Mai bine toți la grămadă în mai știu eu ce indoor playgrounds decât afară – soacră-mea aproape că a leșinat când a auzit ca nepotul i-a mers săptămâna trecută la o petrecere în aer liber. În decembrie??? Și totuși, acolo parcă, parcă mi-e mai ușor să-i înțeleg – până la urmă într-o țară unde e mai mereu cald e normal, vorba vine, să se streseze nițel când vine frigul. Dar la noi?!
Fata cu ochi verzi
Și noi folosim fularul pentru ceea ce este,un accesoriu care se pune la gât,nu la gură.
Moldoveanca
De acord, inafara de treaba cu vitamina D. Asta nu se produce asa usor – iesim si facem o baie de soare iarna si poc, avem vitamina D. Trebuie soare serios de mijloc de vara si expunere cu fata gat si maini ca sa producem vitamina asta D.
o femeie
d’aia sunt bilete de avion spre Tenerife 🙂
Roxana
Puiul meu nu suporta fularul, nici eu nu-l suportam cand aveam anii lui asa ca am stabilit sa nu vorbim pe drum cand e rece pentru ca, ne intra raceala (un mic duh rau ) in gat si face buba si crede-ma functioneaza. Cand era mai mic nu prea tina gura deschisa asa ca fularul putea sa stea in magazine, el nu racea.
Teodora
Fularul ala bine strans peste gura si caciula pana peste ochi au fost cosmarurile copilariei mele. Au fost primele lucruri la care am renuntat atunci cand am dobandit putina autonomie. Si acum foarte rar port caciula, iar fularul este purtat regulamentar, in jurul gatului 😀
Miruna
Ce tare ca iti amintesti asta si poti depunde marturie 🙂
Silvia R
Super articolul!!! Daaa, si eu imi amintesc fularul ud pus la gura. Ud… pentru ca asa devenea in scurt timp dupa ce mi-l punea mama. Copilului meu ii pun doar caciula si, cateodata, pieptar. In rest, nici manusile nu prea le accepta, decat in zilele in care a fost f ger (-7grade). Si da, il scot zilnic afara, doar pe vant puternic incerc sa il mai protejez si stau in casa. Dar anul asta nu a gost cazul.