Români, sunteți cei mai slabi din Europa! Ceea ce-i de bine și nu prea

cantar-de-baie-digital

Am citit ieri o știre care zice așa: suntem cei mai slabi într-un top al grașilor din Europa. Nu comentez mult, decât că e foarte mișto să fim și noi într-un top cei mai slabi și asta să fie o chestie aspirațională pentru asta. Om fi și cei mai săraci, deși mă îndoiesc.

Aceeași știre spune că obezitatea este indirect proporțională cu nivelul de educație. Adică: cu cât suntem mai educați, cu atât suntem mai puțin grași. Ceea ce este nimic nou și de bine. Ar fi loc de puțină autoironie aici, dar nu vreau să vă distrag atenția. Deși pun pariu că țăranii care încă-și lucrează pământul și fac copii ca să aibă ajutor în curte nu au terminat la Sorbona, dar nici nu afectează statisticile noastre la Biroul European de Statistică oricâtă slănă cu ceapă ar dovedi.

Adevărata problemă însă, pe care site-urile românești de știri nu au mai tradus-o este că aceeași știre spune așa:

Is the obesity problem getting worse?

Comparable data for previous years is limited to 2008. But, of the 17 countries for which there are figures, only three saw their obesity problem get worse, compared with 2014: Romania, Latvia and Bulgaria.

Adică, problema obezității se agravează. Iar statisticile arată că din 2014 în România lucrurile au luat-o la vale sau la pompă, ca să mă exprim mai grafic. Nu vă supărați, cu ce ne încălzește pe noi că alții-s la ani-lumină de mult mai grași ca noi, dacă noi înșine devenim din ce în ce mai grași (decât eram acum doi ani)? Că, dacă brusc ar slăbi toată Europa sub procentul nostru de obezitate, automat am urca sus în topul rușinii. Ce vreau să zic: e o greșeală colosală să ne comparăm cu alții și să ne bucurăm sau să ne supărăm atunci când vine vorba de greutate corporală.

Singura comparație sănătoasă, după care putem trage niște concluzii, semnale de alarmă și cure de slăbire este autocomparația. Ceea ce se aplică și la nivel micro: Decât să ne comparăm silueta cu cea a lui Kate Moss, mai bine scoatem blugii din liceu de la naftalină. Ca madame Moss nu știu dac-ai arătat vreodată, dar blugii ăia precis erau ai tăi! Și ai mei, că doar toți am purtat ceva într-o vreme mai fericită. Din punct de vedere kilogramistic, m-ați înțeles.

Pe mine, fiecare întoarcere în România mă lăsa impresionată de cât sunt de frumoase femeile aici. Încă aproape leșin de admirație când mă uit după ele pe stradă, prin parc, prin magazine. Sunt frumoase și aranjate, m-aș uita la ele ceasuri întregi! Doar că, din punct de vedere populațional, am următoarele remarci de făcut: Tot mai des văd oameni obezi și la noi (nu supraponderali, ci obezi), iar mare parte dintre aceștia sunt copii. Când eram eu mică, nu știu dacă aveam vreun copil obez la grădiniță. Ori în clasă, în școala generală. Părinții noștri în general se plângeau că nu mâncăm, o și aud pe mama spunând că-mi poate număra coastele! Nu mai e cazul, stați liniștiți.

Să fim sănătoși și să nu mai umblăm cu cioara vopsită. Ci cu blugii din liceu 😉

imagine via Shutterstock, cântar de baie digital

Articolul anterior

Din Anglia: faze de te doare mintea

Articolul următor

În România, toți vor să fie cineva, dar nimeni nu știe cine

10 Comentarii

  1. Doina

    Da, pe mine ma ingrijoreaza mai ales cind vad parinti slabi alaturi de copii obezi. Si vad tot mai multi si ma uit mereu la ai mei sa nu o ia pe aratura….

    • Hm, asta ma scoate din sarite! Cum e posibil asa ceva??? Desi de cele mai multe ori, copiii obezi vin din familii obeze. Cred ca obezitatea e mai putin ereditara si mai mult transmisa pe calea obiceiurilor preluate din familie.

  2. In 2010, am dat prima data cu nasul de obezii de 200 si de kile de peste ocean. Am ramas socata si vedeam clar niste diferente enorme fata de cum aratau romanii nostri. De atunci si la noi vad tot mai multi oameni grasi si obezi. Cel mai nasol este ca incep sa apara tot mai multi copii cu destule kile peste normal. 🙁

  3. Rusu Delia

    Super articol informativ! Am vazut pozele de la nunta pe site-ul fotografului vostru! Ati fost 2 superbi! Va pupacesc pe toti 3( mai mult pe Tudor, pt ca e un dragalas :)))!

  4. in romania cifrele sunt in crestere. Atentie mare!! in romania de la oras cifrele sunt in crestere! in randul celor 50% din romani de la tara, ce inca merg pe jos la wc-ul din fundul curtii si la fantana sau mai alearga dupa capra cocotata pe casa de 3 ori pe zi, obezitatea este inca jos dar si acolo e in crestere.

    De ce? nu mai mergem pe jos ( recomandare optima e de 10 mii de pasi). Mancam mai mult decat avem nevoie. Gustari si tentatii la tot pasul. Statul la tv. Nefericirea compensata in mancare. Lenea de a gati si cumparatul produselor semi preparate ( da, gatitul ia si timp, energie, dar mai ales elimina din condimente si sosuri calorice, dar si da timp corpului sa inceapa procesul de metabolism, salivare etc). Nu vrem sa facem efort sa reducem anumite mofturi, ne comparam cu altii etc. Mai trist este si suprachimizarea vietii (alimente, cosmetice, aer) ce duce la aparitia de tot felul de boli cronice …

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 139 queries in 0.449 s