Cum prevenim cancerul de sân, concret.

shutterstock_320367446

Astăzi e Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân și am vrut neapărat să vă amintesc asta. Cred că fiecare dintre noi cunoaște măcar pe cineva care s-a luptat cu această afecțiune. Unele femei au ieșit învingătoare și acelea sunt poveștile fericite. Altele însă au fost mai puțin norocoase și despre acele povești ne întristăm când le auzim. Ba eu chiar mă înfurii un pic. Știți de ce? Cancerul de sân nu mai e moartea. Nu în anii 2000. Sunt perfect de acord că tot omul va muri într-o zi, vorba aia, nu e ca și când mă întreabă cineva ce părere am. Însă, haideți să nu murim dintr-o prostie!

Există câteva lucruri pe care le putem face noi ca femei pentru a ne scădea riscul de a dezvolta cancer de sân:

1.       Consumăm alcool cu moderație – asta însemnând maxim un păhărel pe zi, fiindcă se pare că orice cantitate crește riscul. Nu-mi veniți cu beneficiile vinului ca supliment nutritiv pentru sănătatea inimii. Care-i preocupat de starea inimii lui să știe că sunt multe alte lucruri bune pe care le poate face pentru ea. Unul dintre ele ar fi să se enerveze mai puțin și să iubească mai mult. Viața, propriul trup ar fi niște puncte de bun început.

2.       Fără țigări – nu are rost să dezvolt, consumul de tutun crește multe riscuri, nu doar pe cel de cancer la sân

3.       Ținem greutatea sub control – obezitatea sau supraponderalitatea în special după menopauză crește riscul pentru cancerul de sân. De asemenea, fluctuațiile mari de greutate sunt periculoase.

4.       Mâncăm sănătos -știu, are strânsă legătură cu menținerea greutății și nu prea (vezi tulburările alimentare, care sunt boli psihice cu grave dezechilibre care însă nu se reflectă musai într-o greutate prea mare sau prea mică). E important și ce mâncăm, să folosim nutrienții respectivi, să nu înghițim doar calorii goale.

5.       Mișcare: Just do it! – mai știți campania cu 30 de minute de mișcare zilnic? Nu cred că ajung. Nu atunci când în restul celor 23 și jumătate de ceasuri stăm cu fundul pe ceva.

6.       Alăptăm copiii – Beneficiile reale sunt la femeile care alăptează mai mult de 1 an.

7.       Fără terapii hormonale pe cât posibil sau administrarea celor mai mici doze – discută cu medicul și întreabă întotdeauna ce alternative sunt. Hormonii sunt niște substanțe administrate pentru o treabă țintită, însă ei se plimbă prin tot corpul și pot avea efecte pe care nu prea le putem controla

8.       Evităm poluarea – știu, nu ne putem muta toate la munte, dar sunt lucruri de bun simț pe care le putem face. De exemplu, să pedalezi prin centrul Bucureștiului e ca și când ai mânca poluare cu lingurița. Atunci când faci efort, crește ritmul respirator și aerul (poluat) care intră în plămâni e mai mult ca volum. Mai mult și prost, fă singură socoteala. În schimb, putem pedala prin parc, sau face jogging cu căruciorul 😉

9.       Evităm expunerea la radiații:  să nu ne facem toate grozăviile de investigații doar ca să ne aflăm în treabă. Da, mă refer la mamografii. Dar nu numai. În România, tendința e să sari imediat cu o tomografie, o măslină, o atenție. Nu e corect. Atâta timp cât există alte proceduri mai simple care se pot face înainte, optați pentru ele. În medicină, principiul cel mai sănătos e “de la simplu la complicat”.

10.   Palpăm sânii! Măcar o dată pe săptămână, deși eu aș recomanda zilnic, fiindcă așa poate fi un gest integrat în rutin de la duș, de exemplu. Da, zilnic. Așa învățăm cum se simt sânii înainte de menstruație, la ovulație sau la apariția unui nodul dubios.

11.   Monitorizăm regulat la medic sânii, mai ales dacă în familie au existat cazuri de cancer mamar la alte generații.

 

*recomandari conform cu Mayo Clinic si Miruna Ioani 🙂

imagine via Shutterstock, cancer de san 

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Webstock 2016: De ce mi-a plăcut

Articolul următor

Știi că ai îmbătrânit atunci când partikipi cu plăcere la nunți

20 Comentarii

  1. Foarte buna remarca cu pedalatul prin oras, multumim (desi e destul de logic, intitiv, you name it…multa lume nu realizeaza)

    • Multa lume crede ca e atat de sanatos sa te duci cu bicicleta la munca! Da, e super, daca biroul tau e intr-o padure verde 🙂

  2. Rusu Delia

    Esti superba! Bravo!

  3. dia

    Nu ca sa încurajez supraponderalitatea/obezitatea in nici o forma, dar.. Înainte de menopauza, high BMI protejează modest împotriva cancerului de san.. Dupa menopauza, invers.. Factor de risc.. Altfel, bun articolul

  4. dia

    Femeile supraponderale sau obeze înainte de menopauza au un risc cu 40% mai scăzut de a face cancer de san comparat cu cele mai slăbuțe.. Problema e ca nah, daca esti overweight sau obese înainte de menopauza șansa mare sa fii si dupa.. Dar in seara asta nu o sa ma simt vinovata dupa ce mănânc ciocolata haha

  5. Cel mai rau stau la punctul doi, in rest sunt binisor cu respectarea recomandarilor. Copilul ar vrea sa mearga cu bicicleta la scoala, nu i-am dat inca acordul ca imi este putin cam teama. Am argument in plus, acuma, sa continue doar cu plimbarile prin parc. Si nu ca sa te necajesc-caci la mine la job sunt mai multe ciudate cand e vorba de computere-nu iti pot lasa niciun comentariu, ca se amesteca cele doua campuri, al adresei de mail si al blogului. Doar ca sa stii ca si asta este unul dintre motivele pentru care ma vezi mai rar. Al doilea este inceperea scolii. Eu te citesc zilnic, doar ca nu mai las urme 🙂 Imbratisari!

  6. Ah, şi cât este de trist când auzim povești cu victime care nu bifează lista de mai sus… şi cât este de trist când nu ai răspuns la întrebarea “de ce eu?”… parca din ce în ce mai des

  7. Apreciez enorm initiativa ta. Putina lume a abordat problema asta – in general articolele pe tema asta sunt de reclama fie de suplimente scumpe, fie de investigatii si mai scumpe.

    As adauga unele modificari: la 5 e nevoie de minim 30 min de cardio (cand simt ca pe langa sport nu mai pot vorbi) – in rest minim 6km pe jos sau 10 mii de pasi. 3-5 zile pe sapt.
    La 9 ne poti explica echivalentul din stomato? pt ca si acolo sunt dentisti ce radiografiaza zi de zi!
    La 10 eu nu palmez zilnic dar uneori la dus am timp. Ma palmeaza ginecologul la control.
    La 11 sunt doctori si doctori. Am avut unii care au considerat o problema ca mamaia si o matusa amandoua au avut cancer de san si altele 2 cazuri de cancere, alt doctor insa a zis cat nu am mama + mamaia nu vede risc.

    As pune 12: Liniste si dragoste de sine, in casa, in familie. Credinta si voie buna. Optimism. Si o zic pt ca mamaia a avut toti pasii de mai sus dar cancerul a lovit dupa ce a trecut prin o suparare mare si 2 decese a celor mai dragi si toate astea in nici 4 ani. Toate au lovit-o pe ea. Dar cele 12 au ajutat recuperarea ( care, apropos, a fost doar operatie si radiologie si nu chimioterapie)

    • E minunat punctul 12! Cum am putut uita de el! Mai ales ca se spune ca afectiunile sanilor si uterului/ovarelor vin fix din nemultumiri la capitolul asta: iubire, relatii amoroase, sexuale.

      Legat de radiografiile dentare, doza de raze x e fff mica. Normal, depinde ce doza e setatat pe aparat, eu am facut eu zeci de radiografii saptamanal cat eram gravida si niciodata nu am purtat sort sau ceva. La curs ne-au zis ca o radiografie din aia mica, retroalveolara da de 3 ori mai putina radiatie decat un zbor cu avionul pana in Spania. Radiografii dentare se pot face de control fara probleme, insa intotdeauna cu justificare medicala.

      • si panoramicele? mie dr mi-a facut una cand i -am devenit pacienta( cu vesta, etc.)

        In rest, eu sunt convinsa ca orice boala are un substrat afectiv, o depreciere etc. De fapt cand am multe griji si ingrijorari prima reactie e ca nu mai dorm bine, apoi fac un herpes, si in final am si alte reactii.
        Chiar, poti pune punctul no 13 – somnul? eu cred fiecare am are nevoie de atata somn incat sa poata functiona fara stimulente (cioco, cafea, ceaiuri etc) si musai adormit adecvat cu soarele (adica iarna adormit mai devreme, un 21-22 e o ora rezonabila) .

        si 14: miscare in natura. Vitamina D, fotosinteza, contact cu creatia lui Dumnezeu etc. ( profit sa ma laud: marti dupa Craciun zbor la plaja, in insule)

        • 15. Contact cu pamantul, cu iarba verde. 🙂 imi place brainstorming-ul asta 🙂

          La panoramice e un pic mai mare radiatia, dar nu e o problema. Ca nu faci zilnic. Problema la radiografiile dentare e mai degraba la personalul care le face decat la la pacienti. Deci fii fara grija, e bine ca ti-a facut radiografie! 😉

    • o remarca personala: toate aceste puncte adunate de tine ne sunt la dispozitie si fac diferenta nu doar la cancer, ci la intreaga sanatate a corpului. Citeam ca doar 15% din genetic conteaza, restul de 85% se datoreaza igienii vietii (sau 20% -80%). Si toate le putem face acum! lasat acum tigara, lasat acum alcoolul, renuntat acum la prajit si consumat crud, renuntat de astazi la zahar si intors de la munca pe jos sau coborat cu 2-3 statii ami devrme. Se pot face 15 min de exercitii etc. Doar ca deseori nu avem chef :D.

  8. lidia

    Draga Miruna,
    tocmai am iesit din tratamentul unui cancer la san si vreau sa iti mărturisesc ca nimic nu ma enervează mai tare decat listutele de genul asta pe care le tot vad pe bloguri/reviste/tv. Cancerul e cea mai perversa forma de boala !!! As aprecia si as considera mult mai util sa încurajați ca fiecare femeie sa învețe sa isi asculta corpul. Celulele sănătoase din corpul nostru sunt f inteligente si ne dau semnale daca ceva nu e ok. Mai departe , daca va stiti cu cazuri de cancer in familie încercați sa aveti o igiena MENTALĂ si nutritiva echilibrată . Merci si aveti grija de voi!

    • Ma bucur ca ai iesit cu bine! Asta e o veste grozava! Cat despre igiena mentala, lasa, ca pana acolo, multe femei habar nu au ce-i ala un control ginecologic, e bine sa le amintesti din cand in cand. Eu cred ca orice fel de reminder e bun, chiar daca tu nu esti de acord cu ele 🙂
      Asta cu mananca sanatos si gandeste pozitic e foarte important, dar nu poti spune ca restul e egal cu zero.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 165 queries in 0.491 s