1. Nu te lua prea în serios.
De asta se ocupă, de obicei, mamele. Vei consuma un litru de săpun lichid în prima lună de viață a copilului tău, apoi te vei relaxa un pic și te vei împrieteni cu microbii. Exemplu: Da, e important să te speli pe mâini de fiecare dată când ajungi acasă, doar (sper că) asta făceai și înainte de a avea copi. Nu e deloc important să te speli pe mâini de fiecare dată înainte de a atinge copilul, ba poate fi chiar dăunător. La psihic, în primul rând. Imediat apoi la sănătate și buget.
2. Păstrează-ți simțul umorului.
Nevastă-ta va fi oricum atât de obosită la început, încât cineva trebuie să păstreze suma glumelor constantă. Cu grijă și blândețe doar, să nu se simtă luată peste picior și neapreciată. Exemplu: e ok să faci mișto de morcovii împrăștiați pe pereți, nu e ok să îi arunci și tu prin casă.
3. Poartă-te frumos cu mama copiilor tăi
Tu și ea sunteți un model pentru copiii voștri. De la felul în care țineți lingura în mână, până la felul în care vă certați. Iar dinamica de cuplu setează standardul în ceea ce va defini un cuplu ca fiind ”normal” în ochii copiilor tăi. Am un prieten care mi-a zis că el niciodată nu și-ar lua o soție care să vină din familie cu părinți divorțați. Tocmai fiindcă i-ar lipsi exemplele. Felul în care tu te porți cu mama fetiței tale îi va arăta EI ce e acceptabil și ce nu e acceptabil de la un partener. Exemplu: Dacă tu îți lași soția să care plasele într-o mână și căruciorul copilului, în cealaltă, să nu te miri când îți vei vedea ginerele că se scarpină în cap, în timp ce fiică-ta încarcă singură mașina și spune, ajută-mă, iubitule. Iar el, uite ce bine te descurci!
4. Fă ”prostii” cu copilul
El le va face oricum. Și cât de grozav ar fi să le facă împreună cu tine! Coboară-te la mintea lui, știu sigur că îți vine ușor. Și că o să te distrezi la fel de bine. Exemplu: Mâncați înghețată cu muștar, desenați pe pereți, stropiți-vă cu furtunul în curte, bateți-vă cu perne, poștiți o bere, fluierați fetele pe stradă.
5. Răspunde sincer la întrebări
Care, cu cât mai incomode, cu atât mai bine! Aici nu e despre răspunsuri, ci despre a-i arăta copilului că POATE AVEA ÎNCREDERE în tine. Că de la tine va afla întotdeauna adevărul. Indiferent cât e de mic și cât ți se pare de nepotrivită întrebarea. Indiferent cât de bine cunoști răspunsul ori ba. Exemplu: Un amic îmi mărturisea că îi e teamă de momentul când fetița lui de 8 ani îl va întreba ce-i aia menstruație. CE O SĂ-I SPUNĂ EL ATUNCI? Și, la ce i-ar folosi ei, la 8 ani, să știe ce-i aia menstruație? Păi, să vedem… I-ar folosi enorm să știe că poate avea ÎNCREDERE CĂ taică-său îi spune oricând adevărul. Repet, nu e vorba despre răspunsul în sine, ci despre faptul că fetița care pune o astfel de întrebare îți acordă încrederea că îi vei răspunde. E important să te ridici la nivelul așteptărilor ei. Copiii își dau seama imediat când îi mințim și se simt dezamăgiți.
6. Iubește-i cum le place lor, nu cum îți convine ție
E o diferență foarte mare între a iubi o persoană și cât de iubită sau ”cum” de iubită se simte aceasta. Știu că îți iubești copiii tot timpul, însă te manifești diferit. Cumva, ca atunci când doi oameni folosesc cuvinte pentru a se exprima, dar vorbesc limbi diferite. De asta, e important felul în care copilul se simte. Exemplu: Degeaba îi cumperi cea mai scumpă mașinuță din lume, dacă el își dorea o carte. Sau poate o după-masă cu tine, doar voi doi în parc, fără telefoane.
7. Pune copiii pe primul loc, oricât de foame ți-ar fi
Să ne înțelegem un pic. Cine-i adultul în propoziție? Tu. Așadar, de la cine putem avea pretenția să poată înțelege ceva, avea răbdare să altceva? De la tine. Știu că faci urât când ți-e foame și că vrei să mănânci ATUNCI. Mai știu și cum faci când ești obosit și toți te enervează. Însă, oprește-te un pic și numără în gând. Nervii nu țin de foame, e probată treaba. În situația asta, atunci când tu vrei ceva și copilul vrea altceva, cel care trebuie să dea dovadă de mai multă înțelegere ești tu, că ești mai mare. Exemplu: Cu cât împaci copilul mai rapid, cu atât ajungi la masă mai repede. Sau în pat. Sau unde ai tu treabă. Deci, muți atenția pe copil. De multe ori, s-ar putea să ai surpriza ca asta să fie singura chestie pe care o voia: atenția ta.
Fără a ne lua prea tare în serios, cam ăștia ar fi. Altceva?
Am scris acest articol la invitația Telekom, care lansează noile beneficii ale pachetului MagentaONE prin campania Taţii #1.
De 7 luni, și soțul meu a devenit un tată #1 și știu sigur că nu s-a pregătit pentru noua lui poziție așa cum se pregătește el de obicei pentru un examen, de exemplu. Însă cu iubire, umor și multă bunătate, tăticia lui e chiar mai grozavă fiindcă este instinctivă, autentică și prea puțin studiată. (Bun, iubitule, acum că ți-am admirat starea naturală, putem începe să mai citim un pic de Alfie Kohn? 🙂 ) Până atunci, știu sigur că Tudor e un băiat foarte norocos să aibă un asemenea tată. Și știu asta, fiindcă eu i l-am ales.
Dați-mi voie să vă povestesc rapid și despre noile facilități ale televiziunii interactive, din pachetul MagentaONE.
– Pauză și continuare / Pause Live TV – posibilitatea de a pune pauză și apoi de a relua la conţinutul TV transmis în direct. Exemplu: se trezește copilul și nu vrei să ratezi golul. Pui pe pauză, culci la loc copilul, reiei meciul de unde l-ai lăsat. Bine, asta presupunând că nu te ia somnul și pe tine. Deși n-ar fi o problemă, pauzele de somn sunt acceptate și chiar încurajate.
– Program de la început
/ Start Over TV – opţiunea de a relua de la început evenimente difuzate în acel moment. Exemplu: Nu prinzi începutul meciului din motive de făcut băiță și masaj cu ulei organic de plante uscate pe băț și chiar vrei să înțelegi de ce Ronaldo plânge-n direct.
În plus, parte din pachet sunt și
· internetul super rapid, cu bonusul de 36 GB la viteza 4G,
· conţinutul sportiv exclusiv
· și un voucher de până la 400 lei pentru achiziţionarea de echipamente Samsung pe www.telekom.ro.
imagine via Shutterstock, tată și copil fericit
Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.
Andreea D
Treaba de la numarul 5 e cea mai misto, dar asta nu inseamna ca restul ar fi cah. 🙂
Miruna
Si e aplicabila si pentru mame si pentru toti.
o femeie
auzi, daca prind pe tatal copilului meu ca scriu impreuna pe pereti, jar mananca! Mai bine ii da o bere !!! :)))))))
Miruna
:)) si te cheama si pe tine, normal! :))
Alina
De fapt tatal e prietenul si are partea amuzanta iar mama schimba scutecele?
Suntem in secolul 21 parca 🙂
Si dupa ne mai miram ca mamele romance sunt deprimate iar cele din tarile nordice, unde tatii fac totul cot la cot cu mama, nu?
Miruna
Unde am zis eu ca mama schimba scutecele?
Alina
Articolul se numeste “Cum sa fii tatal number 1 in sapte pasi simpli”, da? Fara suparare, sunt usor ridicoli pasii. Tatal e egalul mamei la nivelul responsabilitatilor sau ar trebui sa fie, sa se ia in serios.
Si Doamne fereste, a nu intelege ca-s vreun hater, citesc blogul tau si iti multumesc pentru articolele scrise, imi plac majoritatea, cel de astazi insa a fost pentru mine o palma. Fraza aia de inceput cu “Nu te lua in serios” e prea mult. Evident ca trebuie sa se ia in serios, la fel cum se ia mama, nici mai mult, nici mai putin.
Dincolo de asta, fiecare stie mai bine decat oricine ce are de facut in cuplul lui. Insa eu as evita pe viitor astfel de articole “atotstiutoare”.
Imi cer scuze daca suna dur ce spun, inteleg ca articolul s-a vrut amuzant si lejer, dar pentru mine nu e tocmai ce trebuie. Dar e doar parerea mea, un feedback oferit tocmai pentru ca am incredere in potentialul blogului.
Miruna
Alina, imi pare rau, e evident ca am atins un punct sensibil. Nu intelege ca incurajez tatii sa nu faca nimic :))) pe mine ma amuza interpretarea asta
Liana
Motivele pentru care mamele sunt deprimate sunt mult mai profunde decat schimbatul unor scutece si sunt inclusiv de natura hormonala. Adica asta inseamna ca si daca tatal schimba scutecele mama poate fi foarte deprimata, este o discutie mai ampla aici.
Miruna
Nu-mi dau seama cum am ajuns sa vorbim despre depresie 🙂
Liana
Nici eu 😀
Tudor
As mai adauga un punct – special pentru tati, un punct pe care l-am invatat de la tatal meu: Tine capul sus dupa ce devii parinte.
In momentul in care i se naste primul copil, barbatul are sarcina de a-si proteja familia – el devine scutul ei (scut, nu falx). El va fi protejat in continuare de scutul tatalui, dar incepand din clipa respectiva va deveni la randul sau un scut. Asta-i menirea vietii.
Modul in care isi va onora aceasta sarcina va f un model pentru copilul sau, indiferent ca este baiat sau fata.
Miruna
Ii dau si sotului meu sa citeasca 🙂
Raluca Loteanu
Foarte faini cei 7 pasi, o sa-i dau si lui Adrian sa citeasca! 🙂
Desi el este deja un #1dad! 😀
Miruna
Foarte frumos ai scris despre el. Acum iar se va trezi careva sa iti sara la gat, cu asa barbat grozav, nu crezi ca se frustreaza femeile care nu au ai ele unul? :)))