Anestezia epidurală, un articol pentru viitoarele mămici

anestezie epidurala
În Anglia, unde am născut eu, destul de multe femei fac asta natural, fără anestezie epidurală. Doar cu un paracetamol și gazul acela ilariant. Paracetamolul e ca patrunjelu-n supă: nici nu strică, nici n-ajută. Iar gazul ilariant cred că e doar un fel de “dă-i mamei să aibă ceva de făcut în travaliu”, de parcă nu naște biata un copil. Dar nu sunt specialist, nici măcar nu l-am testat, nu vreau să mă creadă cineva pe cuvânt. Eu l-am refuzat, fiindcă nu am vrut să fiu amețită când mi se naște copilul, am vrut să fiu acolo trup, minte și suflet, auzisem povești de la alte femei care vedeau insecte pe pereți, altele care-au vomat proiectil și nu am vrut. Dacă aș mai trece prin asta o dată, probabil aș accepta oferta și aș lua-o treptat cu analgezicele.

În UK, după gazul ăsta ilariant și înainte de anestezie, se mai poate administra o injecție cu diamorfină, o substanță care zice că poate face bebelușul să fie puțin mai moale, mai liniștit, mai bleg în primele câteva ore de viață. Pe mamă, se pare că o mai ajută un pic.

Anestezia epidurală ar fi următorul pas. M-am documentat mult de tot înainte de a lua o decizie, am întrebat medici anesteziști, a întrebat și soțul pe care cum l-a prins. Anesteziștii ăștia toți, fără excepție, au spus că a opta pentru “fără epidurală” ar fi cea mai mare prostie, că nu are rost să se mai chinuie femeia în mileniul 3 și că e semn de civilizație.
Inițial, voiam să încerc fără, am citit câte ceva despre cum să respiri, la ce să te gândești etc. La fel, am citit despre faptul că travaliul e o muncă foarte grea pentru femeie, ca un fel de maraton. Poate dura ore întregi și e bine să mergi pregătită. Adică, antrenată. Mda, singurul meu antrenament sportiv era la pacient în gură, am mușchi considerabil mai bine dezvoltați la mâna dreaptă. E cea care ține cleștele și scoate dinți 🙂 Alte forme de mișcare erau reprezentate de mersul la frigider, că halbere nu făceam în sarcină. Deci mă lua gâfâială și să mă trimiți până la supermarketul din capătul străzii. Nu îmi puteam imagina cum aș putea eu susține un efort mai mare vreme de mai mult de 2 minute. Deși citisem că nașterea o face corpul tău, el singur știe toți pașii pe care să-i urmeze, femeia trebuie doar să aibă încredere că poate face asta chiar fără să știe cum.

Bărbatu-meu a insistat pro epidurală și m-a convins cu argumentul ”rezistență fizică”. Ceva care-mi lipsește dintotdeauna, pur și simplu cred că m-a sărit gena asta la repartizarea cromozomilor în ADN-ul meu de sedentar. Vorbiserăm cu moașa și cu o altă prietenă care născuse așa recent, ne-au explicat că se face o anestezie mobilă, că îți poți încă mișca picioarele, doar nu simți durerea, că ai control asupra cantității de anestezic administrat (ai un buton, pe care-l poți apăsa când dorești o extra doză; nu poți apăsa butonul mai repede de 20 de minute, deci nu se poate abuza de el). Prietena aceasta a zis că ea a și dormit de când i-au pus cateterul până la dilatație 8-9, când a început să reducă doza de anestezic, pentru a putea simți contracțiile și ajuta expulzia. Ceea ce a și făcut și a născut o fetiță sănătoasă și fără probleme.

Deci părea simplu. Așa facem și noi, mi-am zis cu voce tare, deși știam că acel “noi” înseamnă Tudor și eu, că bărbatu-meu putea doar face galerie.

Când am intrat în travaliu, am cerut poțiunea magică din start, ca să știe moașele în ce salon și cum mă organizează. După ce au început durerile alea mari, m-am felicitat că am luat această decizie; după ce mi-au pus anestezia, am mulțumit cerului că trăiesc în anul 2016 . Și altfel am apreciat-o pe mama, care m-a adus pe lume 100% nemedicalizat. Dar nu vreau să vă speriați, am auzit și cazuri care erau dilatate la 6 și nici nu știau că sunt. Eu eram abia la 2, dar eram sigură că e vreo 7, după halul în care mă durea. Când a zis moașa că sunt doar 2cm, am rugat-o să mai verifice o data, de 10 ori, că n-are cum. În fine 🙂

Aș vrea să revedem un pic efectele și riscurile anesteziei epidurale, ca atunci când este cazul, să putem lua o decizie în cunoștință de cauză, cât de cât. Fiindcă, orice ar zice toți anesteziștii pământului, nu e pielea lor pe băț.

Aș vrea mai întâi să vă spun că anestezia epidurală e o minune de la Dumnezeu. Felul în care se simt contacțiile cu această anestezie e ca la niște Braxton Hicks puternice. Simți toată burta cum se întărește, dar nu te doare nimic, absolut nimic. Bine, eu n-aș fi putut dormi de emoție, dar din partea durerii, puteam să și sforăi cu bine. Aș mai vrea să vă spun și că o mulțime de femei nasc fără nici un fel de anestezie și supraviețuiesc bine-merci.

Și vă mai rog să nu luați acest articol ca pe un sfat în nici un fel. Este doar experiența mea plus niște informații care nu prea suportă dezbateri. Fiecare femeie știe pentru ea ce are de făcut și ce e mai bine. Dacă aș mai fi o dată în situație, nu știu ce aș face. Dar vă promit că e mult mai simplu să stai la calculator și să îți imaginezi, decât să fii în mijlocul acțiunii și să decizi.

Avantajele:

  • reduce durerea, atenție, nu e ca și când nu mai simți nimic.
  • îți permite să reziști mai mult, dacă travaliul e prelungit (deși am citit că, la peste 5 ore de când se administrează anestezia epidurală, deja ar crește riscurile pentru bebeluș și ar cam trebui expulzat)
  • poate contribui la o experiență mai plăcută a nașterii, mai ales atunci când ești epuizată, iritabilă, terminată
  • dacă naști prin cezariană, îți permite să fii trează în timpul nașterii, contrar anesteziei generale
  • administrarea acestui tip de anestezie este foarte des folosită și depinde în mare măsură de experiența și tehnica celui care o administrează

Efectele anesteziei epidurale asupra hormonilor nașterii

Ca să înțelegem un pic, în momentul în care intrăm cu anestezie, distrugem echilibrul organismului, cocktailul său hormonal, pe care îl știe secreta și autoregla din mers. Și atunci, putem fi nevoiți să intervenim cu alte substanțe pentru a restabili un echilibru pe care tot noi l-am periclitat inițial. Acesta reprezintă un risc  atunci când folosim epidurala.

  1. Anestezia epidurală reduce secreția de oxitocină în travaliu sau îi oprește creșterea concentrației. Care oxitocină e cam foarte importantă, ea determinând uterul să se contracte. De asemenea, se pare că nivelul de oxitocină din momentul expulziei e la un all time high ( niciodată în viața unei femei nu va mai fi la fel de crescut), acesta contribuind la sentimentul de iubire și legătură care se naște între mamă și bebeluș la prima lor întâlnire.
  2. Un alt hormon uterotonic inhibat e prostaglandina F2.
  3. De asemenea, interferează cu mecanismul de secreție a catecolaminelor (adrenalină și noradrenalină), care e bine să nu fie nici prea multe, nici prea puține. Fiindcă ele ajută femeia și îi dau putere să facă efortul final de expulzie pe de o parte, pe de altă parte, pot prelungi travaliul. Iar un travaliu prelungit peste măsură poate prezenta riscuri pentru bebeluș, care atunci trebuie scos cumva de acolo mai repede 🙂

Adesea, administrarea anesteziei epidurale se face concomitent cu administrarea oxitocinei sintetice (numele comercial variază). Și se intră într-un fel de haos, fiindcă pe de o parte, epidurala încetinește travaliul și relaxează contracțiile, pe de altă parte, oxitocina stimulează contracțiile. Își cam dau cap în cap ăstea două substanțe la un moment dat.

Alte riscuri:

  • se poate să nu prindă, să prindă parțial, pe dreapta sau pe stânga, să se desprindă cateterul
  • scade presiunea arterială (ce ziceam mai sus, că poate relaxa, ceea ce poate tărăgăna travaliul)
  • tremurat sever, țiuit al urechilor, durere în locul inserției acului
  • dureri de cap – mai puțin de 1% dintre femei pățesc asta. Eu nu am avut nici un fel de durere de cap, de spate, nimic.
  • pierzi controlul vezicii urinare și e nevoie de sondă pentru scurtă durată, aceasta se scoate imediat după ce trece efectul anesteziei. Nu e nevoie de clismă.
  • scade controlul mamei de a împinge
  • mușchii din zonă fiind cam amorțiți, nu pot ajuta copilul eficient să se poziționeze corect pentru expluzie
  • crește riscul pentru epiziotomie, folosirea forcepsului sau a ventuzei
  • crește riscul de cezariană
  • după naștere, membrele inferioare sunt anesteziate, deplasarea necesită sprijin
  • după, constipație
  • există studii care arată că bebelușii ar avea probleme de atașare și supt, probleme respiratorii

Un articol foarte complet și complex pe acest subiect găsiți aici. Pentru cine vrea să aprofundeze subiectul. O să vă placă.

imagine via shutterstock, anestezie epidurala

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

 

 

 

 

Articolul anterior

Să râdeți un pic când nu puteți dormi

Articolul următor

De ce cred eu că discuțiile pro-mamografie sunt degeaba

57 Comentarii

  1. La mine, la a doua nastere s-a pus problema de cezariana sub anestezie rahidiană da cum a fost iar de urgenta, tot generală a ieșit. Cică ptr ca doctorii au nevoie sa lucreze mai repede. Adică anestezia locala prinde mai greu, 15 minute ca sa o facă

  2. Claudia I.

    Prima nastere a fost naturala si fara nici un fel de calmante. A fost o nastere rapida (strumfita mea a luat contact cu exteriorul in aprox. 2 ore). M-am felicitat pentru ca am ales sa nasc natural 100%.. intr-atat incat am decis ca si a doua nastere o voi incerca la fel.

    Eram constienta ca de data asta copilul era mai mare (nu stiam eu cu cat mai mare…) dar am zis ca merita sa incerc, mai ales ca organismul stie singur ce are de facut.
    Daca prima nastere s-a petrecut aproape fara nici un car (asa pe silentios).. la a doua nastere cand am ajuns la 8cm (in conditiile in care am mers la spital cand aveam 6cm) deja injuram de durere, iar eu de felul meu nu injur decat poate in cazuri extreme la volan..
    Nu mai stiam ce sa fac ca sa ma eliberez de durere. Circulam prin salon, simteam nevoia sa ma asez insa durerea era mult prea mare. Gradul de epuizare era maxim.. iar la un moment dat eram sigura ca am ajuns la 10cm pt ca juniorul vroia sa iasa. Am apasat butonul magic sa vina echipa de doctori sa incepem hora.. insa spre “norocul” meu se facea schimbul de ture si doctorita mea sau orice alt doctor nu erau disponibili instant. Am mai injurat un pic asa.. pana cand am crezut ca imi pocnesc ochii in cap si l-am trimis pe sot sa culeaga orice halat gaseste ca eu scap copilul pe jos (in conditiile in care inca eram in picioare). A dat din nou semnalul sa vina cineva. In salon a intrat un medic rezident cu cateva studente si s-au pus pe treaba. In clipa aia nu ma interesa nici daca agentul de paza se infiinta pentru a purcede.. Vreau sa zic ca am urlat cum nu am facut-o in viata mea.. am prins puteri sa imping la final doar la gandul ca juniorul era deja obosit iar ritmul inimii lui scadea (mi-au aratat monitorul). Intr-un final a iesit Praslea si am aflat ca avea 4,480 kg. Daca as fi stiut inainte dimensiunile lui cu siguranta luam in considerare epidurala. Acum ca totul a trecut cu bine ma bucur ca a fost natural, dar nu m-as inghesui sa retraiesc senzatiile “tari” de atunci. Spre surprinderea mea, Praslea nu a facut pagube in drumurile sale, pe cand cu sora lui care a fost mai mica s-a ajuns la epiziotomie.

    Au trecut aproape 4 luni de la ultima experienta dar inca e foarte proaspata..

    • Dadada! Cred ca a durut ca naiba, ba mai rau de atat, dar , iata ca se poate. Si ai reusit! Felicitari! Sa-ti traiasca amandoi copiii 🙂

    • Monica

      Ce fain 🙂 felicitari pentru modul in care ti-ai pastrat capul pe umeri.Azi am fost la urgenta,in Spania, sosise o doamna,dupa circa 5 minute a inceput sa scoata niste urlete supraomenesti,dupa alte 10 minute am iesit pe hol si am inceput sa plang de mila ei,nu stiam ca era pe punctul sa nasca,ba m-am si rugat pentru ea, sa aflu de la doctorita din cabinet ca nastea.Bucurie mare, ma gandisem la alte nenoriciri.Ps: doctorita de la urgenta mi-a vorbit astazi de epidurala, stau pe ganduri daca sa o accept sau ba.Sa va traiasca puiutii si multumesc pentru articol si comentariile de dupa,foarte utile.

  3. Cand am nascut prima oara, acum aproape 9 ani, vorbisem sa fac epidurala. La controlul de 40 de saptamani, pentru ca nu mai luase copilul in greutate de la 7 luni de sarcina, au decis sa imi provoace nasterea. Fara epidurala, ca ar afecta copilul. Am stat 12 ore in travaliu. Am murit si inviat de sute de ori. Nasterea s-a produs repede din momentul dilatarii maxime, in 5 minute am nascut. Dar nu pot sa descriu durerile. Si acum ma ia cu frisoane cand imi amintesc. Acum sunt insarcinata in 2 luni jumate dar nu stiu cum sa nasc. Nu mai vreau durerile alea. Ma gandeam la cezariana, dar am auzit atatea pareri, ca te refaci greu, ca ramai cu dureri de cap, ca nu poti ridica odorul, incat nu stiu ce sa aleg. Am auzit ca epidurala ajuta mult. Pentru asta as opta, dar mi-e teama sa nu imi spuna iar in ultima clipa ca nu o poate face.

    • Auleu, cred ca esti confuza. Dar , hei, felicitari pentru a doua sarcina!!! Asta e bucuria!
      Nu ai cum sti ce se va intampla oricum. Insa nu trebuie sa iei o decizie acum. Stai sa vezi cum evolueaza sarcina, poate vei avea indicatie de cezariana oricum. Sanatate!

      • Mia

        La cezariana depinde de persoană. Fetița mea face peste 2 zile 3 luni, am născut prin cezariana din cauza ca după 6 ore de travaliu m-am dilatat doar 1 cm. Contracțiile erau dese, nu aveam cum sa îmi revin cât de cât intre ele, asa ca doctorița mea a zis ca nu mai așteptăm, sa nu pățească ceva bebe. La anestezie nu am simțit nimic, probabil și din cauza durerilor, exact înainte sa îmi dacă anestezia epidurala am avut o contracție asa ca am fost foarte liniștită. Spre surprinderea mea mi-am revenit foarte repede , fără dureri de cap, stări de greata sau alte probleme. Pe fetiță am putut sa o iau în brațe dacă îmi aduc aminte bine din a 3 a zi când mă țineam bine pe picioare. Operația nu mă doare, incizia arata foarte bine și nu îmi pare rău că s-a ajuns aici, asa a fost sa fie.

    • Felicitări și ce bucurie că expulzia a durat așa puțin. A doua naștere, cel puțin expulzia e și mai ușoară Documentează-te legat de cum poți să te relaxezi în travaliu, cum să schimbi perspectiva primului travaliu. Te-ar putea ajuta o doula hyphobirthing. Eu nu ți-as recomanda cezariana decât dacă sunt riscuri pentru tine sau făt. Altfel cred că ai un corp minunat care a născut singur. Poate de data asta vei avea ocazia să naști neprovocat…o nouă experiență. Fii optimistă și bucură-te de noua sarcina. Ești minunată!

    • Ina

      Eu am nascut prin cezariana acum 3 luni. A doua zi umblam prin camera, copilul a supt iar pe mine ma dureau mai tare hemoroizii decat interventia. Nu am avut dureri de cap si eu cred ca am ales ce a fost mai bine pentru toata lumea. Decizia iti apartine si nu trebuie sa te lasi influentata sau sa te simti vinovata daca alegi cezariana. Eu am primit multe sfaturi si acum sunt convinsa ca am facut ce a fost mai bine pentru amandoi.

  4. MaybeGirl

    Buna Mamica Blonda. La noi , sincer, stiind cat suport durerea (adica pe o scala de la 1 la 10, un 1,5 :D) in ziua nasterii (daca stiam ca nasteam ma duceam un pic mai pregatita emotional) m-am dus cu hartiuta semnata ca vreau epidural si chiar si asa, am stat 9 ore fara epidural si doar cu oxitocina (a fost nastere provocata). Si exact cum zici, aveam impresia ca trebuia sa iasa micul, dar eu eram dilatata doar de 2cm. Si nu au vrut sa imi puna epiduralul pana nu am fost dilatata de 3. Dupa aia tot la cezariana am ajuns dar macarvam fost constienta si am putut sa imi pup gandacelul cand l-au scos. Povestea e foarte lunga dar sa subliniez subiectul in discutie, epidurala :D, am fost foarte multumita si m-am linistit cand au pus-o, dar daca am stat atatea ore fara, rezistam inca doua. Ce m-a bucurat mult a fost faptul ca m-am oprit din vomitat. Pana mi-au bagat cateterul in coloana vomitam fierea, efectiv, fiindca altceva nu aveam ce.
    Si eu o recomand, exact cum zici, daca se ajunge la cezariana, poti fi constienta, si asta din punctul meu de vedere a fost cel mai mare plus.
    Te lip!

  5. Bubu

    Si eu am fost in dubii daca sa accept epidurala sau nu. In general sunt rezistenta la durere si am fost si in travaliu pana la punct. Din pacate eu de la bun inceput am avut contractii scurte si f dese si au devenit foarte greu de suportat. Si dupa aproape 8 ore de travaliu destul de activ mi s-a spus ca am dilatatie 4-5, am cerut epidurala. 3 ore mai tarziu se nastea mandra mea.

    Si eu ca si prietena ta am reusit sa dorm o ora dupa ce si-a facut efectul epidurala si am intrat in ultima parte de travaliu relaxata, odihnita si cu forta de a impinge. Nu a sarit nimeni pe burta, nu m-a presat nimeni. Mi s-a explicat f clar si calm exact cum trebuie sa respir si sa imping si nu am avut probleme. Bebe a iesit dupa 4 contractii pe care am impins activ.

    Chiar inainte de expulzie mi s-a mai bagat putina oxitocina pt amplificarea contractiilor, dar doar atat, iar epidurala am avut doar o doza.

    Daca ar fi sa mai trec o data prin asta cred ca as alege tot epidurala. Pe mine sincer m-a relaxat si pentru ca nu ma mai concentram pe durere si nu ma mai strangeam si foiam a grabit dilatatia. Dar cum spui si tu, nu pot garanta asta pentru fiecare viitoare mama. E o alegere personala si asumata.

    • Toata lumea care a avut succes cu epidurala spune ca o recomanda! Inclusiv am vorbit cu femei care au nascut o data cu si o data fara. La fel spun si ele!

  6. Liliana

    Eu am născut cu epidurală. Deși inițial discutasem cu doctorița să o iau, să fie în caz de nu mai pot, de cum am ajuns la spital, m-am și trezit cu anestezistul trimis de ea să îmi monteze toate cele. Ok… Aveam deja contracții, dureroase, dar încă suportabile. Ideea este că mi-au administrat mai multă substanță decât trebuia, astfel încât eu nu am simțit absolut-absolut nimic. Stăteam pe masa de nașteri și făceam glume cu doctorița, moașa și asistentele și tot așteptam, cu toatele, să simt ceva contracții de împingere. Eu – nimic. Până când, la un moment dat, a pus mâna doctorița pe burtă și mi-a zis că am o contracție, că de ce nu împing? Mă iertați, dar chiar nu simt nimic. Ei, acu-i acu. S-au pus toate în jurul meu, și-au dat seama că trebuia să fi început demult să împing, dar eu nu simțeam nimic din cauza epiduralei. Au stat cu mâna pe burtă tot timpul, îmi spuneam când am contracții, eu împingeam pentru că îmi spuneau ele, nu am simțit absolut nimic. Am avut nevoie de oxigen și eu și copilul. A doua oară aș alege alt doctor, alt spital, tot cu epidurală, dar să nu îmi mai administreze substanță cu vârf și îndesat, ca să pot participa activ la naștere.

    • Pai, cum, puneau mana pe burta? Nu aveai monitoarele?

      • Liliana

        Monitoare? Ce sunt alea? Am născut la Elias unde nu era hârtie igienică la baie, nu aveau colac la wc de trebuia să mă urc cu picioarele pe vasul de wc, un singur rând de geamuri și fără plasă de insecte la finalul lui mai, unde nu existau medicamente împotriva durerilor post-naștere de muream în toiul nopții de la epiziotomie până s-a afișat soțul cu medicamentele luate din farmacie… Etc… Deci nu, fără monitoare, cu mâna pe burtă…

  7. Jual

    Primul copil: ajuns la spital pt un control, fara nici un fel de contractii – m-au oprit pt ca eram dilatata la 2 :-)). Am cerut epidurala, n-am simtit nimic, doctorul zicea ca imping bine dar…a folosit forcepsul. Copilul a fost bine. A avut intr-adevar probleme de supt, a fost insa din cauza asta, nu stiu. Am avut dureri de spate citeva saptamini.

    Al doilea copil: contractiile au inceput noaptea si au fost destul de dureroase. Dimineata, cind ma prezint la clinica, sint informata ca dilatatia e de 7!!! Si durerile din ce in ce mai puternice. Am cerut epidurala si mi-au dat-o. Copilul a iesit repede si nu au fost probleme ulterioare.

  8. Andreea

    Eu am nascut tot in Anglia, doar cu gazul ilariant.Am cerut epidurala dar era deja prea tarziu. Gazul a fost de ajutor la inceput in primele 2 ore ( din cele 10 de travaliu) apoi a fost ca si paracetamol ul ?.Cred ca mai mult mi-a ajutat sotul sa imi inchida gura ???. La final tot la ventuza s-a ajuns, din lipsa de putere a mea de a impinge cat si a bebelusului. Daca as mai naste inca o data cu siguranta as alege epidurala de la inceput!

    • Eu am auzit niste povesti de groaza cu gazul ala, dar am imi pare rau ca nu l-am incercat. Vezi, fiecare stie cum e cu ce a avut si vrea si altceva.

  9. Liana

    Cine a inventat epidurala a fost un mare om. Am putut naste normal fara dureri si totul a fost in regula! Eu nu credeam pana atunci ca poate exista o anestezie sa nu te amorteasca si sa poti chiar si merge pe picioare si sa ia doar durerea. Chiar nu inteleg de ce ai vrea ca femeie sa nasti in chinuri sa iti iasa ochii din cap cand exista asa ceva. Si da, conteaza foarte mult si anestezistul sa iti puna doza potrivita.

    • Așa e în teorie, dar în practică multe lucruri influențează mersul situației.

      • Liana

        Sa stii ca ai dreptate. Ca si alaptatul, in teorie toate femeile pot alapta, eu nu am reusit cu toata bunavointa si ajutoarele aferente.

        • Teoretic doar 2% dintre femei nu pot alapta, poate esti in acest procent. Stiu ca pare incredibil. La fel, cand am intrat eu in travaliu, moasa imi explica sa ma relaxez, ca si cu pozitia posterioara a copilului, sansele de a ajunge la cezariana tot foarte mici sunt, undeva in jur de 15%. Si poftim.

  10. bună mămicuțelor,

    am născut fără epidurală pentru că așa mi-am propus de prin luna a 8-a și așa am și reușit. Am fost în travaliu activ, adică contracții la minut timp de 7 ore, bebe a rupt membranele la 10 am și am născut la 7 pm un bebe de 4170 grame. Spre sfârșit, când eram în expulzie contracțiile au scăzut iar eu eram epuizată. Mi-am dus travaliul în picioare majoritatea timpului. Orice altă poziție am încercat nu mi-a convenit. M-am odihnit la un moment pe o minge de travaliu. Dar bună parte m-am sprijinit pe doula pe contracții, când nu știu din ce motiv simțeam să mă las pe spate. Apoi, când mă durea călcâiele și gleznele, mi-au recomandat să mă așez în genunchi…pe patul ală de nașteri. Cum bebe nu cobora (era poziționată posterior) m-au întors pe spate și mi-au spus să împing că dădea semne de suferință fetală. Am simțit de multe ori că am împins în gol, iar la final când împingeam țipam (nu de durere ci simțeam că-mi dă mai multă forță). Am acceptat epiziotomia în final și ca o să o împingă pe bebe. Dacă aș lua-o de la capăt, aș mânca și aș sta pe vine sau pe o parte și m-aș pregăti mai temeinic să respir. Faptul că am avut-o pe doula care mi-a șoptit în permanență să respir, să țin maxilarul relaxat, faptul că m-a ținut în brațe, m-a mângăiat, cred că m-a ajutat să eliberez endorfine și să tolerez durerea. A durut, nu neg, dar momentul ală de ”nu mai pot” n-a venit. Mă pregătisem pentru acel moment și calculasem că mai durează cam 2 ore până la naștere.

    • Felicitari! Ai nascut in Romania?

      • Da, am vrut acasă (soțul e olandez), dar moașa la un moment dat a spus ”nu-i se stat acasă”. Bebe nu era poziționată în col (cap mobil), era poziționată posterior, avea dublă circulară, colul nu s-a șters…la primul semn de stres fetal am pornit-o spre clinică la dilatație 8.

        • Înțeleg. Bine ai făcut! Cred că și drumul ăla a fost de vis.

          • Sebastian a spus că i s-ar fi ridicat de cel puțin 20 de ori permisul…eu eram în genunchi pe bancheta din spate…m-am lovit de vreo două ori cu capul de geam, de plafonieră…moașa întreba în continuu de pe scaunul din față … ”o simți? o simți dacă mișcă?!”

  11. Eu am nascut in Germania in spitalul in care lucrează soțul meu, chirurg. Cand ne-am interesat de epudurala, colegii lui, anesteziștii, au zis toți ca mai bine fara, atat pentru mama cat si pentru copil.
    Asa ca am încercat fara. Probabil a fost mai bine asa, travaliul a durat oricum 11 ore, eu eram sfârșită, ațipeam intre contracții (nu stiu cum era posibil) iar copila s-a blocat intr-un final si am avut nevoie de vacuum si epiziotomie. Dupa, anesteziștii au zis ca am luat decizia buna, ca am ales fara anestezie, având in vedere cele petrecute. Anestezia m-ar fi fleșcăit si mai tare si am fi prelungit agonia si mai mult.
    Acum sunt insarcinata din nou, mai am putin pana nasc si ma gândeam sa încerc tot fara anestezie, însă dupa ce ai prezentat asa multe avantaje, cred ca ma mai gandesc. Parte din dezavantaje am avut oricum si fara epudurala.
    Ahh si nu sunt dintre femeile care aveau dilatație 6 si erau ok. Am auzit si eu cazuri de asa norocoase.

    • Uite, toti colegii anestezisti ai sotului meu a zis sa aleg CU epidurala. Mna, asa am ales si cred ca nu a fost bine. Desi, a ajutat clar cu durerea, dar a complicat situatia. Eu sint sigura ca as fi nascut vaginal, daca nu s-ar fi intervenit. Dar mi-ardi iesit ochii din cap, asta e clar..

      Felicitari pentru sarcina si succes cu nasterea! Decizia finala doar tu o poti lua. Insa, tine mine ca , de obicei, a doua nastere se zice ca e mai usoara. Iar tu ai reusit si prima data!

  12. Diana

    Epidurala mea a tinut 20 de minute doar pe partea dreapta…. la a doua nastere nu am mai apelat la anestezie. Eu sunt un caz nefericit in care epidurala a fost pierdere de bani.

  13. Claudia

    Buna

    Am nascut si eu in Anglia, o experienta nu f fericita, fiindca mi a adormit moasa inainte sa nasc, dar asta e o alta poveste. Mie mi au dat gaz dupa vreo 6 ore de durere si a fost aur pt mine in acele momente. Intradevar ai niste halucinatii, te simti usor adormita, vomiti,dar esti constienta si iti ia durerea 80%.

    Nasteri usoare?

  14. Oana

    Eu am ales gas and air ( entonox ) sa imi fie administrat in primele 5 ore din travaliu ( care a durat mai mult de 24 ore). Cred ca e o metoda minunata; si in cazul unui travaliu scurt sau care progreseaza repede este cred cea mai buna metoda pentru o nastere naturala. Efectul este cel mult comparabil cu a bea jumatate de pint de bere. Plus ca te poti misca excelent, si te simti activa, energetica. La a doua nastere sigur am sa folosesc din nou.
    Din pacate si eu a trebuit sa recurg la Epidurala ( un travaliu de 24+) si cred ca epidurala e un Godsent pentru travaliile lungi sau mai complicate. Partea negativa la epidurala a fost ca am adormit si ca am avut efecte pe termen lung – negative – de la modul in care mi-a fost administrat catheterul pentru vezica.
    Prietenele mele de aici din UK majoritatea au nascut excelent cu gas and air.

  15. Ioana

    Eu am trei copii,si pe toți i-am nascut,natural,fara epidurale,nimic!Miscare,mișcare,mișcare!Am născut fff.rapid!

  16. Claudia

    Da a adormit moasa, pare ireal dar mi s a intamplat. Cand mi s a spus ca sunt dilatata suficient m au dus in camera unde trebuie sa nasc. Noroc ca era sotul cu mine(a fost tot timpul). M au asezat si am ramas cu moasa care timp de 15 minute nu mi a facut nimik ( o singura data mi a zis pe un ton pe care nu o sa l uit niciodata ” lift your bottom darling”) mi s a parut ciudat pt ca eu simteam ca tre sa nasc. A atipit si a cazut de pe scaun( statea cu spatele la noi) iar scaunul ei a intrat la mine in pat . Atunci am realizat ca ea adormise d asta nu facuse absolut nimik. A mers sotul meu si l a chemat pe cel responsabil cu moasele. A ramas socat spunand ca trebuia sa nasc demult. Drept urmare am nascut cu ajutorul lui. A doua zi a venit managerul spitalului sa si ceara scuze.

    • Era tânără moașa? O fi fost hungover sau ceva megaobosită. Biata de ea, îți dai seama ce scatoalce și-a luat.
      Bine că n-a fost mai rău.

  17. Claudia

    Era tanara, de culoare. Ziceau ei ca nu apartinea de spitalul lor, ci erau chemate cand aveau mai multe nasteri. Nu muncea propriu zis acolo, ci prin agentie. Totusi eu cred ca ar trebui sa fie 2 moase la nasteri. Va dati seama daca eram singura, cum mergeam eu sa anunt. Bine ca s a terminat cu bine?

  18. Uite eu la a doua cezariana, mi-a zis dr cand eram pe masă deja ca sunt deschisă 8 cm, era 5.30, contracții aveam de la miezul nopții. Nu a fost asa rău încât dacă nu era programată cezariana sa fi cerut epi, eu credeam ca sunt mai putin dilatată, probabil ar fi fost oricum prea târziu.
    Ce vroiam sa zic, depinde de cat si ce fel de durere si disconfort suportă fiecare. Eu acul in,spate l-as fi suportat mai putin decât o comtractie.

    • aaa..tu ești una dintre norocoase!!! Pe mine când m-a controlat prima dată, eram convinsă că sunt cel puțin la 6 dilatată. Hah! Eram la 2 🙂
      Acum râd, atunci nu îmi venea…
      de ce nu dormi la ora asta? :))

      • Ca e mai devreme cu o ora ca la voi si am un brotacel cu un dintisor jos care se trezeste frecvent. Fără legătură cu dintele.

        • Deci am identificat cine e mereu dupa mine aici, simt ca nu-s niciodata singura pe blog. Cum postez, cum, pac, un like! Hugs! ❤️

  19. cristina

    Eu am avut epidurala la prima nastere, care a prins doar pe stanga – cu un travaliu lung (peste 50 de ore). Si pentru ca am simtit toate contractiile, la a doua nastere am hotarat sa incerc doar cu gas and air. Mie nu-mi place gas and air si nu mi se pare ca a ajutat la durere, dar ma felicit ca nu am ales epidurala a doua oara.

  20. Luiza

    Eu am avut epidurala pe final. Tudor a intarziat 12 zile, asa ca am fost programata pentru inducere. Toate bune si frumoase, cu sotul de mana ajung dimineata la 8 la maternitate , doar ca in ziua respectiva erau salile de travaliu pline , asa ca ne-au spus sa mai asteptam dupa ce mi-au luat proba de urina si au monitorizat bataile inimii.Cat am mers sa mancam ceva si sa bem o cafea , pe la 10, incep contractiile. Am iesit la plimbare, pe la 12 intors la spital, abia dilatata la 1 cm, mi-au dat optiunea sa ma interneze sau sa mai stau acasa. Cum locuiam la 10 min , OK, am zis ca mai stau acasa. Pe la 19 am zis ca deja incepe totul as fie mai intens, am plecat spre spital. Aveam 2 cm. Mi-a fost oferit celebrul Paracetamol, evident ca nu a avut nici in efect. Era oricum OK, urcam scari si saream pe minge ca sa coboare bebe. Am acceptat si injectia cu pethidina, desi la mine nu a avut efect analgezic, doar eram putin ametita si am motait cam 30 min. La 1:30 dimineata s-a eliberat o sala de travaliu . Cum eram deja programata pt inductie, mi-au rupt membranele si au pus perfuzie cu sintocina. Am luat si gas and air, nu e neaparat analgezic, dar te face sa te simti foarte high, cam ca atunci cand fumezi iarba:)) Nu am avut nici greturi nici ameteli, in 3 h eram la 8 cm (chiar eu o rugasem pe moasa sa ma verifice pt ca simteam nevoie sa imping) . Eu intrasem oricum cu ideea ca vreau epi, incepusem sa insist , imi era frica sa nu fie prea tarziu si sa nu mai pot suporta durerea. A venit anestezistul, am facut epi, totul minunat, eram deja la 10. Problema a fost ca Tudor intra in distress cand impingeam eu, dupa 2 incercari a venit medicul si au folosit forcepsul. In 2 min a fost gata.Atunci chiar m-am bucurat de epi, nu stiu ce senzatii as fi avut daca foloseau ei forcepsul doar cu locala. Nu stiu daca epidurala a fost cea care a determinat stresul fetal, dar important e ca Tudor a fost bine in final si eu m-am refacut repede.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 241 queries in 0.467 s