Cuvinte care intoxică: conectare și cudrag

 

shutterstock_426165223

Nu mai pot, vă spun sincer, îmi e teamă să deschid internetul că, de undeva, cumva, îmi sare pe retină vreo conectare, vreun ceva făcut cu drag și niște oameni frumoși, deși ultimele sunt de sezonul trecut. Aceste cuvinte minunate s-au transformat într-un hăhăit obositor atunci când se abuzează de ele, au devenit hâde fiindcă apar pe toate gardurile și s-au terfelit exact cum vă imaginați o terfeleală. De litere nevinovate.

Conectarea se poartă mai ceva ca fustele scurte vara. E peste tot: pe blogurile de parenting, pe cele de corazon, ba nici blogurile tehnice nu au scăpat! De fapt, cred că de acolo a început nebunia. Doar că acolo pare chiar simplu: conectați cablul la priză. Dar ”conectați părintele la copil” e o treabă mult mai complicată, deși perfect ortodoxă, credeți-mă, am verificat. Problema mea e cantitativă. Oamenilor, bunilor, să ne deconectăm un pic de la ideea asta fixă! S-o trimitem în concediu vreo 2 ani.  Ori să găsim un sinonim, putem?

Iar făcutul ăsta de lucruri cu drag mă urmărește de la alții, de parcă eu fac lucrurile doar cu silă. Adică, uite, Miruno, cutare răspunde cu drag, tu cu ce mama naibii răspunzi, cu nervi? Așa ușor te-apucă? Uite, Miruno, cutărică scrie cudrag și scrie așa cam de trei ori pe zi: cudrag, cudrag, cudrag. Tu cu ce scrii și de câte ori! ”Cu capul” nu se pune ca răspuns valid, ce facem aici, ne furăm singuri și cudrag căciula?

A mai fost o vreme în care lumea terfelea imaginea ”oamenilor frumosi” luând numele lor în deșert. Iar în timpuri străvechi, atunci când primeam și eu mailuri mai multe de la oameni vii și mai puține de la roboți automați, toți mă îndrăgeau din primul rând. Eram draga lor, a tuturor. M-am gândit puțin la asta, precis a fost un tic verbal cauzat de o defecțiune tehnică a tastaturilor vremii. Zic, fiindcă observ că s-a dus obiceiul cu ”draga mea”. Ori mi s-a dus mie drăgălășenia. Mda, noroc că roboții au rămas fideli.

imagine via Shutterstock, femeie dezgustată

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Presiunea mămicească în kilometri coloană de mercur

Articolul următor

Unde-i lege-i și tocmeală, bun găsit în România!

42 Comentarii

  1. Sa stii ca ai tu ceva, moda cu dragamea nu a trecut, eu inca sunt dragalita de toata lumea in mailuri! 😛

  2. Steffy

    Oooo da, de cand asteptam sa spuna cineva asta! Nu de alta dar daca incerci sa lasi vreun comment la vreun articol din asta cu “conectarea” si sa sugerezi cumva subtil ca e too much, te mananca de viu toate momzillas conectate la puii lor cu drag!

  3. Ana

    Sa nu uitam de cuvântul “genial”. Mai nou totul este genial sau toti sunt geniali…

  4. Liana

    Ai vazut, Miruna? Eu nu ti-am scris cudrag, parca am stiut! :p

  5. Carmen

    Credeam că sunt singura căreia i se strepezesc dinții când aude expresiile cu pricina.

  6. Hihihi! Ma simt vizata la cu (mare) drag, cu toate ca il folosesc rar si doar pentru a descrie un superlativ al unei activitati :)))
    Multe cuvinte ajung sa fie forme fara fond din cauza utilizarii prea frecvente. Eu remarcasem asta la citatele de pe net. Oricat de reala este propozitia (ex.) “fericirea este o calatorie, nu o destinatie” mi se pare ca si-a pierdut orice sennificatie de la cat am vazut-o afisata de toata lumea. Inclusiv Udrea :)))))

  7. Alla Mese

    Mai este una care ma ucide pe mine, aia cu “oameni calzi” :d

  8. ”de poveste” aș adăuga. Totul este de poveste, are poveste, mănâncă poveste. Și e un cuvânt atât de frumos. Păcat.
    Oh, limba noastră cea de toate zilele, iartă-ne nouă clișeele și repetițiile noastre. Mulțumesc, Miruna 🙂

  9. Amy

    Tocmai ce spuneam astazi ca pe mine ma enerveaza la culme tag-urile idioate de pe instagram. Mi s-a acrit la propriu de #fericire #coltderai #devis

  10. Pe mine ma enervează: parinteala, bebeluseala, titileala si neologismele astea siroposo diminutive.

    Gata, am spus-o, ma simt mai bine

  11. Sper ca de data asta să reușesc și eu să las comentariul (prima dată- tot azi- mi-a apărut o pagină albă după ce am dat “post comment “).
    Ziceam că urăsc eticheta asta “oameni frumoși”. Oameni frumoși în sus, oameni frumoși în jos. Am aceeași expresie ca fata din fotografia articolului când aud de oamenii frumoși.
    La fel de mult urăsc expresia “face sens”.
    Aoleu, dar nu mai avem echivalente în limba română, s-au terminat cuvintele?
    Mă rog….poate sunt eu exagerată…

    • Face sens e o traducere tembela din engleza. In limba romana, corect e “are sens”. Si chiar nu are sens sa ne dam mai catolici decat Papa si sa nu o folosim cum trebuie.
      Si da, iar te-am pescuit din spam.

  12. Greta

    Eu nu știu cum ai îndrăznit să fluieri în biserică, adică să te legi de conectare. Blasfemie! Toți ăștia de-au devenit subit parenting guru (și-s mulți, frate…) cred că te-ar arde pe rug că te-ai luat de conceptul lor preferat, pe care-l trâmbițează și-n culcare și-n sculare :))

    • Mai, eu inteleg ce inseamna conectarea si e grozav, minunat, vreau si eu, adica, nu ma intelege gresit. Doar ca parca suntem obsedati, nu alta.

  13. Sotul lucreaza in vanzari. Sa vedeti cate mailuri primeste cu draga mea. Si nu nu sunt de la roboti ca il mai si suna dupa sa intrebe daca a primit oferta. Eu am alta acum, e aia cu ,,ceapa”. Chapeau?

  14. maria

    Credeam ca doar pe mine ma irita (foarte tare! :-s) sintagma “oameni frumosi”.
    Iar pentru “cu drag”, am intalnit des varianta “drag!”, scrisa la finalul unui mesaj, care e la fel de enervanta (pentru mine).
    Cred ca ma deranjeaza asa rau cand le vad pentru ca expresiile astea ori si-au pierdut sensul, ori sunt false si doar menite sa sune frumos.

    • dar nu e nimic rău în a fi menit să sune frumos, eu sunt o mare iubitoare a cuvântului în formă scrisă și spusă, cântată, oricum. Însă, în exces, și apa dăunează grav sănătății.

  15. Draga mea Miruna, ti-am citit cu drag textul si parca m-am conectat mai bine cu mine insami si o sa imi conectez si copiii, la mine, la ce se poate…conectati sa fie 🙂

    Cu drag, a ta Roxana :))

    P.S. acum n-o sa mai pot folosi “cu drag” si uneori faceam niste chestii cu drag, ma duc la dictionar

    • am condamnat expresiile astea pe veci. Tu ca tu, dar să mă vezi pe mine, când m-oi apuca să vreau măcar să scriu un articol despre conectare, succes, Miruno. Și ție, Roxano!

  16. Evelina G.

    M-ai uns pe suflet cu articolul asta! Cu dragul si cu oamenii frumosi nu am o problema, probabil nu mi se pare ca am intalnit inca expresiile astea atat de des precum aia cu conectarea: “cheile conectarii cu copilul”, “am facut copilul ieri sa rada, deci ne-am conectat”, “secretul unei casnicii fericite este conectarea cu partenerul” si altele asemenea.
    Pentru toti adeptii conectarii: vedeti ca se gasesc in comert in magazinele de specialitate niste prizare d-alea cat casa, adica niste prelungitoare cu muuuulte gauri d-alea, sa se poata conecta si copiii, si parintii, si bunicii, si nepotii, frati, surori, colegi de serviciu, ba chiar si vecinii de pe scara, fostii colegi de scoala si rudele mai indepartate. Si veti trai fericiti pana la adanci batraneti cum altfel decat conectati cu intregul Univers!

  17. ECARULAN

    Cu ‘genial’ cum te intelegi?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 211 queries in 0.518 s