Despre tratamentele dentare în timpul sarcinii și alăptării, de la un medic dentist citire

dca-blog_pregnancy-oral-care

Pentru cine a deschis mai târziu televizoarele, aflați cu autoarea acestui blog nu e doar blondă, ci și medic stomatolog cu aproape 5 ani experiență în Anglia. Am lucrat acolo după niște protocoale, nu după păreri personale. Am fost șocată când am început să merg la cursuri, să pun întrebări și să primesc răspunsuri citate din diverse articole sau trimiteri la studii științifice. Era enervant. Cum adică, nimeni nu mai are părere personală aici? Păi nu, în științele exacte, nu prea e loc de chestii personale sau dezbateri. Ne batem cu pumnii în articole științifice și urmăm toți aceleași protocoale. Putem lua orice decizie clinică, desigur, însă întotdeauna trebuie să avem justificare.

Pentru fiecare radiografie pe care am făcut-o altui om în toată viața mea, am scris în notițe DE CE am recomandat asta.

Asta e despre mine, acum să vă spun despre dinții dumneavoastră. Urmează un articol de interes pentru femeile însărcinate, cele cu potențial de însărcinare și cele care alăptează. La fel, poate fi pentru colegii dentiști, deși sper din toată inima să nu învețe medicina de pe bloguri de blonde.

Mergeți la dentist în timpul sarcinii

Preambul: Ideal ar fi ca fiecare om să meargă la dentist regulat. Fie la 6, fie la 9, fie la 12 luni. Un control nu strică nimănui. În Anglia, era recomandat un set de radiografii cam la 2 ani. Unor pacienți le făceam mai des, altora mai rar, în funcție și de alți factori. Toată lumea, cereți asta medicului vostru. Cariile interdentare se văd cel mai bine pe radiografii de tip bitewing, deși în România am văzut că nu sunt prea întâlnite. Când mi s-au împlinit mie cei 2 ani și a venit vremea radiografiilor, tipa de la centrul din Sibiu la care mi le-am făcut abia și-a amintit ce-s alea. Semn clar că nu le face prea des.

Deci, ideal ar fi ca atunci când plănuiți o sarcină să vă puneți la punct situația dentară. Pe aceeași linie, eu aș recomanda și un set de analize, cel care se face în primul trimestru. Eu m-am căutat de boli ascunse înaint de a rămâne gravidă, că, pusă în fața faptului împlinit, anumite situații pot fi mai greu de gestionat.

Cum poate sarcina afecta dantura

Pe dinți propriu-zis nu prea îi poate afecta așa, doar sarcina, teoretic. Practic însă, e altceva.

Dinții pot fi afectați:

  • Din cauză că alimentația gravidei se poate schimba (începe să consume mai multe dulciuri etc),
  • din cauza vărsăturilor (care sunt acide și pot afecta smalțul dinților) -apropo, nu vă periați dinții imediat după vărsătură, nu e bine pentru smalț. Eventual, doar clătiți și periați după 15-20 minute.
  • din cauza vărsăturilor și oboselii (nu se mai spală pe dinți)

Gingiile pot fi afectate:

  • se inflamează și sângerează (un detartraj poate ajuta și diminua sângerarea); așa se și numește ”gingivita de sarcină” și trece, dacă e doar de cauză hormonală. Problema e când i se asociază placa dentară și tartrul.
  • la 5% dintre gravide, apar niște umflături ale gingiei între dinți, care se numesc ”tumor gravidarum”. Sunt cauzate de modificările hormonale, de schimbări în structurile țesutului parodontal și de o predispoziție la dilatare a vaselor de sânge. Apar, de obicei, în trimestrul 2 sau 3 de sarcină și pot dispărea imediat după travaliu tot pe bază hormonală. (sursa pubmed)

Nu există nici un motiv să nu mergem la dentist fiindcă suntem însărcinate. La școală, ne-au zis că ar fi de preferat să evităm tratamentul la gravide în primul și ultimul trimestru de sarcină, motivând că stresul ar putea declanșa o pierdere a sarcinii sau declanșa travaliul. Plus, în ultimul trimestru e mai complicat pentru pacientă să stea culcată pe spate, chiar e recomandat să fie poziționat scaunul un pic mai sus (pentru dentiștii care lucrează cu pacientul ”în poală”). Burta și întregul ei conținut pot apăsa pe niște vase de sânge, însă, din experiența mea, nu a fost nici o problemă și am tratat destul de multe gravide.

Le-am explicat întotdeauna pacientelor mele care sunt risurile și beneficiile și le-am lăsat pe ele să decidă dacă facem tratamentul cât timp sunt însărcinate. Unele au decis că nu mai vor să aștepte, altele, mai speriate, au preferat să amâne până după naștere. Pe unele dintre ele nu le-am mai văzut deloc, altele s-au înființat la ușa mea cu bebe nou-născut după ele.

Ba mai mult, în Anglia, atât e de încurajată vizita la dentist în timpul sarcinii, încât femeile gravide beneficiază de gratuitate. Aceasta durează încă 12 luni după naștere.

Radiografiile dentare în sarcină sunt permise fără probleme. Doza de radiație e atât de mică și atât de departe de făt, încât aproape nu contează. Totuși, nu se fac de rutină. În situații de urgență însă, nu e nici o problemă.

Tratamentele de canal nu au contraindicație, teoretic. Practic, în Anglia, nu aveai voie să faci tratament de canal fără control radiologic. Ca să vezi exact până unde ești pe canal. Se putea face excepție dacă lucrai cu apexfinder, deși, în caz de ceva situație litigioasă, nu cred că ar fi avut nimeni milă de tine ca dentist. Iar, acest control radiologic la tratamentul de canal presupune cel puțin 3 radiogrfii: cea inițială, de control și finală. Eu îmi sfătuiam pacientele să încercăm să temporizăm până după ce nasc. Nu îmi amintesc să fi fost probleme.

Extracțiile nu au contraindicație și sunt alternativa la tratamentul de canal. Însă e foarte important ca pacienta să fie zen, că nu vrem să stresăm nici o doamnă, mai ales una purtătoare de bebeluș pe dinăuntru.

Plombele și anestezia nici nu mai intră în discuție. În Anglia, foloseam și mult amalgam (iubesc acest material, cred că toți dentiștii care au apucat să lucreze cu el îl iubesc). Iar din cauza controverselor din jurul amalgamului de argint care conține mercur, pacientelor însărcinate le puneam întotdeauna plombe din material compozit, adică albe. În România nu cred că mai lucrează mulți medici cu amalgam, dar este un material foarte rezistent, doar că e ieftin și nu e pe placul multor provideri din cauza asta.

Din păcate, multe femei gravide evită medicul stomatolog pe perioada sarcinii fiindcă nu știu că tratamentul nu prezintă nici un risc. Cel mai recent studiu pe care l-am găsit a fost publicat fix acum un an în JADA (Journal of American Dental Association), îl găsiți aici. Detalii despre alte anestezice, aici.

Studiul a concluzionat că folosirea anesteziei dentare locale și tratamentul dentar în timpul sarcinii nu prezintă un risc teratogenic major. Implicațiile pracitce ale acestui fapt sunt că nu există nici un motiv pentru ca femeile însărcinate să nu beneficieze de tratamente și anestezii dentare.

 Antibioticele sunt compatibile cu sarcina. Din cele folosite în sfera orală, amintesc penicilinele (amoxicilina și penicilina) și eritromicina.

Tratamentul dentar și alăptatul

Informați medicul stomatolog întotdeauna că alăptați. Nu e nevoie să întrerupeți alăptatul, nu e nevoie să evitați tratamentul stomatologic. Medicul vostru dentist ar trebuie să știe asta. Dacă nu știe, schimbați medicul.

Există anestezice locale compatibile cu alăptarea. Vedeți aici, aici și aici.

Mai mult, dacă aveți dubii privind orice medicament sau substanță și compatibilitata cu alăptarea, folosiți site-ul e-lactancia.org. Introduceți numele substanței și apare imediat categoria de risc. De exemplu, pentru amoxicilină:

lactancia

Site-uri asemănătoare sunt Toxnet și Embryotox (ăsta e în germană). Un articol cu multe informații prețioase despre medicamentele în sarcină găsiți aici.


M-am străduit să scriu un articol și cu referințe științifice, deși l-aș fi putut tasta în 10 minute, doar din capul meu. Sper să fie de ajutor. Și vă mai rog ceva, atunci când nu știți încotro, întrebați, cereți lămuriri suplimentare, căutați alternative. Dacă vă pot ajuta eu cu ceva, scrieți-mi fie pe mail, fie pe facebook.

Și, până una alta, spălați-vă pe dinți 🙂

imagine via shutterstock, sarcină și dinți

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Am trecut pe lângă un om care-și risca viața și nu am făcut nimic.

Articolul următor

Localuri child-friendly: Cucina di casa

36 Comentarii

  1. Lorelai

    Imi place partea aia cu argumente stiintifice si nu pareri personale 🙂 oare asta cu parerile personale la doctori de toate felurile, e mai mult tipic romanesc sau ma insel? Merci de informare!

    • Hm, nu raspund, ca nu e profi sa-ti critici colegii. Si nici sa generalizezi.

      • Andra

        Bunaaa si multumesc pentru articol si ma bucur pentru ca “am dat peste el”, incercand sa vad pe ce drum sa o iau in tratatea uneia dintre cele patru masele nărvase, care s-au apucat sa-mi dea batai de cap, in sarcina.
        La obiect: maseaua de minte, dreapta, jos, este descoperita, eu fiind in plin proces de tratament si dilema, inainte de sarcina (daca sa-i fac obturatie de canal sau sa o scot).
        Intre timp am ramas insarcinata, medicul respectiv mi-a pus ceva provizoriu, urmand sa reluam epopeea, dupa nastere.
        Intre alt timp, mai recent, de alataieri, au apucat-o toate agitatiile (pe masea). De la dusul bucal, se mai linisteste, se linistea adica, dar acum, gata, nimic nu o mai calmeaza.
        Am vb cu alt medic stomatolog, chiar amica a mea si imi spunea (dar asta ar fi posibil abia Marti, ea fiind plecata), sa-mi faca anestezie cu ubistezin si plomba cu eugenat de zinc. Intrebarea este: sunt safe acestea doua? Si aneatezia sa o fac pentru ce: obturatie sau extractie, sau ar mai fi si alt motiv?
        Si intrebarea si din timp de sarcina, dar dilema si dinainte: la acest tip se masea, ce recomanzi, extractie sau tratare? Personal sunt adepta pastrarii dintilor personali si nu as scoate decat daca este impetuos necesar, dar nici nu vreau ca ambitia personala sa afecteze bunul mers al dintilor :).
        Multumesc foarte foarte mult si abia astept sa-mi raspunzi!

        Andra

  2. Amy

    Foarte interesant acest articol. Multumim pentru ca ti-ai facut timp sa impartasesti cu noi astfel de detalii importante. 🙂

    • Hahah, cum a fost joi la dentist? Gura maaaare! :))

      • Amy

        Foarte naspaaa! Arunca un ochi pe blogul meu, am scris 2 articole pe tema asta!

        • Vazut, imi pare rau ca ai avut asa o experienta. Dar, sa stii ca radiografia nu e chiar asa de rea 😉 insa na, ar fi fost bine sa ti se explice un pic de catre medic, nu de catre receptionista.

          • Amy

            Pai, exact asta am spus si eu. Sa ceara medicul lucrul acesta sau persoana de la receptie, cu care iei primul contact, sa fie instruita pentru a-ti oferi astfel de informatii. Dar atitudinea ei a fost extrem de obraznic de la inceput pana la sfarsit. Ba chiar a continuat si a doua zi cu acel telefon.

          • Da, incredibil! Daca te ajuta la ceva, sa stii ca nu e tocmai un vis frumos sa lucrezi stiind ca oamenii te asteapta de 2 ceasuri in sala. Dar na, eu intotdeauna mi-am rugat asistenta sa mearga sa anunte pacientul sa intarziem si sa vada daca mai asteapta sau nu. De obicei, oamenii asteptau, dar, daca era intarziere mare, ma rugam in gand sa reprogrameze. Ca, altfel, insemna sa sacrific pauza mea de masa ori plecatul acasa. Iti dai seama cat ma iubeau si asistentele pentru asta! Dar se intampla rar sa am urgente de intarziat mai mult de 30 de minute. Si asistentele tineau pacientul din sala la curent.
            Uite, s-a facut un studiu, care zicea ca timpul ideal de asteptare la dentist e 14 minute. Dupa care, pacientul incepe sa se enerveze 🙂 aveam o colega care toooot timpul era in intarziere, dar, fiindca situatia era f bine gestionata si comunicata, pacientii nu se plangeau. Doar asistentele 😉

          • Amy

            Stii care-i treaba? Tipa aia nu era nici macar asistenta, era o simpla receptionera cu impresii de diva! Iar daca prima impresie-i proasta, doar sa fiu eu si mai proasta sa revin acolo. 🙂

  3. emilia

    Eu te.as lua acasa sa.mi vorbesti continuu despre asta pentru ca urmez aceeasi facultate ca tine. Invat….dar ma simt de parca nu stiu nimic.

    • Aaa, e perfect! Sentimentul asta se va intensifica pana la finalul facultatii. Insa, e mult mai bine asa decat sa ai impresia ca le stii pe toate 😉

  4. Raluca

    Dentista la care merg acuma e de aceeasi parere insa am auzit multe povesti in care femeile insarcinate sunt refuzate de catre medicul stomatolog pe motiv ca tratamentul prezinta risc. Probabil nu se mai documenteaza, practica ceea ce au invatat cu mult timp in urma si ca pacient ajungi sa fii dezinformat. Multumim pentru articol.

    • Da, inclusiv eu am gasit pe net cand am cautat surse pentru acest articol, am gasit articole pe alte bloguri (in engleza) care ziceau ca cel mai bine e sa amani tratamentul. Foarte invechita informatia.

  5. Și uite așa intră pacientele în cabinet că „am citit eu pe net că…” :))

  6. Raluca

    Cris, nu cred ca ar trebui sa intre asa in cabinet…cred ca ar trebui sa schimbe stomatologul 😉

    • Raluca, si Cris e dentist si astea-s glume cu pacienti. Stii, medicii sunt maxim enervati de cei care vin deja autodiagnosticati si autotratati deja dupa tutoriale de pe net. Eu am avut-o pe una care a venit cu pulpita ireversibila, o durea de era pe pereti, nu dormise de vreo 2 nopti. Mi-a zis ca isi pune nu-stiu-ce mama ma-sii de ulei la masea, ca a citit ca o sa-i treaca, dar ca nu vrea tratament de canal, nimic. I-am explicat degeaba ca nu ii trece. Cand a plecat, a zis ca spera sa nu ne mao vedem curand, eu i-am zis ca ii dau maxim 3 zile, ca nu e vorba de speranta si rugaciune. Mno, a doua zi, ghici cine a venit inapoi sa-mi dea dreptate. As fi scutit-o de o noapte de suferinta, dar ea a citit pe net 🙂

      • Da, era o glumiță 😀 Lucrul cu omul e șir nesfârșit de povești și se întâmplă de toate, când accesul la informație e facil, dar nu neapărat selectiv sau corect orientat.

        • Sorina

          Miruna Mulțumesc mult!! Sincer mai calmat in totalitate , ieri am fost la medicul dentist și mi-a scos un nerv și era ff degajat și mi-a explicat ce anestezie mi-a făcut ceva pt gravida,dat nu eram 100 la 100 convinsă acum sunt mulțumesc frumos!!

  7. Raluca

    Eu vorbesc de cazuri in care pacientele au stat cu dureri pentru ca medicii au zis ca nu au ce sa le faca fiind insarcinate….de aceea vin si spun ca nu ajuta mereu sa te duci cu toata incerederea la medic ca s-ar putea sa te intorci cum ai venit. Dar nu sustin tratarea acasa sau de pe forum-uri, sa nu fiu inteleasa gresit 🙂

  8. In sarcina de la vomitat nu reuseam sa ma spal pe dinti (spalatul imi provoca voma). In final nu era bai, ca nici nu mancam ( 10 kile de muraturi se pune? 😀 ).

    Am fost la dentist in perioada alaptarii si realmente m-a taiat pe viu, zis ca nu are ce anestezie sa imi faca. Bucuresti, 2009. Am acceptat, maseaua de minte ma durea ca nu reusea sa iasa de nu puteam dormi (nu ca as fi dormit mai bine dupa:D dar macar 😀 ). Interventia a reusit si gingia taiata a permis sa iasa maseaua de minte
    Am schimbat dr si am mers la alt dentist care mi-a explicat ca are anestezie si pt alaptat si ca ar face o doza mai mica.

    Nicio carie de dinainte de sarcina 🙂
    (Feedback din realitate.)

  9. Eu functionez pe post de “incubator” si purtator de “gardulete”. Asta m-a predispus la gingivita, manifestata la dintii de jos (nu-i pot floss-ui cum trebuie), sus am vazut o mica inflamatie. Ortodonta mea (gravida si ea) m-a trimis la airflow, o sa o fac si pe asta, mi-am luat si periuta electrica si vad ca inflamatia de sus da semne ca bate in retragere. Asa bine sa-si fi facut treaba periuta mea? Bine ar fi! Vedem cum e dupa nastere.

    • Dada, periuta electrica ftw! Baga gros acolo. Nu ai ce sa faci, cu aparat retentia de placa e si mai mare. Dar na, tu multitasking, ce sa-ti fac? :))

  10. Ultima propoziţe “rulz”! 😉

  11. dia

    Miruna, mie o data la 6-9 luni imi face radiografiile respective aici… Am vazut ghidurile ce spun ca la cei cu obturatii masive etc( ca mie) asta le este recomandat.. Ce poti sa imi spui de expunerea la radiații? Stiu ca nici nu se compara cu o radiografie pulmonara sau un CT…

    • Depinde ce doza folosesc ei, dar oricat ar fi, tot foarte mica e. Nici nu e nevoie se vreun sort de protectie sau ceva. La cursul de radiologie ne-au zis asa: ca la un zbor cu avionul pana in Spania incasezi cam de 3 ori mai multa radiatie decat la o radiografie dentara din asta mica.

  12. Mihaela

    Buna Miruna, am un baietel de 2 luni jumate pe care il alaptez si de 3 saptamani am o durere pe toata partea stanga a fetei, dinti si ureche, in special noaptea. Am crezut initial ca e de la curent o nevralgie ceva, dar acum sunt aproape sigura ca e una din maselele de minte de pe acea parte. La mine nici o masea de minte nu a iesit, toate sunt sub gingie/os si in pozitie orizontala. Stiu ca dupa extractie (care presupune anestezie) se recomanda antibiotic. Pot continua alaptarea daca trebuie sa iau antibiotic? Multumesc mult!

    • Salut, felicitari pentru bebe! Dupa extractie nu se mai da antibiotic, acesta e recomandat doar in caz de infectie, niciodata nu se da preventiv. Dar poti lua antibiotic si daca alaptezi, nu e problema. Ai fost la dentist? Ar fi bine sa te vada cineva, poate sa iti faca o radiografie.

      • Mihaela

        Multumesc mult de tot pentru raspuns Miruna. Am vorbit cu dentistul si asa cum il stiam, mi-a spus ca dupa anestezie nu trebuie sa-i dau lui bebe urmatoarea masa si ca dupa extractie se da by default antibiotic, care nu ar fi compatibil cu alaptarea. Am sa mai vb cu el, o sa ii dau link la situl e-lactacia.org si sper sa-l lamuresc. Imi place cum lucreaza si mi-ar fi greu sa renunt la el. Oricum trebuie ca el sa vb si cu un medic chirurg orl care sa vina la cabinet sa-mi faca operatia. Iti super multumesc ca mi-ai dat incredere ca se poate. Tu stii ce inseamna alaptarea pentru o mama. Esti minunata!

  13. Mihaela

    Multumesc mult de tot pentru raspuns Miruna. Am vorbit cu dentistul si asa cum il stiam, mi-a spus ca dupa anestezie nu trebuie sa-i dau lui bebe urmatoarea masa si ca dupa extractie se da by default antibiotic, care nu ar fi compatibil cu alaptarea. Am sa mai vb cu el, o sa ii dau link la situl e-lactacia.org si sper sa-l lamuresc. Imi place cum lucreaza si mi-ar fi greu sa renunt la el. Oricum trebuie ca el sa vb si cu un medic chirurg orl care sa vina la cabinet sa-mi faca operatia. Iti super multumesc ca mi-ai dat incredere ca se poate. Tu stii ce inseamna alaptarea pentru o mama. Esti minunata!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 199 queries in 0.476 s