De ce România e o țară scumpă

stiva monede

Multă lume e vădit surprinsă când îmi exprim părerea: da, lucrurile în România sunt mai scumpe decât în Anglia! Deși, ar fi mai prudent să nu mă porniți, subiectul financiar e unul delicat zilele astea.

Pentru liniștea sufletească a curioșilor, aflați că subsemnata nu se încadrează la nici un fel de formă de remunerație din partea statului român, pe corecte. Nu primesc indemnizație de creștere a copilului, fiindcă nu am lucrat în România în ultimele 12 luni. Nici măcar la șomaj nu mă calific. Singura mea sursă de venit este soțul, mama mea și mama lui. Adică, practic e mai rău ca-n facultate, deoarece numărul persoanelor pe care le parazitez a crescut exponențial. Deși unii ar zice că asta-i cheia succesului, credeți-mă, nu chiar așa se simte.

(Bine, înainte de a-mi trimite o pâine caldă prin curier, vreau să vă asigur că situația nu e atât de tragică și că încă n-am dat de fundul sacului. Știu bine cine sunt, cât pot și ce vreau, la fel cum îmi știu prioritățile. Iar, momentan, prioritatea mea are aproape 8 kilograme și ocupă locurile 1, 2, 3 în orice top al priorităților din lume.)

De ce mi se pare România o țară scumpă:

Fiindcă prețurile la mâncare sunt la fel sau chiar mai mari decât cele din Anglia, iar de mâncat trebuie să mânănce toată lumea (mă scuzați că tot fac comparații, sper să nu vă ia cu greață când citiți sau auziți ”Anglia”, dar nu pot compara cu altă țară, când eu doar acolo am trăit, muncit, plătit taxe și impozite.)

Fiindcă hainele și încălțările sunt mai ieftine, am demonstrat într-un articol anterior

Să facem o comparație: să zicem că un om câștigă 1500 de ceva, da? În Anglia, 1500 de lire, în România, 1500 de lei. În Anglia, din ăștia 1500 de ceva, omul poate să se îmbrace din cap până în picioare cu lucruri de calitate decentă, cu fabuloasa sumă de 100-150. În România, cu 150 (de lei), îți iei poate niște chiloți. (evident, exagerez, eventual îți mai iei și o cafea cu restul de la chiloți). La restaurant: în Anglia, 2 persoane mănâncă și beau decent cu vreo 40-50. Credeți-mă, rar se întâmpla să lăsăm mai mult de atât, iar restaurantele le-am vizitat mai mult decât propria bucătărie. Așa erau vremurile, nu mă criticați. În România, cu 40-50, mănâncă și bea decent cam o persoană cu condiția să nu vrea și desert.

La ce câștigă România:  întreținere! În Anglia, plăteam la 3 camere la curte vreo 15o pe lună. În București, la apartament de 2 camere de bloc, în lună de vară am plătit cel mai puțin 250 până acum. Anglia pierde însă din cauza unei alte taxe, care se numește council tax, și care se socotește în funcție de zona în care locuiești. La noi era 100 lire/lună.

Dar să nu vină iarna, Doamne feri, că, hopa, sare întreținerea la 4-500 de lei. Știu familii care stau la case mai mari și plătesc și dublu (nu vorbim de bogătoii care stau în vile, aceia n-au venit de 1500 nici aici, nici acolo). Să plătești în Anglia întreținere 4-500 de lire înseamnă că stai cel puțin într-o viloacă respectabilă.

Legat de bănci: în România, se percepe comision pentru orice-orice. Alimentezi contul? Comision. Extras de nu-știu-care? Comision. Internet banking? Comision. Schimbi numele că te-ai măritat? Comision. În Anglia, mi-am schimbat toate actele, permis de conducere, carduri pe 2 conturi -business și personal- după ce m-am căsătorit. Tot ce-a însemnat document legat de profesie. Ghiciți cât m-a costat treaba asta? Zero lei, zero lire! Da, dacă mi-aș fi pierdut permisul de conducere, m-ar fi costat 50 lire să emită unul nou. Dacă mi-aș fi pierdut cardul, aș fi înțeles. Dar fiindcă m-am căsătorit? Fiindcă mi-am băgat bani în cont, adică am adus cheș-cheș  în banca lor? Fiindcă folosesc internat banking (adică nu le frec resursele umane și logistice pentru orice nimic)?

Nu știu ce m-a apucat să scriu asta chiar azi, când îmi venise în minte un motiv pentru care România era mult mai tare. Între timp, l-am uitat. Mai întrebați-mă mâine.

imagine via Shutterstock, stiva monede

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Dragă mamă care n-ai putut alăpta,

Articolul următor

Am trecut pe lângă un om care-și risca viața și nu am făcut nimic.

50 Comentarii

  1. Andreea

    Subscriu la tot ce ai zis Miruna si adaug in plus ca Anglia e chiar mai ieftina ca Franta 🙂 ce obscen suna! Dar asa e, tot ce e mancare nu costa aproape nimic (si aici ma refer la a cumpara absolut totul proaspat: fructe, legume, carne, lapte, peste). Eu petrec destul de mult timp in bucatarie, dar asta e pasiunea mea, o am de la 7 ani. Aici chiar imi permit sa cumpar orice ingredient am nevoie pentru o mancare mai sofisticata si nu costa foarte mult. Un singur lucru costa mai mult: alcoolul, dar cum noi consumam din an in Paste, nu ne afecteaza. In UK chiar folosesc mai mult cartile de bucate frantuzesti ?. Maximum cat am cheltuit pe mancare toti 3 intr-o luna ajunge la vreo 350 lire. In Franta, la acelasi nivel, am fi cheltuit cam 1000 de euro pe luna.

    • Exact asta imi zicea tata cand a fost la noi, ca in UK, isi permite oricine sa manance zilnic creveti si somon. In Romania, e un lux.

    • Jual

      Unde in Franta? Pe Coasta de Azur? Noi sintem 4, doi adulti si doi copii preadolescenti si cheltuim pe mincare intre 600 si 800 €/luna. Locuim in Centre.

    • Era sa lesin cand am fost intr-un club din Paris si un mojito costa 20 de euro =)))) La suedezi tot pe acolo se invarteau preturile in club, iar la spanioli a fost ceva mai ieftin.
      Taxiul mi s-a parut incredibil de scump, iar taximetristii francezi sunt prea similari cu cei romani. Stateau in fata clubului si trebuia sa negociezi cu ei sa te ia si te intrebau in ce directie mergi. La dispecerat nu raspundea nimeni. Eu am avut impresia ca sunt inapoi in Bucuresti, doar ca pe scoruri mult mai mari.

  2. dia

    Deeeeci, cand te întorci în câmpul de munca stomatologic?:))

    • hahha, nici că m-ai luat pe ocolite :))) dacă reușesc să am un venit cât de cât din blog, mai stau 1-2 ani fără discuții. Nu îmi e grozav de ușor cu blogul, am avut nopți în care m-am culcat la 3-4-5 dimineața (chiar în ultimele 2 săptămâni, deci sunt cam zombi). Însă nu mă grăbesc. Deși un pic-un pic îmi e dor de meșterit ceva prin guri de oameni. Dar nu mi-e dor de plecat de acasă, de program, de responsabilități.

  3. Simo

    Sa stii ca am observat treaba asta pe unde am fost (nu asa multi ani,but still): in Romania un ceva costa 20(lei), in alta parte costa 20(…).Sotul meu e frustrat cand vede :))
    Legat de banci,eu am noroc de o conventie intre firma unde lucrez si banca de unde imi incasez salariul,nu am comisioane.Dar in facultate,dupa ce ca-mi asteptam bursa cu sufletul la gura,mai plateam si-o gramada de comisioane de administrare:))

    • Uite, eu mi-am cumpărat niște teniși când am fost acum în UK, am dat 40 de lire pe ei. În România, nu numai că nu aș fi găsit ceva la calitate asemănătoare cu 40 de lei, dar nu cred că există teniși cu 40 de lei. Poate botoșei din ăia de unică folosință.

      • Iti recomand oldcom.ro pentru tenisi si espadrile. Sunt geniali 🙂 iar pretul e pe acolo: 40-45 de lei. Am vazut multa lume prin oras cu ei, si pana la urma mi-am luat si eu. Foarte comozi 😀

  4. Carmen

    Of, Miruna, of.
    Știu că banii nu reprezintă tot în viața asta dar restul? Raportul preț – calitate, respectul primit, condiții de muncă, satisfacții profesionale, perspective pe termen scurt și lung pentru toți trei?
    Să nu vă irosiți, nici tu nici Dr.H.
    Ok, recunosc, nu mă încântă că v-ați întors, puteți și meritați mult mai mult. Am spus-o, na, te rog nu mi-o lua în nume de rău.

    • Carmen, mai multul nostru sper că e aici. Satisfacții profesionale și condiții de muncă am avut, dar muream de dorul celorlalte chestii pe care nu le aveam și pe care nu le puteam cumpăra cu toți banii pe care-i făceam și tot respectul pe care-l primeam. Aici mergem de 2-3 ori pe lună la Sibiu, vin părinții noștri la noi, suntem aproape de nași, de prieteni. Știi de unde vin acum? De la o cafea cu o prietenă din liceu, care are și ea bebe mic. Deseară mă duc la aniversarea finuței mele. Știi la câte aniversări ale ei am participat până acum? La două. Și copila împlinește 7 ani. Mna, perspectiva că și la anul voi putea sărbători alături de ea este cea care contează. Rezolvăm noi și partea financiară încet-încet. Cât despre dr H 🙂 , el e un tip foarte serios și nu face compromisuri. Deocamdată e în tatonare a terenului, însă zice că vede un potențial enorm în România. Și deja se simte mult mai util decât se simțea în Anglia. Are tot sprijinul meu, te asigur. Eu mă duc oriunde după el, am dovedit asta demult. Să nu-ți faci griji pentru noi.
      Cât despre Tudor, asta doar el va putea spune peste mulți ani. Sper să înțeleagă decizia noastră și să nu ne reproșeze că nu am rămas. Iar, de va vrea, se poate oricând întoarce în țara lui natală.

  5. Iulia Roșca-Dromereschi

    Miruna, nu vreau să fac pe avocatul diavolului, însă, lăsând la o parte realitatea că da, produsele de consum imediat (mâncare, haine) sunt în general mai ieftine în alte țări (Anglia e încă scumpă, să vezi Ungaria, pentru aceeași calitate ca oriunde!), totuși condițiile de trai mi se par mult mai dificile în UK (sau în Franța, Austria, etc.). De ce? În general, prietenii noștri care locuiesc în Londra plătesc 6-800 de lire pe O CAMERĂ în zona 4. Păi cu 6-800 de RON în Cluj (deși echivalarea asta sumă/sumă, cu diferențele enorme de valută, nu-i tocmai ok), cu tot cu piața imobiliară explodată, te aproape învârți de-un două camere, singur, nu cu colegi. Să nu mai zic de transport în comun, taxe pentru sănătate (ok, și serviciile sunt pe măsură, dar de costat costă), taxe pentru x, y, z (școlarizare, pensie, orice chestie administrativă în care, repet, serviciile se ridică mult peste așteptări, dar și banul contează). În fine, ideea e că ar fi super să scadă și în RO prețurile la produse de bază, dar adevărul e că sunt și încurajate să rămână sus de o categorie de populație orientată spre consumerism. Știi și tu că multor români le este paralel că abia câștigă să acopere cheltuielile lunare, ei se îmbracă musai de la Zara, au minim un gadget scump la vedere și alimentează de sute de lei. Numai zic.

    • Londra nu e Anglia. Noi plăteam la 3 camere, curte, zonă centrală, cât plătesc prietenii tăi în Londra pe una, în shared accomodation.
      Da, într-adevăr, taxele sunt mai mari. Plăteam impozite de făceam depresie de 2 ori pe an. Dar și câștigam bine. Știi care-i faza, că nu sunt așa discrepanțe mari între salariul mediu pe economie și cheltuielile astea de bază. Lasă gadgeturile scumpe, vezi lumină, gaz, mâncare. Vezi concedii.
      Tu știi că eu iubesc România și sunt pornită să arăt că SE POATE și aici, dar na, ăsta-i adevărul. Eu îi înțeleg pe cei care aleg să rămână acolo, să-și facă o casă frumoasă și concediu exotic în fiecare an.

    • Sa le spui prietenilor tai care platesc £800 pe o camera in zona 4 ca proprietarul ii fura cu nerusinare 🙂

  6. Ador Londra!O vizitai de cateva ori si mi-am dorit sa ma mut acolo! Am cautat si joburi, am vazut ca am sanse sa prind la experienta mea 35 -40 mii pe an ( netul iesea undeva sub 3 mii pe luna). Apoi din pacate vazui chirii in londra cu 1500 lire, pentru un living si 2 dormitoare, si nu era zona de varf (m-am uitat in geamul a catorva agentii).
    Apoi transportul. M-a rupt! 30 lire in 2 zile pe oyster cards(ca nu am stiut si circulat la pranz weekend pi shentru si atunci ai ai ai ai ai). Sunt alte solutii mai ieftine???

    Cu mancarea, e drept, restaurante nu practic de felul meu, asa ca nu ma pronunt, dar am intrat intr-un Tesco, zona bio ( piete cu producatori nu stiu daca sunt, asa cum cumpar eu de la Big berceni :D, ieftin si aromat in sezon).

    Am mai cautat si costuri de un babysitter. Peste o mie.

    Si am zis pass. Nu imi permit Londra.

    Dar mai visez 😀

    • Asta voiam sa subliniez si eu: la chirie si transport in comun castiga Romania. Apropo de ceea ce scrii tu, o femeie, in afara se sta in chirie cu altcineva (minim 2 venituri sunt necesare). BFF cand statea in Barcelona a impartit apartamentul cu alte 2 persoane si prietena mea din Irlanda il imparte cu inca una. Nu se stiau dinainte, dar exista locuri unde poti sa afli cine cauta partener de chirie. Eu imi permit (cu eforturi) sa stau singura cu chirie. By the way, BFF s-a mutat in Norvegia si cand mi-a spus suma fabuloasa pe care o cheltuie in fiecare luna de frig pe incalzirea apartamentului, era sa fac infarct. Cand am fost in Oslo si am tot iesit cu ea, sotul ei suedez si prietenii lor norvegieni, toti imi spuneau ca nu prea isi permit sa iasa in oras, pentru ca sunt costurile foarte ridicate. Toti sunt oameni cu joburi in diverse corporatii, chiar cu pozitii de middle management, deci nu este vorba de situatia unor oameni care sunt vanzatori la supermarket.
      Pe de alta parte, in Spania, o persoana care avea jobul de a spala, curata si taia legumele castiga mai mult de 1000 eur/luna. In conditiile in care chiria si mancarea ii era asigurata, pot sa spun ca avea un job foarte bine platit :)))

      • Teodora, nici transportul în comun nu se compară. În Anglia, puteai să îți setezi ceasul după mersul autobuzelor.

        • Andreea

          Plus facilitati pentru mamele cu copii mici (rampa de acces, loc dedicat in autobuz).

      • eu am calculat cu copil … ca da, iubirea de Londra mi-a aparut acum 🙂 .

        • Londra e scumpă. E fain acolo doar dacă ești ceva pui de milionar.

          • Din pacate acolo is joburile pe felia mea, si nu concep sa fac mai mult de 20-30min de la job cu mijloc de transport in comun (am copil, musai sa ajung la scoala etc). Tu ca meserie gasesti de practica si la tara, eu … 😀
            Asa ca eu compar capitala versus capitala, cu stat la gura de metrou. Pt gradi (ok, scoala lor) cu amica mea londoneza am discutat ca abia la 4 ani a copilului a gasit loc aproape de casa (vital pt mine, nu am masina si nu ma intereseaza ce si unde doar ca nu vreau sa tin copchil in transport).

            Altfel, chiriile in afara localitatilor sunt minuscule (vazui si de…200 lei 😀 ) , mancare – am vazut 1 leu litru de lapte de la poarta mulgatorului etc.

    • Cum spuneam, Londra nu e Anglia. Uite, soțul meu a avut de ales între Londra și SHeffield. Acolo era avantaj că aveam aeroportul aproape și eram una-două acasă. Dar costurile vieții erau nejustificate, în condițiile în care banii erau aceiași. Așa că, am ales Sheffield și bine am făcut. Mulți englezi spun că ei nu s-ar muta niciodată în Londra.
      3-40 mii/an e venit bun, dar nu în Londra. Childminder-ul rupe, la fel și cresă/grădinița. De facultăți, să nu mai vorbim.

      • Pai sa comparam capitala la capitala si Sheffield compara atunci cu Dorohoiul, doamna!!! 1 leu litru de lapte la coada vacii, cu 100 lei inchiriez aprt. , cu 70 lei m-am blondit si tuns de nu imi venea sa cred, iar la second hand ne-am dus la unu de fite si m-am intzolit cu ce firma nu credeam ca voi lua vreodata :)))))
        Si nici nu am cautat cat costa o tanti la baby sitting 😀 dar cu 5-7 lei pot lua carne bio bio viu guitzatoare din curtea celui mai bio nene ce il cunosc, bine macerata de copiii ce au calarit guitzatorul :)))

        Asa ca inteleg pe romanii din strainatate ce au parinti la tara romaneasca si ii roaga sa le taie animalul, portioneze si congeleze si sa trimita in lazi. Calitatea si pretul fac diferenta.

  7. Internetul, Miruna, internetul din Romania l-ai uitat :))
    Am eu o buba mare cu asta de cand am venit in Germania.

    eu am facut atatea comparatii intre Romania si Germania, incat mi-am pus niste prieteni in cap si-am pierdut niste cititori, dar cred ca doar din cauza ca am fost acida si pornita impotriva Romaniei…

    • aaa, n-am citit eu unde ai scris de rău de țara mea! :)) cu internetul sufeream și noi, ia uite temă de articol! :*

      • Andreea

        Internetul prin fibra in UK e ok la Virgin, daca n-ai probleme tehnice. Dar in general merge bine si e rapid.

      • nu stiu de ce toaa lmea se plange de internetul din anglia. eu chiar nu am problema asta. am fibra download 2-3 mg/sec. 32 lire/luna.
        de la Sky. sunt in Birmingham.
        de aia nu ma mult in londra 😀

  8. gabi

    n-ai scris nimic de faptul ca in UK faci totul prin telefon/email 🙂 mutat domiciliul? dai 2-3 telefoane si ti-ai mutat toate utilitățile 🙂

    • nu am scris multe, că eram pornită cu banca. Mi-am amintit acum de biletele de vacanță pe care le cumpărăm de pe IP de Anglia pentru prieteni români. la Disneyland, de exemplu, erau cu 50% mai ieftine.
      Later edit: nu cu 50%, ci cu 500 euro. Am căutat acum prin mailuri.

  9. Lavi

    Indemnizație de creștere a copilului din Ro nu primești, dar nici din Anglia? Nu e parazitare, este doar o fază.

    • din Anglia s-a terminat indemnizația. 🙂 acolo primești doar 6 luni, iar eu am intrat în concediu cu 2 luni înainte să se nască T.

  10. Diana

    Ah Miruno, dupa Tokio, Londra mi s-a părut cea mai scumpă locație:))) Ama drept ii ca n-am fost in Moscova 😀
    Cât despre Romania, anul asta, prietena mea si-a făcut vacanța pe litoralul românesc, si a plătit aproape cât am plătit eu pentru Hawaii. Mi s-a părut halucinant. 😀
    Dar eu nu pot decât sa compar locații ca si turist, așa ca nu știu cât e de reala comparația mea. 🙂

    P.S. Idee de articol: cum se obțin acte romanești pentru cei născuți in alte tari 🙂

  11. Uite eu sunt in vacanta si remarcam ca un balsam pe care mi l-am cumparat costa la Carrefour Express exact ca in Bucuresti, desi desigur veniturile astora nu sunt ca ale noastre.
    In alta ordine de idei, daca nu ai venit, iti fac cinste cu un Uber:))))
    PS: nu ma puteam abtine sa nu fac misto! :))

  12. Imaginează-ți că sunt salarii și mai mici de 1500 lei, am un exemplu foarte apropiat 🙂

    • Am văzut anunț pentru ofertă de angajare casier la supermarket, full time, inclusiv 2 sâmbete pe lună, 1200 lei.

  13. Indie

    Stai un pic. 100 de lei si 100 de lire nu se compara. Cand spui ca te imbraci de 100 de lire asta inseamna ca vei cheltui 500 de lei. Si in Romania te poti imbraca ok de 500 de lei. Si nici un salariu de 1500 de lire nu se compara cu un salariu de 1500 de lei.
    Da, sunt magazine in multe tari (am vizitat destul de multe, de asta vorbesc) unde preturile sunt mai mici, dar per total nu pot sa spun ca Romania este mai scumpa ca Anglia. Si noi locuim acum intr-o tara vecina cu Anglia, unde preturile sunt mari spre foarte mari dar daca stii unde sa mergi, gasesti sigur si mancare sau haine mai ieftine. Am fost de cateva ori si in Anglia si sunt magazine unde preturile sunt mai mici dar nu exagerat de mici. Poate doar 99p store care este foarte tare si de unde te poti aproviona cu diverse. Daca este sa comparam cu alte tari, Ungaria si Polonia mi s-au parut cele mai ieftine comparativ cu Romania, iar cele mai scumpe au fost Norvegia si Japonia.
    Dar avantajul este ca in Romania poti merge la piata sa iei o legatura de ceapa cu 1 leu (sau chiar 3 legaturi) pe cand in strainatate gasesti o legatura cu 4 lei (1 euro). Apoi mai sunt si alte chestii gen chiria care in Romania este sa zicem 200 de euro o garsoniera. Aici unde suntem noi o garsoniera este 400 de euro la care se adauga facturile care trebuie sa recunoastem, nu sunt ieftine in strainate.
    La inceput mereu transformam preturile sa fac comparatii si am observat ca unele lucruri sunt la fel de ieftine ca si acasa, altele mai scumpe, dar cred ca per total conteaza foarte mult si cum te gospodaresti. Sa stii de la ce magazine sa cumperi, sa mai cauti o oferta (sau o super oferta :D), iti iei haine cand sunt sales…noi de exemplu la doua persoane avem un buget de mancare pe saptamana de 50 de euro. Ah si nu intotdeauna trebuie sa iei haine de firma, chiar si cele de Lidl sau Carrefour sunt de calitate.
    Nu vreau sa te contrazic, tu ai locuit acolo si stii mai bine, dar sincer nu cred ca per total, Romania este mai scumpa decat Anglia. Si cred ca peste tot, oriunde am locui, exista avantaje si dezavantaje.
    O zi frumoasa 🙂

    • Eu am comparat nu puterea lirei și a leului, ci puterea omului de cumpărare în funcție de cât câștigă el, deci ce poate cumpăra de banii lui. Englezul se poate îmbrăca de 100 de bani de-ai lui. Românul nu se poate îmbrăca de 100 de bani de-ai lui.

      Iar asta cu avantaje și dezavantaje peste tot o trăiesc pe pielea mea. 🙂

  14. Ai, ai, ai, copila blonda, parca m-ai lovit. Si cu o mana calda si cu una rece 🙂
    Experientele mele din UK mi-au aratat parti goale, parca mai mult decat parti pline. Nu prea sunt de acord cu ce zici tu la preturi, dar poate depinde de zona. Eu as fi vrut sa imi iau legume si fructe si paine (fara zaharul omniprezent) la preturi decente, dar nu gaseam. Nu mai zic ca aveau gust de plastic. Piata nu era in oraselul scotian si o piata temporara vindea lucrurile mai scumpe decat in supermarket. Probabil piata e un concept estico-oriental :)) Mie mancarea de la noi mi-a lipsit cel mai tare. Luam branza de acasa si o congelam acolo sa imi ajunga. Dar cu legumele si fructele nu aveam solutie. Nici mancatul in oras nu era una, fiind cam prohibitiv la sume. Tu folosesti un echivalent al lirei cu leul, dar cred ca e mai complicat de calculat daca te raportezi la o valoare pe care o dai tu bunurilor (ceva care crezi ca merita un leu la noi nu va costa 5-6 lei in UK, zic). Mai mult, imbracamintea vine in majoritate de la branduri internationale (globalizare, deh) care nu practica diferente asa mari de preturi de la tara la tara.
    Initial, inainte sa obtin un nume pe un contract de inchiriere aveam nevoie de cont bancar. Cerc vicios. Nicio banca nu mi-a putut deschide unul fara dovada resedintei cu exceptia RBS care mi-a facut o lista cu documente, blabla. Le strang, ma duc sa le duc, stau la coada. Mi-au spus ca nu deschid conturi pentru romani si bulgari. Dragut. Noroc de un card ING romanesc pe care l-am tot invartit acolo cu multe comisioane la ridicat bani in numerat, evident. Apoi am aplicat pentru permis de munca, era inca pe vremea “aceea”. iti pot marturisi ca este destul de discretionar sistemul, in sensul in care ei cer sa faci dovada ca nu apelezi la sistemul lor de asistenta sociala, nementionand si cum. Evident, exista legende. Una era sa ai 5000 lire in cont. Am ras si am zis ca mai astept. O colega romanca a imprumutat, a trimis in aceeasi perioada cu mine (octombrie) si a primit permis in noiembrie. Cam o luna. Eu am aflat de la o bulgaroaica despre posibilitatea de a trimite o declaratie a unui sustinator legal care sa afirme ca iti da el bani si nu vei apela in vecii vecilor la sistemul social britanic. Buuun. Prin februarie sun si eu sa vad ce mai zic ei. Ce coincidenta: exact in acea saptamana imi procesau cerea. No, shit. Intr-adevar au foarte procesat-o ca mi-au trimis o scrisorica ce imi cerea nu doar extrasul meu de cont, dar si pe al sustinatorului, in engleza, original, deci nu vreo facatura luata online. Intr-un timp prea scurt sa le pot obtine eu din Romania. Si asa s-a terminat cererea mea de munca in UK 🙂 Noroc cu solicitarile de baby-sitting 🙂 Probabil ca, daca m-as fi dat peste cap de 3 ori si as fi obtinut documentul, ar mai fi durat inca o luna sa-mi elibereze, iar permisul mai era valabil doar 5 luni pentru ca am aplicat in calitate de student. Cand se termina masterul, urma sa aplic din nou. Quite fun 🙂 Atunci m-a amarat enorm, acum ma gandesc ca erau doar suturi de trimitere inapoi acasa.
    Aici ma bucur de prieteni, de familie, de o natura neingradita ca acolo, de mancare zisa bio, de la tara, de fapt, de legume cu gust, de fructe de sezon, de branza romaneasca (de Sibiu peste tot) de ceva mai multa libertate si de un net excelent, desigur :))
    Imi pare rau ca ti-a venit furia de a scrie postul asta. Sper ca partile pline ale paharului sa te ajunga la inima mai tare decat mahnirile.
    Iarta-ma ca ti-am scris atat de lung. Promit sa fiu cuminte de acum 😀

  15. tot o blonda

    Ti se prabusesc castelele?
    Eu iti scriu inca din Uk-Anglia- si nu din Londra.
    P’aici totul e mai ieftin, chirii, mancare…imbracaminte.
    Vreau sa inteleg si eu asta cu made in british, ex cumpar mere (si multe altele) made in british, nu zau? Unde coc frate ei merele astea? ?
    Tare as vrea sa stiu si eu, cu cele 5 zile de vara ale lor, si alea adunate.
    Pentru mine personal Anglia e o dezamagire.
    E o tara in care castig mai multi bani dar sufleteste pierd enorm.
    Cateva punte scrise in graba
    1 Vremea ma deprima maxim (si nu vb doar de ploaie)
    2 Birocratia (hartoage multe si asteptari) intradevar nu astepti la cozi infernale cu functionare scarbite, dar astepti acasa o scrisoare care vine…cand vine?!.
    La ce atatea formulare, cereri ai de completat daca in tara asta practic totul e computerizat?
    3 Prea mult multiculturalism (am scris bine?) prea putini englezi , nu sunt rasista dar parca totusi e exagerat (acum inteleg si brexitul)
    4 Viata sociala, prietenii…colegii de munca, aici nu am prieteni in 4 ani pot spune ca am zeci de cunostinte si colegi de toate natiile dar prietenia aia pe care am trait-o in Romania aici nu o traiesc.
    5 Limba …vorbesc bine, foarte bine si inteleg net superior, dar parca tot nu reusesc sa ma fac inteleasa, sa fac omul sa rezoneze pe ceea ce spun, pe ce explic, adica simt cum mesajul nu e complet!
    As mai scrie dar sunt pe fuga,asa cum sunt de 4 ani.
    Eu recunosc, fac parte din romanii care au crezut in cateii cu covrigi in coada, cand am plecat, si chiar am prins cativa covrigi (job bun, trai linistit) dar parca fara de gust, fara de sentiment.

  16. Puzica

    Sunt total de acord cu tine, locuiesc si eu in regat, mai mult, in hulita Londra. Si eu fac intotdeauna comparatia 1-1 intre lira si leu si cheltuielile imi arata cam asa:
    – Apartament in zona 1 cu dormitor + living, 1700 lire, impart chiria cu prietenul meu
    – Council tax – 100 lire/ luna si utilitati (curent, internet) tot cam 100 lire/luna (creste putin in lunile de iarna, din cauza calorifelor electrice, dar nu ceva exagerat)
    – Pe transport cheltui 100 lire/ luna, in conditiile in care merg zilnic cu metroul la birou (as putea lua autobuz si sa cheltui mai putin, dar prefer sa petrec mai mult timp acasa decat in trafic, you know, time is money).
    – Gatesc extrem de rar, de obicei la cina platim 20-25 lire pentru 2 persoane (nu suntem foarte mancaciosi, un fel de mancare ne ajunge). Daca mai luam un cidru, o bere, vin sau desert, mai creste
    In Cluj, unde am locuit la facultate plus inca 4 ani dupa, plateam chirie 600 lei pt o camera dintr-un apartament de 2 camere (“mobilat clasic”, in Marasti). Cheltuielile de intretinere – cam 100 lei vara, aproape 200 iarna.
    Aceeasi masa de seara pentru 2 persoane – 60 lei, doar 2 feluri principale, fara desert sau bauturi. In plus in Romania esti oarecum obligat sa comanzi bauturi, nu exista conceptul sa iti aduca o carafa de apa proaspata de la robinet.
    M-am cam lungit, oricum subscriu la ce ai spus, la o echivalenta 1-1 intre lira si leu, e mult mai ieftin sa traiesti in Anglia decat in Romania

  17. Andrei Rlz

    Sa lasam prostiile, daca mergi la o banca decenta precum ING si ai venit recurent (chirie, salariu) nu o sa platesti comisioane peste comisioane. Ca Romania e o tara scumpa e adevarat, dar asta e numai vina guvernantilor si hotilor de aici

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 223 queries in 0.430 s