Începe săptămâna mondială a alăptării

alaptarea, beneficii pt mama si copil

(E ora 1.17 și tocmai am terminat powerpoint-ul prezentării mele de joi în cadrul evenimentului din poză. Voi vorbi despre realitate vs așteptări. Am citit și strâns multe sfaturi foarte utile de la mămici din grupurile de alăptare, ca să merg cu informație valoroasă. Ca de la mamă la mamă.)

De mâine până în 7 august, la nivel mondial se întâmplă diverse evenimente și acțiuni menite să sprijine alăptatul. O listă completă a acestora din mai multe orașe din țară găsiți la Raluca.

La conferința Social Moms din 4 august sunt invitate toate mămicile prezente și viitoare, interesate de acest subiect. Vorbitorii sunt trei medici (unul pediatru, unul nutriționist și unul dentist – deși ăsta merge ca blondă :P) și un educator perinatal SAMAS.  Participarea e gratuită, trebuie doar să vă rezervați un loc înainte. Detalii aici.

Știm deja că alăptatul e cea mai bună variantă de hrană a bebelușului și, cu toate astea, procentul femeilor care alăptează e în scădere. Eu cred că asta nu e din cauză că toate femeile astea multe care nu alăptează nu vor să o facă. Eu cred că orice mamă (sau na, majoritatea, că excepții există, normal) vrea ce-i mai bun pentru copilul ei. Însă ceva se întâmplă și multe femei renunță la alăptat pe parcurs. Fiindcă le e greu, sunt obosite, neștiutoare, descurajate. Fiindcă laptele praf beneficiază de o promovare puternică. Haideți să contrabalansăm asta măcar în săptămâna care vine.

Ne vedem joi?

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

 Constante și schimbări, o paralelă între două lumi

Articolul următor

Sfaturi pentru cine vrea să dea la stomatologie, varianta actualizată

25 Comentarii

  1. Motivul pentru care nu alapteaza multe femei din generatia noastra, adica majoritatea proaspetelor mame, nu au modele, nu stiu pe cine sa intrebe cum e, ce sa faca, nu stiu unde sa se informeze. Iti spun, acum 3 ani, cand eram eu abia iesita din maternitate, m-am trezit ca citisem numai despre sarcina si nastere si nu stiu nimic despre alaptare. Credeam ca stiu, dar eram de pe alta planeta, aveam informatii “prinse din zbor” cum ar fi ca trebuie sa tii copilul doar 15 minute la san, ca nu ii dai cand plange ca il inveti prost etc.
    Inaintea mea, mamele pe care le stiam eu si de unde imi luam eu cat de cat informatii, dadusera lapte praf de la inceput, asa credeam si eu ca trebuie pentru ca “nu se satura copilul”.
    Noroc ca o prietena a trimis peste mine o consiliera in alaptare, dna Georgeta Musat, specializata in SUA. Prietena mea a zis “Te invata ea, pe toate din gasca ea ne-a invatat”, referindu-se la mamicile care nascusera in ultimii 2 ani din cunoscutii nostri.
    M-am speriat: “Cum adica ma invata?! Eu nu am instinct?!” Pentru ca exista multa aroganta la parinti, toti credem ca daca am fost in stare sa concepem ne si pricepem la tot, inclusiv la alimentatia sugarilor si la alaptare. Am invatat astfel ca 1. trebuie sa ma documentez 2. un specialist e mana cereasca in orice domeniu 3. trebuie sa lasi instinctele si sa iti folosesti creierul: daca toti medicii spun ca trebuie sa alaptezi la cerere, inseamna ca asa e bine.

    Succes la conferinta! Sper ca prin exemplul personal sa convngi multe femei ca se poate si ca e bine.

    • Merci, sa fie!
      Stii care e faza, ca multi medici sar una-doua cu lapte praf. Stiu asta de la mamele de pe grupurile de facebook. Nu toti incurajeaza mama sa nu se lase, sa caute ajutor de la un consultant etc. numele d-nei Musat imi e foarte cunoscut, precis am mai auzit de ea pe undeva…

  2. Eu din contra, am observat ca este foarte mare presiune pe mame sa alapteze, tocmai de la alte mame si mi se pare ca e un pic intimidant. Mai ales grupurile astea, par fanatice femeile, nu disuse sa ajute. Pe mine m-au cam deprimat, am încetat sa mai citesc ca sa nu ma mai învinovățesc, parca alăptează din motive gresite, adică ptr ele, nu ptr ca să-i fie copilului bine. In Cehia se alăptează, doctorita copiilor mei a pus mare accent pe asta ba chiar pe o prietena a speriat-o, zice sotul ei, ca prea o împingea la alăptat. Pe mine si mama m-a disperat cu faze de genul nu inteleg ce te doare, pe vremea mea nu era asa complicat, cu pozitii perne,etc, doar te puneam la san si gata.

    • da, așa mi se pare mie și ție cu presiunea, fiindcă noi suntem în zona asta de oameni foarte informați și etc. Dar , uite ce zice Andressa. Care nu este vreo proastă, needucată sau mai știu eu ce. N-ai fi crezut, nu?
      În UK, treaba cu alăptatul e foarte clară: li se explică femeilor avantaje, dezavantaje, apoi ele iau o decizie, pe care toți o respectă. Nimeni nu le face să se simtă vinovate dacă aleg să nu alăpteze. Ceea ce e în afara principiilor mele (ca nici măcar să nu încerce, asta zic, dar na..), însă putem avea pretenția ca măcar decizia să fie ceea ce se numește ”an educated decision”. Adică, să știi ce alegi. Atâta tot.

      • p.s. @Ioana, grupurile astea de mămici au ceva fanatism în ele, știu exact la ce te referi. Însă, eu am citit și foarte multe mesaje de încurajare acolo, mesaje de mulțumire de la mame care spuneau că nu ar fi reușit altfel, fără suportul grupului. Știi de ce? fiindcă, oricât te-ai documenta tu înainte, când ești pusă în fața faptului, ai uitat tot-tot și nu mai știi ce să faci. Și atunci, ori apelezi la un consultant sau la o moasă, ori la facebook ori abandonezi…

  3. Marlanel

    Andressa, citez ” toti credem ca daca am fost in stare sa concepem ne si pricepem la tot ” .

    Nu, procreatul nu presupune nici o pricepere ( in afara de a da din coor ). Dovada este ca si gandacii procreeaza, ba chiar mai eficient si mai cu pricepere decat oamenii, si nici macar ei nu se pricep la tot, desi asa ar trebui, conform logicii tale.

    • Marlanel, femeia tocmai asta zice. Că noi credem asta, dar nu prea e așa. Ce facem acum, repetăm și ne dăm dreptate unii altora?

  4. Andressa a pus punctul pe i! Mamicile nu stiu ce, cat , cum! Nu ne invata nimeni nici cele mai elementare lucruri. Ma asteptam ca in spital sa vin o moasa o asistenta si sa imi spuna ce si cum, ca de, eu nu am mai tinut un copil la piept pana acum. Nimic. Mai rau, a tipat una la mine de am zis ca fug cu copil cu tot in secunda aia. Poate la conferinta asta se vor propune si niste materiale informative de distribuit prin licee, prin scoli, prin spitale etc.

    • este o idee foarte bună. De acolo ar trebui să înceapă educația!

      • dia

        Hehe, eu înainte de a distribui materiale informative despre alăptare in scoli/licee as zice ca muuuult mai importante la vârsta respectiva sunt materialele despre educația sexuală.. Si cum sa nu se ajungă la alăptat…dar am tot citit cum mulți părinți in Romania se opun educației sexuale in scoli sa nu le distrugă puritatea copiilor..si sa nu cumva sa afle copiii ca exista si gay pe lumea asta..Doamne..

  5. Pacat ca nu se face genul asta de evenimente si in provincie. Stiu ca in Bacau va rula un film in seara asta pe tema alaptarii, dar s-a suprapus cu programarea mea la ortodont, asa ca l-am ratat.
    Pe mine ma intereseaza mult subiectul, desi mai am cateva luni pana nasc. Ma tenteaza si sa apelez la un consilier de alaptare daca va fi cazul, pentru ca nu as vrea sa renunt cu una, cu doua, dar din pacate nu cred ca exista in Bacau. Cum nasc iarna, o sa fie si complicat de calatorit catre alte orase mai bine dotate.

    • Adina, felicitări pentru bebe! Vezi că evenimentul ăsta poate fi urmărit și live. Ba poți adresa și întrebări de acasă.
      Ai verifical pe lista Ralucăi, pe grupurile locale de facebook?
      Cât despre sprijinul dat de un consilier, ar fi grozav să găsești pe cineva, poate chiar și doar telefonic. Întreb și eu, poate găsim pe cineva. just in case. Dacă nu, grupurile astea de facebook sunt bune, să știi. Am citit mesajele unor mămici care ziceau că au reușit datorită suportului primit aici. Succes!

    • Adina, am verificat acum prin grupurile mele, nu am găsit pe nimeni în Bacău. Am întrebat acum la SAMAS, ei au un program educațional foarte mișto și au și prin țară. Măcar telefonic sau online poate te ajută cineva. Aștept răspunsul.

  6. Uf, speram sa ajung sa te ascult joi, dar iata ca ni s-au schimbat planurile si nu mai pot veni. 🙁
    Dar te voi urmari cu mare drag in inregistrarea live, ma bucur mult ca le vei putea impartasi mamelor experienta ta!

  7. IuliaB

    Hello tuturor, tocmai am vazut filmuletul asta de campanie britanica- spoken verse- pro-alaptat in public: https://www.facebook.com/139366299460769/videos/1144323195631736/. Atinge toate punctele prezente in discutia pe tema si in Romania, and more (incl. teoria ca marile companii de lapte praf ar avea ceva de-a face ) I thought it was catchy :).
    p.s. mentionez ca nu am copii (inca), dar intentionez, ca atunci cand va fi cazul, sa alaptez nestingherita

  8. E frumoasa postarea,insa e trist finalul intrucat se termina cu o reclama la laptele praf Nestle care nu are nicio treaba cu Saptamana Mondiala a Alaptarii.Trist,foarte trist .

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 186 queries in 0.164 s