E vorba de aceste obiecte oribile, de tortură psihologică legală, practicată de persoane care se declară capabile de iubire maximă, totală și absolută pentru copiii lor.
Mai întâi să vă spun o poveste. Pe lesa asta o urăsc de mult și cu pasiune, deci nu-mi veniți cu argumentul suprem ”tu n-ai copii și n-ai dreptul la o părere”. Așadar. Îmi vine pacient, de vreo 4 ani, pentru prima dată la cabinet. Cu mă-sa, cu ta-so, toți pe capul meu și-al copilului. El -scump, un chinez bucălat, de-mi venea să-l iau acasă. Asta, până a început să urle ca din gaură de șarpe. Părinții îl aduseseră pentru că-l durea ceva, posibil o măsea, posibil mai multe. Cert e că nimeni nu știa, fiindcă pruncul, evident, nu avea obiceiul de a fi spălat pe dinți, deci nimeni nu știa ce zace în întunericul gurii sale. Eu lugu-lugu, în sus, în jos, nimic, domnule. Ăsta mic urla de-mi speria și pacienții de pe stradă. L-am trimis la un serviciu de specialitate, baftă fraților, dacă nu ne putem înțelege cu pruncul. Le-am explicat un pic părinților ce să-i spună, cum să-l pregătească de acasă, etc. Și i-am avertizat că listele de așteptare la clinica asta specială de copii urlători sunt foarte lungi, mai exact vreo 18 săptămâni urlătoare.
Peste un timp scurt, vreo săptămână adică, iar apare ăsta mic și chinez la ușa mea, tot nespălat pe dinți, tot urlător. De data asta, copilul în lesă. Probabil părinții sperau la ceva mai mult control cu asta. Ou mai gizăs craist, scoateți copilul din lesă și lesa din fața ochilor mei, că altfel e treabă de poliție, nu de dentist! Mi-a crescut pulsul urgent. L-au scos pe ăsta mic din lesă, m-au avertizat că începe circul, când colo, ghici ce… Am cucerit pruncul prin acțiunea numită Marea Eliberare din Lesă. A stat chinezul meu bucălat de vorbă cu mine de ziceai că-s cel mai bun prieten al lui. A deschis gura, mi-a arătat unde-l doare. I-am făcut și vreo două plombe acolo, pe loc. In your face, tuturor leselor de pe pământ!!!
Revenind. Știu că părinților le e probabil foarte comodă lesa asta. Exact ca atunci când ieși cu motanul tău de 400 euro la plimbare și nu vrei să te stresezi că pe unde ți se cațără temperamentalul, tocmai când tu vrei să defilezi mai țanțosă pe bulevard. Mai pricep și durerile de spate, cauzate fie de tocuri prea înalte asortate la copii prea mici, fie de copii prea nemergători, asortați la părinți susținători. Deși cred că ultimul ăsta exemplu ar putea dispărea de pe fața planetei. (Hai să fim serioși, ne învățau copiii să-și țină echilibrul și înainte de inventarea lesei pentru oameni mici.)
Libertatea și încrederea sunt dintre cele mai frumoase daruri pe care le putem oferi copiilor noștri. Ceva care le va folosi mult mai mult decât ultimul răcnet de iphone sau nu-știu-ce haine de firmă. A-ți pune copilul în lesă, chiar și la 3 ani, îi transmite următorul mesaj: nu ești liber și nici de încredere.
Se va obișnui să crească așa, încătușat. Iar, pe la 16 ani, când vor începe problemele, îți vei da seama că tot în lesă e copilul tău, acum problema fiind doar că lesa nu mai e ținută de tine, ci de altcineva.
foto îmi aparține (admir cum tipa a luat copilul de mână, ce-i drept, după ce era să-l spânzure într-o parcare locală. Cu siguranță, fără să vrea.)
Chucky
Copiii au ajuns un fel de accesorii. Am văzut, pe lângă lese, și niște ghiozdănele dubioase, purtate la spate de părinți, cu bietul copil în ele. Măcar de erau în față, să-l și vadă, nu să-l care ca pe sacul de cartofi…
copila blondă
Dada, alea sunt niste sisteme de purtare care prind tot mai mult teren. Cele care tin copilul l spate sunt complet gresite, celelalte insa cica-s foarte ok si pt mama si pt copil.
Laura
Dar de ce cele care tin copilul la spate sunt complet gresite? Cand ies cu catelul la plimbare, pun copilul in wrap/ssc/onbu in spate si tare bine ne e amandurora, nu mi se pare ca ar fi un sac de cartofi!
Miruna
nu știu dacă sunt complet greșite. Cred că îți e greu să iei și câine și copil. Doar că e mai drăguț să poți vedea copilul, să poți vorbi cu el, cred că se simte mai bine copilul, atâta tot.
ioana
Sint sanatoase si cele in care copilul sta in spatele parintelui, cu conditia ca cel mic sa stea cu fata la corpul parintelui. Cind copilul e greut, e mai usor sa-l cari in spate (daca si el doreste, desigur).
Ontopic, lesele alea sint sinistre.
stefan babutiu
V-aș întreba: cum v-ați simți dacă copilul Dvs. vi s-ar smulge din mână, ar fugi pe stradă și o mașină l-ar azvârli la 5 metri. Copiii mici sunt foarte imprevizibili, unii, și noi părinți/bunici trebuie să avem grijă de ei.
Nu am nimic cu blondele dar observ că multe autoare de articole privind creșterea copiiilor parcă nu se gândesc la protecția lor.
Acum 50 de ani, într-o carte de călătorii despre Londra, am văzut o mamă ținându-și cei trei copii în hamuri de siguranță și cu lesele adunate în mâna ei. Sunt sigur că acei copii sunt oameni maturi și nu au complexe datorită că mama lor îi ținea în lesă.
Acesta e un caz extrem dar aș vrea să vă văd pe Dvs. cu trei copii pe stradă.
Acesta e un răspuns și pentru alte doamne cu comentarii la acest articol.
Calin
@Stefan Babutiu: exact ca in filmele in care un dog sitter plimba cativa caini deodata. Copilul educat (oricat ar fi el de mic) nu se smulge din mana sa fuga in strada. Plimbarea copiilor nu se face in mall, sau in alte locuri de cumparaturi pentru divertismentul mamei, se face in parc; copilul obosit de atata joaca in parc nu mai are energie sa alerge de aiurea pe trotuar si in strada. Trei copii in lesa, sunt convins ca era pentru protectia lor si sa-i invete sa mearga…
Sorina
@ Calin. Pe bune, nu sesizez vreo ironie. Vorbiti serios? Va rog, cum e aia cu copilul educat la 3 ani? Aveti copii? Tare va rog sa imi spuneti si mie cum educati un copil de trei ani sa nu mai zburde, sa nu mai fie spontan, sa nu mai faca nazbatii. Poate daca il conditionati – da’ ca sa iasa o conditionare asa buna la 3 ani, nu se poate decat cu frica. Deci ce propuneti sa-i facem sa ii fie atat de frica incat sa nu miste de langa mine?
Mai una: unde ziceati ca recomandati sa plimbam copii ? Doar in parc? Ca acolo nu sunt masini spre care sa fuga? … Si teoria dvs e sa alergam copii in parc mult ca sa nu mai aiba energie sa fuga in fata masinilor? Ia sa recitesc comentarul dvs ca poate totusi ati fost ironic.
Copilul meu de 1an jumate se smulge din mana constant. E in proces de educare stiti, dar pana imi iese, asta mic asa face. Si paralizez de frica doar la gandul ca intr-o fractiune de secunda in timp ce mergem la medic (sic!), copilul meu fascinat de “tit tiiiiiiiit” se smulge din mana mea si sare in strada sa puna mana pe jucaria aia mare cu lumini. Si transpir de fiecare data cand iesim la “educat” ca nu il tin suficient de strans de mana. Sau imi suna telefonul. Sau cere asta mic papa. O fractiune de secunda..
Deci teoria mea e si mai simpla: decat cu copilu mort, mai bine-n lesa. Pana terminam cu educarea. Apoi jur ca-l las sa-si faca tatuaje, creasta verde sau ce-o mai vrea el. Il las cat de liber vrea el. Da ghici ce, daca alege sa se drogheze, il duc la dezintoxicare. Ca sunt mama lui si vreau sa -l stiu sanatos. Asta in teoria “anti-lesa ca umilim copilu” se traduce ca il bag in puscarie?
Faptul ca deranjez privirile trecatorilor si starnesc judecati de genul: “il poata ca pe un caine” ma lasa rece. Imi iubesc copilul mai presus de orice. Am sacrificat si voi sacrifica fericita totul pentru el. Ca mama am dreptul sa iau orice decizie il tine in siguranta. Ia, poftim, dati cu pietre.
Ioana
Eu nu am văzut lese pentru copii așa de mari (4 ani). În schimb alea pentru copii de 1 an, care atunci învață să umble mi se par ok. ”Pe vremea mea” nu exista așa ceva așa că eu îmi plimbam copilul prin curte legat cu un fular peste piept și cu un nod mare legat în spate. Altfel ar fi trebuit să umblu cocoșată ținându-l de mânuțe 2-3 luni până să învețe să umble singur.
Dar la 3-4 ani, pe lângă faptul că e umilitor pentru copil, mi se pare de-a dreptul ridicol să-ți duci copilul pe stradă ca pe un animăluț.
Robo
da, nu pare ok sa tii copilul in lesa, ca idee, ca e ca si cum il consideri un fel de animalut.
pe de alta parte parintii si oamenii in general considera copiii un fel de animalute, ca altfel nu ar incerca in continuu sa-i dreseze ca sa raspunda la comenzi.
insa as fi vrut sa citesc aici exact de ce nu e ok lesa aia, in afara de faptul ca ne lezeaza vizual.
adica, de exemplu ca e nociv de folosit in perioada in care invata sa mearga, pentru ca ii da un fals sentiment de siguranta copilului (el crede ca poate sa mearga cand de fapt nu e in stare sa se tina calumea pe picioare, ceea ii intarzie deprinderea mersului – de exemplu)
Raluca
Multumesc. Astazi o sa primesc un sistem de genul asta. Nu stiu daca l-as fi folosit. Cea mica oricum nu este genul de copil pe care sa il poti tine in ,,lesa”. M-ai convins sa nici nu incerc asa ceva desi toata lumea ma intreaba de ce stau cocosata dupa ea si nu ii cumpar ,, ham”😅
copila blondă
Ioana, de fiecare data cand vad/aud de sistemele astea de purtare, automat ma gandesc la tine! :))
Ioana, lasa ca am vazut eu..
Robo, informatille astea sunt prezente la un simplu search pe google. Paragraful meu cu libertatea si increderea nu se refera la componenta vizuala chiar deloc.
However, bun venit pe blogul blondelor! E o onoare sa avem cuplul regal comentand la acelasi articol 😀
Iulia
Cat de mult inteleg si subscriu la ce spui, Copila blonda.
Nu vazusem asa ceva pana in episodul Scotia cand am fost socata sa descopar cum isi educa ei copiii cu aceasta oribila constrangere. Pe cei care merg cu intreaga grupa de gradinita undeva i-ai vazut? zici ca sunt caluti inhamati 🙁
Sper sa nu patrunda aceasta moda comoda si nesanatoasa la noi 🙂
copila blondă
Nu cred!!!!!!! Intreaga grupa???? SOC SI GROAZA!!!
Iulia
Da 🙁 In grupuri de cate 6 inhamati. Fara sa ii manuiasca cineva, dar cred ca fac asta pentru a nu-i pierde sau ceva. Nu vreau sa-mi imaginez ce se intampla cand se impiedica vreunul.
copila blondă
Mie tocmai mi-a scris o amica pe facebook ca ea nu vede ce e gresit in asta si, pana nu se exprima comunitatea medicala cu niste studii concrete, no harm is done.
na, poftim..
Cris
Sinistru de-a dreptul.Și grozav de trist…
dojo
Na, sa ne relaxam, zic 😀
Nu am folosit daraveaua asta pe fii-mea, desi mi-am petrecut cam 3-4 luni din viata ei (si a mea) adusa de spate, sa o tin sa mearga. Dorea sa mearga, nu era in stare sa o faca fara sa isi rupa mufa.
Nu e placut, dar am suportat cu stoicism. Nu i-am luat nici ham, nici premergator, nimic. M-am aplecat eu asupra ei si gata. Acu’ merge bine merci de rupe pamantul.
Inteleg ideea de ham pentru astia micii, desi mi se pare ca le cam zapaceste mersul. Am deja exemplu de o gagica tinuta in rotobil, care merge total amboulea si nu’s cat va lua sa invete sa paseasca totusi corect, nu ca o papusa de teatru tinuta de sfori (exact asa merge).
Astea mai mari is logice cand ai de mers cu 2-3 copii intr-o multime ceva. Cu toate spaimele vizionatorilor, probabil preferi niste mutre socate, deact sa pierzi din mostenitori. Acu’ drept e ca m-am oprit la una, deci nu e nevoie nici de minunea asta.
Zic deci ca inteleg motivatia 🙂
Daniela
Sa stii ca te inseli referitor la purtatul in spate. Este un mod sanatos de a purta copilul, daca sistemul este ergonomic (majoritatea SSC-urilor permit purtarea in spate). Daca sistemul nu este ergonomic, vezi Chicco, no-name-uri, Stokke etc, este nesanatos si pentru purtator si pentru copil. Poti citi mai multe despre purtatul in spate aici: http://blog.ergobaby.com/2012/05/the-back-carry-safe-easy-practical/
Clau
Tin minte ca am avut aceeași reacție cand am văzut astfel de lese prima oară. Mi-am zis ca nu voi folosi niciodată așa ceva. Si sa vezi, chiar cand ai postat articolul căutam sa văd de unde pot face rost de una pentru ca ma pregătesc sa călătoresc curând cu fiica mea cu avionul (vom schimba vreo trei avioane). Călătoria va fi lunga, oboseala garantata, aeroporturi aglomerate iar eu cu multe bagaje. Doar gândul ca fiica mea ar lua-o la fuga prin aeroport pt ca a zărit ceva interesant ma îngrozește. In general nu avem probleme de genul asta insa la oboseala acumulata prefer sa imi iau măsuri de siguranța.
In alte condiții nu as folosi lesa. Mereu ne ținem de mâna cand situația necesita supraveghere mai atenta.
cado
cat de tare… l-ai cucerit no’ cu sarmul tau. Lesele fie aruncate!
Nice
Putin cam dur cuvantul “lesa”.
Valeriu
Aia nu e lesa. E ham, lesa era daca o lega de gat. Oricum e buna, ca il inveta pe ala mic CA NU ARE VOIE. Decat calcat de masina sau mucat de caine mai bine retard. Daca moda asta o tine asa in 20 de ani Josef Fritzl va fi considerat parinte model. Ala parinte grijuliu si protector. De la tinut in lesa (sub papuc mai tarziu) la izolat in casa nu e decat un pas.
Monica
În Mexic, unde le-am văzut prima oară, și unde copiii nu mergeau în acest ham ci ținuți de mână, le-am considerat utile: sunt zone aglomerate unde te trezești fără copil doar pentru că există niște răi care chiar asta fac: fură copii. Am văzut-o mai degrabă ca pe o centură de siguranță:)
Trași de cureaua aia par, cum ziceai și tu, animăluțe de companie în care nu te încrezi defel.
Tudor Rovent
Mi se pare oribil sa pui un copil in lesa/ ham oricum vrei sa ii zici..mie mi-e mila sa tin un animal in lesa, daramite o fiinta umana.
Web design
Sunt total de acord cu tine … si am copil mic dar cred ca o putem tine de manuta, sau in brate daca e cazul. Desi are doar 1 an si 8 luni intelege atunci cand ii explic ca nu are voie sa plece de langa mine. Si mie tot lele mi se par a fi si ma oripileaza. Citez de la tine: “Brrr”
Inchirieri autocare online
Si mie mi se pare total nepotrivit sa iti plibi copilul in ham/lesa. Asta e , cade, se mai loveste, traieste si el normal. Nu hamul il va proteja de alte lucruri, ci parintii.
Ionut
Mi se par fun, nu vad de ce am exagera atat.
adela
Citeam pe net ca in America le pune tot felul de accesorii cu gps ca sa nu-i piarda. Sincer, eu nu sunt de acord nici cu hamul pentru bebelusi. Am preferat sa ma doara spatele tinandu-l de maini pentru ca imi faceam probleme ca se va invata tinut cu hamul si apoi o sa cada la fiecare pas.
o femeie
eu am folosit. Avea fetita 1 an si incepuse sa mearga dar doar de mana, nu mai statea in carut, si eu aplecata sa o tin de deget… am patit-o. 4 zile am ramas blocata in unghi de 90 gr. Diagnostic: discopatie lombara, 2 vertebre tasate (problema mai veche dar stand pe o parte s-a ajuns la faza acuta si dureroasa). Asa ca pt 3-4 luni cat am folosit hamul, pana a mai crescut si a invatat sa mearga corect si singura si sa nu cada/sa nu fuga in mijlocul strazii in fata masinilor, hamul mi-a salvat. De atunci am mai avut ceva crize dar nimic nu a fost ca aia, unde nu ma puteam misca ca la fiecare gest o durere crunta imi rupea spatele si plangeam de durere.
Tina
Pe mine ma ingrozeste ca s-ar putea sa fiu obligata sa folosesc asta. Si sa iti spun de ce: sunt disabled, in sensul ca sunt pe picioarele mele dar nu pot alerga. Imi voi invata copilul sa mearga, dar cand va invata sa fie pe picioarele lui si va alerga, nu stiu cum as fi in stare sa ma tin dupa el. Cred ca va trebui sa folosesc un ham de genul. Nu il pot tine in carut tot timpul si nu poti impiedica un copil sa alerge.
Sunt situatii in care ai nevoie de device-uri din astea. Inca nu am hotarat daca ma va ace sa ma simt in control sau ma va face sa simt ca imi limitez copilul…
Cristina
Nici eu nu sunt de acord cu lesa. Cand vad lesa, gandul ma duce automat la caini. Aici in Anglia vad multi parinti folosind asa ceva. Prefer sa car cu mine landoul sau carutul decat sa-l chinui pe copil.
Raluca
Buna, Miruna! Scuze ca nu ma leg strict de subiectul articolului. Nu imi place cum arata “lesele” respective, nu le-am folosit niciodata la cei doi copii ai mei, dar nu ma deranjeaza in mod special la altii. Altul imi e oful: unde anume e clinica pentru urlatori si in ce consta? Sunt din Ploiesti si am fost deja de 4 ori cu zmeul meu cel mare de 6 ani la dentist fara rezultate notabile. Doamna doctor super draguta si rabdatoare. El, zmeul, incepe sa planga in secunda 2 cand trebuie sa caste gura, efectiv nu poate sa isi controleze frica. Si intr-un an de cand tot incercam sa facem ceva, gura lui s’a umplut de probleme. Erau acolo si inainte dar s-au agravat. Fac tot ce pot in privinta spalatului pe dinti, dar probabil insuficient :((. Eu insami am cea mai groaznica dantura ever din frageda copilarie, nu stiu daca e o explicatie sau o scuza. In ce consta tratamentul pt urlatori? Am vrut sa incercam inhalosedarea dar am inteles ca si acolo copilul trebuie sa inspire calm nu in sughituri de plans. Se linisteste f greu din momentul in care incepe sa planga. l’am tinut in brate in scaun, i-am promis si diatractii si jucarii, l-am si amenintat in lipsa de altceva. Nimic nu are rezultat. Ce fac? Help!
Georgiana
Cum sa l spânzure??😂😂😂 ca doar nu l ținea de gât!!! Fiecare își creste copilul fix cum vrea… când vei avea copii sper sa nu ai nevoie de Ham ….
Miruna
Între timp, am copil 🙂 a învățat să meargă fără ham, am și uitat că există așa ceva. În România nu am prea văzut… am văzut, în schimb, mulți părinți și bunici cocoșați 🙂
Calin
Acum cateva zile vad intr-un mall din Kuala Lumpur o blonda tanara, frumoasa foc, cu copilul in lesa… Grea alegere, intre a ma minuna de frumusetea fetei si a ma minuna de absurditatea situatiei. Am vrut sa spun prostia ei, dar nu dadea bine. Totusi nu m-am abtinut…
Dupa cateva minute a aparut iar, impreuna cu un (probabil) sot de culoare, ca sa fiu corect din punct de vedere politic.
Mi se pare o aberatie in mileniul 3 ca cineva sa-si poarte copilul in lesa, ca pe un caine… Poate ca unii oameni nu merita sa fie parinti, sau isi merita copiii zburdalnici, insa nu vad care-i vina copilului.
Acum vreo 20-22 de ani imi scoteam gemenii in parc si bineinteles ca erau lasati sa zburde liberi, sa se urce in copaci (sub atenta supraveghere, bineinteles), sa-si incerce “coltii si ghearele” in ce vor ei… Sefa (nevasta-mea) nu prea intelegea ea cum vine asta, insa isi dadea seama ca sub supraveghere n-are ce sa se intample si nu comenta mai mult. Sa-mi tin copiii legati? Mai bine cad si se lovesc, face parte din procesul de invatare.
E mai mare dragul sa ma uit la baieti cum ies in curte si joaca tenis de masa sau table cu prietenele… Sau cum au grija de mezina de 16 ani, ca si cum ar fi copilul lor, fara sa le spuna nimeni…
Miruna
normal, plus că nu îi lași în situații la limita prăpastiei, de asta se numește supraveghere.
Manolache Ecaterina
De ce sa judecam doar ‘lesa’ ?!? La fel de bine putem judeca alaptatul pana la 2 ani sau in public, vaccinarea, purtatul copilului in marsupii etc…idei pro si contra au toti despre TOATE… dar ce ar fi daca ne-am vedea cu totii de copiii nostri si am lasa pe fiecare sa-si creasca cum vrea si poate,odrasla. Personal, eu folosesc hamul, nu LESA, ptr ca am un iepuras energiser care nu merge deloc, ci doar ‘topaie’. Nu-l ghidez eu in nici un fel , ci doar ma tin mai bine dupa el…eu si mama mea de aproape 70 de ani. Articolul mi se pare scris de cineva care nu intelege situatia in care se afla anumiti parinti…cineva care judeca in necunostinta de cauza…stiti ce se spune despre felul acesta de oameni, nu?!?;)))
Miruna
alăptatul până la 2 ani e perfect recomandat și nu face rău nimănui, nici alăptatul în public. Despre vaccinare, politică și Dumnezeu nu discut pe blog, purtatul copilului în sistem gen marsupiu nu prea are loc de argumente, acolo e vorba de sisteme ergonomice sau sisteme nesănătoase, care pot dăuna coloanei în plină dezvoltare a bebelușului. Îmi pare rău că te-ai simțit atacată, eu îmi mențin părerea, există alternative la ham. Să ții copilul legat ca pe câine e o idee proastă din foarte multe motive.
Însă, văd că sunt câțiva fani lesă pe aici, vă invit să vă luați una și pentru voi și să vă rugați partenerul sau un părinte să vă poarte așa pe stradă. N-ar trebui să fie o problemă deloc, mai ales că voi deja știți să vă țineți pe picioare, nu?
Ada
S-a intamplat ff recent: amica iesita la plimbare cu cei 2 copii: 4 ani si 1,8 ani, cu amandoi de mana.
Fetita cea mica s-a smuls din mana mamei si a fugit in strada, unde a lovit-o o masina.
O ingroapa maine.
Acum isi doreste sa fi avut “o lesa”….
O zi frumoasa si copii mici ascultatori si deloc imprevizibili.
Ella
Hamul folosit pentru control nu este ok. Dar cum a fost in cazul meu, cu copil care a inceput sa mearga la 10 luni, care nu accepta sa-l tii de mana si care se impiedica la fiecare 3 pasi, a fost un instrument foarte bun de protectie, prin care l-am ajutat sa nu se loveasca prea des cand iesea afara. Nu-l ingradea cu nimic, daca voia sa fuga, fugeam si eu ca sa aiba libertate. Dupa cateva luni, cand echilibrul a devenit cat de cat bun, n-am mai folosit hamul.
Marcel Aga
la fel ca și centurile de siguranță, bratara de mana este un dispozitiv de siguranță! odată fuge în drum copilul nu de doua ori! nu afectează deloc psihicul unui copil! este un dispozitiv prin care educam un bebelus sa ne tina de mana prin trafic, pe lângă pistele de biciclete și prin mulțime. evident purtarea acestor bratari va fi una temporara. câteva săptămâni pana se obișnuiește sa tina părintele de mana.
la fel cum unele mame nu își vaccinează copii și aceștia se îmbolnăvesc, unele mame nu recomanda siguranță pietonala.