Tradiția de Paști nu există, atâtea generații au îngropat-o, încât Paștile pentru contemporanii noștri nu mai înseamnă altceva decât un ”long weekend” de la Regină, adică niște zile libere, puțină vacanță și-atât. Gustul laptelui integral îi dezgustă aproape la fel de tare ca ideea că laptele vine de la vacă. Alăptatul puilor de om de către mamele lor e grețos, fiindcă ”sânii sunt ceva legat de sex, nu de copii”.
Voi ce faceți de Paști, i-am întrebat. Vopsiți ouă, vine iepurașul?
Liniștea și ochii dați peste cap mă impacientau… Ceva, faceți ceva de Paști?
Vă scriu din miezul Paștilor occidentale, fiindcă din nou capii bisericilor noastre nu s-au putut pune de acord cu Duminica în care învie Iisus. Raportez de la fața locului. Unde oameni cu copii mici au uitat gustul laptelui adevărat. Unde specia umană e prea obosită să mai facă ”magie” pentru puiul ei. Unde nu există miros de cozonac proaspăt și nici sunet de clopote trase. Unde Lumina vine de la bec și laptele, din cutie. Unde oamenii vin cu creierul prespălat, exact ca blugii ăia de-i cumperi noi cu aspect de purtați.
Nu, nu facem nimic, mi-au zis.
Mai mulți indivizi, din zone diferite ale societății și Europei.
Nu e obligatoriu să păstrezi o tradiție de Paști, normal. Nu e obligatoriu nimic pe lumea asta în afară să-ți plătești taxele și să mori. Dar unde e magia pentru copiii ăia?
Eu îmi amintesc cum beam lapte proaspăt muls de la vacă, luam cu cana din găleată, unde încă era cald. Poate cel mai bun lapte care există după cel din țâță. Pe ăla nu mi-l mai amintesc. (Când le-am povestit asta unor englezi de la serviciu, au fost profund îngrețoșați, deși ei nu-și clătesc detergentul de pe farfuria din care mănâncă. Copiii lor nu concep să bea alt lapte decât cel cu 0% grăsime, e ca o chestie băgată în ADN-ul lor.)
Îmi mai amintesc pregătirile din Săptămâna Mare, curățenia aia generală, mirosul de praf scos din covoare și apoi cel de podea curată. Îmi amintesc hăinuțele cele noi pe care le pregătea mama și poveștile din copilăria ei. Cum vopseam ouă în Joia Mare. Oalele cu oțet și vopseaua de pe slănină. Cum se înveselea cămara când intrau cartoanele colorate.
Mirosul de cozonac proaspăt. Cum îl verifica bunica ”dacă a crescut” exact ca un pui de mâț învelit bine pe sobă. Mirosul de friptură și de ridichi proaspăt tăiate. Ceapa verde și castraveții.
Apoi mersul la biserică. Da, noi mergeam în fiecare an. În Vinerea Mare la înconjurat și duminica, la Înviere. Ne îmbrăcam gros tare, fiindcă acolo unde mergem e o biserică pe un vârf de deal, înconjurată de brazi, de liniște și cele mai cumplite friguri cunoscute speciei umane. Ne întorceam cu lumânări aprinse și simțeai altfel că vin Paștile.
După Înviere, luam Paști și ciocneam ouă. Le mâncăm cu ridichi proaspete și ceapă verde. Și cozonac. Apoi ne culcam în cel mai dulce somn din câte poți avea cu burta plină. Undeva, între ridichi și ouă roșii, venea și iepurașul. Apoi, în Ziua de Paști, mai urmau niște mese, niște musafiri, câțiva stropitori și multe urări de bine.
Între timp, au mai plecat câțiva dintre noi, dar ouăle roșii au rămas. Iar brazii din jurul bisericii s-au făcut mai puternici și mai frumoși. Și, lângă noi la masă, au apărut alți oameni dragi. Mai așteptăm pe unii. Fiindcă așa se păstrează Magia.
Nu cu lapte din cutie.
Ligia
nu-i asa ca am voie sa inteleg ce vreau eu din articolul asta al tau? sper tare mult ca am inteles bine 😀
copila blondă
:)) așteptăm, dar nu chiar atât de curând.
Oana
Si mie mi-a povestit cineva ca in State nici macar nu mai exista ideea de Inviere; toata lumea isi ureaza Paste Fericit si cam atat…
Dinescu
Problema este ca si aici este mort Pastele deja. A trecut timpul asupra traditiilor, se poate ca inca sunt niste sate unde copii merg la stropit, dar mai ales acuma merg numai pentru bani.
morbo
eh, gasesti magie in alte lucruri si in alte perioade ale anului.
nici eu n-am fost la biserica in toata copilaria mea si n-am baut lapte proaspat muls (n-am avut bunici la tara – poate asta si e ideea, cine are rude la tara in anglia?! pe langa ca ”la tara” e mai la oras decat in multe orase de la noi). si in general, cu traditiile…au avut un rege care cand a vrut sa divorteze si nu l-a lasat biserica, si-a infiintat biserica noua. cu el sef. ei fac ce le e comod sa faca, nu se incurca. parerea mea 🙂
copila blondă
Hahhaha, asta asa e cu regele ala :))
Cat despre lapte… Ideea era ca laptele e de la vaca, nu de la magazin. Ca nici eu nu am baut zilnic din galeata, iar ca laptele nostru de acasa e de la vaca unui taran e un fel de noroc si conjunctura…
Insa de aici pana la a fi dezgustat de laptele full fat si de a-ti invata copiii sa bea doar 0% … e cale lunga…
Manu
LOL. Sunt nitel spalati pe creier. Totul trebuie sa fie fara gluten, doar raw vegan si alte asemenea. Au evoluat in partea opusa 🙁
radu
Vremurile noi cer noi traditii, voi credeati ca traditiile de paste sunt de cand a murit Iisus?abia daca au cateva sute de ani. Mie mi-e greata de pasti, craciun, au devenit sarbatori comerciale, singurul lucru placut la ele e ca ai timp liber si cei la care tii la fel.
C
Parerile de mai sus sunt doar o generalizare (inutila) a unei situatii… poate intalnita, poate din auzita, poate ambele.
Am petrecut Pastele catolic in Elvetia si a fost departe de generalizarea asta.
Dar, na, unii le stiu pe toate.
mixy
Aici, in miezul Bucurestiului, pastram traditia. Mai greu cu laptele de vaca, n-am mai vazut o vaca (animal) de zeci de kilometri…
Clarra
Stii ce mi se pare mie cel mai trist? ca la noi traditia incepe sa sufoce esenta sarbatorilor. Am ajuns sa sarbatorim de Pasti mielul si de Craciun porcul… credinta noastra devine tot mai diluata…
Vicus
Ai formulat frumos, magie. Stiu ca era figura de stil, dar e si destul de mult David Copperfield in Paste, tre sa recunoastem.
Si eu asociez Pastele cu oua/ridichi/leurda/rastignire. As vrea sa mai pot asocia si cu Invierea, dar dupa ce am sesizat ca e adaugare ulterioara la Biblie, mi-am pierdut interesul. Nu ca nu o fi asa, desigur.
Oana
Nu cred ca Occidentul a uitat Pastele; doar il celebreaza alfel; fiecare cultura are specificul si farmecul ei. Da, ei nu ciocnesc oua, ci le “roll” de pe un deal; sau le ascund prin iarba. Faptul ca mananca Hot Cross Buns/Simnel Cake si nu miel e irrelevant.
Ion
Spiritul sarbatorilor pascale cuprins in totalitate. Felicitari.
iopa
Nu inteleg deloc legatura dintre lapte si activitatile de pasti
Ioana
Fix ce a zis Ligia gandesc si eu! 😀
Znuff
E 2015. Punem și noi o tema cu fonturi lizibile?
lia
Postarile tale devin cam depresive…erai efervescenta, plina de viata, vesela,incantata de toate nimicurie.
Acum e numai ploaie, gri, singuratate,nemultumire.
Mai da o fuga prin tara sa-ti incarci bateriile,la urma urmei tu nu stai pentru bani acolo.Stiu multe doctorite care muncesc doar jumatate de norma, nu stiu cum se cheama acolo, ma rog, doar cateva zile pe saptamana.Un week-end din doua in tara sunt convinsa ca ar resuscita blogul 🙂 iar la cate garzi pare ca are sotul tau sunt sigura ca ai gasi zile destule pt revenit la matca.
Valeriu
Eu astept sa se interzica. Sa devina o sarbatoare ilegala asa cum sunt atatea altele in cursul anului. :)) In fiecare an taman cand merg treburile mai bine il apuca pe asta durerile. Ba moare ba se trezeste. An de an! da m-am saturat mai frate! Ce facem aici…
Obiceiuri de oameni saraci. Se bucura la comanda de doua ori pe an. Mananca pana li-se face rau si pe urma se plang ca nu face nimeni nimic pentru ei.
Wana
Cand eram mici, mama obisnuia sa se trezeasca cu noaptea-n cap sa framante cozonaci si, daca se crapau, cadea de durere si deznadejde. De multe ori plecam la Inviere doar cu tata, pentru ca mama pica de epuizare. Asa vazuse si ea inainte, la mama ei. O respect, dar io nu fac la fel.
copila blondă
Lia, o idee foarte buna! Mi s-a mai propus. Cred ca e semn! doar ca nu vreau sa vin doar cateva weekenduri si nici fara el 😉
lia
Sunt posturi de neurochirurgi la greu in Romania…spune-i ca omul sfinteste locul iar capete cu tumori si anevrisme si maduve herniate gaseste si aici cate vrea!
Bani de o ciorba o sa faci tu din pus cristale pe dinti si din intretinut danturi perfecte de fete blonde si fashioniste, asa ca tine. 🙂
Inchirieri microbuze online
Asa este, multi dintre oi urmam foarte multe traditii, dar odata cu trecerea timpunlui am uitat sa ne bucuram cu adevarat de sarbatori. O primavara frumoasa!
Cristian
da asa e. totul se rezuma la mancare si la o masa bogata si cam atat
o femeie
unde sunt, am norocul cu traditionalisti – asa ca … da, Pastele e asteptat cu post, mers la biserica, cu oua ciocnite cu colegele, cu petrecere alaturi de familie.
Roxana
Cred ca eu sunt cumva din Occident (glumesc, desigur) pt ca de când mă știu, de toate sărbătorile mă plictisesc copios. Am dificultăți în a înțelege zarva din jurul sărbătorilor. Și, da, nu fac nimic de Sărbători, nu dau mese, nu mă duc în vizita, nu primesc vizite. Încerc sa supraviețuiesc Sărbătorilor de peste 30 de ani. Imi torpileaza activitatea firmei, rup ritmul clientilor…. Reușesc deci sa le supravietuiesc, dar cu greu. Fac și eu acolo 10 oua roșii și arunc cam 3/4 din ele, cumpăr un cozonac, cumpăr mâncarea gata făcută de la restaurant, îmi iau un auto-cadou gen pantofi, parfum sau poșetă (ca sa simt și eu ceva, totusi) și cu ăsta basta. Mda, nu sunt religioasa defel, nu sunt mâncăcioasa de fel, mă irita zarva lor și inutilitatea lor, într-adevăr tara în care oricum se muncește prea puțin și prea prost. Înțeleg o masa eleganta de Paști sau Crăciun, cu o mancare rafibata, la care sa te imvraci frumos, sa discuti, sa te simti bine cu familia si prietenii, dar ce se face în tara noastră eu nu înțeleg.
Probabil pt ca sunt catolica nepracticanta, cu bunicii italieni și francezi. De când eram mica am avut o problema cu felul în care România reacționează la Sărbători. Sorru, dar am simțit nevoia sa-mi iau o piatra de pe suflet și sa va spun Cum se vede și din partea cealaltă. Familia mea (soțul, copii etc) simt și ei tot ca mine. Admitem, însă, ca probabil noi suntem defecți. :)))
Mery
Pastele la englezi (desi cred ca stiai deja) a fost duminica trecuta, si eu am fost invitata la ziua unui baietel sambata cu baiatul meu,asa ca eu cum sunt curioasa din fire si stiu cum petrecem noi romanii de Pasti :)) am intrebat-o pe mamica baiatului unde eram, cum se pregatesc ei😂 si mi-a zis tipa ca ei primesc si daruiesc oua de ciocolata si ca mananca la greu ciocolata😂😂😂si atat. Deci da , si ei petrec Pastele mancand ciocolataaaa , multaaaa ciocolataaaa😂
CARMEN
Da.Cei din alte tari decat a noastra se odihnesc in zilele libere de Pasti si de Craciun.Am fost f. surprinsa sa si traiesc aceste momente departe de tara intr-o fam . care se bucura nevoie mare de toate sarbatorile din calendar pentru a putea calatori si ei cateva zile sa se relaxeze.Craciunul il vedeau ca o cheltuiala inutila , iar Pastele nici nu mai conta.In general in strainatate lumea se bucura de acele zile libere de odihna.Nu se zdrobesc cu cumparaturile ca la noi de zici ca vine sfarsitul lumi.Ei se relaxeaza.Asa se explica poate aerul acela degajat al englezilor, pe care l-am admirat tot timpul cat am stat acolo si care l-am regasit si la austrieci dar sub o alta forma .Apropos, chestia aia cu vasele spalate si neclatite a fost un cosmar pentru mine. Totul parea frumos in jur doar sa nu consumi prea multa apa.Au fost zile in care mi-i imaginam iesind de la dus cu spuma pe ei si uscandu-se la soare.Sarbatori fericite ”copilă blondă”.
V.
Ha, cat de frumos si cat timp a trecut de atunci. M-au prin asa deoadata amintirile ca mi-am scris repede o poveste cu acele momente. Paste Fericit!