Când eram mică şi făceam febră, mama mă împacheta în spirt şi oţet şi-mi turna tone de ceai oribil cu picătura, pe gât. Când mă mai întremam un pic, începeam să fac ţircus că mie nu-mi place ceaiul şi primeam apă. Tot tone, tot câte o înghiţitură.

Nu a sărit nimeni pe mine cu sfântul antibiotic, nu înainte de a-mi înmuia buzele în apă. Tone de apă.

Asta-mi aminteşte de o febră din sesiune, pe care-am tratat-o într-o singură noapte cu 4l de apă (n-avea cine-mi face ceai, ca norocu’) şi o cutie întreagă de vitamina C.

Însă adevărata problemă e atunci când eşti mic şi păţeşti fie să vomezi necontrolat, fie să te hăhăţeşti cu spume, fie de toate, la un loc. Primul risc imediat e deshidratarea severă, care la copiii mici şi bebeluşi se întâmplă mult mai rapid decât la adulţi. Explicaţia e simplă, omuleţii au o cantitate mai mică de fluide în organism, deci chiar şi când pierd un pic, pentru ei, e mult.

Ca regulă de aur:  nu lăsaţi copilul să se deshidrateze!!! Problema e când se dezechilibrează hidro-electrolitic şi dă în alte belele.

Semne ale deshidratării la copil

–          Cearcănele la bebeluş!!!

–          Ochii băgaţi în cap

–          Gură uscată si limba uscata si incarcata, cu miros de acetona!!!

–          Plânge fără lacrimi

–          Nu urinează deloc în aproximativ 6 ore sau urinează excesiv

–          Sânge în scaun, dureri abdominale

–          Vomează peste 24 h ceva de culoare verzuie

–          Febră mare, peste 39

–          Letargie

Dacă le are pe astea de mai sus, rapid cu el la medic. Între timp, administrat săruri de rehidratare şi tona de apă cu linguriţa. E foarte bine de avut la îndemână Enhydrol, o soluțierehidratantă care are compozițiarecomandată de ESPGHAN (societateaeuropeanădegastroenterologie , hepatologieşinutriţiepediatrică) pentrusugaricuvârsta mai mare de o săptămânășicopii. Se foloseștepentrucompletareaaportuluide apășielectroliți.Probabilasta va recomandaşimedicul, dar nu mai aşteptaţipânăvăvede. Începeţitratamentulcât mai repede.

Cel mai periculos e atunci când copilul nu mai urinează. Înseamnă că sunt blocaţi rinichii, deci fuga la medic, nu mai staţi şi citiţi articole pe bloguri.

Sper să fie de folos. De fapt, sper să nu aveţi nevoie.

images

p.s. Mai ştiţi că scriam de Enterol, un probiotic de luat în vacanţă pentru tratarea şi prevenirea diareei călătorului? Merge de minune în combinaţie.  Și Enhydrol se administrează ușor, dizolvat în apă rece, are un gust răcoritor de banane. Este excelent tolerat, administrați-l până când simptomele dispar.

foto