Colivia -simbolul sinistrului la nuntă

shutterstock_168890951

Faceţi-mă să înţeleg. De ce şi cine a idilizat această încrengătură de sârme şi cui i se pare romantică o închisoare cu flori, fie ea chiar şi numai decor.

COLIVÍE, colivii, s.f.

1. Cușcă mică făcută din vergele de metal sau de lemn, în care sunt ținute păsările
cântătoare sau decorative. 2. Construcție de metal acționată mecanic, care serveşte
la transportarea persoanelor și materialelor în puțurile unei mine. – Din sl. kul?vija.

Cuşcă mică, vergele, păsări decorative??? Cât de departe putem duce sinistrul! Păi vă spun eu cât de departe. Cam ca ăia care l-au luat pe Caragiale, săracu’, i-au pus nişte cuvinte-n gură şi-au compus text de invitaţie la nuntă. De te plesneşte brusc intoxicaţia alimentară de la exces de comic de limbaj, de situaţie şi decor.

Colivia simbolizează lipsa libertăţii, îngrădirea, nişte chestii la care nimeni, dar absolut nimeni citav la cap nu s-ar înhăma de bunăvoie şi nesilit de nimeni. Mai ales atunci când iubeşti pe cineva, îi doreşti libertate. Iar atunci când te iubeşte înapoi, se întoarce de fiecare dată la tine. Dragilor, nu gratiile ne ţin împreună, nici bucata aia de hârtie. Ştiu oameni care sunt foarte fericiţi cu sau fără, oameni care sunt căsătoriţi doar la primărie şi în capul lor, căci bucuriile şi le petrec separat şi le împart cu alţii. Mai ştiu pe unii care se tachinează ca nişte copii, au şi divorţat, dar tot nu pot sta departe.

Colivia e sinistră şi nu va fi niciodată cuib. Să nu le confundăm pe cele două. Dintr-o căsnicie poţi prinde aripi, dintr-o colivie nu-ţi folosesc la nimic.

shutterstock_113868265

credit foto: Shutterstock

Articolul anterior

Genele, sportul şi ciocolata

Articolul următor

Să luăm o vacanţă fără antibiotice!

8 Comentarii

  1. Eu nici nu am văzut la noi colivia folosită ca simbol al nunţii. Cred că este folosită pe alte plaiuri şi meleaguri. Ai dreptate în ce spui şi îţi doresc să construiţi împreună, un cuib unde să vă puteţi creşte reciproc, cele mai frumoase şi avântate aripi. Şi tot la fel, sau şi mai şi, copilaşului pe care-l veţi avea!

  2. G

    Eu mă întreb de ce te miră așa de tare, :-).
    Omul, de multe ori, reacționează la o colivie-încorsetare care i se pare evidentă. Și ignoră o mulțime de colivii în care se bagă de bună voie și sigur, că i se par banale (la prima privire sau la primele priviri).
    E prima dată când văd chestia asta, dar la câte obiceiuri îs pe lumea asta…
    Depinde și în ce punct te așezi să te uiți… Pentru ce moment ți-ai pregătit rochia de mireasă? Bănuiesc că, tradițional, pentru cel din biserică, nu pentru cel de la notar. Acolo, vei întâlni CRUCEA… Ar putea fi și colivia un reminder… Multe căsnicii sfârșesc acolo, în colivie, chiar dacă nu îndrăznesc să apeleze la divorț, pentru că așa au început… mai degrabă își unesc alte bagaje decât iubirea mult amintită… Sunt dese cazurile în care în căsniciile de tipul ăsta, femeia se raportează de obicei la “noi” și bărbatul de obicei la “eu și tu”, femeia gravitează în jurul partenerului în multe puncte esențiale, ea își ajustează multe decizii, face multe alegeri în funcție de “noi” (și își găsește argumente pentru asta) renunțând la “eu”, în timp ce partenerul are mulți de “eu”, clari, evidenți, bătuți în cuie…
    În fine, colivia poate avea strălucirea ei, și dacă ești înăuntru (pentru o anumită comoditate, pentru că e dificil să fii cu viața că asta ar însemna contra valului etc.), și dacă o privești… de la distanță… în soare :-P.
    Dar unde le găsești pe toate astea? Le cauți? 😛 (Aici mi-am adus aminte și de că te împacă mama ta… ai ales cu bună știință acel verb?…)
    PS: pe undeva scrie că ziua ta de naștere e ziua veseliei și a tristeții – în același pahar.
    PPS: dacă te incomodează feedback-urile pe care le las pe aici, zi-mi și închid ușa coliviei 😉 😛

    • Îmi face plăcere, nicidecum nu vreau să te opreşti!
      Voi purta rochia de mireasă şi la biserică şi la starea civilă, fiindcă îmi place prea mult 🙂 Deşi mi-am luat şi rochie şi încălţăminte separată de cununia civilă, nu ştiu când le voi purta…

  3. Pentru unii se poate sa fie un simbol potrivit, adica, te-ai casatorit cu mine: adio libertate, dar o sa iti fac o cusca frumoasa, sa stai comod! :)) In plus, colivia asta din imagine, e draguta rau 😛

    • Alexandra, cred ca se incetateneste incet-incet, pe coeficient de dragalasenie. Plus, de asta am ales-o, ca si mie mi-a placut 😛 Doar ca nu la nunta.

  4. Mihaela

    Este exagerat sa interpretam asa. Pana la urma nu aranjamentul de pe masa iti defineste relatia.

  5. Sa stii ca ai dreptate 🙂 Oare chiar asa e.. din colivie nu prinzi nimic?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 135 queries in 0.431 s