Destul de mult timp, am crezut că periuţa de dinţi electrică e o prostie, că e mult prea agresivă pentru dinţi. Asta, fiindcă vedeam mulţi pacienţi care, din exces de zel, îşi distrugeau efectiv gingiile de la atâta periat electric.
Apoi, am început şi eu să folosesc o periuţa de dinţi electrică (iar asta doar fiindcă am primit-o cadou de la un reprezentant Oral B). Mi-a zguduit creierii atât de zdravăn (asta e prima senzaţie când începi s-o foloseşti, că-ţi freci şi circumvoluţiunile), încât acum o recomand ca obligatorie fiecărui pacient. Şi le spun aşa, marele mit: periuţa electrică nu e pentru ăi’ mai leneşi, asta e o prostie de marketing. Dacă o cumperi fiindcă-ţi promite că te spală singură pe dinţi, uită. Nimeni n-o să caşte gura în locul tău. Numa’ zic.
Apoi, obligatorie, din 2 motive:
- Timpul. Astea modernele te cronometrează. A mea bipăie după 30s, ca să ştiu să o mut pe partea cealaltă. De obicei, ţin 1 minut pe fiecare cadran, deci 2 minute sus, 2 jos (îmi împart gura în 4 şi petrec 30s pe fiecare parte, interior şi exterior, în termeni laici. ). Mai frec puţin şi suprafeţele ocluzale, de omuleţul ăla care-ţi arată progresul e leşinat de bucurie. Iar ca fapt divers, când am fost în Barcelona, mi-am luat doar periuţa manuală cu mine. Credeţi că m-am spălat vreodată MĂCAR 3 minute pe dinţi? Da’ măcar două? Da’ habar n-am cât m-am spălat, doar că garantez că altfel trec secundele când nu le numără altul pentru tine.
- Presiunea. Senzorul de presiune e unul dintre marile avantaje ale tehnologiei moderne! Că se aprinde beculeţul roşu, că se opreşte periuţa, e minunat! Eu am avut un şoc când mi-am dat seama cât e de sensibil. Ştiţi maşinile alea, la care doar să pişti un pic frâna, că deja eşti cu capu-n parbriz? Super-sensibile. Senzorul ăsta e foarte important. Pentru că să ne spălăm mai mult pe dinţi nu înseamnă mai tare.
În rest, nu sunt mare fan al capetelor rotative şi nu mă împac deloc bine cu ele. Plus, nu înţeleg cum se curăţă gingia cu o astfel de periuţă rotundă. Iar periajul gingiilor (cu delicateţe, periuţa la angulaţie corectă şi presiune moderată!!!) e foarte important. În primul rând are efect de curăţire (dăăăăh!), în al doilea rând e ca un masaj. Aveam un prof care zicea că el îşi masează gingiile cu saramură în fiecare dimineaţă. (e antiseptică şi activează circulaţia)
Şi ţineţi mine, când vine vorba de dinţi, gingiile sunt baza!
Prefer capătul acesta din urmă, cel care seamănă cu periuţa clasică, manuală. Producătorul îl recomandă doar pentru perioada de tranziţie de la periaj manual la electric, eu îl recomand ca permanent. În opinia mea, e singurul cu care chiar te poţi spăla corect pe dinţi.
Cum le spun pacienţilor mei, caria dentară e o boală care se poate preveni. Şi imediat apoi îi întreb, care e cel mai important moment la zilei să te speli pe dinţi? 😉
credit foto: Shutterstock
Ivona
Am primit si eu o periuta Oral B de ziua mea si desi am fost sceptica la inceput am ajuns sa o iau cu mine si in deplasare. Eu folosesc doar primul capat din poza de mai sus si nu stiu daca este corect sa procedez asa. Am mai primit in kit si capul al treilea, insa pe cele care arata ca o perie normala nu le am si nici nu le-am vazut in magazine unde se gasesc rezerve…
copila blondă
Ivona, de exemplu, aici.
şi vezi aici mai multe info despre diferitele tipuri de capete.
Şi eu o iau cu mine, de obicei, dar acum călătoream doar cu bagaj de mână şi doar pt 3 nopţi. Credeam că, după atâta timp, mi-am învăţat rutina şi timpul de spălat pe dinţi. Ei bine, ba.
Blog de carti
Hmm, nu am incercat inca asa ceva. Am ramas la cea manuala, nu cred ca am rabdare sa stau minute intregi sa imi rasfat gingiile.
Mihaela Curea
Si pe mine ma tenteaza tare mult sa imi iau una electrica, iar daca tu o recomanzi cu atat mai bine!
copila blondă
Mihaela, nu trebuie sa fie ceva foarte sofisticat, cu enspe mii de programe etc. Sa aiba timer si senzor de presiune 🙂
Claudia
Vreau să îţi spun că mi-am luat una în noiembrie şi în 50% din cazuri, când mă spăl pe dinţi mă gândesc la tine :)) Aşa declaraţie de dragoste nu ai mai auzit, eh? Ideea e că îţi citesc articolele şi ştiam că eşti contra periuţa electrică şi mereu mă gândeam să folosesc capătul în aşa mod încât bacteriile să nu se învârtă de colo-colo. Mă bucur să citesc că foloseşti şi tu acum (adică mă simt mai puţin vinovată). Eu am în casă primele 3 capete din poză şi îl folosesc pe al treilea.
Şi pe principiul AA: Numele meu este Claudia şi sunt dependentă de periuţa electrică. :)) Sau Nu m-aş mai întoarce niciodată la periuţa veche…
Ana Q.
Nu am incercat nici eu pana acum periuta de dinti electrica, dar avand in vedere ca inca port apartat dentar pe ambele arcade…nu cred ca merg prea bine una cu cealalta!
vale
Seara e cel mai important cu spalatul, desi eu dimineata ma simt mai motivata. Doamne, 4 minute suna infinit!! De atata e nevoie?
copila blondă
DAAAA! Ăsta e răspunsul corect!!! :))) 4 minute e cam mult, la mine-s vreo 5 , de fapt, dar asta numai seara. Io mi-s dimineaţa ultra-adormită… (plus că, în general, doar beau o cafea/cacao cu lapte, nu prea mănânc dimineaţa. Tu să nu faci ca mine. Doar să te speli pe dinţi 😛 )
dojo
Am avut periuta electrica acu’ cativa ani si a busit-o sotu’ (pe atunci doar ma curta), incercand sa puna acumulatori in loc de baterie. Dracu’ sa stie ca is o idee mai grosi, asa ca s-a dus pe copca. Intentionez sa-mi iau iar una, e mai usor sa o folosesti si macar te motiveaza sa stai mai mult la curatat 🙂
copila blondă
dojo, vezi să nu cheltui o avere. Dacă are cele două elemente de mai sus, e super. Şi,ideal, să fie de băgat în priză. Fără baterii.
Adri
Cu siguranta o sa-mi iau si eu o periuta electrica :).
copila blondă
Adri, şi tu tot aşa. Fără cheltuială prea mare. Ba mai mult, dacă sunteţi mai mulţi în casă, o puteţi împrumuta. Vă luaţi fiecare un capăt de altă culoare, dar corpul principat poate rămâne acelaşi. 😉
corina
am primit si eu o periuta electrica de la Mos Craciun. Mi-au vibrat creierii la primele utilizari dar apoi m-am obisnuit. Eu folosesc primul capat din poza, tu zici ca e mai bun ultimul?
Sincer mi se pare putin timpul de 2 minute pe care il recomanda ei, si eu, ca si tine, o mai lungesc pana la 3-4 minute
copila blondă
Corina, eu doar nu văd cum cureţi gingiile cu primul capăt. Adică, nu să le cureţi, de se curăţă ele de tot, vorba ‘ceea.
fata_moderna
ce ma bucur de postul asta! Nu te mint ca zilele trecute ma gandeam sa imi cumpar o periuta electrica, dar voiam sa cer sfatul unui medic stomatolog. Si inainte de asta, evident ca voiam sa fac putin research pe net. Ce bine ca aici le-am gasit pe amandoua! 🙂
laura
Ce parere aveti despre dusul bucal ?
Simo
Ei,am cautat bine si-am gasit acest post,vechi dar de actualitate.
De ziua mea mi-a cumparat sotul din dotare o periuta de dinti electrica (cu timer si senzor,dar capat rotund).Dentista noastra n-a fost deloc incantata,ea este adepta periutei clasice.Zicea ca e buna pentru copii la inceput sa se invete cu periajul,dar i-au venit persoane cu gingivita in urma folosirii acesteia.
Vom cumpara capat din asta dreptunghiular data viitoare.Iti multumesc!
Miruna
Dada, si eu am avut pacienti care au venit cu retractie gingivala din cauza periutei electrice. Poate fi un pic agresiva. Spor la periaj, Simo!
Raluca
Pentru copil de 2.5 ani este OK periuta electrica? Nu stiu ce sa mai fac, intrucat refuza spalatul pe dinti. Roade periuta 10 secunde si zige “gata”. Oricat am insistat/explicat/povestit/aratat, nu am succes.
Miruna
Raluca, daca o roade 10 secunde tot e bine! Grav e atunci cand refuza complet. Eu zic sa perseverezi, sa nu obligi, sa faci din spalatul pe dinti o corvoada. Fa un moment distractiv! Lasa copilul sa te spele le tine pe dinti, dar pe bune, apoi minuneaza-te cat de bine te simti. Totul intr-un joc. Poate functioneaza!
Periuta de dinti electrica e ok daca o accepta copilul. Folosita insa cu grija, fiindca ea poate agresa un pic gingia si rani copilul.
Maria
Sincera sa fiu, eu recomand periuta electrica unui copil din simplul motiv ca poti face din periaj o activitate mult mai distractiva…
@Miruna: Da, incepi cu 10 secunde, treci la 20 si tot asa, pana cand spalatul pe dinti cu sau fara periuta electrica devine o rutina.
Clau
De la ce varsta recomanzi pt. Copii?
Miruna
De la orice varsta. Tudor are deja (1 an 5 luni)
Laura
Ce periuta are Tudor?Multumesc
Miruna
Acum are una de la colgate parca, pentru 3+ , cu ventuza. Pentru ca aia se gaseste la noi la mega si e cel mai simplu de cumparat
Laura
Cele electrice de la oral b pt copii imi par mari pentru gura lui:)). (1 an jumate). Are una curaprox normala care ii e ok, dar cum nu sta prea mult si imi bate demineralizatea la usa ma gandeam sa incerc una electrica poate-i mai eficienta.
Andrada
As vrea sa ii cumpar si domnisoarei mele de 1 an o periuta electrica, dupa ce ar trebui sa ma orientez? Sunt toate ok sau sunt unele mai bune ca altele? Noi folosim Oral B, ea e extrem de incantata cand ne vede pe noi ca ne spalam si mereu vrea sa puna mana sa simta vibratiile. Multumesc!
Miruna
Oricare, doar sa fie de copii, ca are capatul mai mic.