Sau cum să citeşti un kilogram de roman în doar câteva (zeci) de minute.
- Auzeam ieri la radio că s-a vândut un record de nu-ştiu-câte volume din Harry Potter. Deci, din fericire, n-a câştigat 50 shades of Grey. Poate mai există o şansă.
Se pare că nişte băieţi isteţi au descoperit că viteza cu care citim e cu mult încetinită de mişcările globului ocular, care plimbă privirea de la un cuvânt la altul, de la o propoziţie la alta. Şi că, secretul vitezei de citit stă în alinierea, de fapt centrarea, cuvintelor.
Aşa că, au dezvoltat un progrămel care face treaba pentru noi: derulează cuvintele centrate în aşa fel, încât globul ocular să nu se mai mişte (aproape) deloc. L-au botezat Spritz.
În mod surprinzător, funcţionează!!! E incredibil cât de bine înţelegi ce citeşti, chiar fără antrenament! (Zici că fac reclamă la pastile de slăbit :))) )
Un text care se derulează cu o viteză de 250 cuvinte/minut (îmi pare rău că e doar în engleză):
350 cuvinte/minut:
500 cuvinte/minut:
Vedeţi şi dv site-ul oficial sau aici.
Şi daţi bice la citit. Acum chiar că pruncii noştri nu vor mai avea scuze. Dacă s-ar fi inventat chestia asta când eram eu prin liceu, aş fi trăit 3 zile de fericire în plus – cât mi-a luat să citesc nenorocirea de Ion al lui Rebreanu. Şi deşi mă împotrivesc din principiu nevoii de a parcurge texte precum Moromeţii sau Hanul Ancuţei, măcar tortura cea mereu zâmbitoare din manualele de română nu va mai dura 3 zile pentru nimeni, niciodată.
Doamne-ajută.
Manu
In sfarsit ceva care o sa ma salveze. Am prea multe chestii de citit in zi. Mersi.
Gabi Miron
Am dat si eu de programul asta pe StumbleUpon, e chiar misto 😀
Valeriu
Una e sa auzi alta e sa asculti.
Narcisa Maria
Si cum poate fi folosit soft-ul? Chiar as vrea sa-l folosesc.
Andreea
Bun de stiut si folosit de acum. 🙂
Anna Schlahuschek
Dacă găseam chestia asta acum câteva săptămâni, nu pierdeam nici eu 3 zile… tot cu ”Ion” … ;))
Interesant site-ul. Succes în continuare cu el! 😀
Iulia
Foarte simpatic. Dar ma dor ochii 😀 I go for old school 😛
Gabriel
Am citit un pic ce este spritz şi mi se pare faină ideea, dar nu cred că rezolvă problema de bază şi la momentul actual, nu cred că pe t lung rezolvă prea multe. Dar recunosc că asta e părerea mea iniţială, pentru cănu am testat-o încă.
Ce fac ei: reduc la minimum mişcările ochiului, servind textul în loc ca tu să îl parcurgi. Pt cei care învaţă speed reading, partea asta putea să fie obositoare, dar nu este neapărat cea mai obositoare. Cea mai obositoare mi se pare să renunţi la sub-vocalizare (îţi repeţi cuvintele în minte).
Problema cea mai mare cu cititul (eu) nu cred că a fost niciodată viteza, deşi oamenii sunt în general obsedaţi de viteză, ci mai degrabă comprehensiunea, cu ce rămâi după ce citeşti. Comprehensiunea textului este afectată de knowledge-ul anterior despre subiectul în cauză, starea mentală a celui care citeşţe, cât de idiot proof e scris textul etc. Teoretic, nimeni nu ar avea nicio problemă cu viteza lor de citire, dacă ar ştii că tot ceea ce au citit a fost şi înţeles.
Deocamdată, singurul scop pe care îl văd pt spritz la momentul ăsta e să citeşti repede chestii pe care le pricepi din prima sau chestii peste care vrei doar să treci repede.
Nu consider că e o strategie bună pt chestii care necesită procesarea mentală (complexă) a textului. Deci eu aş recomanda-o doar celor care vor să facă “soft” reading.
Teoretic o chestie asemănătoare puteai să faci şi pe Kindle, minimizând mişcările ochilor prin mărirea exagerată a scrisului. Lucru pe care îl fac şi l-am făcut dintotdeauna, pentru că aşa poţi să parcurgi mai uşor un text.
Mulţi contestă “skimming-ul”, dar pt mine e extrem de folositor. Sunt articole pe care le pot citi din 2-3 priviri, văd heading-urile şi gata ştiu despre ce rahat se vorbeşte în articol, dar asta necesită multe cunoştinţe anterioare şi antrenament.