Că de aia-i PRE-nume, că vine înaintea lui “nume”. În afară de catalogul clasei, nicăieri nu prea e scuzată inversarea asta.
Traian Băsescu, nu Băsescu Traian. Daniela Crudu, nu Crudu Daniela. Horia Brenciu, nu Brenciu Horia. Alex Ciucă, Toma Nicolau, Oltea Zambori!
Cât despre mine, Siminel Miruna nu mă semnam nici măcar pe lucrările de control dintr-a cincea, că până atunci aveam caiete cu etichete gata lipite. Există o ordine, deşi citesc diverse explicaţii…
Deși ordinea obișnuită de prezentare a numelui oricărei persoane este prenume, urmat de numele de familie, în catalogarea oficială se folosește, pentru motive evidente de ordonare alfabetică, ordinea nume de familie urmat de prenume. Similar, de multe ori, românii se prezintă în situații diferite menționând numele de familie ca prim nume sau doar numele de familie.
Cetăţeni, nu faceţi excepţie de la regula prenume-nume. Nici măcar pe facebook. Nici măcar niciunde.
p.s. Sau varianta domnule Alex Hoinaru. Nici măcar PRiţele nu zic domnule Hoinaru Alex :))) Deci, vă rog.
Cu drag,
Miruna Siminel
Miss I.
Și eu mă întreb care e faza cu prenumele ăsta. Cel mai mare șoc l-am avut în anul I de facultate; eram persoana de legătură cu profa de engleză și m-am semnat în mail Ioana Miroiu. Am rămas tablou când mai târziu, la un seminar, a făcut o remarcă foarte interesantă: zicea că nu suntem cine știe cine, așa că până una, alta să ne semnăm cu nume și prenume, nu invers. Nu știam dacă să râd sau ce reacție să am :))
copila blondă
Miss I, complexe de superioritate…
Naltu Georgiana
Asa ne certa si pe noi profa de romana din generala si chiar ne atragea atentia ca de multe ori sa ne prezentam cu numele de familie mai intai, abia apoi prenumele.
copila blondă
Naltu, pe noi ne certa tot profa de romana cand fix invers faceam 🙂
Diana
eu am avut o diriginta mai deschisa la minte 🙂 intotdeauna zicea ca atunci cand ne prezentam sa ne folosim prenumele prima data 🙂
chestia cu nume-prenume nu stiu de ce, mi se pare o ramasita comunista. nu stiu de ce mi se pare asa, nu dati in mine 😀
copila blondă
Diana, am vrut şi eu să zic… 😛
Blond, blogul meu va creşte acum în căutări: Traian Băsescu o dată de la mine, o dată de la tine şi-nc-o dată de la comentariul ăsta. Cam mult, nu crezi? 😉
Livia, păi să afle lumea! Foloseşte cu încredere butonul de like&share.
Blond
Eh, la Basescu e corect sa incepi cu Basescu, ca daca incepi cu Traian il salvezi un pic de “Basescu”…
Livia
Asta-i regulă general valabilă, păcat că nu toată lumea o ştie. 🙂
Andreea
Si noua ni se sublinia in generala ca daca se intampla sa trimitem vreun e-mail unui prof trebuie sa ne semnam la sfarsit cu numele de familie si apoi cu prenumele – pentru a sti sigur cine este expeditorul.
De parca invers nu si-ar fi dat seama!
Astazi am o placere diabolica sa ma semnez cu prenume si nume. Cred ca am ramas marcata!:))
Ela
O doamne, I SO totally feel you!! M-am gandit mult timp ca poate-s singura bolnava la cap careia i se strepezesc dintii cand vede nume-prenume atat pe facebook cat si pe diverse semnaturi ale diversilor cu care am corespondat lately pe diverse medii. Si eu sunt de parere ca e ramasita de brainwash comunist si simptom de low self esteem si minimizare a importantei atribuite sinelui 🙂 si apropo de asta poate scrii si un articol despre cei care-si fac pe facebook profile comune sot sotie. Am in lista exemplare de genul “Popescu Gabi si Andreea”. True story :))) how’s that for identity loss?
Alipety
🙂 Foarte frumos explicat!
si eu am o obsesie cu expunerea prenumelui mai intai. si parca sa-mi faca in ciuda, al meu sot mereu se prezinta cu nume si prenume si eu de fiecare data ii explic de ce nu e corect 🙂 intelege si imi da dreptate…dar parca prea adanc i s-a intiparit in memorie formula nume prenume, incat nu reuseste sa se corecteze.
copila blondă
Alipety, nu te lăsa păgubaşă! Atâta să-l baţi la cap până cedează ca să-şi cumpere liniştea. Dacă nu, merge şi cu şantaj 😉
frmshk, blondul aplaudă :))
Carmen, nu cred că aşa vă spuneau!!! Adică, na, cred, dar … gizăse.
frmshk
Cumva, necesitatea ordonării după numele de familie e logică, altfel ar fi un haos peste tot unde e nevoie de o listă… Plus că oamenii au memorie tare selectivă, credeți că profesorii mai aveau chef să rețină și prenumele pe lângă numele de familie? Mai ales că aveau prea mulți de Ioan, Maria sau Alexandra…
Dar, dacă ne gândim că prin prenume ne diferențiem de restul familie, e foarte logic să-l așezăm pe prima poziție…
A fost bună aia cu Băsescu, de mai sus. Bietul Traian, ce să zic… :))
Ivona
ai dreptate, Miruna! eu intotdeuna m-am prezentat nume, prenume…oricum, numele nici nu e asa important, il mai si schimbi la casatorie, e bine sa nu te atasezi de el 😉
carmen
Dar in scoala asa ne invatau si ne atrageau mereu atentia ca domnule de ce tot ne dam prenumele prima oara in lucrari, caci numele de familie conteaza, chiar asa nu avem respect ptr parinti si familie, pana la liceu am avut parte de astfel de comentarii:( si multa vreme am ramas cu ideea asta nume si prenume, fara sa gandesc logic.
Mo
Eu de cand ma stiu ma prezint cu PREnumele si apoi numele. In liceu, inainte de `90, aveam profesoare care imi spuneau ” draguta, te crezi vedeta?” De fiecare data argumentam ca PRE inseamna INAINTE, deci prenumele si apoi numele…mai grav a fost cand i-am spus asta “tovarasei” de romana. M-am ales cu un mare 2 pentru obraznicie. 🙂 La reuniunea de 25 de ani de la absolvirea liceului ne-au strigat catalogul, tot ca pe vremuri. Iar profesorii ni s-au adresat tot cu Georgescu, Ionescu Popescu…nu s-a schimbat nimic, am tot 19 ani 🙂
Cristian
@copila blondă: faci SEO și pe greșelile de tipar precum „Traian Băseascu”? 🙂
copila blondă
Mo, obrăznicia aduce note mici şi după ce termini liceul…
Cristian, oare câţi or fi citit cu greşeala aia… oare câţi or fi obervat? 😛 când vine vorba de “el”, nimic nu ne mai surprinde.
cadouri
cum ar fi fost sa fie… Jackson Michael , Hanks Tom ?
copila blondă
hahaha :)))
liana
Cand e vorba de hartii oficiale e intai cu numele de familie.
Catalog,examen de admitere,carte de identitate, pasaport,formulare oficiale.
Cand esti profesor tre sa identifici persoana usor, nu sa faci confuzii, mai ales daca numele aduce a prenume (cum ar fi radu, tudor,stefan,alexandru,zoe etc).Am predat cateva luni si stiu cum e sa vezi intai ana,nana,tudorel,fanel etc atunci cand vrei sa treci nota in catalog…
In viata de zi cu zi,conversatii,net,facebook te prezinti frumos cu prenumele, ca asa da bine, e si pre e si first name :),mai ales daca nu te deranjeaza sa te trezesti apelata apoi cu prenumele direct, fara vreo particula de politete… dar daca dai un concurs,un examen,completezi o hartie oficiala,un bilet de trimitere,o adeverinta de la munca, scoala,ceva la politie etc numele e primul.
Deci tre sa stii sa jonglezi cum trebuie cu first cand e al doilea si cu last care uneori trebuie scris primul. 😉
Cristian
Ca să împăcăm și capra și varza eu zic ca de acum încolo să ne prezentăm cu „Bond, James Bond” :-)))
+1 pentru liana.
Cristian
Dacă tot vorbim despre nume:
– „Dear Janice Lokelani Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele: Your name is way too long for your ID”
– „Falsehoods Programmers Believe About Names”
morbo
in maghiara e intai numele, dupa aia prenumele. la fel cum e intai anul, dupa aia luna, dupa aia ziua.
daca faci parte din restul europenilor, intai e prenumele, dupa aia numele. intai e ziua, dupa aia luna, dupa aia anul. simplu.
poate de la unguri ni se trage? inclusiv la regateni. fiindca ungurii erau civilizatia vestica cea mai apropiata, unii romani, de exemplu acum 100 de ani, or fi crezut ca asa-i ”serios” sa scrii.de acolo o fi pornit…
Just D
@morbo – A… nu! Mă îndoiesc că românii “au împrumutat” asta de la maghiari. Tu vorbeşti de… 100 de ani. Să ne amintim de când sunt românii pe aici… şi de când vecinii? Nu. În niciun caz de la ei. Mai bine, dacă tot ai atins subiectul, să ne amintim că “la ţară”, chiar şi-n prezent, oamenii încă folosesc apelative de genul “Ion a lui Marghioaia”. Deci… tot prenumele e folosit primul pentru identificarea unei persoane, sub alt context, desigur. Până la urmă, cel puţin mie, mi se pare NATURAL să utilizez mai întâi prenumele. Când mă adresez unui cunoscut, de exemplu, nu îl strig “Dumitrescu Ştefan”. Nu. Îl strig simplu: “Ştefan”. Creează şi o senzaţie de apropiere, fiind cumva, o formă de adresare mai prietenoasă care elimină din start acea “rigiditate” dintre oameni. Cred că… e firesc să folosim mai întâi prenumele.
morbo
@Just D
adica te indoiesti ca romanii au imprumutat de la maghiari folosirea numelui inaintea prenumelui acum 100-o suta si ceva de ani? dar eu nu am spus ca inainte de moda asta si in paralel cu ea nu s-a folosit formula prenume+nume…
cat despre perioada in care au venit vecinii…who gives a shit cine au fost primii(in afara de cei cu filosofii de secolul 19). s-a intamplat acum mai mult de 1000 de ani…
niste adaugiri
OK la unguri, barbatii au de multe ori nume de femei (ex. bela karoli/ bela kun/…)
Deci ungurii sunt o exceptie, probabil datorita originilor mongolice.
(Sa nu fiu inteles gresit, gasesc Asia ca fiind ceva exotic si cu multe lucruri bune.)
Dar blonda are dreptate.
Dar ar trebui adaugate si exemplele istorice care sustin aceasta ordine:
Alexandru Ioan Cuza (nu Cuza Alexandru Ioan)
Bogdan Petriceicu Hasdeu
Mihai Eminescu
Constantin Brancoveanu
…
deci si istoric vorbind se folosea aceasta ordine. Nu cu mult timp inainte nu exista nume de familie si se foloseau niste porecle.
Mircea cel Batran
Stefan cel Mare
Vlad Tepes
…
Decebal
Basarab
etc.
Totodata vreau sa mai fac o completare acestui articol.
Cand o persoana are 2 prenume se poate prescurta asa:
prenume (initiala prenume 2) nume
Exemplu:
Barack H. Obama
George W. Bush
Daca folositi mai mult al doilea prenume atunci se prescurteaza asa:
J. Edgar Hoover
Evident puteti folosi formula completa:
Barack Hussein Obama
John Edgar Hoover
Cristian Tudor Popescu
Calin Popescu Tariceanu
Personal agreez varianta cu initiala pentru ca atunci ca e o prezentare mai familiala. Precizezi ce prenume iti place si e folosit de cei care te cunosc.
Daca aveti sau veti avea copii trebuie sa aveti in vedere ca e cel mai bine ca sa ii puneti un singur prenume nou-nascutului.
In felul acesta copilul nu va cara cu el toata viata un prenume pe care nu il foloseste.