Antibiotice după ureche

De câte ori n-am auzit pacienţii spunând că mai aveau 3 tablete de antibiotice pe undeva, că le-au înghiţit plini de speranţă, dar într-un târziu suferind au concluzionat că a fost frecţie la picior de lemn. Şi uite-aşa le explici oamenilor că antibioticele sunt o descoperire grozavă, doar dacă sunt de care ai nevoie în momentul ăla! Altfel e ca şi când te tai la o mână şi te pansezi la cealaltă sau şi mai grav, când vrei să traversezi oceanul cu maşina (o, asta da grozavă invenţie!) dar uiţi să o urci pe feribot.

Mai ales în sezon de vară şi concedii, multă lume vine la cabinet cerând reţetă de antibiotic pentru cele 2 săptămâni libere, pe sistemul „just in case”. Sper că nu vă găsiţi în această categorie de ipohondri prost informaţi. Şi că aveţi grijă ca vacanţele să vă fie perfecte, pe sistemul „de la simplu la complex”. Şi mai sper ca de antibiotice să NU aveţi nevoie mult timp de acu’ înainte.

elephant situations_la mare

Însă grijile şi gândurile se schimbă atunci când ai copii, bagajele pentru concediu se înmulţesc, iar lista cu situaţii pentru care trebuie să fii pregătit se luuungeşte. Mai ales cu copiii se complică lucrurile atunci când îi scoţi din mediul lor, îi bagi în mare, în piscină, nu-i usuci cu foehnul şi nu le scoţi toată apa din urechi.

Despre otite, mai ales la copii

Vedeţi dumneavoastră, medicina se îndreaptă cu paşi repezi spre ceea ce englezul şi americanul numesc „evidence based”, adică răspunsurile la întrebări nu se vor mai formula cu ghilimele şi citate din profesorul Icsulescu, ci cu studii şi concluzii ştiinţifice. Protocoalele terapeutice se stabilesc la ora actuală după studii clinice, nu numai după analize de laborator. Şi apropo de asta, citeam despre controversa în managementul otitei medie (care se rezolvă „urgent” cu o reţetă cu antibiotic), mai ales la copii, unde întrebarea se pune: A se trata sau a nu se trata? Cu răspunsurile care înclină spre dovada că 80% dintre otitele medii se vindecă spontan şi că beneficiile tratamentului cu antibiotice sunt nesemnificative, ba chiar nu tocmai beneficii, dacă antibioticul nu e necesar. Se pare că întreaga discuţie a pornit de la olandezi, care au făcut un studiu pe 5000 de copii cu otită, cu vârste între 2-12 ani, care arată că un tratament simptomatic în (doar) primele 72h este sigur. Un singur copil care nu a primit antibiotice în primele 72 de ore a dezvoltat o mastoidită. ( van Buchem FL,Peeters MF,Van’t Hof MA. Acute otitis media a new treatment strategy .BMJ 1985;322:336-42) În întreaga lume, medicii au obiceiuri diferite sursa aici: În Olanda, medicii tratează otita la copii doar simptomatic: cu antialgice şi antipiretice, recurgând la antibiotice doar dacă după 3 zile nu se întâmplă nici o ameliorare. Britanicii, în schimb, sar în schemă cu antibiotice 5-7 zile, iar americanii prescriu 10 zile de antibiotice.

Doamnelor şi domnişoarelor mămici şi domnilor tătici. Otita e o chestie simplă, care foarte des se tratează acasă ori la farmacie, de nici nu mai mergi la medic pentru atâta lucru. E ca şi când îţi face pruncul diaree, n-ai nevoie să-ţi întrebi doctorul de familie ce supă de chimen să fierbi. Nu zic că-i greşit, dar adevărul e că diagnosticul precis ţi-l pune medicul, după ce vede bine timpanul, de asta e întotdeauna indicat să nu-l ocolim medicul şi nici să nu ne tratăm după ureche, nici când vine vorba de o chestie simplă cum e otita. Sau o obturaţie înaltă, chiar dacă pacientul e dentist.( Însă despre cum sper să nu-mi fi stricat o măsea doar fiindcă m-am apucat să autosap în ea, cu altă ocazie.) Pentru toate acele cazuri când accesul la medic e restricţionat, cum ar fi când eşti în vacanţă, există OTIPAX. Sunt nişte picături cu puţin anestezic (lidocaină) şi antiinflamator, deci ajută mult împotriva durerii, plus că şi curăţă un pic locul. 4 picături de câte 2-3 ori/zi, în urechea dureroasă. Iar efectul este aproape instantaneu.

elephant situations_avion

Ştiaţi că…

  • OTIPAX poate fi utilizat preventiv înaintea călătoriei cu avionul dacă apar dureri auriculare la decolare și aterizare. Se pun câte 4 picături în ureche înainte de decolare sau aterizare, iar zborul este mai bine  tolerat.
  • OTIPAX se poate utiliza în durerile de urechi apărute la scufundători ….un utilizator binecunoscut a  fost exploratorul Jacques Ives Cousteau.

Aşadar, ce vă rog eu e să nu cădem în clişeul de a ne trata la farmacie sau, mai rău, de a ne trata după ureche. A cui ureche, nu a medicului! Pericolul e că putem folosi picături total inutile sau chiar contraindicate în situaţia respectivă (mai ales dacă sunt picături cu antibiotic sau antiseptic local –fără a fi nevoie de ele!!!),  care pot produce un dezechilibru în flora locală din ureche, de creşte acolo o candida în toată splendoarea. Plus, multe picături sunt uleioase, opacifiază timpanul şi nu mai permit medicului să vadă ce e de văzut. Adică pot masca problema, de te trezeşti cu un diagnostic greşit şi nu ştii de unde ţi se trage.

Nu săriţi grămadă pe antibiotic. Un lucru e clar: dacă nu ajută, precis face rău. Consultaţi-vă medicul dacă sunteţi îngrijoraţi şi ţineţi minte că, de obicei, tratamentul corect e de la simplu la complex.

Articolul anterior

Viaţa fără cafea

Articolul următor

Vremea când nu va mai fi despre mine

5 Comentarii

  1. thea

    Adevarat ce spui cu otita in Olanda: medicul meu de familie mi-a prescris paracetamol in primele 3 zile, dupa care mi-a prescris antibiotic – eu eram rupta de lume, nu mai auzeam nimic 🙂

    • Cred! Doar că trebuie să încerci mai întâi fără… uite, în UK de ex, ca să prescrii ATB trebuie să ai o justificare f bună, nu merge aşa oricum. Reţetele sunt verificate riguros şi nu te joci. În stomatologie e puţin mai lejer, fiindcă acolo chiar e mai simplu să vezi dacă e infecţie sau nu, dar în rest nu se prescriu aşa uşor

  2. Aceasta este o adevarat problema in Romania, asta pentru ca romanii in general actioneaza dupa ureche fara putine informare. Tot cu acest scop am realizat impreuna cu colegii din redactie o lista de medicamente folosite in stomatologie: http://www.doctoruldedinti.info/medicamentele-utilizate-in-stomatologie/
    Cu putina atentie fiecare se poate informa corect iar eventualele probleme auxiliare pot fi eliminate.

  3. Ce inseamna informare, domnule Eduard Leonte? Nu cred ca trebuie sa facem nici noi greseala de a lasa de inteles ca articolele de pe internet sunt surse bune de informare. Ba chiar trebuie descurajata aceasta practica si incurajata consultarea medicului de familie, indiferent de tipul de problema. Problema cu adevarat importanta este ca oamenii nu mai au incredere nici macar in medicii de familie si din motive ce tin de timp sau teama prefera sa se trateze “dupa ureche” sau “dupa ce gasesc pe internet”.

  4. Ioana

    Domnule Cristian,
    Sursele de informare de pe net pot fi foarte variate ca grad de incredere. Una e sa cauti pe forumuri, alta e sa cauti studii clinice si articole din reviste gen Lancet si altele.
    Eu asa mi-am “salvat” copilul de 2 tratamente cu antibiotice prescrise la urgente de pediatru.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 129 queries in 0.467 s