Nişte prieteni buni de-ai mei s-au dus recent în luna de miere, exotici şi fericiţi, exact cum le şade bine oricăror tineri căsătoriţi. Şi s-au dus eroii noştri după o perioadă de stres şi oboseală, să-şi sărbătorească iubirea doar ei doi, mai ceva ca-n filmele americane. Ea se pregătise cu dantele fine, el -cu uleiuri aromate şi vreo două cărţi citite. Glumesc normal, habar n-am dacă ea preferă dantela sau bumbacul, iar pe el îl ştiu un iubitor de cărţi mai mult decât de uleiuri. Dar am zis aşa, de amorul artei şi al acestui articol…
Ca să termin rapid povestea romantică, alfaţi că tocmai am aflat că minunaţii ăştia doi au avut un noroc chior, de i-au pălit febrele şi frisoanele, toată vacanţa s-a stricat, iar el şi-a consumat tot uleiul făcându-i ei frecţii terapeutice, dar deloc romantice şi schimbându-i dantelele transpirate. De vreo 5 ori pe noapte.
Dar nu l-a deranjat prea tare, că oricum era treaz la datorie pe WC, fiindcă-şi începuse concediul cu o experienţă culinară, care s-a transformat într-o experienţă purificatoare intestinal. Ca la Discovery.
Asta aşa, ca o dovadă a jurământului proaspăt rostit, doar că la ei a fost „mai întâi la rău, că binele vine dup-o lună”. De miere.
Ceea ce mi-a amintit de vacanţele cu părinţii la mare, când, de fiecare sfântă dată, Mirunica punea de-o diaree sau mai multe, de obicei mai multe, asociate cu vărsături exprimate aleator, în funcţie de nevoie. Îmi amintesc un anumit moment mai precis, când eram pe bulevardul ăla din Mamaia, eu mică, pe bancheta din spate, la mama în braţe, într-o Dacie 1310, cu alţi 5 copasageri şi victime colaterale. Total nevinovate. N-a scăpat unul, de nici eu nu-nţelegeam cum poţi fi atât de mic şi atât de exploziv, dacă mă-nţelegeţi. Cum se stricau vacanţele era simplu: mama era nevoită să mă ţină în hotel până-mi revin, în medie dura vreo 3 zile. Nu tu plajă, nu tu soare, nu tu bălăceală, nimic. Era horror pentru toată lumea. Inclusiv pentru ospătarii noştri, care erau rugaţi să culeagă morcovi şi să-i facă sote şi să prăjească pâine şi să , şi să.
Târziu abia am înţeles ce se întâmpla în vacanţele noastre: pe vremea aia, nu exista apă plată îmbuteliată, iar mie cea minerală nici acum nu-mi place. Doar că ai mei nu voiau să-mi dea de la robinet, aşa că-mi frecau minerala cu linguriţa şi o lăsau să se trezsească-n pahare ca să nu mor deshidratată. Într-o zi am găsit o muscă răcorindu-se-n apa care oricum nu-mi plăcea, aşa că am început să beau de la duş. Pe furiş. De fiecare dată când mergeam la mare şi beam apă de la duş, mă căcam pe mine şi vărsam 3 zile la foc automat.
Sper că n-aţi păţit niciodată. Şi mai sper ca cerul vacanţelor dv viitoare să fie senin, fără crampe abdominale şi termometre explodate. Vă ajut şi eu măcar cu nişte idei.
De luat în seamă:
- Nu plecaţi în vacanţă obosiţi. Ştiu că, într-un fel, asta sfidează scopul vacanţei (că dacă ai fi odihnit, nu te-ai mai duce), dar vreau să spun să nu fie după o noapte nedormită că mai aveai bagaje de făcut sau păr de spălat sau unghii de tăiat.
- Spălaţi-vă pe mâini înainte de a mânca (ştiu că pare penibil de simplu, dar e cea mai penibil de simplă cale de a transporta diferiţi crocobauri în gură. Gândiţi-vă doar pe câte clanţe punem mâna zilnic, mai ales la toaletă. Şi nu garantez pentru igiena nimănui, mai ales a altora :P)
- Spălaţi fructele şi legumele întotdeauna, chiar şi pe cele care vor fi curăţate/decojite
- Evitaţi apa de la robinet şi băuturile cu gheaţă (întotdeauna m-am întrebat care-i sursa apei din gheaţa pe care-o pun ăştia în limonada cu apă plată), dar hidtrataţi-vă puternic
- Şi normal, nu mâncaţi alimente care au stat în soare, etc, riscul pe timp de vară e crescut.
- Asiguraţi-vă trusa de prim-ajutor, cu medicamentele acelea clasice de care ştiţi că aţi putea avea nevoie: un antialergic, un antidiareic, un antiinflamator, un plasture, un spray de ţânâţari, un spray de arsuri.
- Legat de antidiareice: vă recomand să le administraţi cu mare înţelepciune, ca să nu cădeţi din lac în puţ. Aşa că, poate vă gândiţi să restabiliţi echilibrul bacteriilor din intestine şi să trataţi astfel şi o posibilă cauză a „diareei călătorului”.
Pubmed scrie că unul dintre cele mai eficiente probiotice este Saccharomyces boulardii, care administrat cu 5 zile înainte de vacanţă pregăteşte flora intestinală pentru experienţe noi şi scade şansele diareei de a strica distracţia. De asemenea, este dovedit că S. boulardii reduce durata diareei cu o zi. În farmacii îl găsim sub doar numele de Enterol. Şi da, merită să menţionez că este un medicament (de fapt, singurul probiotic medicament), nu supliment nutritiv. (Cu nişte aprobări şi teste-n plus.)
În era în care apa plată se îmbuteliază la bax, Mirunica ştie că nu e bine să nu asculte de părinţi ori să bea pe sub ascuns. Îmi pare doar rău de copiii ăştia cu luna de miere, nu ştiu ce mă fac cu ei. Ca regulă generală, însă, ştiţi că sediul imunităţii noastre e în intestine. De asta, cred că merită să investim în ele ca-ntr-o asigurare privată pentru o vacanţă cinstită 😉
foto Biocodex
LATER EDIT: mai multe informaţii despre probiotice, la denisuca.
Mihaela Curea
Tot mai puțină lume pune accent pe igienă, atât la copii, cât și pentru ei adulții. E trist, copilul imită anumită gesturi și obiceiuri ale părinților, de exemplu spălatul pe mâini. Cât de mulți știm să ne spălăm corect pe mâini?
Eu sunt foarte sensibilă și dacă undeva ceva nu îmi miroase bine, refuz fără nicio jenă.
Interesantă faza cu gheața, nu m-aș fi gândit.
Noi bem doar apa plata in vacante și avem o gramada de medicamente cu noi 😀
copila blondă
Mihaela, oricum nu ne putem feri în totalitate de crocobauri, dar măcar atât cât ne stă nouă în putere, trebuie să facem. Atenţie însă cu data de expirare a medicamentelor, pe care le reportezi de la un concediu la altul 😉
Dojo, cum adică, bei doar apă minerală??? Ueeee, eu nici în poze n-o pot vedea, să mor de sete şi nu o pot pun în gură. 😛 ce ciudaţi suntem noi oamenii. Şi blonele, nu neg.
dojo
Au, nasol moment 😀
Io n-am avut niciodata probleme din astea. Apa plata nu beau ca nu-mi place (deci aia de la robinet oricum pica din schema). Asa ca minerala si sucurile (pe cand mai consumam din astea) parca-s mai safe.
Nu plec insa niciodata de acasa fara pastile de diverse feluri si intrebuintari. Vorba aia, nu stii cand te paleste 😀
liana
Asta vara am fost in Bulgaria, hotel de 4 stele UAL,30 de mil 2 persoane, 7zile.Servirea la masa:impinge tava, evident.Maldare de mancare de unde imi luam singura, ca de, asta e civilizatia in secolul asta.Intr-una din zile l-am surprins pe chelnerul care aducea farfurii pt clienti ca tinea degetul mare IN farfurii.I-am facut observatie, bulgarul s-a enervat, mi-a aratat mainile ca e “curat” eu incepeam sa fierb, scandal, balamuc, e inadmisibil stimabile sa-ti bagi degetele in farfurii….in final mi-a adus mie personal alte farfurii pe care le tinea..”corect”.Din ziua aia se uita la mine de parca eram hitler!
De la apa de robinet nu m-am imbolnavit niciodata, nici nu prea cred in asa ceva, apa imbuteliata in plastic care sta la soare e mai rea de 1000 de ori decat apa de la robinet.
Cred ca mainile nespalate dupa utilizarea toaletei sunt sursa tuturor necazurilor.
copila blondă
Liana, looool, mi-ai amintit de un banc: Cică vine chelnărul cu ciorba, înainte de a o pune pe masă clientului, care zice: ciorba asta e rece, vă rog să o reîncălziţi şi s-o aduceţi fierbinte. Se duce chelnărul, reîncălzeşte ciorba, vine înapoi. Clientul: ciorba asta încă e rece, vă rog să o reîncălziţi. Şi tot aşa. Până se enervează chelnărul şi întreabă: da’ de unde ştiţi că nu-i fierbinte, dacă nici măcar nu aţ gustat-o? La care clientul: atâta timp cât ţiin degetul în ea, precis nu e fierbinte.
:)))
liana
La mare am vazut foarte multi oameni care vin la masa direct de la plaja, in costum de baie etc.
Spalat pe maini inainte?niciodata…Nu are nicio legatura diareea cu apa bauta ci cu apa ne…utilizata. 😉
Andreea
Bine ca am citit post-ul asta inainte sa plec. O sa iau un Enterol, multumesc pentru hint! 🙂
copila blondă
Andreea, poţi să îl iei şi preventiv, cu vreo 5 zile înainte de a pleca în vacanţă. Sau îl poţi lua şi dacă rămâi acasă. Echilibrează flora intestinală, ceea ce e binevenit oricând! Şi vacanţă plăcută 😉
Cristina, fic de asta am zic grijă cu antidiareicele şi dai din lac în puţ!!! Iar probioticele asta fac: echilibrează, nu “te strâng” cum face un antidiareic. Încearcă numa’, să vezi că e mai bine. Eu întotdeauna am cu mine în vacanţă nişte pastiluţe cu verdeaţă, pe care le iau înainte de a se instala constipaţia. Şi, ghici ce, foarte rar am problema asta!
Cristina
Toata lumea se plange de diaree in vacante? Sunt oare singura care daca merge in vacanta, oricat ar manca, nu vede WC-ul pentru altceva decat no. 1? A, si beau doar apa de la robinet, de oriunde! Eu zic sa fiti bucurosi! :))
iuly
Mila mi-e de tine cea de atunci, dar am ras cu la-crimi! =))
Si eu eram sensibila cand eram mica, dar pe partea cu febra si rosu in gat.
Nu m-am apucat inca de lista de bagaje, dar o sa tin cont de sfaturile tale, multam!
copila blondă
Iuly, vacanţă plăcută, mă bucur că te-ai distrat. Să vezi ce s-au distrat ai mei, când ne-am prins ce se întâmpla… :)))
Alexandra, exact aşa!!! :))) E funny doar când eşti spectator, promit.
Alexandra
Mi-am adus aminte de faza din Sex&the City cand fetele merg in Mexic, si Charlotte inghite din greseala o gura de apa de la dus. Si o apuca si pe ea, ca pe tine. :))
Crina
Postare revelatoare pt mama ta :)))
copila blondă
Crina, asta da mărturisire! 😛
Tavi, mulţumim pentru sfaturi 😉
Tavi
Căcător!
Alexandra – bea un pahar mare cu apă; de duş!