Cel mai frumos cadou pentru ziua de naştere a copilului tău (II)

(completare la acest articol, că tot suntem în febră)

Cât despre progesteron, se ştie că nivelul acestuia e crucial pentru păstrarea sarcinii. Iniţial, acest hormon e produs de ovare până când funcţia e preluată de placentă. Multe femei afectate de infertilitate, de eşecuri ale fertilizării artificiale sau care-au făcut avorturi spontane produc prea puţin progesteron (se vede pe grafic). Aceste femei în special au nevoie să crească aportul de progesteron pentru a intra în zona de siguranţă (indicată de linia îngroşată, cele două linii punctate reprezentând deviaţia standard faţă de nivelul de siguranţă). Repro-med.net recomandă suplimentele cu progesteron pentru a corecta deficitul. Asta, până în săptămâna a 16-a de sarcină. Dar medicul care vă urmăreşte va şti precis de ce doză şi pentru cât timp are nevoie fiecare.

  • Progesteronul înainte de sarcină:

E responsabil cu pregătirile. Adică, el are grijă să „organizeze” uterul, ca acesta să fie bucuros de oaspeţi (nidaţie şi sarcină). După fiecare ovulaţie, ovarele încep să producă progesteronul necesar uterului. Practic, corpul femeii se pregăteşte la fiecare ciclu hormonal pentru a primi o sarcină. Aşa că, progesteronul determină îngroşarea endometrului, care va oferi suport ovulului fertilizat şi devenit ou în toată regula!

  • Progesteronul în timpul sarcinii:

 

  „Hrăneşte” copilul. Bine, „hrăneşte” e mult spus, „copilul” tot aşa. Endometrul mai are nevoie de progesteron şi în timpul sarcinii. După ce nidaţia se întâmplă cu succes şi ouşorul se cuibăreşte la căldurică în mucoasa uterină, progesteronul e cel care pune umărul pentru a păstra un mediu ambiant aşa cum trebuie. Pentru omuleţul în plină dezvoltare. După vreo 10 săptămâni, funcţia aceasta e preluată de placentă.

Dacă medicul vă recomandă să suplimentaţi progesteronul, ţineţi minte că e foarte important sub ce formă îl suplimentaţi. Fiindcă ar fi bine să ne asigurăm că şi folosim ceea ce „suplimentăm”, altfel e frecţie la picior de lemn, nu-i aşa? Am eu o prietenă care înghiţea tone de multivitamine de 2 lei (se ştie ea, care!) şi era tot leşinată cu căderi de calciu. Până i-am recomandat eu (ştiu, sunt o deşteaptă!) o formă de calciu pe care corpul s-o şi folosească, nu doar farmaciile să se îmbogăţească. Şi ghiciţi ce, am învăţat-o şi să bea cafea, că până atunci doar se uita la mine, că pe ea o apuca tremuratul şi numai de la miros! În fine, ideea e că progesteronul administrat pe cale orală are cea mai mică viaţă în sânge: după numai 4!!! minute este deja eliminat prin urină. Cea mai eficientă cale de administrare pentru a menţine nivelul optim de progesteron în sânge cât mai mult e cea vaginală (se absoarbe local şi imediat şi acţionează). A doua cea mai eficientă e injecţia. Cea mai proastă cale de administrare e cea orală.

Şi vă spun mai multe, promit, dar într-un articol viitor. Cartea are şi un întreg capitol despre fertilitatea masculină. Deci doamnelor, pregătiţi-vă domnii!

 Foto 123

Articolul anterior

Vârsta noastră la pensia care vine

Articolul următor

O zi metaforică

16 Comentarii

  1. Ce i-ai recomandat prietenei cu calciul?

  2. Următorul articol îl dau soțului să-l citească!
    Interesant articol, sau mai bine spus, serie de articole.

  3. Cristian, calciul de la Forever. În continuare e singurul care-o ajută.

    Mihaela, ohoo,dada! Aşa să faci. Deşi ar avea de învăţat şi din altele pe care le scriu eu pe aici… 😉 nu numai pe tema asta. Poţi să şi sugerezi subiecte dacă vrei. 😉

  4. De exemplu, cât de important e pentru copil ca tatăl să nu fie fumător! 😉

  5. Simona

    Ah, ce-mi place de tine de cand scrii articolele astea. Nu de alta, dar sunt f f intereante, iar tu chiar zici lucrurilor pe nume :).

  6. Mihaela, s-a notat 😉

    Simona, mulţumesc frumos 😀

  7. stela

    Salut! Scuza-ma ca deviez putin de la subiect, insa as vrea sa stiu, ce vitamine luai tu in timpul facultatii/sesiunii? Am inceput sa iau complexul de vitamine B si mangneziu,insa o colega de-a mea mi-a spus ca ea foloseste piracetam pentru o memorie mai buna (amandoua suntem la medicina, insa imi vine cam greu sa cred ca un astfel de medicament ar avea efecte uluitoare asupra memoriei; daca invatatul nu e sistematic, nu prea cred ca poti recupera 4 luni in 4zile inainte de examen…). Imi poti recomanda altceva, sau imi poti da un sfat, din proprie experienta? cateodata simt ca n-am pic de energie cu toate ca iau vitamine… Merci frumos 🙂

    ps: 1) Desi e prima data cand postez ceva la tine pe blog, te urmaresc de mult timp, imi place cum si ce scrii :D.
    2)Mult succes in tot ceea ce faci!

    • Dragă Stela, n-am prea luat aşa nişte vitamine doar pt sesiune în mod special. Dar piracetamul precis are efecte, eu am încercat la un moment dat să iau encefabol, dar am făcut alergie. Era şi bun la gust… Dar oare nu se eliberează doar cu reţetă? -habar nu am…
      Ce să zic, pt memorie e f bună combinaţia de lecitină cu fosfatidilcolină sau extractul de ginko biloba. Ce recomand eu e să te odihneşti, să înveţi doar când simţi că ai spor şi să repeţi întotdeauna. Dar asta cu învăţatul doar când e momentul potrivit e f importantă… uneori stăteam ore-n şir cu cartea-n faţă şi degeaba, iar alteori prindeam într-o oră ce nu reuşisem toată noaptea de dinainte. Succes!

  8. @stela: poate ți-e util articolul „Cum sa invatam mai usor in sesiune”, deși am impresia că e prea târziu ca să începi cura de Piracetam (ca fapt divers ăsta a fost inventat de un român).

    Mai sunt unii care iau niște medicamente pentru ADHD, am impresia că Adderall (am tot căutat articolele cu pricina, dar nu le-am găsit). Atenție că deși au efect asupra minții, nu știu cât de mult ajută la toceală, contextul de care-mi aduc eu aminte era scrisul de referate. Și am mai auzit de jucători pe calculator (gameri pentru anglofili) care luau așa ceva ca să aibă reflexe mai bune.

    Dacă vrei să iei vitamina B6 și magneziu, ai putea încerca sub formă de ZMA. Sunt unii care spun că ajută la refacere, în timp ce alții la fel ca mine au constatat că se trezesc prea devreme 🙂 (cu o doză mai mică n-am remarcat efectul ăsta). Apropo de doze vezi că unii producători sunt tare zgârciți, de zici că vând apă chioară.

    Lecitină am luat și n-aș putea spune că am remarcat ceva, dar pe de altă nici nu m-am omorât cu învățatul în ultima vreme. Având în vedere că are efecte benefice asupra vaselor de sânge merită luată oricum.

    Pentru energie poți lua amfetamine precum matematicianul Erdős 😀 De riscuri nu comentez că nu-s suficient de informat. Totuși de bază și cea mai sigură e tot odihna, după cum spunea și copila blondă.

  9. stela

    Copila blonda: Multumesc frumos pentru raspuns! 🙂 O sa incerc cu ginko biloba si cu omnivit (energy)- sper sa ajute 🙂

    Cristian: Multumesc mult pentru reply :), e chiar interesant articolul medicului respectiv. As incerca cu cerebrolysin de 1ml, insa cred ca am nevoie de prescriptie medicala pentru a procura acest medicament…Am auzit si eu de Adderall si amfetamine, insa tot cu prescriptie se dau, si nu am ”relatiile” potrivite pentru a le cumpara :-p..

    O zi faina va doresc amandurora! 🙂

  10. la nişte amfetamine m-aş băga şi eu 😛 Dar ceva care să mă ţină bright and sharp a la long n-aveţi?

  11. stela

    poate ne face rost Cristian de amfetamine, ca tot pare a fi bine informat in aceasta privinta:-p

    subscriu si eu la pastile care sa ma tina ”bright and sharp” :))))

  12. Apropo de făcut rost, tare bine ar fi dacă toate substanțele astea ar fi la liber, astfel încât oricine e dispus să riște, să le poată lua.

    Dacă vreți să fiți pe fază puteți încerca cu tirozină. N-am mai băut ceai de ceva vreme, deci poate mă înșel, dar mi se pare că dă o senzație similară. E una de alertă, de concentrare. Problema e că dacă n-o iei pe stomacul gol, nu simți mare brânză și de trezit cu siguranță nu te trezește. Efectul nu e foarte puternic, dar măcar spre deosebire de celelalte e mai vizibil. Dacă tot încercați ceva (nou), eu zic să încercați asta. Nu-i chiar o avere și se poate lua și fără rețetă. Ce-i nasol, e că varianta de la Now Foods nu pare să fie pe stoc acum.

    P.S. Aștept impresii dacă o să încercați, că-s curios cum e pentru alții.

  13. P.P.S. Cui vrea să se relaxeze îi recomand filmul „Limitless”.

  14. Lorena

    Buna, Miruna! Am o intrebare off-topic, sper sa nu te deranjeze 😀 Cat timp se iau pastile de fier? La fel ca si calciu, pana nu mai am probleme de sanatate? (sunt anemica si am des stari de oboseala, ameteli, lipsa de concentrare) mi-a prescris doctorul fier, insa nu mi-a zis cat timp sa iau si eu, ametita, am uitat sa intreb :))
    Iti multumesc!

    • Lorena, cel mai bine ar fi sa intrebi medicul. Probabil ia tot ceea ce ti-a prescris el, apoi repeta analizele de sange in vreo 2-3 luni sa vezi daca ai corectat carentele. Oricum, ar trebui sa observi imbunatatiri si la felul cum te simti. Dar nu imediat, deci rabdare, pentru unele miracole e nevoie de timp.

      Oricum, sfatul meu e sa verifici la medic.

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 161 queries in 0.671 s