Hyun Jin, colega cu care am locuit vreme de aproape un an, era cu un an mai mare decât mine, deşi amândouă datăm din 1986. Ştiu de la ea că în cultura coreenilor, copiii au deja un an când se nasc. Adică, e luat în considerare primul an: cel intrauterin. Iar adevărul este că viaţa omului acolo începe, primele săptămâni fiind cele mai importante pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi.
În avion spre România, am citit (din scoarţă-n scoarţă) cartea lui Patrick Holford „Optimum nutrition before, during and after pregnancy”. E vorba despre ce trebuie să facem şi, mai ales, ce să nu facem dacă ne dorim un copil. Şi scrie aşa frumos undeva: „A face copii sănătoşi e ca grădinăritul. Tot ce poţi să faci ca să iasă mai bine e să pregăteşti pământul, să plantezi sămânţa, apoi să îi dai apă şi îngrăşăminte în mod regulat. Când te pregăteşti să concepi un copil, crearea unui mediu perfect, bogat şi nutritiv, nepoluat şi curat e cel mai frumos cadou pe care i-l poţi face viitorului tău copil în adevărata lui zi de naştere.”
Pentru momentul ăsta mă pregătesc dinainte de a şti că am cu cine face un copil, dinainte de a visa chipuri doar uitându-mă la omul de lângă mine. Am mai citit câte ceva şi-am învăţat multe, foarte multe de la mama. Din păcate, însă, majoritatea femeilor află abia după 1 lună că sunt însărcinate şi atunci au pierdut într-un fel startul ăla atât de important pentru copilul lor: prima lună! În care se multiplică celule de bază, din care ulterior se construieşte infrastructura omuleţului care va veni.
Patrick Holford spune foarte frumos că deşi sistemul nervos şi câteva alte celule sunt în continuă dezvoltare şi se pot multiplica şi în afara uterului, fundaţia copilului se formează înăuntru, nu afară. „În nici o altă perioadă din viaţa lui, copilul tău nu va fi mai vulnerabil şi sensibil ca în primele 9 luni intrauterine.”
În general, informaţiile sunt de bun simţ şi nu am găsit nimic senzaţional de nou, cu mici excepţii: nivelul homocisteinei se pare că e important, că se poate verifica printr-o analiză de sânge şi reduce prin dietă, dacă e ridicat.
Apoi, foarte mult vorbeşte de echilibrul hormonal, referindu-se la doi hormoni-cheie în sarcină: insulina şi progesteronul. Prima, fiindcă intervine în metabolismul alimentaţiei (se dărâmă încă o dată mitul conform căruia în sarcină trebuie să mănânci cât pentru doi!!! Nici vorbă, e foarte important CE mănânci, să fie calitativ şi nutritiv, iar corpul singur va şti să folosească ce îi dai), iar al doilea fiindcă fixează sarcina. Şi că alimentaţia e foarte importantă, dar cu adevărat contează APORTUL de nutrienţi, fiindcă alimentele din ziua de astăzi sunt mult mai sărace şi goale de vitamine şi enzime.
Chiar şi printre acele paciente care par perfect sănătoase şi în formă, am depistat persoane cu mari carenţe de nutrienţi esenţiali sau cu acumulări de toxine – acestea putând afecta dezvoltarea fătului. Spre deosebire de un adult, un copil nenăscut e foarte vulnerabil în faţa celor mai mici schimbări sau lipsă a aportului de nutrienţi sau poluanţi. Ştim că în vreme ce o femeie poate să nu dea nici un semn de lipsă de acid folic, o astfel de carenţă poate cauza spina bifida copilului ei. De asemenea, o femeie cu acumulări mari de plumb sau mercur poate fi fără simptome, dar să dea naştere unui copil cu probleme sau malformaţii fizice şi psihice.
Iar ceea ce nu ştiam, e că pentru mamă contează foarte mult luna în care maturează ovulul, adică jumătate din viitorul copil, iar pentru tată cam cele 4 luni dinaintea concepţiei. Deci bărbaţii trebuie să fie mai grijulii!
*Miercuri revin cu o continuare a acestui articol. Rămâneţi pe recepţie 😉
Ina
Eu am simtit asta pe pielea mea. De câțiva ani încercăm un trai mai sănătos, fără tutun, cu sport, fără alcool, multe fructe si legume. Da, am aflat de sarcina la 3 saptamâni, insa un stil de viața echilibrat este ceva ce poți avea mereu. Chiar o ascultam pe Monica Pop subliniind cat e de important momentul conceptiei de ex., si cum copiii facuti “la betie” pot avea grave deficiente de vedere. Ce recomand eu tuturor este echilibrul, un trup zvelt, sport. Si un fresh de portocale in fiecare dimineața! Pe mine m-a ferit de raceli in ultimii câțiva ani.
copila blondă
Ina, în mileniul 3, adevărul e că se poate să avem grijă. Mai ales că acum concepţia nu mai e aşa aleatorie, cam ştii când te pui pe treabă şi când laşi cale liberă şi nu te mai “protejezi”, deci ştii că oricând se poate întâmpla. Şi dacă se întâmplă după vreun chef, o petrecere sau un pahar de vin, eu aş zice să recurgem la sfântul prezervativ. Iar despre copiii făcuţi la beţie, asta e înjurătura mamei mele. hehehe, mai rău de atât nu se poate! 😛
Ana, treci al detoxifiere, doamnă!!! Sau n-ai gânduri de bebe încă?
Ana Q.
Ai dreptate, copilo! Nu e de ajuns sa avem grija de alimentatia noastra doar in timpul sarcinei, ci trebuie sa ne pregatim dinainte pentru ea. eu nu mai zic nimic, imi aprind o tigara, stau cu fundul pe scaun, beau o cola vanilla si ma gandesc ca o veni si timpul pentru o schimbare. nu stiu cand, nu stiu cum, stiu doar c-are sa vina.
o viitoare mama
nu stiam treaba asta despre coreeni. Foarte interesant. Asa si este, daca stai sa te gandesti. Si ce poti face ca sa-i oferi tot ce zici tu acolo, mai concret?
copila blondă
unei viitoare mame, ţinem pumnii şi ţine aproape, că mai scriu concluzii. Sunt în subiect!
Dojo, ţineeeeem pumnii strrrrrânşi!!!!! Hehe, foarte bine faceţi, e minimul ăla pe care-l putem influenţa, dar un minim atât de important câteodată. Felicitări şi spune-mi domnul tău cum se adaptează noului stil de viaţă mai sănătos??? Nici n-a venit copilul, iar nevasta a şi-nceput să se schimbe. Eu am citit câteva chestii, furate de pe la mama, cel mai mult mi-a plăcut o carte despre viaţa intrauterină a copilului, dar dintr-un punct de vedere emoţional, nu organic şi biologic. Cum aude micuţul şi cum se dezvoltă creieraşul lui şi cum se construieşte comunicarea cu mama încă de atunci. Cum reacţionează la vocea mamei şi la sunete în general, multe, foarte multe aspecte…
Valeriu, “oamenii sănătoşi nu se gândesc cum să fie mai sănătoşi”, scuză-mă, dar aici ai vorbit ca unul de la ţară şi am certitudinea că nu eşti. Deşi, nu spun că e ceva rău, ci o ignoranţă care nu te caracterizează. Sănătatea nu e o garanţie care vine în ADN, sper din tot sufletul să nu crezi asta.
Cât despre procreere, ba da, sunt nişte chestii pe care le putem face mai bine: de ex, toate mamele ştiu că alcoolul e interzis în sarcină, dar cine refuză o gură de şampanie la ocazie specială?! Ei bine, nu, nici o ocazie specială, nici măcar O GURĂ DE ŞAMPANIE nu e voie. Că riscurile sunt prea mari, iar cine le cunoaşte se fereşte. Nu zic că n-or fi ieşit deştepţi şi frumoşi din părinţi înecaţi în palincă, dar ăia cred că au mâncat căcat cu linguriţa când au fost mici. Şi oricum ar fi, eu nu sunt dispusă să-mi asum riscurie. De ce să te bagi în gura lupului ca să vezi dacă muşcă.
Avantajul nostru e că avem informaţie, Valeriule. Sunt de acord că libertatea e mare mare lucru, că nici eu nu-mi doresc să terorizez copilul mai mult cu ce nu are voie decât cu ce are voie, dar una nu o exclude pe cealaltă.
dojo
Noi am facut mari modificari de stil de viata de prin toamna deja, sunt tot mai atenta la ce mananc, fac miscare etc. De luna asta am inceput sa ‘incercam’, deci sunt tot mai maniaca pe tema asta. Nu poti face enorm de multe pentru viitorul tau copil, dar poti incerca sa mananci sanatos si sa ii oferi un ‘incubator’ cat mai puternic si propice dezvoltarii sale.
Valeriu
Nu sunt nici pentru ”fie ce-o fi” dar nici pentru exagerări gen hai să protejăm ceva până nu mai avem ce proteja. Că așa ajungem la faza cu drobul de sare din poveste.
Materialul genetic trebuie lasat sa isi faca treaba. Dacă e de unde atunci un control esențial ici colo e ok. Dacă nu, atunci mai bine deloc.
În plus de asta, mai toate ”viitoarele mamici” sunt absolut exasperate de ”poluanți și de toxine„, musai mănâncă ”sănătos” și ”au un stil de viață echilibrat”. Și tot ele nu se dau jos din masina cu anii, nu au mai mers un kilometru pe jos din tabăra din clasa a V-a dar aleargă ca șoarecii pe bandă din când în când și atunci de ochii lumii de pe Facebook. Mănâncă ”bio” de la supermarket și citesc maculatură de gen, sunt Zen dar pică grațios în cur la primul bobârnac.
Și iarași ajungem la vorba aia: ”99% din oamenii care se îmbracă sport, nu fac sport!”
Înțeleg că ai ajuns în etapa aia a vieții când toate duc către scopul primordial, dar totuși puțină luciditate nu strică din când în când.
Cartea aia au mai citit-o incă alte 999999 de femei și toate au aceeași părere și sunt în aceeași situație cu tine, dacă nu erau nu o citeau. Oamenii sănătoși nu se gândesc cum să fie mai sănătoși. Cei fericiti nu vor să fie mai fericiți le ajunge cât au. Oamenii se intereseaza de ceva fie din frica fie din lacomie.
De paste am fost la niste rude la tara. Copii aia de la tară sunt diavoli împielițați pe lângă galbejiții autisti cu tabletă 3G și transport de handicapat casă-școală pe care îi vad zilnic în București. Limpezimea ochilor lor și roșul din obraz nu apare la nici o analiză.
Și hai că îl faci, iese sănatos tun ca un magar dar la ce folos dacă îl chinui în jegul de la oraș?
Un copil e opera omului de o viață. Material faci nu faci, tot una este, ce e azi tare e mâine moale, dar omul căruia îi dai viață e cea mai mare și mai grea operă și culmea e că nu tu trebuie să fii cel mulțumit ci el. Iar dacă nu este, tu ești primul pe care va da vina.
După mine cel mai frumos cadou pe care il poți face de ziua lui, și când ai un copil în fiecare zi e ziua ”lui” este să îl lași liber și să nu îl crești în jegul orașelor. Curajul, înțelegerea și curiozitatea valorează întreit la țară, că acolo se formează adevăratele valori morale.
Dacă îl crești la țară până la liceu la 18 ani vei avea cel mai frumos vițel.
Si daca tot faci o treabă e bine să o faci ca lumea de la cap la coadă.
P.S.
Băieți, cu patru luni înainte de ”băuta din seara cu pricina” doar post și rugăciune. :))
Valeriu
Sănătatea e o garanție ce vine în primul rând din ADN, dacă nu era asta nu evoluam. Și totusi dacă nu vine din ADN atunci la ce rost tot acest frecuș cu profile genetice și alte mizerii și sperietori numa bune de luat banii fraierilor? Um?
Ti-e frică să ai un copil beteag si prost?! Ahhaaaa!!! Marcă banu’ la tatae’ si totul va fi bine pe hartie si exact cum vrei matle, ca dupa noua luni mai vedem, alte analize alti bani altă fraiereală.
Ingnoranța nu este întotdeauna ceva rău. Tu ignori pe alții si alții pe tine și toată lumea crede că are dreptate. Știi tu din Shakespeare că nimic nu e bun nimic nu e rau, omul singur decide ce e fericire sau nenoricire.
In fine, eu zic una tu ma combati cu nu bem cand ne… că iese nasol.
Cu informația te poti sterge la cur dacă nu stii ce face cu ea. Și avem atâta informație de ne sufocăm si nu mai stim ce face cu ea. Important este să facă bani că proști sunt cu duiumul. Făra nici o aluzie.
Încep să cred că am fost un prost când nu am profitat de prostia oamenilor.
copila blondă
Profitatul de prostia oamenilor e cu totul altceva. Dacă e cu limite ale bunului simţ, mi-aş dori şi eu să profit sincer, că public există! 😛
Cât despre profile genetice, acolo ţi se stabilesc predispoziţiile, nicidecum viitorul. Iar gena se poate exprima sau nu în funcţie de factorii de mediu. Ăla e singurul control pe care-l avem. Deci nu e totul în ADN.
Valeriu
Gena, e jena de a face greseala altora. După ce juma’ de familie moare de cancer pulmonar parcă ți-e jenă să mai fumezi. Zău asa…
Tu citește acolo în continuare că și oamenii aia trebuie să mănânce o pâine albă. Dar totusi poate nu uiți că succesul în orice lucru pe lume nu e un secret, îl cunoaște toată lumea.
Aia care se pot ridica la nivelul lui îl recunosc și-l prețuiesc iară restul se fac că nu îl văd. Viața joacă cu cărțile pe față și dă fiecăruia exact cât cere și nimic mai mult.
La București ploua cu tunete și fulgere!!!
Ai suparat pe cei Zei…
Ina
Atunci să ne și drogăm pe timpul sarcinii zic, dc gena e bună…. Si poți sări în cap de la etajul 10, aceeași genă te salvează.
dojo
Saru’mana de urari. Sa te auda cine trebuie 😉
Domnul a fost cel care a tras semnalul de alarma prin toamna. Inca din ianuarie anul trecut a renuntat la cafea, in toamna si-a dat seama ca inca are o tensiune cam ‘high’. Sora-sa (doctorul familiei) i-a spus ca va trebui sa intre pe pastile de tensiune, daca o tine tot asa. El a decis sa o lase mai usor cu sarea, cu grasimile etc.
Asa ca pas cu pas ne-am facut mici modificari de dieta. tensiunea lui e sub control (a scazut puternic), eu incep sa ‘prind viata’, ca mananc mai putine rahaturi si fac miscare. Nu suntem 100% bio, ca nu am capiat de tot, dar chiar se simt rezultatele acestor decizii