Valabil şi la calorii: Calitatea mai importantă decât Cantitatea

Am citit un articol foarte interesant pe tema teoriilor care susţin că un regim alimentar cu grăsimi reduse ajută la scăderea în greutate şi sănătatea omului. În afară de faptul că, uneori, proteina animală e de evitat (discuţia e vastă), concluziile ultimilor decenii arată că populaţia s-a îngrăşat după ce a început să consume alimente low-fat. Datele dau de gândit, mai ales când arată cum francezii sunt cei mai slabi din Europa, deşi consumă cantităţi mari de brânză şi vin. Cei mai vinovaţi de grăsimea noastră de pe burtă sunt carbohidraţii, nu neapărat grăsimile. Bine, şi să nu se înţeleagă că e verde la slăninuţă. Numărul caloriilor tot contează, doar că SURSA lor e cea care face într-adevăr diferenţa.

În cei 25 de ani, de când americanii au fost sfătuiţi să reducă drastic grăsimile din alimentaţie şi să prefere carbohidraţii, rata de obezitate în SUA aproape s-a triplat: de la 13% în 1980 la 33% în 2006, prin care Statele şi-au câştigat titlul de cel mai gras popor de pe planetă.

În 1951, englezoaica adultă purta -în medie- măsura 40 (echivalentul a 12 în UK); doar jumătate de secol mai târziu şi în ciuda popularizării dietelor low-fat şi fotomodelelor scheletice, măsura medie s-a umflat la 44.

Dietele low-carb ard grăsimi mai eficient decât postul negru. Când într-un studiu american, s-a comparat o dietă low-carb cu un post negru de 10 zile, cei care n-au mâncat nimic au slăbit 9,5 kg în total, dintre care 3,5 kg grăsime, iar ceilalţi au slăbit doar 6,5 kg în total, dintre care doar 200g nu erau grăsime!!!

Puteţi citi articolul aici. Din păcate, e în engleză: Low fat makes you fat

sursa

Articolul anterior

Campania Always, la final

Articolul următor

Chiar nu ştiu ce să scriu

17 Comentarii

  1. Postul negru nu ar trebui să fie folosit ca o metodă de slăbit, cel puțin nu în stilul clasic.

    “Fasting”-ul e bun atunci când vrei să stimulezi secreția HGH (hormonul de creștere), demonstrându-se științific că “intermittent fasting”-ul poate stimula secreția HGH până la 2000%.

    Ideea pusă în practică sună în felul următor:

    O zi pe săptămână abține-te de la mâncare timp de 24h. E mai simplu decât sună.

    Vă recomand să citiți și ebook-ul ăsta, sunt niște idei foarte mișto: http://www.biggersmallerbigger.com/

    • Gabriel, e prima data cand aud asa ceva. Merci pentru comentariu. Mi-ar fi usor sa nu mananc 24h in weekend, mai ales daca se poate considera si noaptea. De ex: ultima masa sa fie sambata la 12 si nu mai mananci nimic pana duminica la 12. Plus ca si dormi noaptea. Mie doar vreo 4 cm in plus mi-ar face un mare bine 🙂

  2. O dieta ECHILIBRATA (fara infometare si prostii), plus sport. Asta este secretul. Mai putin fast-food, mai putine chestii fripte in tot felul de uleiuri si grasimi, multe legume si fructe, multa apa. Nu doar ca incepe sa-si revina si amaratul ala de metabolism, dar chiar da rezultate. casti ochii periodic la consumul de calorii. Exista enspe mii de aplicatii si smecherii sa tii un jurnal de mancare si sa vezi daca sari calul des cu caloriile.

    Si sport, ca nu moare nimeni de la un pic de miscare. Faci asta constant (1-3 ore pe saptamana macar) si sa vezi ce frumos e totul 😀

    • Dojo, normal, dar ideea e ca grasimile nu-s chiar asa pacatoase cum le dam. Croissantele si ciocolatile sunt mult mai daunatoare. Si numarul lor :))))

  3. Nimic nou sub soare. Recomand filmul documentar „Fat Head”.

    • Eu nu ştiam datele astea chiar aşa. Iar uneori repeiţia e mama învăţăturii.

    • Cristian, tocmai am terminat de văzut Fat Head. Merci pentru recomandare. De bun simţ filmul, mi-a plăcut maxim felul în care responsabilizează individul. Singura obiecţie pe care o am eu este referitoare la reclamele la margarine care fac bine “la copii”. Aia e fundamental greşit şi ar trebui cumva interzis prin lege.

  4. Sunt si diete pe baza de proteine si pe baza de legume. Depinde de combinatie !

    • Maria, o dietă hiperproteică poate fi periculoasă pe termen lung. Deci mare grijă. Iar nici dietele cu grăsimi incluse nu sunt raiul pe pământ, fiindcă nu e ca şi cum te fac să slăbeşti. Acolo e nevoie de mare -mare grijă la cantitate şi sursă.

  5. catalin

    Blonduto, stiai ca Pamintul e rotund? 😀

    Ce ma surprinde pe mine in toate studiile astea e ca nimeni nu vorbeste de PROVENIENTA alimentelor. Nu are cum sa fie acelasi lucru sa maninci niste smintina de la vaci care pasc la soare si sa maninci margarina! Iarasi, trebuie sa fie o diferenta intre puii taiati la 5 saptamini in SUA si puii care alearga un an de zile prin gradini dupa muste.

    Hmm, daca vrei sa tii fasting, poate ar fi mai bine sa intrebi pe altii cu experienta. Uite, pun si eu un link, pe mine m-a ajutat. Nu-i comercial, n-am nici un interes si nici o legatura cu acel site. Daca nu-ti place, il stergi fara suparare.

    http://getfit.ro/

    • Cătălin, cred că exact despre asta e vorba, despre calitatea caloriilor. Şi grăsimile sunt de mai multe feluri, margarina e una dintre cele mai proaste idei. Cât despre mine şi “fasting”, de unde ai mai tras şi concluzia asta?

  6. @Miruna, cred ca pana la urma ai pus misto punctul pe i cu ‘numarul’ care este rau. Nimeni nu spune sa nu mananci o shaorma sau o ciocolata. Dar asta nu trebuie sa fie o ‘dieta’ normala.

    Eu nu cred, sincer, in faze din alea ‘nu voi mai manca prajitura niciodata’. de ce? E facuta cu un scop, sa-ti pice bine la stomac intr-un anumit moment. Asta nu inseamna ca halesti zilnic prajitura sau tot tortul deodata.

    Absolut toti cei pe care ii stiu cu probleme de ‘greutate’ recunosc ca sar calul cam des. Pana si la emisiunile de tipul ‘the biggest loser’ (ca tot imi place sa vizionez minunea), concurentii recunosc ca nu mananca un burger la luna, cand ies la o chestie de pilda si e ‘convenient’, ci baga 3 pe zi. Apoi, iarta-ma cristos, dar cum sa nu ajungi la 300 de kile?

    Si marea ‘necunoscuta’ ramane sportul. Fa miscare serios de 2-3 ori pe saptamana si vei vedea niste rezulate frumoase. Chiar daca nu mergi sa slabesti, ti se tonifiaza musculatura, te simti plin de energie, ti se dezvolta apetitul chiar pentru mai multe miscare. Plus ca se consuma totusi niste calorii 😀

    • Eu de prin clasa a 9a mă tot minunez cum de sunt atât de slabă la cât mănânc!!! Adică, mă-nţelegi… nu-s deloc slabă, adică nu-mi plânge nimeni de milă aşa când se uită la mine :))) doar că… la câtă ciocolată văd, la ce frecvenţă şi ce cantitate, zău, e un mister!

      Însă vorbind serios, cantităţile sunt relative de la familie la familie. Ceea ce pentru mine înseamnă un prânz copios, pentru tine poate fi doar aperitivul. Sau invers. Mai degrabă invers. 😛

  7. @copila blondă, aia cu responsabilizarea mi-a plăcut și mie.

    Cu margarina e mai complicată treaba. Odată cu libertatea sporită, vin și noi responsabilități. Nu prea cred că e treaba statului să interzică anumite lucruri, dar pe de altă parte consider că lumea ar trebui să fie mai bine informată. Nu de alta, dar mai sunt niște substanțe despre care guvernele spun că-s rele, deși sunt voci care susțin că nu e dracul chiar atât de negru.

    • Stiu ce zici, eu ma refer la interzicerea felului in care se pozitioneaza pe piata. Nu zic sa se interzica margarina, ci sa nu se mai promoveze ca “sanatoasa” si esentiala pt copii…

  8. Un fel de reclamă mincinoasă zici, la fel cum a fost cu Danone în SUA?

  9. morbo

    vai. cum sa traduci ”woman in the UK” cu ”englezoaica”? 😀
    io nu-s grammar nazi, sunt altfel de nazi. cu chestii din astea.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 153 queries in 0.456 s