Infertilitatea ameninţă: cu timpul!

De fiecare dată când am o graviduţă pe scaun, mă străduiesc să-i ghicesc vârsta. Şi de fiecare dată, dar, fără excepţie, o compar cu a mea. Astăzi, am văzut o viitoare mămică de 21 ani, în 5 luni însărcinată. E-adevărat că era copilă, cu mamă-sa de mână şi burta la gură, dar tot cu un fel de dor am privit toată tinereţea ei.

La vârsta mea de-acuma, mama era deja bine de tot însărcinată cu mine, şi da, stau mereu să mă gândesc la asta. Fiindcă banii îi putem munci cât să ne creştem copiii, cariere ne facem oricum, că suntem deştepţi, însă pentru potenţialul zero, primul cadou pentru copilul nostru, ăla de la începutul începutului, cu greu mai putem face ceva. Şi oricât i-aş spune eu jumătăţii brunete că un an întreg!!! înainte de a proiecta prunci cu două buci delicioase, nu mai vedem conservele nici în reclame şi tot salamul îl lăsăm în Sibiu, îmi dau seama că oricâte frunze verzi şi proteine organice am consuma, tinereţea nu se găseşte la raftul cu produse bio.

Procepţia e opusul contracepţiei

Deşi contracepţia a fost făcută vedetă mai mare decât procepţia, a câştigat acest război din start, din legile naturii. Din 28 de zile, există doar vreo 3-4 în care femeia poate rămâne însărcinată şi vreo 24 în care n-are nici o şansă. (Sau na, o şansă foarte-foarte mică. Am auzit şi eu de ovulaţie spontană ori calcule greşite de calendar.) Procentual, socotiţi dumneavoastră.

Ca femei, ne naştem cu ceea ce-ar putea fi „jumătate din viitorii noştri copii”

E cam trasă de păr treaba asta, deşi totuşi sugestivă. Dacă bărbatul produce sperma instantaneu, de fiecare dată când ejaculează, de câte ori ejaculează, femeia are provizii limitate şi gata. Ca la gameboy, când ai doar 5 vieţi. În realitate, mare parte din ovulele cu care ne naştem degenerează până la pubertate şi ne rămân vreo 3-400 „de vieţi”. Din care se pot maturiza ovule fecundabile, potenţiala jumătate a oului care va deveni embrion, apoi făt şi apoi bebe cu două buci. Studii recente arată că 95% dintre femei mai au la 30 de ani doar 12% din rezerva iniţială de ovule, iar până la 40 de ani mai rămân cu doar 3%. La şcoală, ne-au zis că din punct de vedere genetic, vârsta ideală de concepţie e 25. După care materialul clientului se învecheşte, că aici nu merge adaosul de E-uri şi conservanţi.

Vârsta nu o putem schimba, dar năravul –da!

Iată câteva măsuri pentru a creşte fertilitatea:

–        Faceţi sex. Întreţineţi relaţii sexuale. Faceţi dragoste. Musai cu copulaţie, e cea mai la-ndemână metodă de a rămâne însărcinată (unde „mâna” e doar în expresie). Faceţi des.

–        Menţineţi o greutate corporală sănătoasă şi, mai ales, constantă (schimbările mari şi bruşte de greutate pot afecta echilibrul hormonal şi deregla ciclurile menstruale)

–        Atenţie la bolile cu transmitere sexuală

–        Mâncaţi sănătos, eventual începeţi să gătiţi! (apropo de interzicerea conservelor, ai mei povestesc că aveau nişte profi la facultate: el – de embriologie, ea- de fizio-patologie, parcă. Erau căsătoriţi între ei şi cică le-au zis studenţilor la curs că nu fac copii de frică, fiindcă-s prea multe posibilităţi şi probabilităţi ca ceva să dea cu virgulă. Având în vedere câte conserve şi cîţi aditivi avea alimentaţia lor. Asta era în anii ”80!!! Să nu le cerem şi astăzi părerea…)

–        Consultaţi ginecologicul regulat (cu toate acele analize de secreţii)

–        Fără stres, succes la asta!

–        Fără chiuretaje, mai ales dacă la un moment viitor îţi doreşti un copil. Adică, există nişte probleme care pot să apară mai târziu. Cred că în anul 2013 putem evita asta.

–        Fără sterilete, există alte mijloace de contracepţie mult mai deştepte în mileniul 3. Nici un dispozitiv din ăsta care face contracepţie mecanică, ţinând în tensiune mucoasa uterină şi împiedicând nidaţia nu e bun. Fiindcă tensiunea aia din mucoasă poate rămâne şi după îndepărtarea dispozitivului. Poate mucoasa nu uită. Ăsta NU e un risc de asumat.

–         (În ultimele două cazuri, mucoasa are de suferit, iar oul nu mai găseşte unde să se cuibărească şi să crească mare. De aceea, în cadrul reproducerii umane asistate sau unde medicul ştie că există risc de pierdere a sarcinii, se prescrie femeii progesteron. Asta face el, progesteronul, ajută să se fixeze sarcina. O variantă modernă de administrare este cea vaginală, cum e Lutinus – se obţine doar la indicaţia medicului. Are avantajul că progesteronul se absoarbe local, fără să mai treacă tot prin întregul metabolism, să mai pună şi ficatul la treabă serioasă.)

 

Infertilitatea: când să înceapă grijiile şi investigaţiile

Se pare că nu e cazul să ne impacientăm până la 30 de ani, decât dacă a trecut mai mult de un an de când „încercăm”. (Cu riscul de a mă repeta, încercările trebuie să fie dese şi prelungi, doamnelor şi, mai ales, domnilor.) Între 35 şi 40 de ani, indicaţia de a consulta medicul apare după 6 luni de încercări. Iar după 40 de ani, probabil că un control medical e binevenit oricât de repede. (conform clinicii Mayo)

În concluzie, un lucru e clar: medicina modernă luptă împotriva infertilităţii şi se ia la trântă cu timpul. Nu vă pot spune eu care e cel mai bun moment să faceţi un copil. Deşi, din punct de vedere al sănătăţii, e simplu: cu cât mai repede, cu atât mai bine. (Evident, să ai vârsta cu care să poţi cumpăra legal şampania pentru sărbătorit.) Însă din toate celelalte puncte de vedere, aş vrea să ştiu… cum aţi ştiut că e momentul. Sau cum O SĂ ŞTIŢI atunci când va fi?

p.s. Astăzi, am mai văzut o viitoare mămică însărcinată în 11 săptămâni, la 40 de ani. Şi s-a echilibrat balanţa. E adevărat că nu-şi arăta vârsta, dar tot cu un fel de bucurie mi-am privit tinereţea-n oglindă. Şi în fiecare celulă. 😉

 foto 1, 2

 

Articolul anterior

Amprenta genetică, următoarea revoluţie în medicină

Articolul următor

Simt cum se-ncălzeşte

18 Comentarii

  1. Deci în curând pui și tu de un bebe? 🙂

  2. De câteva luni am început să mă pregătesc psihic, urmează să ”trecem la treabă”. Uneori mă gândesc și eu oare care este vârsta ideală pentru a face copil și mă pierd în calcule.

    • Mihaela, cred că primul pas e decizia de a renunţa la contracepţie. După care, iubirea,iubirea,iubirea, fără ochii-n calendar. Vârsta ideală e în primul rând cea psihică şi imediat tot în primul rând cea fizică. Eu mereu mă gândesc că aş vrea să călătoresc fff mult după ce-mi cresc mari copiii şi îi poţi lăsa acasă, doar să nu am dureri de spate atunci ori ceva reumatism care să mă trimită “la băi” în loc de aventuri :))

      Adriana, să vă trăiască minunea!!! Sunteţi nişte fericiţi şi norocoşi.

  3. Adriana Maria

    Noi nu ne-am gandit care ar fi momentul! Ne iubeam si traiam iubindu-ne! Si intr-o zi…cand aveam 32 de ani 🙂 S-a intamplat! Minunea noastra are 8 luni jumatate acum si suntem mandri de ea! Si scriu cu ea in brate! Si-am avut sarcina grea, am vomitat 8 luni din cele 9, nastere grea(in Sibiu, la maternitate, cu 4 sau 5 doctori care ma tot controlau fiindca n-am vrut sa le dau bani) 🙂

  4. Adriana Maria

    N-am facut tratamente sau calcule. Doar sex 🙂

  5. Adriana Maria

    Multumesc! De-aia ii spunem si noi minune, stim ca suntem norocosi! Fiindca in jurul nostru sunt prea multi oameni buni si necajiti care n-au norocul nostru! Si pentru fericirea asta, eu multumesc in fiecare zi Aceluia de sus si ma rog pentru ceilalti…trebuie si un pic din contributia LUI, oricat de atei se tin unii!

  6. Ina

    Eu m-am numărat printre ciudatele care nu vor copii! Never! Și… S-a întâmplat, în ciuda contracepției am rămas însărcinată. 32 ani. Am zis asta e, merg înainte! Si acum am un băiat de 6,5 luni 😉 și da, e cel mai bun lucru făcut!!! Am facut sport pâna in luna a 9-a si nu m-am ingrasat deloc, mi-era groază de asta. Ce vreau sa zic este ca e o chestie mișto, si venind de la mine…. E de mirare :))) Si e păcat ca viața e așa complicata si ca ajungi sa vrei copii când poate fi prea târziu!

  7. Nu stiu cum s-a nimerit, dar fix despre asta am vorbit azi cu o prietena la telefon. (karma or what?:P) Si la fel, constatam amandoua ca la 27 de ani parintii nostri deja ne aveau de ceva vreme iar noi…noi nici macar pregatite in gand nu suntem.

  8. Valeriu

    Infertilitatea este cea mai mică dintre cele mai mici probleme. Populația crește la nivel global cu o medie de 1.1% pe an. Adică în doar 68 de ani vom fi 140 de miliarde. Și dacă acum ne plângem de poluare și lipsă de spațiu, gândeste-te la ce va fi peste două generații. De fiecare dată când vine vorba de „crestere” îmi aduc aminte de clipul asta. Suntem extrem de egoisti chiar dacă suntem civilizați și conștienti de anumite probleme, viața și moartea sunt importante doar dacă te afectează personal.
    Nu suntem departe de permisul pentru a avea copii, cu aprobare bazată pe profilul genetic. :))

    Btw,acum 2 ani cine era cel mai mare fan anticoncepționale? 😛

    • Valeriule, eu sunt cea mai mare susţinătoare a unei legi care să-ţi dea voie să te înmulţeşti în funcţie de IQ. Sau de gene, că nici eu n-aş vrea să mă înmulţesc subunitar, tot de IQ fiind vorba. Deşi, la ce scor aduc numai eu cu capul blond din dotare, şi dacă se-mparte la doi, tot se califică pruncul 😛 plus că nici cu jumătatea brunetă nu mi-e ruşine.
      Revenind la oile noastre, infertilitatea e o problemă la nivel individual, că de planetă te las pe tine să-ţi faci griji 😛 Eu ştiu oricum că o să fac un copil cel puţin şi ştiu asta dintotdeauna. De curând, ştiu şi cu cine o să-l fac (îl păcălesc până la urmă!), deci dacă tot voi suprapopula planeta cu odrasla, măcar să o fac în cele mai bune condiţii. Cu cât mai tânără, cu atât mai bine. Că blondul rămâne, doar tinereţile trec.

      Iar metodele contraceptive nu au nimic de-a face cu fertilitatea în felul în care vrei tu să aibă. Să fii o persoană informată, care face alegerile cele mai bune pentru un anumit moment e o datorie în epoca 2.0. Nu mai avem scuze pentru “accidente” şi nici pentru copii făcuţi la beţie. Acestea fiind spuse, eu mă pregătesc demult pentru misiunea de mamă, dar asta nu înseamnă că până la momentul ăla, mă feresc de ea prin rugăciune. Iar Nuvaring e în continuare metoda de elecţie pentru contracepţia hormonală, îl recomand cu fiecare ocazie pentru că are cei mai redusă cantitate de hormoni şi se administrează local. Iar cui vrea să facă prunci am alte lucruri să îi spun. Ca să-i facă responsabil. Şi cu succes. Fiindcă, în mileniul 3, avem posibilitatea. Să fim procreăm şi cu capul, nu numai cu altceva.

  9. morbo

    valeriu, ce-ai scris acolo? voiai sa zici 14 miliarde, nu 140. dar nu prea cred ca o sa se mentina ritmul asta. 2 generatii? eh, se inventeaza ceva sa se rezolve problema.

  10. Valeriu

    Miruna, tu vezi filmuletzu’ și vorbim după. ”Control growth just means growth” Cu cât mai bună va fi alegerea ta cu atât mai mare va fi creșterea pe viitor. Ai răbdare și urmarește filmul ala. Pretty please. : *

    Morbo, aw shucks… yep 14 it is. 😛

    Aici clipul complet http://www.youtube.com/watch?v=_v4NU0StM0M

  11. Valeriu

    Revin cu un nou link, cel din postul anterior e de tot rahatul ca se
    intrerupe taman cand se discuta chestia cea mai interesanta.
    http://www.youtube.com/watch?v=cOrvGDRLT7A

  12. o oră şi un sfert!?!?!?
    Eu oricum vreau copii, o oră şi un sfert nu o să-mi schimbe părerea şi nici nu va salva planeta. Nu în seara asta, cel puţin 😛

    dar mă uit, am promis.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 155 queries in 0.423 s