În sfârşit, o campanie PRO medici, că înjurături şi aruncători profesionişti de pietre sunt la tot pasul. Vă pun urgent în temă (asta, dacă nu aţi prins deja câte ceva din campania “De profesie: medic în România“), după care îmi dau cu părerea din străinătate, ca o ironie şi îngâmfare sau ca reacţie pur şi simplu. Mă bucură campania asta, normal, dar nu ştiu, zău, ce o s-aducă. Pe medici înapoi?! ‘om trăi şi ‘om vedea.
Despre campanie:
Săptămâna trecută, campania a fost lansată la Iaşi Bucureşti. Cu această ocazie, medicii de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi au prmit 25 de medalii. Un gest care i-a surprins plăcut, conform TVR. Normal că i-a surprins, comentăm mai târziu de ce. Iată ştirea:
E bine că vor, deşi habar nu au cum să facă! Dar şi campania asta e un început. Înainte de orice alte afirmaţii, vreau să repet faptul că habar nu aveţi cât de tare mă bucură această iniţiativă. Apoi:
-prima mişcare deşteaptă ar fi ca ROMÂNIA să înceteze să producă atât de mulţi medici anual. Pe România o costă bani aceste “produse”, pe care apoi le exportă gratis. Pierderea e de 100%. Hai, 80%. Numărul studenţilor la medicină ar trebui redus la 25% din cel actual. (Pe vremea lu’ tata, erau 25 de studenţi români la stoma, în Cluj. 30 de ani mai târziu, erau vreo 160. În Bucureşti, 300. Chiar şi Sibiul se screme nişte doctoraşi la ora actuală, să mă scuze colegii de acolo. Pe unii dintre ei îi ştiu capabili să studieze la universităţi mai de Doamne-ajută, însă doar pe unii. Se ştiu ei care. Şi se ştiu şi ceilalţi.)
-următoarea mişcare deşteaptă ar fi ca România să nu mai dea banii pe mărgele, când stă cu stomacul gol şi tremură de frig. Adică, să facă împărţeala cea de toate zilele având în vedere nevoile reale şi nu mofturile doamnelor cu foncţie peste noapte. Că şi doamnele se-mbolnăvesc.
TOŢI PENTRU MEDICI ŞI MEDICI PENTRU TOŢI
-atunci când sănătatea în România va avea bani pentru medicii ei (că altfel, bani există, să vedeţi la noi la facultate câte monitoare hi tech aveam lângă scaune stomatologice moderne, toate înfoliate şi nedezvirginate, pentru că existau diverse motive pentru care nu funcţionau. Uneori, nu primeau apă, alteori curent. De obicei, lipseau cabluri ori prize, ori alte şuruburi, fără de care efectiv nu puteai lucra. Iar între noi fie vorba, chiar de monitoare nu stăteam noi în loc, când nici mânuşi de unică folosinţă nu aveam! Ni le cumpăram pe grupe, că altfel eram curăţei…), atunci lucrurile se vor schimba. Acesta e punctul de pornire. Degeaba le dăm medalii, dacă nu le dăm de mâncare.
– să închidă o parte din spitale şi să le pună la punct pe celelalte. Da, probabil ar cădea mulţi directori şi şefi de secţii pe secţiuni. Ale tortului, că toţi ştim cum se împart feliile.
– apoi să eficientizeze ce-a rămas: personal şi echipament, în timp şi spaţiu. Avem nevoie de medici pentru pacienţi, nu de spitale pentru şefi. Şi nici de aparate pentru muzeu. Mai întâi, oamenii contează.
– o altă soluţie ar fi concentrarea pe medicii de familie, care sunt baza sistemului. Ei pot rezolva probleme ieftin şi rapid, trimiţând la specialist doar ceea ce cu adevărat are nevoie de un consult de genul. Nu ca-n România, unu-doi, hop la specialist! În UK funcţionează grozav treaba asta. Bine, investiţia ar presupune nu numai să le dăm laptopuri şi să le cerem documente în câte 3 exemplare, ci să-i şi trimitem la cursuri şi să-i stimulăm la o continuă dezvoltare profesională. Reală, nu pe hârtie.
Şi, da, cred că e foarte foarte bine să ne mai şi amintim că nu tot timpul şi nu toţi medicii sunt nişte cretini şi nişte profitori şi nişte nesimţiţi, sictiriţi şi îngâmfaţi.
În ceea ce priveşte medicii români din străinătate, cred că mişcarea genială ar fi să-i aduci înapoi! Fiindcă, hai să fim serioşi, nimănui nu-i place să comunice într-o limbă străină, oricine îşi preferă limba maternă. Oricine preferă să fie la un drum cu maşina de mă-sa, ta-su, căţelu-su, că nimeni n-are ca hobby tranzitul prin aeroporturi. Viaţa în străinătate nu e cum v-o imaginaţi de-acasă. Nici munca nu e cum v-o imaginaţi. Normal că există avantaje, cel material fiind primul, al doilea şi al treilea, însă, dacă am primi în România poate şi doar o parte din ceea ce câştigăm în străinătate, mulţi dintre noi s-ar întoarce, promit. Şi ar mai fi genială mişcarea, fiindcă i-ai aduce din alte sisteme, sisteme care funcţionează, care îţi cizelează un pic mentalitatea şi te învaţă ce-i aia responsabilitate. România ar avea multe de câştigat.
(Eu, ca dentist, vorbesc de la marginea situaţiei, fiindcă sunt cu un picior în sistemul privat şi cu unul în cel de stat. Stomatologia nu face parte din această discuţie, dar ne referim la restul medicinii. Am lângă mine un băiat care deja a lucrat mai mult în UK decât acasă şi care începe să pună nişte întrebări medicale fireşti şi raţionale, care în sistemul medical românesc nu îşi găsesc răspuns. Şi, deşi planul e să ne întoarcem la un moment dat în ţară, iar el chiar îşi doreşte poate mai mult decât mine, nu ştiu sincer CÂT DE REPEDE ar trebui să se întâmple schimbarea, ca să poată profesa medicina pe care el o cunoaşte. Şi nu mă refer numai la bani. Ci la integrarea pacientului într-un sistem care să-l îngrijească în ansamblu, per total, nu pe bucăţele şi nici pe noroc.)
Ministrul Sănătăţii vrea să scoată medicii de sub statutul de “bugetari”. Oare să fie asta fiindcă “bugetar” a ajuns să fie egal cu “sărac” sau fiindcă el chiar crede într-o modalitate exclusiv privată de a-i plăti pe medici? (Doar că atunci, nu mai avem nevoie de minister, ci de sponsori.) După competenţe şi performanţe, zicea?! (Hai să râdem, cine şi cum să stabilească asta. Poate găsim pe facebook vreun voluntar.)
——————
Citeam la Claudia Tocilă faptul că facultatea de medicină e cea mai la-ndemână uşă către Europa la ora actuală şi că mulţi dintre studenţi se gândesc la asta mai devreme decât prevede limita etico-legală. Blogatu scrie că această campanie e un semnal de alarmă. Foarte corect. E o invitaţie pentru medicii români să rămână la ei în ţară. Însă e o invitaţie fără fond, căci nu am înţeles exact la ce suntem invitaţi. Aşteptăm şi Oferta, că invitaţii mai avem.
În final, vă asigur cu mâna pe inimă că noi, amândoi, ne dorim să fim din nou: medici în România. Şi să ne creştem copiii aproape de bunici.
Au mai scris Hoinaru (ce bine că n-ai dat la medicină, altfel nu ne-am mai fi cunoscut! 🙂 Nici eu nu am..dat, să ştii. Ci la stomatologie. Generală nu aş fi făcut nici cu slujbe.), Petreanu (o relatare cu IQ), Arhi (o relatare cu javre). Doar atâţi???
dojo
Mie cel putin medicii de familie mi se par o pierdere de timp si de bani. Sunt si cazuri cand ai nevoie de unul, dar in general un pacient nu-i chiar atat de cretin, incat sa nu stie ce are. Ex: ma doare piciorul, nu ma duc la dentist sau la cardiolog. Ma doare ‘burta’? Probabil merg la internist, nu la ORL. Si exemplele pot continua.
Am avut cateva contacte cu medicul meu de familie (pentru ca in general merg la privat si astia nu prea au contract cu Casa, ma duc direct unde stiu eu) si am pierdut aiurea timp, doar sa-mi spuna ce stiam si eu: du-te la interne sau la ortopedie.
Merci frumos, am stat 3 ore la coada aiurea, printre tot felul de ‘bolesnici’, doar ca sa aud ca intentia mea de a merge la medicii in cauza era cea corecta.
Pana si cu bunica-mea, care face lunar analize de sange, merg direct la clinica sa recolteze. Decat sa ard benzina si sa pierd timp aiurea la medicul de familie, mai bine ne rezolvam singure problema.
copila blondă
Dojo, avantajul medicilor de familie e că sunt mult mai ieftini. De asta zic că ar trebui să facem pe cât posibil prin ei. Pregătirea unui medic de familie şi plata lui e mai ieftină pentru stat decât a unui medic specialist. Bine, în RO, medicii de familie ar trebui responsabilizaţi un pic mai mult, ca să fie bine.
Cât despre faptul că nu eşti atât de cretin să nu ştii ce ai, permite-mi să te contrazic, la modul general, nu personal. Medicul de familie cunoaşte pacientul în ansamblu, îi ştie toate afecţiunile, istoria medicală, altfel îl încadrează într-un context. Nu orice durere de burtă are nevoie de tratament de la specialist. Dar aşa e românul învăţat. Prost, îmi permit şi asum să afirm.
Îmi pare rău că ai fost aşa dezamăgită de medicul tău de familie, dar nu cred că sunt toţi aşa. Sau nu ar trebui să fie.
Cât despre analizele bunicii tale, important nu e atât unde se recoltează sângele, ci cine interpretează analizele. De asta avem nevoie de medici. Ca să interpreteze, bazat pe nişte informaţii şi multă experienţă în plus faţă noi, ceilalţi.
BabyRacy
Miruna..la fel ca si avocatii, sa fii medic e o profesie liberala. Si ei sunt practic nici macar pe jumatate bugetari. Cate acuzatii ai vazut de luare de mita in randul medicilor si condamnari?.. cred ca procentul e sub 1% din sfera celor care o practica si iau, doar cazurile mult prea strigatoare la ochi. Pentru ca altfel, e un real acord tacit intre institutiile statului si medici. Unii inchid ochii la plic, tocmai ca stiu ca nu pot compensa de la buetul de stat plata unor salarii decente. Si fara plic in Romania efectiv nu faci nimic. Eu vorbesc strict din perspectiva pacientului platitor la CAS.
Cand angajatorul iti plateste taxele de sanatate, nu simti:) Cand esti in regim de PFA, cum sunt si eu, virezi tu direct la CSA – simti si nu prea vezi beneficiile, in conditiile in care, cred ca iti este poate cunoscuta situatia in care ca asigurat, optezi pentru sistemul privat de sanatate ca sa nu te captusesti cu vreo infectie intra spitaliceasca cu stafilococ auriu, dupa ce ai inteles sa iti platesti si taxele, sa dai si plicul.
Asa ca ideea ar fi cum sa faci un sistem functional pentru toate partile, medici, pacienti, stat, nu doar sa mergi pe patriotism si sa ii chemi, cum ai zis si tu, fara fond. Pentru ca nici bugetarului nu ii creste salariul in ziua in care tre sa dea plicul sau sa se duca sa cumpere singur de la farmacie de la fasa sterila si baneocin in sus 🙂
copila blondă
Mi-ai zis Miruna, mă simt ameninţată când anumite persoane îmi spun aşa :)))
Nu sunt toţi ca avocaţii, doar medicii de familie sunt aşa, restul e angajat de spitale sau alte instituţii. Şi, da, ăla e un acord tacit. Banii pe care contribuabilul îl plăteşte la casă nu intră direct în bugetul sănătăţii, ci în bugetul total, iar de ascolo sunt gestionaţi spre turism şi abia apoi spre sănătate. Dar asta ştiai deja, că nu e prima dată când discutăm.
Un sistem ideal e aproape imposibil de implementat, dar MĂCAR nişte îmbunătăţiri pe ici pe colo, prin punctele esenţiale.,.,
BabyRacy
well.. era un subiect serios 😀 :*
dojo
BabyRacy, eu am firma si platesc pentru mine si ‘viitorul’ taxele in fiecare luna. Asa cum spui, cand dai TU banii aia te doare.
Si mai tare ma doare faptul ca din ’99, de cand am carte de munca sau firma, am dat ZECI DE MII DE LEI in taxe. Si, cand am avut nevoie de servicii medicala, daca m-am dus la Stat, am avut parte de surprize. Sa spunem ca nu am mituit anestezistul si m-am trezit in timpul operatiei. Aceeasi operatie am facut-o anul trecut la privat si a fost perfect.
Problema multora dintre noi este ca sunt prea multi medici care au uitat ca sunt in ‘business’ sa salveze vieti. Am noroc sa-mi permit medici foarte buni, pe care-i platesc cu o groaza de bani (doar in 6 luni am achitat vreo 5000 de lei in servicii medicale, fa calculul cat inseamna asta pentru un salariu normal in Romania si cati romani care lucreaza pe un salariu normal si platesc taxe, culmea, isi permit asta).
Cunosc medici senzationali, cunosc si lichele ordinare care nu ar merita nici macar libertatea, necum viata calda pe care o au.
De asta sunt atat de virulenta uneori, pur si simplu pentru ca am ajuns sa cunosc sistemul din partea ‘nasoala’ a pacientului tratat cu dosul.
Ar fi bine ca tinerii care nu cred ca pot munci in acest domeniu si nu cred ca le va pasa de pacienti (doar de plicurile lor) sa-si caute alte facultati, cat mai este timp. Sa nu faca 6 ani degeaba, sa-si dea seama ca nu le place. Cu totii stiu care sunt salariile in Romania si totusi merg la Medicina. De ce? Pentru ca un medic bine infipt face banii de salariu in cateva ore.
Ar trebui ca oamenii acestia sa fie platiti CORECT si in acelasi timp starpita mafia din spitale. Asa cum la privat niciun medic nu indrazneste sa ia macar 5 lei de la tine, asa ar trebui sa fie la stat. Interesant mi se pare ca uneori, exact medicul care la Stat nu se uita la tine, pana nu i-ai pus in buzunar, la privat sare in sus daca ai o asemenea idee 😀
Avem mult de muncit ca societate pana cand vom ajunge la o normalitate. Dar din pacate eu cel putin nu cred ca se va ajunge prea repede.
Citeste Asta
greu cu boii mici la deal 😐 dar e o initiativa interesanta