Deşi încă aştept să vină momentul ăla în care „nu se ştie niciodată” când îţi foloseşte trigonometria în viaţă, şcoala am ajuns s-o preţuiesc doar după ce am terminat-o. Pentru cei care au deschis mai târziu televizorul, vă fac un rezumat. Cu cuvintele mele: Generala şi liceul le-am
terminat la secţia germană (ai mei mă pregăteau pentru export, vis pe care-l regretă acum), după care m-am apucat de stomatologie, o facultate care mi-a dat un răgaz de 6 ani să mă descopăr aşa cum nici în manualele de anatomie nu se descoperă oamenii. Am înjurat fiecare examen şi noapte pierdută, m-am chinuit mult, am plâns şi-am scris pe bloguri. Mereu am zis că stomatologia e planul meu B în viaţă şi că pe planul A încă-l pregătesc.
Până când m-am trezit că…
Educaţia m-a făcut omul care sunt, dar şcoala mi-a adus biletul către fericire. Dacă nu mi-aş fi terminat şcoala, nu aş fi putut fi niciodată cu omul pe care-l iubesc aşa cum sunt acum: dentistă şi îndrăgostită. Ştiţi, a fost asul din mâneca mea.
Îmi zicea mai demult cineva pe blog că uneori e important să faci o şcoală, doar ca să arăţi că eşti în stare. S-o termini. M-a convins argumentul ăsta şi îl pomenesc de mult mai multe
ori decât vă închipuiţi. Fiindcă şcoala mi-a deschis ochii aşa cum nu aş fi reuşit niciodată singură să îi deschid. Căci mă cunosc pe mine. Nu mi-a făcut plăcere, dar mi-a făcut bine.
– Un articol scris în calitate de ambasadoare a educaţiei pentru generaţia aflată la început de drum. O campanie Always:
Din convingerea că tinerii au nevoie de susținere pentru a avea acces la o educație completă, Always, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, dă o mână de ajutor la creșterea calității procesului de învățare în patru școli cu acces redus la resurse materiale, aflate în localităţile Ocolna (jud. Dolj), Moroieni (jud. Dâmboviţa), Valea Măcrişului (jud. Ialomiţa) şi Turda (jud. Tulcea). Materiale didactice, o bibliotecă şi rechizite, calculatoare şi un laborator de ştiinţe vor ajuta la construirea unui sistem care le oferă elevilor acces la nenumăratele posibilităţi pe care le deschide un sistem educaţional de înaltă calitate.
Marius Matache
Proful din mine iti da mare dreptate. Eu le spun celor din jurul meu ca daca ai o facultate facuta, nu intereseaza pe mine, conteaza ce stii sa faci, dar daca nu o ai, toata lumea va spune “toti tampitii fac facultate azi, tu n-ai fost in stare?”
copila blondă
🙂 Exact. Eu mă gândeam serios la un moment dat să abandonez, fiindcă lumea în care eram vedeam că banii se pot face şi altfel şi destul de mulţi. Noroc că n-am schimbat direcţia. Nu zic că nu ar fi fost bine, dar nu ar fi fost atât de bine. Facultatea aia mi-a dat libertatea de a pleca din ţară cu o profesie şi garanţia unui venit. Altfel m-aş fi iubit pe skype şi-n frumoasa zi de astăzi.
dr.Socrates
Ce-ţi mai place sa te lauzi!
Robert
Scoala te formeaza in primul rand din punct de vedere social. Inveti sa interactionezi cu oameni de toate felurile, inveti sa lucrezi in echipa si CUM sa gandesti.
Mai ales facultatea, in facultate inveti cum sa-ti organizezi timpul, cum sa lucrezi singur si cum sa te auto-motivezi.
Mihaela Curea
Ar trebui să fie mai puțin promovate non valorile, și mai mult valorile.
copila blondă
dr Socrates, nu sunt singura, domnule doctor. Cine se-aseamănă se-adună. Pe bloguri, pe unde-apucă 😛
Robert, viaţa socială în şcoală era fantastică! Mi-e tare dor de asta.
Mihaela, se promovează ceea ce se vinde. Iar ăsta nu e un păcat. Păcatul e al celor care cumpără.
liana
Daca-i trimiti la scoala pe motiv ca aia e o “agentie matrimoniala” mi-e ca le vinzi gogosi…Sunt multi oameni destepti ,cu zeci de ani de scoala si care nu si-au mai gasit fericirea sexuala/matrimoniala/conjugala, cum vrei sa-i spui.
Eu zic ca scoala te face sa evoluezi daca o faci PE BUNE si daca ai noroc sa gasesti si ceva de lucru.Nu traim in padure sa ne hranim cu iarba , suntem animale sociale, trebuie abonament la net,o bere si un mic de cal ori de vita din cand in cand…ba chiar si cate un sapun sau vreo pasta de dinti.
Scoala ,ca e multa,ca e mai putina ,nu conteaza…conteaza sa inveti ceva din ea si sa te faca sa-ti poti castiga felia de paine si acoperisul de deasupra capului fara sa furi ori sa omori.
Ca un chirug plecat in UK alege mai degraba o dentista s-o ia de nevasta iar nu o asitenta medicala ori o infirmiera asta e alta mancarica de peste( cu toate ca mai sunt niste exceptii…de numa!).Cand banii n-or mai vorbi s-ar putea ca alte argumente sa vorbeasca.
In lume e nevoie si de femei de serviciu si de ciobani si de preoti si de drumari ba chiar si de capsunari.Nu ma ajuta absolut deloc faptul ca vanzatoarea de la magazin are licenta in drept ori ca educatoarea copilului de 3 ani are facultate plus master.
Conteaza ca fiecare sa invete bine meseria pe care si-a ales-o si s-o faca cinstit.Atat.
Ernest
Să refuzi educația sau să fii în imposibilitatea de a urma cursurile școlilor îmi pare cea mai mare tragedie a omului.
Pierderea asta este mai mult decât iremediabilă. Este eternă!
copila blondă
Liana, îmi pare rău dacă ai înţeles că vând şcoala ca agenţie matrimonială.
Nu, nici vorbă. Ceea ce voiam să spun e că faptul că mi-am terminat şcoala şi am avut o diplomă mi-a uşurat drumul spre Anglia, fiindcă mi-a dat garanţia că voi găsi un loc de muncă şi încă unul bun. Altfel, nu ştiu dacă aş fi plecat, fiindcă e fff greu să găseşti aici un loc de muncă. Am câţiva prieteni, care cu drept de muncă, îşi caută de aproape un an. Nu umblă câinii cu covrigi în coadă.
Iar chirurgul meu nu mă iubeşte fiindcă sunt dentistă. M-a iubit înainte de a şti eu cine sunt şi înainte de multe alte “recunoaşteri” din viaţa mea. M-ar fi iubit şi fără diplomă. Diferenţa ar fi fost că m-ar fi iubit pe skype.
În fine, ce voiam să spun e că e bine să te ţii de drumul pe care l-a ales şi nu laşi şcoala. Atâta cât e ea pentru fiecare.
În rest, sunt total de acord cu tine, că avem nevoie de toate meseriile pe lumea asta. Dar şi un căpşunar cred că e mai bogat dacă ştie să citească. Cred că are dreptul ăsta. Apoi, treaba lui ce culege din ceea ce citeşte.
Ernest, din păcate.
adriana
N-am avut posibilitatea sa dau la facultate,poate cap as fi avut dar cine sa ma sustina?Asa ca,am trecut prin multe meserii si nu regret caci din toate am avut ceva de invatat.Sora mea a facut facultatea la 35 de ani,maritata fiind si cu doi copii.Cu toata diploma ei isi bate capul cu 27 de copii cu virste cuprinse intre doi si patru ani.Si sunt multi in Romania care au o diploma de facultate si care nu le foloseste la nimic.
Ana Q.
Desi am 27 de ani, am terminat doua facultati umaniste simt ca nu am incheiat toate socotelile cu scoala si invatatul. Drept urmare maine merg sa ma inscriu la un curs de grafica publicitare care dureaza 6 saptamani (cat un post?) si care imi va ocupa 8 ore in fiecare dintre cele 6 sambete. Voi invata sa manuiesc photoshop-ul, corel draw si adobe illustrator. Si nu ma voi opri aici. Sunt de parere ca omul cat traieste invata si ca zicala asta nu se refera numai la experienta de viata.
Mara O
Daca ma gandesc bine, si de obicei asa fac, daca nu as fi mers la scoala acum eram cine stie pe unde maritata cu un analfabet, iubitor de bauturi spirtoase! Auuu teribil!
alin
Femeilor nu le e asa greu ca noua barbatilor daca nu fac multa scoala. Un bogatas tampit cu miliarde de euro in cont se gaseste peste tot, iar femeile din Ro, cel putin, numai dupa din astia umbla in ziua de azi… Multe sunt curve proaste care vor numai capatuiala pe spatele unui barbat cu bani… Voi sunteti doar niste exceptii, cele care ati facut o scoala ca-lumea. E trist…dar sunt constient ca nefiind bogat, n-am nicio sansa… 🙂