În România zilelor noastre, când tinerii medici se fabrică pe hârtie, nu pe bune, când pruncii îşi pică bac-ul în procente covârşitoare şi ridicând non-şalanţi din umeri, prea mulţi iau atitudine doar în talkshow-uri. Şi prea puţini iau măsuri în… realitate.
Erau vremuri când ne plângeam, oare de ce doar veştile proaste ajung comunicate în media?! Să vedem însă ce s-a schimbat acum, în vremuri când parte din controlul comunicării ne aparţine. Căci avem blog, like şi share. Precum şi obligaţia morală de a da şi veştile bune mai departe.
În România zilelor noastre, chiar și deprinderea noțiunilor de bază se dovedește dificilă pentru aproximativ 40% dintre adolescenţii de 15 ani, care întâmpină dificultăţi la citire (capacitatea de înţelegere a unui text), potrivit Raportului 2011 OECD/PISA, Ciclul de testare 2008-2009, publicat pe site-ul Centrului National PISA. Cei aproximativ 40% de elevi nu pot îndeplini condiţiile minime de înţelegere a unui paragraf scurt şi simplu din punct de vedere sintactic. Deci nu-mi aruncaţi olimpicii internaţionali sub nas decât dacă-s 41 de procente.
Nu ştiu cum ne putem motiva tinerii, dar ştiu că nu mai avem timp să „nu ştim”. Nu ne mai permitem, doamnelor şi domnilor, să îi facem vedete la ştiri atunci când iau un amărât de 5 la oral la română. Am convingerea că există o obligaţie morală de a le pune totul la dispoziţie pentru o educaţie completă. Ştiu că asta nu garantează succesul, dar măcar îi cresc şansele. Aveam un prof în facultate, care ne-a pus pentru oribila sa materie (morfopat) întotdeauna toate materialele la dispoziţie. Tot: cursuri, power point-uri, poze cu descrieri, tot. Şi ne zicea aşa: Eu mi-am făcut datoria, vouă vă rămâne doar să-nvăţaţi. După examenul lui, ghici cine se simţea un pic mai doctori! Până şi blondele, ca să zic aşa.
Şi-acum să-mi dreg vocea şi să vă spun cu ce gând articolul ăsta: Din convingerea că tinerii au nevoie de susținere pentru a avea acces la o educație completă, Always, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, dă o mână de ajutor la creșterea calității procesului de învățare în patru școli cu acces redus la resurse materiale, aflate în localităţile Ocolna (jud. Dolj), Moroieni (jud. Dâmboviţa), Valea Măcrişului (jud. Ialomiţa) şi Turda (jud. Tulcea). Materiale didactice, o bibliotecă şi rechizite, calculatoare şi un laborator de ştiinţe vor ajuta la construirea unui sistem care le oferă elevilor acces la nenumăratele posibilităţi pe care le deschide un sistem educaţional de înaltă calitate.
Asta se va întâmpla în martie. Deşi, pruncii care învaţă acolo nu vor fi imediat mai bogaţi, le cresc mult şansele de a se îmbogăţi apoi. Chiar şi celor blonzi. Copiii ăştia nu cer averi, ci doar un update la educaţie, în orice versiune vă permiteţi, mulţumim frumos.
Acesta e tipul de veste pe care l-aş publica zilnic pe blog şi doar despre asta aş vorbi cu mama la telefon. Imaginaţi-vă. Miros de caiete noi şi scârţîit de cretă. O veste devenită viral între puştii de a 5-a. Imaginaţi-vă entuziasmul lor. Simţiţi-le bucuria. Împărtăşiţi vestea.
-Un articol scris în calitate de ambasadoare a educaţiei pentru generaţia aflată la început de drum. O campanie Always, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale.
Gossip Girl
Frumoasa intiativa, Felicitari!
Am dat share pe facebook si twitter
liana
Copiii vor invata din nou in secunda in care vor primi exact nota meritata.
Atata vreme cat ajung intr-a XII-a si nu stiu nici macar orasele din propriul judet, dar au 10 la geografie, niciunu nu va deschide niciun manual , nu va citi nicio carte iar internetul va fi doar pt jocuri.
Vrei sa-ti fac cunostinta cu o tanara de 21 de ani ,PRIMA pe lista la facultatea ei(drept ,la stat)bursiera de merit,anul 3 si care face greseli de ortografie ?Si e prima din an!
Copii de a 12-a care nu mai stiu bine tabla inmultirii dar sunt la mate-info intensiv?
Elevi care fac filologie( asta inseamna ca dintr-a 10-a incolo nema fizica,nema chimie,nema biologie,nema matematica)dar n-au citit absolut niciun roman ,in viata lor,dau au numai note de 10 ?
Scoala nu inseamna calculator,net si 3 brosuri in biblioteca,scoala inseamna manuale si profesori care noteaza pe merit.
Alex
” Scopul educatiei nu este cunoasterea ci aplicarea ei!” – Herbert Spencer. Poate daca ar fi predate lucruri mai utile si nu am incerca sa facem din toti elevii premianti si am accepta ca unii vor sa munceasca de tineri, sa faca bani, sa fie mecanici, electronisti, tamplari si asa mai departe, am avea o sansa sa speram la o integrare a tinerilor mai eficenta. Totodata ar fi bine ca profesorii sa nu se mai faca pe banda rulanta sau macar gradu de rudenie sa nu mai fie singuru criteriu de angajare! Oricum, felicitari pentru initiativa!
copila blondă
Gossip Girl, that’s the spirit! 🙂 merci
liana, nu te pot decât aproba! Din păcate, cu profesori buni nu poate nimeni dota România… deşi nevoia identificată de tine e superacută. Salarii mai mari profilor şi atunci poate îi atragem înspre catedră şi îi susţinem să-şi păstreze verticalitatea în faţa copiilor. Dar ce ne facem cu părinţii acestor copii, care joacă un rol gigant în sistemul de “nota 10 pentru un somn mai liniştit”?
Alex, merci frumos. Ştiu exact ce zici, şi eu cred că mai bine un tâmplar “meseriaş” decât un popă agramat. Dar vezi, tu, nimeni nu vrea să-ţi facă băiatul tâmplar… deci iar intră părinţii în discuţie, iar sistemul le permite să se manifeste.
Ernest
Să mă iertați de-o să fiu pesimist și să mă judecați rece, dar speranța mea pentru mâine este foc din cer care să ardă tot, să murim, să ne naștem iarăși pentru înc-o șansă.
copila blondă
Eu nu vreau să mor încă pentru nimic în lume. Tu, treaba ta 😛
Alex
Ernest :
Date: March 4, 2013 @ 9:51 pm
Să mă iertați de-o să fiu pesimist și să mă judecați rece, dar speranța mea pentru mâine este foc din cer care să ardă tot, să murim, să ne naștem iarăși pentru înc-o șansă.
copila blondă :
Date: March 4, 2013 @ 10:22 pm
Eu nu vreau să mor încă pentru nimic în lume. Tu, treaba ta 😛
Bun raspuns!:)))
liana
Ar vrea multi sa fie tamplari daca cineva i-ar invata tamplarie si daca ar exista o fabrica unde sa munceasca apoi…Doar ca maistrii au facut “facultate” si au diploma de “profesori” de geografie ori de economie, au master in management deoarece s-au inventat cursuri si locuri si pt ei( ca de ,fondurile europene nu ne intreaba daca exista si vreo noima ori eficienta..)asa ca e jenant pt ei sa-i mai invete ceva pe copii, apoi statul roman a avut grija sa stearga de pe fata pamantului orice fabrica sau uzina romanesca…deci e grav ,foarte grav, ce se intampla in tarisoara asta.
In alta ordine eu folosesc Always de multa vreme iar calitatea actuala a produselor e de zeci de ori mai proasta decat acum cativa ani.
Robert
Frumoasa initiativa, as vrea sa vad mai multe initiative similare si pe alte bloguri. Educatia sta la baza procesului de cunoastere al fiecarei natii, inclusiv al romanilor. Si daca nu punem accent pe educatie de ce ne mai mira cand vedem ca tinerii arunca pe strada gunoaie si hartii…
daniela
intr-adevar, frumoasa initiativa. haideti sa nu fim pesimisti. cum o fi ea scoala, buna, rea, e mai buna decat nimic, iar cresterea nivelului in satele acelea va schimba viata unor copii.
alin
Ei na, dificultati la citire… Pitipoancele de 15 aqni nu prea mai au dificultati la citire, cand e vorba sa citeasca ce scrie pe diverse bancnote, pe carduri, etc… Oricum, nu vad de ce ar trebui sa stie citi, oricum nu le va folosi la nimic. Sa gasesti un prost cu bani nu necesita skill-uri gramaticale chiar deloc, necesita doar instinct de curva, ceea ce fetele de 15 il au pe deplin !!!!
alin
Asa, asa, dati-le si fetelor alora o sansa sa devina pitipoance, ce, ele nu ar vrea sa isi puna poze in sanii goi ( daca ii au deja ) pe facebook, si cu botic ?! Pai ce-i asta, ori e egalitate de sanse ori ba ! Puneti-le net la scoala, hai hai mai repede, ca vreau sa vad pozele alea odata !!!
Ernest
Ironie? 😐