Împreună pentru fiecare

Postul acesta se va învârti în jurul unei jumătăţi de oră. A acelei jumătăţi care poate recompune întregul şi continua nişte poveşti. Adesea m-am gândit, departe fiind, că eu şedeam la adrese englezeşti, în timp ce acasă era cutremur. Un exemplu. Ca să nu mai vorbesc de lucruri cu analize şi doctori şi rezultate şi programări, că Doamne fereşte. Ştiţi sentimentul ăla când îţi scapă din mână cana preferată şi se face ţăndări în chiuvetă? Când ai face orice să dai timpul înapoi cu măcar o secundă, ca să-ţi ştii mişca mai graţios cele două mâini stângi încă o dată. Când ai vrea să mai citeşti o singură dată primul curs înainte de ultima-ntrebare. De câte ori mi-am dorit a doua şansă! Noroc că mie doar căni frumoase mi s-au dus, iar examene nu poţi scăpa, orice ai face. (Singura soluţie-i să le iei!)

Ca să mă explic, citesc la Simona Tache despre construirea în Oradea a unui loc de aterizare pentru elicopterul SMURD:

În cadrul programului Împreună pentru fiecare, Rompetrol finanțează, la spitalul județean din Oradea, construcția unui heliport ce va reduce cu 30 de minute durata transportului cazurilor grave, de la Oradea la Cluj sau Timișoara, sau, din zonele limitrofe ale județului Bihor, direct la spitalul din Oradea, crescând șansele de intervenție în timp util la pacienții aflați în stare foarte critică. Va fi al doilea heliport autorizat din România (mai sunt spitale la care elicopterul aterizează în parcări), primul fiind la Spitalul Județean Târgu Mureș, încă din 2002-2003.

În jur de 1000-1200 de pacienți/anual ar câștiga, astfel, minutele care pot să însemne viață.

E un articol foarte bun. Probabil cel mai lung, pe care-am avut răbdare să-l citesc după ce-am numărat dinţi toată ziua. Proiectul aparține SMURD Bihor și a câştigat finanţarea în urma unui concurs. Simona a stat de vorbă cu dr Hadrian Borcea, medic-șef la SMURD Bihor, cel care se ocupă de proiect.

Vă doresc şi îmi doresc să nu avem niciodată nevoie de heliporturi, elicoptere sau de SMURD. Şi nici de 30 de minute în plus. Dar NICIODATĂ în viaţa noastră sau a celor dragi nouă. Vă doresc să cunoaşteţi medicii doar la bere, pe bloguri şi la televizor. Şi ne doresc să fim sănătoşi “Împreună pentru fiecare”. (Îmi place enorm sloganul!)

———————————–

Despre alte proiecte susținute de Rompetrol puteți citi aici și aici. Iar aici puteți da tradiționalul LIKE. Iar, dacă aveți idei pentru comunitate, puteți să aplicați și voi pentru vreo finanțare, la anul.

foto

Articolul anterior

Sezonul nunţilor şi ROCHIA de mireasă

Articolul următor

Acasă poate fi-n chirie?

5 Comentarii

  1. Oradea s-a dezvoltat mult in ultimii ani.. Sa speram ca acest elicopter va fi folosit cat mai putin..
    Dar initiativa si implicarea celor care doresc sa schimbe ceva in bine, merita apreciate si luate drept exemplu!
    Mai exista si oameni dedicati meseriei lor!
    “Impreuna pentru fiecare!”.. cat de simplu si totusi cat devotament se poate intelege din acest slogan.. Frumos!
    Multumesc pentru acest post.

  2. M-au impresionat comentariile de la postul Simonei, unde tot felul de oameni povesteau cum SMURDul le-a salvat pe câte cineva drag.
    Pfuu, piele de găină!

  3. putinii spre deloc- banii catalogati ca fiind asa dupa alocarile bugetare de bosii cas-urilor judetene, devenite chioscuri de de toate pentru partid si campaniile electorale, acolo trebuie dirijati in concrete investitii transparent facute ce pot ajuta salvarilor vietilor oricui, iar nu din asigurarile obligatorii de sanatate sa acoperim contracte babane de deratizari si dezinfectii de ochii lumii, in acte, cand in spitale daca intri, medicatii-ti iei de la farmacie pe alti bani ai tai, uneori chiar si mancare, ce-ti dau ei fiind doar boli de toate neamurile prin neimplicare, indolente, si cate si mai cate. nu e generalizant, dar sunt realitati ce nu trebuie tolerate cata vreme casul ocupa o pondere mare din deducerile veniturilor care-s tot mai crizate!

  4. Ce spui tu e foarte adevărat probabil, dar e sistemul de stat al sănătăţii din ţara asta. Eu cred că trebuie rase cam jumătate din spitalele existente şi reinvestit cu cap în cele rămase. Ca să fie funcţionale la maximă capacitate.În UK sunt liste de aşteptare pentru operaţii (nu mai zic de alte consultaţii) de săptămâni întregi. Nimeni nu zice nimic, fiindcă sistemul funcţionează. Şi funcţionează bine.

    În fine, proiectul ăsta n-are treabă cu statul. E finanţat de Rompetrol, e cu totul altă Mărie 😛

  5. deci acolo cumva-cumva, mai cu cap, mai cu rusine/ frica de lege/doamne-doamne/ ce zice lumea, vai! nu se fura atata din avutul obstesc si cu acesta, indiferent cat e, ceva se face, chiar daca nu e f popular initial, caci gandit e destul de multisor incat ideea transpusa-n fapt sa multumeasca si depaseasca asteptarile.
    dar acolo, ca idee, cel putin in cazul tau si statistic generalizant, cata deducere personala implica asigurarea obligatorie de sanatate, daca exista vreuna de stat cu acest titlu imperios! sau is doar private si acelea musai sa aderi la un minimum plafon ca sa faci macar o injectie de e cazul? sau cum e?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 130 queries in 0.447 s