Nici la propriu, nici la figurat. Aluniţele sunt de lăsat în pace, dar de ţinut sub observaţie. În special, înainte de perioada concediilor, în care mulţi aleg marea şi soarele, controlul dermatologic e obligatoriu. Scriu acest articol, fiindcă luna mai a fost luna depistării şi prevenirii melanomului. Iar eu am aflat abia astăzi, deşi ştiam, în felul meu, de mai demult.
Aluniţele sunt acumulări de pigment în piele. N-o să scriu tot ce cunosc despre ele, nici câte am aflat citind pe net. Ele sunt absolut inofensive, dar în ele zace un pericol. Însă vreau să ţineţi minte din articolul ăsta o singură chestie: cancerul de piele este una dintre cele mai rapide şi crude forme care există. Însă are marele avantaj că URLĂ!!! Cancerul rar dă semne, ca să ştie omul că a apărut. Ei bine, pielea fiind la suprafaţă, cancerul de piele SE VEDE.
Ce trebuie urmărit la o aluniţă e regula ABCDE:
- A – asimetrie (o aluniţă care e aluniţă e simetrică)
- B- borders (marginile sunt clar delimitate)
- C- culoare (un maro benign şi omogen, fără nuanţe, tonuri şi fără roşu -cel mai periculos. Fiindcă presupune reţea vasculară şi nimeni nu vrea aşa ceva)
- D- diametru (tot ce e peste 6mm e cu semn de întebare)
- E – evoluţie (modificările în timp)
Din ce am citit eu în ultima vreme, cu rezultatele celor mai noi studii, cele mai importante aspecte sunt EVOLUŢIA şi AGRESIUNEA. Adică, modificările în timp şi spaţiu sunt indicii care urlă. Dacă leziunea a fost agresată, traumatizată e şi mai problematic.
Şi ce mai vreau să ţineţi minte e că melanomul (această formă de cancer de piele, care nu e numai din aluniţe, deci poate fi şi de culoarea pielii. Dar noi acum despre aluniţe vorbim.) NU SE DEPISTEAZĂ CLINIC. Deci, un consult dermatologic cu ochiul liber nu este suficient. Nu fiindcă medicul e prost, ci fiindcă ochiul său are nişte limite fizice. De aceea, omul a inventat aparate, care dau anumite indicatoare în ceea ce priveşte ABCDE-ul de mai sus, dar cu o precizie excepţională.
Mai vreau să ţineţi minte că zonele de predispoziţie pentru transformarea aluniţelor, la femei sunt gambele şi trunchiul, iar la bărbaţi faţa şi gâtul (mai ales că ei le pot traumatiza la bărbierit). Nu le expuneţi la soare, dacă o faceţi, protejaţi-le cu creme.
Dacă aveţi multe aluniţe, duceţi-le la aparat, nu la medic! Sau rugaţi pe cineva să vă facă o hartă a lor, cu dermatoscopie la fiecare. Găsiţi pe cineva cu răbdare, e multă muncă. (Nu e nevoie să fie un medic, el doar interpretează rezultatele.) Reveniţi la control şi comparaţi! E singurul mod de a deţine controlul. Un articol cu un exemplu foarte bun de “mole map” –aici.
Ştiţi de ce insist? Hărţi de nevi nu ştiu dacă se fac, fiindcă medicii sunt grăbiţi şi banii puţini. Dar insist, fiindcă am o veste bună: un melanom depistat în faza de “in situ” e 100% vindecabil prin excizie chirurgicală!!! Deci merită să vă rugaţi de ei. Şi nu aveţi încredere numai în ochiul lor de specialist.
Luna mai a fost luna depistării şi prevenirii melanomului. (Melanom malign e pleonasm folosit doar de jurnalistele cu jumătate de normă). Iar la centrul MEDAS, există o promoţie excepţională pentru dermatoscopie: 50% reducere. Vă puteţi face harta aluniţelor cu 200 lei! Vă rog, mergeţi de vă faceţi. Şi spuneţi şi prietenilor sau luaţi-i de mână.
- Dermatoscopie computerizată 1-3 leziuni
100 LEI50 LEI - Dermatoscopie computerizată 4-10 leziuni
250 LEI125 LEI - Dermatoscopie computerizată 11-20 leziuni
350 LEI175 LEI - Dermatoscopie computerizată >20 leziuni
400 LEI200 LEI
Bratu
partea bună e că se poate trata. în multe feluri. părţile proaste sunt: eficienţa slabă a tratamentelor clasice, scăderea calităţii vieţii în timpul şi în urma tratamentului, susceptibilitatea crescândă la diverse forme (şi se vede de ce), piaţa orientată înspre cronicizare în detrimentul vindecării.
desigur, aici mă refer la cancer în general, nu la melanom.
Valeriu
Oarecum total off topic, eu sunt de părere că toate științele și cunoștințele medicale ar trebui să fie secrete pentru cei ce nu sunt medici. În sensul că nu te poți îmbolnăvi de ceva ce nu îți poți imagina.
Știu, nu e un adevăr dar totusi…
copila blondă
Eu azi abia am aflat de dr. Burzynski. E controversat, dar omul nu e de aruncat la gunoi…
Cât despre cancere, unele chiar sunt vindecabile, dacă se depistează într-o fază incipientă! Despre restul… e cum zici tu.
Ana Q.
Foarte bune sfaturile. si eu trebuie sa merg, am pe umeri cateva alunite despre care intentionez de ceva vreme sa aflu mai multe.
copila blondă
Intenţionează mai puţin, Ana, şi acţionează mai mult. Promiţi?
nitz
Saptamana trecuta am trecut la actiune si am scos chirurgical 2 mai dubioase, sper sa fie bine in continuare. M-am pus pe observat alunite si articolul asta a picat la tanc 😉
copila blondă
Foarte bine ai făcut, te felicit!
Nu e de sărit imediat cu cuţitul pe ele, dar nici de aşteptat să sară ele pe tine. Când îţi dă rezultatul, dă-mi un telefon!
Mihaela Nistor
M-am speriat puțin citind articolul, dar știu că nu e de joacă cu ele. Eu am unul pe spate și am neglijat atunci acest lucru când stăteam la paljă. O să mă interes în Cluj unde se poate face o investigație mai amănunțită. Citind acest articol, mi-am promis să nu mai neglijez acest detaliu.
copila blondă
Mihaela, la orice dermatolog poţi merge, că toţi cam fac dermatoscopie. În funcţie de aparat, primeşti ori un scor de risc, ori o interpretare a medicului şi apoi ştii ce ai de făcut.
Nu e de neglijat.
Prusu Ana Cristina
Si eu am alunite, ma feresc cat pot dar sper sa nu fie chiar asa de rau, ba din contra, am una in palma stanga si am inteles ca aduce noroc … ce ziceti?
federova
Chiar si cu reducere mi se pare maricele costurile. Foarte util postul tau, am o alunita maricica pe coloana si 2 ce parca s-au marit in timp langa buric…sper sa ajung sa fac un control in viata asta.
copila blondă
Daca tu crezi ca investigatia e scumpa, sper sa nu te coste nici ignoranta mai mult.
Astea-s preturile in oras, peste tot. Oferta e buna, crede-ma!
Andreea
Si eu am o alunita oribila, intentionez sa scap de ea dar pana acum mi-a fost frica sa merg la doctor. Sper sa imi iau inima in dinti si sa ma duc.
Ale
Mare adevar! Mi-am dat seama si eu vara trecuta ca trebuie sa fac ceva in legatura cu alunitele mele. Am si acum destul de multe pe fata, dar nu ma incomodeaza chiar deloc sunt toate micute.In schimb inainte aveam si doua alunite mari in barbie care deja dadeau semne de crestere si erau tare inestetice.Mi-am luat curaj si le-am scos chirurgical.Nu doare deloc si acum aproape nu se mai vad cicatricile.Nu regret deloc ca le-am scos, ba chiar ma bucur nespus! Cred ca acum ar fi fost mari..
Deci, nu va fie frica de doctor, faceti un consult si daca trebuie scoateti alunitele, asa e cel mai bine!!
Loredana
Buna
Spuneai in postul tau ca Melanomul pe langa alunițe tine si de culoarea pielii..la ce vroiai sa te referi?
Merci
Loredana
copila blondă
Loredana, nu am detalii, am scris postul ăsta mai demult, eram mai în temă atunci. Din ce îmi amintesc, nu toate melanoamele sunt închise la culoare, dar te sfătuiesc să întrebi un medic dermatolog cel mai sigur.