O medicină concentrată asupra bolii
„Sir William Osler, strălucitul medic şi istoric al medicinii, a spus că evoluţia tuberculozei depinde mai mult de ceea ce se petrece în mintea pacientului, decât în plămânii lui.” Chestie pe care o poate confirma bunica mea, care la 19 ani s-a îmbolnăvit grav, după care şi-a revenit spectaculos (şi cu multă vitamina C şi calciu intravenos), când bunicul i-a spus că o aşteaptă să se facă bine. Şi, când colo, ne-am făcut noi!
„Îl parafraza pe Hipocrat, care spunea că preferă să ştie ce fel de persoană are o boala decât ce boală are o persoană. Louis Pasteur şi Claude Bernard, doi dintre titanii biologiei secolului al XIX-le, s-au contrazis toată viaţa pe tema factorului cel mai important al bolii: terenul- organismul uman- sau germenele? Pe patul de moarte, Pasteur a recunoscut că Bernard avea dreptate, declarând: „Este terenul.” Dar grijă, la ce zice Bruce Lipton în „Biologia credinţei”: el nu crede în genetică, ci în factorii de mediu. Ceea ce nu contrazice deloc teoriile, fiindcă „terenul” este în permanenţă influenţat de factorii de mediu. De asta, trebuie să înţelegem că Vindecarea nu se termină la bisturiu şi nici la pastilă. Ci acolo abia începe. Restul e de datoria pacientului să pună umărul, mintea şi inima în procesul de vindecare. Medicina ne poate ajuta să facem primul pas spre vindecare. Dar nu poate merge acolo în locul nostru.
„În ciuda intuiţiei acestor doctori eminenţi, medicina încă se concentrează asupra bolii, orientând-o astfel spre eşec. Practicienii încă acţionează de parcă bolile ar pune stăpânire pe oameni, în loc să înţeleagă că oamenii se îmbolnăvesc deoarece devin sensibili la „seminţele” bolilor, la care suntem expuşi cu toţii, în permanenţă. Deşi cei mai buni medici au ştiut dintotdeauna ce important e acest lucru, medicina în ansamblu i-a studiat rareori pe oamenii care nu se îmbolnăvesc. Majoritatea doctorilor nu prea iau în considerare modul în care atitudinea faţă de viaţă a pacientului influenţează durata şi calitatea acelei vieţi.”
Eu am mai spus asta şi o repet: haideţi să-i studiem şi pe cei sănătoşi, nu numai pe cei bolnavi! Să vedem ce îi ţine pe ei în felul ăsta: sănătoşi. Oare nu aşa am început să bănuim efectele pozitive ale acizilor graşi Omega 3&Omega 6 în raportul acela ideal? Oare nu uitându-ne cu o sprânceană ridicată la meniurile pline de grăsime ale eschimoşilor ne-am întrebat cum de ei stau atât de „rar” la capitolul infarct miocardic şi colesterol crescut?
Normal, excepţiile nu fac statisticile în medicină. Dar statisticile nu ne ajută prea mult, în schimb excepţiile le-aş studia pe toate părţile! Dacă cineva a reuşit să învingă o boală, păi atâta l-aş descoase, până aş afla cum a făcut. Fiindcă precis o poate face şi al doilea. Îmi amintesc de un caz citit în cartea asta mai demult, apropo de tehnicile de vizualizare. Cică era un băieţel cu o tumoră cerebrală inoperabilă. Şi fiind aşa inoperabilă, părinţii au încercat tot felul de terapii alternative pentru copil. Această tehnică a vizualizării presupune să-ţi alegi o imagine vizuală, auditivă, oridecare, important e să o simţi foarte reală, prin care să-ţi imaginezi că boala e atacată cu ceva, de cineva…etc. Iar băieţelul ăsta, sub influenţa desenelor animate cu roboţi şi împuşcături, îşi imagina că nişte extratereştrii care se rotesc în jurul lui îi bombardează tumora, aflată într-o navă spaţială, capul său. Într-o zi, i-a spus tatălui că extratereştrii nu au mai găsit tumora. Ulterior, la un CT, s-a dovedit remisia tumorei inoperabile!
*Acest articol face parte dintr-o serie inspirată din cărţi care pot salva vieţi. Pe primul îl găsiţi aici.
Costin
Educativ, destepti doctorii astia.
Studierea si realizarea unei statistici pe exceptii nu pare atat de irelevanta pe cat ar crede unii. Desi mai dificil in a afla conditiile necesare blocarii anumitor boli, este mai usor sa afli ce anume provoaca acea boala. Pe langa drumul evitat la doctor atunci cand crezi ca esti sanatos mai intervine si mentalitatea, ce nu prea faciliteaza realizarea unui studiu pe exceptii.
+1 la ideea ca noi in general ne dam silinta in eradicarea bolii doar pana disparitia ei din organism, nu si la prevenirea ei in conditii viitoare.
Desi mergem ca pe un teren minat atunci cand vine vorba de puterea constientului si a subconstientului in vindecarea personala, fie ea de natura medicala sau psihologica, rezultatele obtinute sunt luate in considerare ca miracole cu tenta spirituala.
copila blondă
Contează cum sunt interpretate rezultatele, dacă ele există?
Costin
Categoric, pentru ca amandoi putem detine leacul pentru cancer, doar ca eu trebuie sa le fac chimio-terapie iar urmarile le stim, pe cand tu cu un ac si o seringa ai terminat tot “calvarul”. Solutiile noastre duc in acelasi punct doar ca interpretarile sunt diferite drept dovada si actiunile luate vor fi diferite. Posibilele vindecari, fie ele si prin natura propriei vointe, subconstiente, sunt trecute in registru ca minuni doborate din planul astral. In momentul in care situatia pacientului este rezolvata, metodele ce nu tin de natura medicala nu sunt mereu bagate la microscop pentru a se creea un un posibil tipar sau exceptii. Iregularitatile nu ar trebui considerate nocive dar in meseria asta este un lux pe care nu ti`l poti permite.
copila blondă
Da, aşa e. De vreo săptămână mă tot cert cu prietenul meu pe tema asta, el încercând să îmi explice că şi statisticile au un rost.
Însă eu nu cred că pacienţii ar trebui să evite sau să renunţe la chirurgia clasică, medicamente sau alte chimio- şi radioterapii, dacă sunt indicate. Tehnologia medicală nu e chiar o prostie, iar ceea ce ea face este să-i câştige timp pacientului! Ce face el apoi cu acest timp, dacă-l foloseşte pentru a trăi sau a muri, îl priveşte strict.
Costin
Orice om intreg la cap presupun ca ar fi in favoarea unei medicamentatii conform procedurilor medicale, chiar daca trebuie sa se joace lego cu organele lui. Ar trebui sa se gandeasca ca rata de vindecare prin cabinetul sau spitalul unui doctor este mult mai mare decat cea a unei babute cu ierburi “naturale”
naturale – extract de ierburi obtinute prin procedee chimice
copila blondă
Lasă că am auzit şi văzut eu multe. Unele cu rezultate spectaculoase, cel puţin pentru moment.
Costin
Stiam eu ca o sa`mi foloseasca sezoanele ER la ceva bun. 🙂