“Six weeks to OMG”, e-book-ul care dă dietele peste cap!

Ştiu, ne-am săturat de cărţi revoluţionare despre diete ca de mere acre. Acele mere acre pe care le consumăm dimineaţa, la prânz şi seara, pentru a ne hrăni frustrările, nicidecum pentru a ne astâmpăra poftele. Ca să nu mai zic „pentru a ne întâmpina nevoile”. Stârnind multe controverse în universul celor mereu la dietă, noua carte „Six weeks to OMG” (Şase săptămâni până la WOW) îşi construieşte succesul demolând clişee.

E pe locul şapte în topul iTunes, la categoria health&fitness, căci a făcut multe valuri în universul celor mereu la dietă. Autorul, un expert sportiv, Venice A Fulton, desfiinţează nişte clişee, mergând pe mecanisme logice. Deci daţi-mi voie să fiu în totalitate de acord cu el:

  • Micul dejun NU E OBLIGATORIU! Ba dimpotrivă. Dimineaţă, când mă trezesc şi, în sfârşit, am stomacul lipit de spate, să-l umplu imediat cu “cât mai mult” mă deprimă urgent şi e departe de a-mi tăia pofta de mâncare pentru restul zilei. Urăsc senzaţia de stomac plin şi nu am nici un interes să-mi încep astfel ziua. Fulton zice să nu mănânci nimic imediat după trezire, ci să laşi puţin organismul să se aprovizioneze din propriile depozite de grăsime. Cică, în caz contrar, se blochează acest mecanism, iar organismul îşi va lua energia doar din hrana primită. (primii cercetători care au dovedit-o erau nişte francezi, care şi-au publicat concluziile în Jurnalul Britanic de Nutriţie, în 2000)
  • Fără 5 mese pe zi plus gustări! Ohooo, amin! În sfârşit cineva cu mintea la cap! Ce să mai faci într-o singură ziulică, dacă tu te tot aşezi şi ridici de la masă?! Mie mi se pare foarte şi prea orientată spre mâncare această dietă cu mese mici şi dese. Fulton zice că nu există “gustare sănătoasă”, iar eu aş adăuga că nu există decât ronţăit continuu. Am încercat şi eu stilul ăsta, de m-am ales cu o frumuseţe de kilograme în plus, că “mic” şi “des” sunt termeni prea relativi ca să putem controla ceva cu ei.
  • Duş rece şi cafea neagră în loc de mic dejun. Duşul rece ca gheaţa, imediat după trezire. Mă rog, gheaţa asta-mi dă fiori doar când mă gândesc, dar măcar să nu fie apa fiartă, aşa cum îmi place mie… Scopul e de a scădea temperatura corpului, pentru a-l obliga să producă energie şi să se încălzească singur. Fiind nemâncat, organismul apelează la depozitele de grăsime. Pare foarte logic. Iar cofeina e un stimulent, accelerează metabolismul şi cade foarte bine ca ceva cald în stomac.

Mai multe informaţii: Un articol foarte bun despre carte găsiţi aici (lăudat şi de Fulton pe blogul său.) Cartea o puteţi răsfoi pe amazon, sfaturile sunt de bun simţ, iar treaba asta cu micul dejun la mine funcţionează înainte de a fi fost dovedită de cercetători!

Imagine de pe board-ul meu de pinterest, my thinspiration

Articolul anterior

Zilele astea dorm cu mama si alerg prin iarba

Articolul următor

Pot fi artiştii şi antreprenori?

23 Comentarii

  1. catalin

    Hai mai blonduto, iar ai baut si vorbesti prostii? 🙂

    De hipoglicemie ai auzit? Asta apropo de sarit peste mic dejun. In mod normal dupa ce ai citit timpenia asta, trebuia sa arunci cartea la gunoi …

  2. Valeriu

    Miruna, toate cărțile din domeniul ăsta se pot rezuma la o singura propoziție: Eat less, exercise more! Nu te miști, crești. 😀
    Micul dejun este obligatoriu, este recomandat pentru eficienta fizica si mentală în timpul zilei.
    Mno, când ai probleme cu greutatea gasești motive în orice să nu mănânci, și scuze în orice după ce mănânci. Orice reforma începe prin a face în mod constant ceva anormal.
    Tu fi copilă cuminte, ia și mănâncă, dar fă mișcare. Și nu cât te simți tu comfortabilă, ci puțin mai mult, până te simți la mijlocul dintre comfort si efort.

  3. Cătălin, hipoglicemia aia se poate depăşi. Nu-şi zice nimeni să stai nemâncat până a doua zi. Câteva ore cred că sunt chiar de bun simţ.
    E vorba de obiceiuri. La mine, cele mai bune zile sunt cele cu un start cât mai uşor!

    Valeriu, ai zis bine, până ai dat-o în formatări vechi ale creierului nostru.
    Ştii cum e, până la urmă, important e să îţi fie bine, nici nu mai contează de ce. Na, în limita legii, îţi dai seama 😛

  4. Te-ai grăbit un pic când ai recomandat cartea.

    Eu am cercetat un pic mai departe pe site-uri şi comunităţi să testez credibilitatea cărţii.

    Pare cam shady, citeşte review-urile de pe Amazon şi o să vezi de acolo semne de suspiciune.

    Oricum am ales să testez timp de 3 săptămâni sfatul cu duşurile reci şi cu cafeaua, cu scopul de a vedea ce efecte are asupra mea.

    O carte foarte bună despre partea asta de nutriţie şi exerciţii este Burn the Fat, Feed the muscles de Tom Venuto.

    Alte lecturi importante: Gary Taubes – Good Calories, Bad Calories

    Mark Sisson – The Primal Blueprint

    Oricum ar fi, ideea de rapid weight loss e foarte periculoasă, pentru că din start te aştepţi doar să slăbeşti nu să şi rămâi aşa.

  5. Gabriel, merci de recomandări, o să le caut acuşi pe net şi imediat ce mă repatriez în UK, le iau la puricat în Waterstones. Sunt atâtea cărţi pe suiect, că nici nu mai ştii care aduce ceva nou!

    Cât despre cartea aceasta, dacă te-ai documentat, sunt sigură că ai citit şi faptul că autorul recomandă aceste noi “reguli” ca generale, ca stil de viaţă, nu doar pe termen scurt. Fiindcă, pe termen scurt se întâmplă exact ce zici tu: trece termenul!

    Eu nu am citit-o pe toată, dar principiile astea mi se par rezonabile, deşi duşul ăla rece mă înfioară. Fiindcă la mine duşul ideal e cât mai fierbinte. Ştiu că nu e sănătos. Deci voi reduce temperatura (ceea ce am şi făcut în ultima vreme doar, însă din alte motive), dar nici vorbă de rece ca gheaţa. Pentru femei, mai ales, asta se poate dovedi a fi periculos. Însă mai rece decât de obicei e ok, cât să scazi puţin temperatura corpului, după cum spuneam.

    Încă o dată, merci de recomandări! Şi aştept să văd rezultate după cele 3 săptămâni ale tale. Dar să bei cafeaua aia cu drag şi încredere, că altfel faci foamea degeaba dimineaţa devreme! 😛

  6. Bebelusa

    Eu nu am studii de medicina, dar mi se pare de bun simt ce zice cartea asta. Treaba cu dusurile reci e veche, unii recomanda chiar bai lungi cu apa cat mai rece asa incat sa tremuri din toti muschii.
    Iar cu hipoglicemia… nu stiu ce sa zic… Nici eu nu ma inteleg deloc cu micul dejun, pur si simplu imi taie tot cheful de viata. Ma simt mult mai bine fara. Iar din ce am citit, corpul nostru e facut sa functioneze bine mersi fara mancare din moment ce primii oamenii nu mancau nici 3 nici 5 mese pe zi, ci mai degraba o masa la 24-48 de ore cand vanau cate ceva.

  7. Bebeluşo, să tremuri din toţi muşchii? Pentru mine e extrem şi am învăţat că extremele nu-s bune, a chiar periculoase. Iar certitudinea în ceea ce le priveşte e că nu pot dura, fiindcă te chinuie. Deci eu zic să nu tremure nimeni 🙂

    Cât despre strămoşii noştri, ăia care mâncau rădăcini, nu ştiu câte mese aveau pe zi, dar precis de gustări habar nu aveau! :))))

  8. Bebelusa

    Corect, e extrem 🙂 Dar se pare ca o baie rece combinata cu vreo 12 ore de infometare si un antrenament cardio intens poate sa te scape de 1-2 kilograme de grasime pe loc. Sper sa nu se considere ca invat oamenii la prostii. Adevarul e ca eu una as incerca…. daca as avea cada :))

  9. Noroc că nu ai 😛 Sincer, eu nu m-aş băga în apă rece, că direct aş face pişu-mprăştiat, deci nu are rost să mă avânt… dar, na 😀

  10. catalin

    Da mai blonduto, asa am crezut si eu, citeva ore nu ma ia dracu’, mai ales ca am destula sunca. Si m-am dus sa fac antrenament nemincat. Ei bine, dupa vreo ora mi-am dat seama ca imi pierd echilibrul. Totul se invirtea. Am iesit din sala tinindu-ma de pereti, ca un betivan. In vestiar am stat pe-o banca mai bine de jumatate de ora. Simteam cum imi curge pe mine o transpiratie rece. Nu stiam atunci ce am. Nici nu m-am putut schimba de haine, dulapul meu era jos, si mi-am dat seama ca, daca ma aplec sa-mi iau hainele, e posibil sa nu ma mai ridic. Antrenamentul l-am facut pe la 8:30 dimineata. Niciodata n-as fi crezut ca pot face criza de hipoglicemie (sa fiu sincer, nu stiu exact ce a fost, dar asta banuiesc. Hipotensiune nu cred, eram destul de obisnuit cu miscarea si in plus beau foarte multa apa la antrenament).

    Eu ti-am mai zis o data de un site bun, singurul site din Romania pe care nu gaseste idiotenii de genul “e mult mai bine sa nu maninci dimineata” sau “evita untul, papa margarina”. Dar tu preferi sa citesti gunoaie. Ma rog, important e insa sa-ti folosesti si creierul din dotare 🙂

    Da, multor oameni mic-dejunul cu multi carbo (cereale, piine, prajituri) le da somnolenta, apatie. Si ei, in loc sa manince un mic-dejun sanatos, renunta la el cu totul. E cit se poate de logic ca, atunci cind nu maninci, tu de fapt transmiti un semnal organismului sa isi reduca arderile pentru a economisi energie. 1-2 kg de grasime pierdute intr-o zi sint de fapt APA. Deshidratare. Mai fetelor, voi credeti si in Mos Craciun? 🙂

  11. Valeriu

    Of… înțelept a fost ăla de a spus că ”multe sunt de făcut și puține de vorbit” nu imi aduc aminte acum cine, dar asta se poate aplica în orice domeniu.
    Două chestii ne țin pe loc, frica și lenea. http://en.wikipedia.org/wiki/Laziness#Animals 😛

  12. Cataline, sa faci antrenament dimineata la 8.30 e dincolo de o prostie, o treaba chiar periculoasa. Sportul e recomandat in a doua jumatate a zilei, fiindca in primele ore dupa trezire suprasoliciti cordul. Statisticile arata ca frecventa infarctului miocardic e spectaculos mai mare intre 8 si 11. Tocmai fiindca e intervalul orar cand inima e intr-un fel de vale energetica. Nu vrei s-o fortezi atunci, crede-ma.

    Miscarea e recomandata pe stomacul gol, dar nu dimineata, ca lesini. E normal ce ai patit. Marii sportivi mananca o forma de carbohidrati cu vreo jumatate de ora inaibte de meciuri. Nu glucide, ca glucoza se descarca si consuma rapid. Carbohidratii sunt cu descarcare lenta. Stiu asta de la un mare tenismen.
    Eu mananc dimineata un fruct si beau o cafea ( dar nu intotdeauna) si ma simt excelent pana la amiaz, cand mi se face iar foame…

    Valeriu, hehe si aia cu gura cea mai mare sunt de obicei aia care fac cel mai putin :)) eu sunt un exemplu viu, dar speriat bine, incat maine as incepe sa topai daca as putea.
    Ma uit si la link, ca acu-s de pe telefon. Ma repatriez in Ardeal, de-acum certati-va intre voi :p

  13. Daca un “specialist” recomanda eliminarea micului dejun si inlocuirea lui cu cafea, atunci respectivul este doar in Internet marketer care vrea sa faca bani din a vinde o carte.
    In timpul somnului organismul consuma rezervele de energie si apoi, ca sa poata continua sa functioneze, are nevoie de sursa de energie. Daca nu i-o dai, corpul tot arde calorii insa nu din mancare si nici din grasime.

    Elimini micul dejun, o sa slabesti, da, insa nu o sa dai jos grasime ci doar o sa fii mai usor. Asta inseamna “arderea” fibrelor musculare practic.

    Apoi, nutritionistul iti recomanda 5 mese pe zi, nu 5 mese pe zi plus gustari. Gustarile sunt doar asa daca vrei tu ceva sanatos pe langa, un fruct etc. Daca mananci, sa zicem, 2 kg de mancare in 3 mese versus 2 kg de mancare in 5 mese, situatia doi iti mareste viteza cu care functioneaza metabolismul.

    “Scopul e de a scădea temperatura corpului, pentru a-l obliga să producă energie şi să se încălzească singur. Fiind nemâncat, organismul apelează la depozitele de grăsime” – 100% FALS. organismul nu apeleaza la depozite de grasime ca sa iti dea energie atunci cand este lovit de un soc pentru ca grasimea arde greu.

    Cartea asta este clar doar o incercare de a face bani.

  14. Cu siguranţă e unul dintre scopurile cărţii şi autorului. Dar fii atent că nu spune să sari peste micul dejun,ci să-l amâni 2 ore. Asta cum ţi se mai pare?

  15. Da, o amanare de 2 ore poate avea efecte pozitive in cazul in care nu ne folosim corpul prea intens in alea 2 ore. Sunt foarte de acord cu ce ai spus mai sus ca e o idee foarte proasta aia cu antrenamentul dimineata. In cazul ala, macar un mic dejun cum se trezeste sa fie daca omul se baga la antrenament.

    Din cate am citit despre cartea Venice A Fulton, problema e lipsa unei baze stiintifice. Sunt 100% sigur ca sfaturile date sunt bune, privite din anumite unghiuri dar am un feeling ca nu sunt date si unghiurile.

    Cartea respectiva practic pune accent pe o dieta “fad”, care poate merge la unii si poate la altii nu. Ce trebuie sa tinem minte este:
    “Anyone with the correct information – and that means anyone – can get skinny”
    Asta scrie si in prezentarea cartii. Problema este ca toata informatia necesara este deja prezenta pe internet, gratis. Trebuie doar rabdare si research pentru a fi gasita.

    autorul, vince cum il cheama, spune multe insa asta NU ESTE o carte pentru incepatori. Daca omul care o citeste are deja cunostinte, atunci da, il poate ajuta. In cazul in care nu, pot aparea multe probleme. Spun asta dupa ce am citit subiectele pe care le atinge cartea respectiva. E surprinzator cat de multa informatie a aparut despre ea. 90% dintre review-uri in schimb sunt false si se vede. Asta e un mic semnal de alarma pentru mine.

    Chiar azi am auzit o discutie foarte lunga intre doua fete (cea blonda era cea care avea dreptate :P) in care una o acuza pe cealalta ca mananca de la MacDonald’s si ca nu stiu ce sandvis are 500 calorii. Pe vremea cand aveam abdomenul plat si totul era ok, mancam cel putin odata pe saptamana de la mac un meniu mare si totusi abdomenul era acolo.

    Exista avantajul unei zile de trisat si putem slabi fara sa trebuiasca sa eliminam ceva 100% din dieta. asta este o problema cu o dieta fad si cam asta pare sa fie de fapt cartea. Oricum, doar prin dieta este extraordinar de greu. Fara activitate fizica este dificil, pentru majoritatea chiar imposibil.

    Scuze de cat de alandala e comentariul insa sunt prea obosit ca sa pot sa urmaresc o structura in ce scriu. Ideea pe care vreau sa o sustin si cred ca e cea mai importanta este ca un om care nu stie nimic despre a slabi si care vrea neaparat sa scape de niste kilograme in plus probabil o sa reuseasca destul de rapid cu cartea asta insa se va trezi cu alte probleme ce vor afecta organismul pe termen lung. De asta mi-e teama la ce vad.

    In orice caz, hai sa o luam si pe foaia cealalta. 5 lire pentru kindle….merita cumparata oricum. Ceva ceva tot e de ea. Daca o cumperi si o citesti, chiar sunt curios daca o recomanzi dupa. Total obiectiv bineinteles. te rog sa dai un reply daca intentionezi sa o citesti. Mi-ar placea sa iti fur 5 minute intr-o zi sa vad o parere.

  16. Am experimentat dusul rece in dimineata asta. Recomand. Cel putin pentru efectul comic :))

    Am ras cat a tinut dusul si cel putin un sfert de ora dupa. N-am putut sa ma abtin sa nu topai pe loc in tot timpul dusului ;)) N-a fost chiar ca gheata, dar a fost rece. Cel putin pentru mine, care fac dus doar cu apa fierbinte. Am evitat sa-mi ud si parul. N-a fost un dus lung (cateva minute vs minim 40 de minute cat sunt de obicei dusurile fierbinti). Am sarit cafeaua, ca eu nu beau asa ceva, nu-mi place.

    Ma temeam ca dupa dus o sa am o stare din aia nasoala, cu tremurici. N-a fost cazul, m-a facut doar foarte vesela (ahem, daca m-ar fi vazut altcineva probabil ar fi crezut ca-s beata) si vioaie. Am spalat niste toale imediat dupa si cand am terminat cu ele aproape ca imi venea sa sar a doua oara pentru un dus rece.

  17. raluca

    Chiar functioneaza!
    Primele 2 au devenit un obicei pentru mine in ultimele luni, fara sa-mi doresc neaparat sa slabesc. Nici macar nu stiam ca sunt recomandate aceste variante pentru slabit. De amanarea micului dejun cu cateva ore n-am citit pe nicaieri, cu toate ca fac asta aproape in fiecare zi.
    Zilele trecute m-am urcat pe cantar, si nu-mi venea sa cred ca am slabit 4 kg 🙂 Mai ales ca nici nu mi-am propus sa slabesc si nici nu am tinut vreun regim special.

  18. Deci doar intuiţia ta? Super, felicitări!

  19. toate ca toate, da’ aia cu dusul rece ca gheata, de dimineata… NU!!!!!! nu de dimineata. nu suport apa pe corpul meu decat pe fata, dupa ce deschid ochii. in rest, pana ma dezmortesc de tot, sa nu ma ude nimic.

  20. adele

    Cafea dimineata pe stomacul gol? Daca am inteles eu bine cam asa e, ceea ce nu recomand DELOC. Iti distrugi stomacul, te trezesti peste cateva luni cu o gastrita, poate si un ulcer.

  21. catalin

    Din pacate alegerea e simpla: ori fac antrenament la 8:30, ori nu mai fac deloc.

    Infarctul miocardic e mai frecvent dimineata pentru ca tensiunea arteriala e mai mare atunci. E o adaptare ramasa din vremuri trecute, cind omul dimineata pornea la vinatoare.

    Sa nu maninci decit un fruct la mic dejun si nimic pina la prinz e un lucru foarte bun daca ai nevoie sa te ingrasi. Transmiti organismului tau sa treaca la un consum economic, pentru ca probabil va urma o perioada de foamete.

  22. lucia

    La ultima consultatie la internist pt gastrita mea naravasa doctorul mi-a interzis cafeaua pe stomacul gol. Asta numarul unu. Numarul doi: am citit undeva ca sportivii sumo se pun la autoingrasat respectand cateva reguli printre care figureaza gimnastica de dimineata pe stomacul gol. Or fi orientalii in eroare ? M-as mira.

  23. Știm într-adevăr o mulțime de diete și multe dintre ele oferă beneficii mari. Cu toate acestea, cel mai important lucru este ca dieta să fie adaptată la noi, nu noi la dietă.
    Ar trebui să alegem o dietă pe care o putem accepta din punct de vedere al gustului și al bunăstării. Acesta este un articol excelent, și toate sfaturile, este foarte recomandat. Dieta este o parte importantă a vieții fiecărui atlet, precum și a unei persoane preocupate de sănătate. Fără o dietă corectă, nu vom fi niciodată cei mai buni în ceea ce facem.

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 173 queries in 0.583 s