Sper să luaţi din articolul acesta (care va fi o sursă către alte articole) ce e mai bun pentru dumneavoastră. Să citiţi cu mintea deschisă şi lăsând întotdeauna loc de a afla experienţele altora şi de a vă îmbogăţi sau completa propriile convingeri.
Era o vreme când creşteam germeni într-un “borcan” acasă. Povestea am spus-o în revista Elle. Erau foarte buni şi mă simţeam extraordinar. Însă m-am oprit din obiceiurile sănătoase, când a venit canicula şi germenii au început să mucegăiască în germinator. Însă preocuparea mea pentru nutriţie şi o alimentaţie cât mai sănătoasă a continuat. NU înseamnă că am şi pus în practică tot ce am citit şi nici că vin să dau lecţii de “aşa da”. Vă pot însă doar recomanda să citiţi nişte articole, că tot e duminică şi frumos afară.
- O.M. Aivanhov, despre yoga nutriţiei – citiţi orice vă pică în mână de acest autor. Şi citiţi fără să-l judecaţi. Doar lăsaţi informaţia să fie primită, ea cu siguranţă va prinde rădăcini şi va înflori la un moment dat.
- Blogul Doinei Oprea , care vorbeşte despre alimentaţia raw-vegan, oferind nişte reţete incredibile! Deşi nu am adoptat acest regim, unele reţete mi-au stârnit de-a dreptul curiozitatea. Cum se poate aşa ceva?! (Sunt mare, mare fan legume şi, mai ales legume crude şi cât mai verzi)
- Pe blogul Hrana vie am găsit o pagină impresionantă cu resurse despre alimentaţie şi efectele ei. Unele cărţi le-am citit şi eu, pe restul urmează.
- O listă cu vegetarieni celebri (Ştiaţi că Einstein, Brigitte Bardot, Bryan Adams, Leonardo da Vinci, Kafka au fost vegetarieni sau vegani???)
- Filmul We feed the world, care conţine şi un interviu cu directorul de producţie de la Pioneer din România
- Fettucine din dovlecei cu ciuperci, reţeta aici. Astăzi îmi fac!
- Şi mâine, supă cremă de avocado şi cocos!
- Despre combinarea corectă a alimentelor. Iar atunci când principiile sunt încălcate, e bine să fie încălcate în cantităţi cât mai mici.
Primul “desfrâu” al Omului nu este “sexul“, ci “desfrâul mâncării” şi din acesta vine şi cel al sexului. “Oprirea” desfrâului mâncării este condiţionată opririi desfrâului sexului. Aici este insuficienţa medicinii psihanalizei, că inversează raportul dintre sex şi mâncare şi chiar uită de “libidoul de început” al mâncării.
catalin
Pot sa pun si eu un link? Nu e comercial. Pe mine m-a ajutat foarte mult: getfit.ro. M-a atras in primul rind acolo echilibrul, evitarea extremelor de orice fel.
In rest tot am cautat poze, dar n-am gasit nimic. Ce blonda rea! Si urita!
NightOn
Te felicit pentru acest articol și pentru îndrumări! Eu tot citesc și recitesc multe dintre cărțile lui Omraam Mikhael Aivanhov. De fapt, nu el este autorul; discipolii lui au dorit ca învățătura lui să ajungă la cât mai mulți oameni și au pus pe hârtie aceste conferințe pe care le ținea acst om, un Maestru în adevăratul sens al cuvântului.
Legat de medicina isihastă, nu știu dacă ai citit până acum sau nu, “Psihoterapie isihastă” de Vasile Andru.
Până la urmă, ceea ce este important este să fim deschiși și să căutăm cele mai bune și noninvazive soluții pentru tratatea corpului dar și a psihicului.
Klara
Hei, salut! Iti urmaresc blogul de ceva timp si ma bucur sa vad ca esti deschisa spre astfel de lucruri.
Eu sunt vegana de aproape 3 ani, si incerc sa consum cat mai multa hrana cruda pentru ca asa ma simt bine. Dieta aceasta (care intre timp a devenit stil de viata) m-a scapat de alergii severe si de crizele de soc anafilactic care ma speriau frecvent.
Acum sunt insarcinata si ma bucur ca pot spune povestea mea, in speranta ca ii va ajuta pe multi. Acesta este blogul meu: http://hranaviepentrusuflet.blogspot.com/, poate vei gasi cateva retete interesante, nu neaparat crude, dar vegane.
Cu drag,
Klara
catalin
Ma scuzati, dar sa tii dieta vegana cind esti insarcinata mi se pare o prostie crunta. Medici, biologi, chimisti, toti lucrind in cercetarea de virf spun ca vor trece secole pina cind oamenii vor intelege exact ce trebuie sa manince. Pina atunci ar trebui sa mincam ca bunicii si sa evitam excesele de orice fel.
Sigur ca sint bune fructele si legumele crude, numai ca acuma iarna nu se gasesc. A, ca te duci la supermarket si-ti iei banane proaspete? Ce legatura crezi ca au acele banane culese cu doua luni mai devreme de coacere cu fructul adevarat? Stiu, multi pomenesc beneficiile dietei vegane, dar uita sa spuna ca inainte mincau ca porcii saorme si cartofi prajiti, iar in loc de apa aveau pepsi.
Esti sigura ca dieta vegana in timpul sarcinii nu are absolut nici o influenta asupra dezvoltarii intelectuale a copilului?
copila blondă
Cătălin, te rog să pui orice link de genul ăsta, pe care-l consideri de ajutor! O să mă uit pe blogul respectiv, dar acum nu prea e oră de vizită 😛
NightOn, ştiu despre Aivanhov. La fel şi Osho (acest Paulo Coelho al spiritualităţii), nu şi-a scris el cărţile, ci alţii au scris după conferinţele ţinute de el. Mie îmi place şi Osho în unele privinţe foarte mult, în altele nu-l înţeleg şi am argumente. Dar în fine…
Cartea respectivă nu am citit-o, însă am răsfiot-o pe cea la care am pus link şi am cam văzut care sunt principiile. O caut şi pe cea numită de tine. Dacă o ai în format electronic, poate mi-o trimiţi şi mie 🙂
Klara, felicitări, în primul rând! În al doilea, păstrează strânsă legătura cu propriul tău corp, căci poate într-o zi îţi va spune că are nevoie şi de altceva.
Cât despre afecţiunile de care vorbeşti, te cred pe cuvânt, fiindcă ştiu şi eu nişte cazuri rezolvate prin “miracole” explicabile, dacă te uiţi cu atenţie şi observi simplu.
O să mă uit cu drag pe blogul tău, să te ţii de el, auzi?!
cât despre perioada de sarcină, sper că te urmăreşte un medic, pentru a fi sigură că îţi asiguri întregul aport nutritiv.
cătălin, nevoile nutritive ale mamei însărcinate nu sunt atât de muuuult mai mari decât ale femeii în restul timpului. Organismul singur redirecţionează nutrienţii şi îi foloseşte unde are nevoie. Însă mitul că “trebuie să mănânci pentru doi” nu face să hrănească decât kilogramele de pe coape şi fund. Poate spre finalul sarcinii, în ultimul trimestru, să fie nevoie de o creştere a aportului alimentar. Atunci ia şi copilul mai mult în greutate şi mama acum se îngraşă, teoretic, cel mai mult.
Dar e important să nu mănânci doar gaura de la covrig, desigur. Am încredere însă că persoanele care au adoptat regimuri stricte de genul vegetarian sau vegan sunt persoane foarte conştiente şi responsabile şi, mai ales, foarte bine informate.
Cred că hotărârea de a urma acest stil alimentar nu poate fi consecinţa unui capriciu de luni dimineaţa, ci a unei informări masive şi înţelegeri profunde a lucrurilor.
Karla, îţi dorim sarcină uşoară şi un bebeluş frumos şi isteţ şi, mai ales, sănătos!
copila blondă
p.s. Klara, mai intrasem ieri pe blogul tău, fără însă să fac legătura , când ai pus linkul.
Văd că eşti urmărită de un medic şi că totul e în regulă. Şi te felicit pentru cele doar 2,5kg luate în greutate!
Succes în continuare, eu voi ţine aproape. Mi se pare fascinant cum se poate găti vegan.
Cu singura menţiune faţă de raw vegan e că nu cred că e sănătos să mănânci doar rece.
În rest, numai de bine 🙂
Doina Oprea
Multumesc mult pentru aprecieriile facute la adresa blogului meu. Ma bucur cand primesc feedback-uri asa de frumoase si vad ca ceea ce fac este perceput cu entuziasm, conteaza si reuseste sa impulsioneze.
Felicitari pentru articol si iti doresc o primavara minunata.
copila blondă
Doina, tu ai nişte SF-uri acolo pe blog, la care voi putea doar visa… smântână de caju? Cât de sănătoasă trebuie să fie!
E bine să vedem că există oameni care fac lucrurile altfel decât noi. Avem nevoie de exemple. Să continui cu blogul.
Alina
Multumesc!
Andreea Deliciibio
E prima data cand te vizitez, dar cu siguranta voi reveni! Si pe mine ma intereseaza foarte mult tot ceea ce este legat de sanatate si sunt in plin proces de schimbare (a obiceiurilor), de tranzitie (din punct de vedere alimentar si nu numai)..daca vei considera oportun, te astept si eu pe blogul meu, poate schimbam si ceva idei 🙂 http://www.deliciibio.ro/blog
copila blondă
Alina, 🙂
Andreea, nu ştiu dacă am eu ce să dau la schimb, dar deja sunt la tine pe blog!
Klara
Promit sa ma tin de el, cum sa nu! 🙂
Ma urmareste un medic si fac mereu analize, sunt sub observatie pentru ca e mult prea important ca sa risc orice.
Catalin, stiu ca e un subiect controversat, dar daca citesti ultima postare de pe blog vei vedea ca situatia nu e chiar asa cum o consideri tu. Nu fac nimic de capul meu, imi fac analize constant si sarcina decurge normal. Sunt sub urmarirea unui medic care mi-a permis acest regim atat timp cat nu exista nici cel mai mic pericol pentru copil sau pentru mine. Cat despre dezvoltarea intelectuala, din fericire cunosc destui copii nascuti din parinti vegani care nu au absolut nicio problema din acest punct de vedere. Niciun medic nu iti garanteaza ca daca mananci proteina animala nu vei avea un copil cu handicap, la fel cum nici dieta vegana nu o poate face. Hai sa fim putin mai deschisi si sa nu mai punem asa usor calificative cum ar fi “prostie crunta”. 🙂
Ligia Pop
Draga mea, te invit la editia IV a targului Raw Generation Expo duminica pe 25 martie la Rin Grand Hotel unde vor peste 50 de expozanti cu produse raw si nu numai, vor fi demonstratii raw food si alte ateliere interesant. Te astept cu drag!
http://ligiapop.com/2012/02/14/editia-a-patra-a-targului-raw-generation-25-martie-2012/
copila blondă
Klara, ţinem legătura! 😉
Ligia, mulţumesc foarte frumos, dar eu nu sunt în ţară. Însă e bine că ai zis, precis sunt alţii interesaţi.
catalin
Klara, eu stiu citiva vegani care, dupa o anumita perioada, au renuntat. Ca niste analize ies normale nu inseamna ca totul e perfect; am putea spune ca, atit cit medicina actuala se poate pronunta, lucrurile par a sta bine. Hai sa nu uitam totusi ca oamenii au avut nevoie de 50 de ani pentru a demonstra ca nenorocitele grasimi trans din margarina sint toxice, iar in timpul asta medicii au recomandat in draci margarina in dauna untului. Cam asta e nivelul.
Orice aliment contine si substante nocive, si nu ma refer la pesticide aici. Varza, rosiile sau ardeii pot avea, in cantitati mari, efecte nedorite. Ma refer la cele crescute in gradini si coapte natural, nu cu ajutorul prafurilor si spray-urilor. Iar despre soia, stii tu ca metoda traditionala de preparare dureaza cam 6 luni pentru a distruge toxinele?
Am fost curios si-am aruncat un ochi pe blog. Nici o surpriza, cineva care a trecut de la mincat gunoaie (maioneza, chipsuri, mezeluri, cartofi prajiti etc.) la o dieta bazata pe fructe si legume. Normal ca i se pare ca e raiul de pe pamint.
zoologika
Copila, Einstein, Brigitte Bardot, Bryan Adams, Leonardo da Vinci, Kafka nu au fost normali/obisnuiti. De aici deduc ca vegetarienii sunt oameni neobisnuiti. 🙂
Klara
Catalin, voi cauta in permanenta sa traiesc astfel incat sa ma pot servi de corpul meu fara prea multe dureri si probleme. Momentan, asa cum am afirmat si pe blog, acest stil de viata ma ajuta. Nu vreau sa generalizez, mi se potriveste MIE si atat, in momentul de fata, poate peste o luna sau un an voi decide sa consum din nou carne. Nu stiu acum si ma feresc de presupuneri pentru ca lucrurile se schimba rapid. E vorba de o cautare permanenta.
Ma bucur daca tu ai gasit un stil de viata care iti permite sa traiesti asa cum iti doresti si care ii ofera corpului tau nutrientii de care are nevoie, fara sa ai chiar si cel mai mic semn de intrebare. Cautarea mea continua, sper ca am gasit ceea ce imi doream, dar asta doar timpul va spune! 🙂 Multa sanatate!
copila blondă
Mă bag şi eu ca musca-n lapte.
Cătălin are dreptatea lui. Întotdeauna te vei simţi mai bine fără chipsuri şi cola, e destul de logic. Problema e pe termen lung, cred eu. Când regimul privează organismul de nişte principii nutritive; el se adaptează, dar la un anumit moment, nu mai poate. De asta ziceam că e foarte important să te informezi. Nu ştiu cine îmi scria acum pe mail parcă (am vorbit cu foarte multă lume în ultimele 10 ore) că e o mare diferenţă între cum suntem bloggeri care dăm lecţii la un început de regim sau cum scriem lecţiile astea după o continuare susţinută şi nişte multe cărţi citite. Tare mi-a plăcut.
Ştii, mama mea are o vorbă: că ea n-a văzut vegetarian sănătos. Iar asta nu din cauză că regimul e greşit, ci pentru că e aplicat incomplet.
Oricum, nimic nu e sănătos 100%. Sau dacă e, cine spune asta? Gradul de cunoaştere al ştiinţei de această oră. Păi câtă margarină am băgat eu când eram mică şi ce se chinuiau ai mei să facă rost…!!! LOL. Bine, motivele erau şi medicale, dar oricum…
Klara, eu cred că eşti pe drumul cel bun, mai ales că nu văd afirmaţii radicale la tine. Laşi loc organismului tău să se manifeste, să ceară ce are nevoie. Bravo.
zoologika, pentru mine sunt, să ştii. Păi câtă disciplină să ai, tu îţi dai seama?! Şi câtă indiferenţă când miroase a şaorma. (cretin exemplu, că mie nici măcar nu-mi place.. da’ zic..)
catalin
Toti am mincat margarina, ca pe atunci nu se gasea unt. Rafturile erau pustii.
Alimentatia exclusiv vegana e radicala prin definitie, mai ales ca vorbim si de un copil aici. Au fost publicate studii in care dieta vegana a mamei a fost blamata pentru dezvoltarea fizica mai lenta a copilului si, in unele cazuri, pentru un usor retard mintal. Sint sigur ca am retinut corect.
Cristian
@catalin: explicația pentru dezvoltatea fizică mai lentă și acel retard mintal fiind?
Eu mi-aduc aminte că se mânca margarină pentru că avea gust bun, se întindea ușor și mai era și vegetală, iar grăsimile animale începuseră să fie evitate. Pe lângă asta margarina era ceva cu iz modern și prezent în numeroase reclame, pe când tradiționalul unt cred că n-avea parte de niciun fel de promovare.
Andreea
Foarte interesant articolul. Trebuie sa recunosc ca nu am obiceiuri sanatoase, dar sper sa schimb asta curand.
copila blondă
Cristian, eu eram alergică la unt 🙁 şi făceau ai mei rost de unt cu greutate, ca să-l dea la schimb celor care aveau rude în Germania şi le trimiteau margarină.
Andreea, ţin pumnii! 🙂
alta marie
“Mai cred că organismul nostru s-a adaptat vremurilor în care omul consumă carne”
omul ESTE carnivor, asa s-a nascut, asa a fost creat daca vrei
in rest, numai bine 🙂
Cristian
@copila blondă: după revoluție?! Nu-mi aduc să fi fost probleme în a găsi margarină Linco.
Andreea Deliciibio
Diferentele sunt atat anatomice, cat si fiziologice, si sunt chiar multe.
Doar cateva dintre ele:
“Care este tipul de alimentatie specifica omului?
Citat din “Hrana vie – o speranta pentru fiecare” de Ernst Gunter.
Deoarece a fost un timp in care oamenii s-au hranit mai mult cu carne de vanat, fiarta sau fripta, se putea trage concluzia ca noi am fost creati pentru alimentatia cu carne si pregatirea ei la foc este normala. Astfel de concluzii sunt insa putin intemeiate si de aceea, derutante.
De ce animalele salbatice, care traiesc in libertate, in general nu se imblonavesc, in timp ce printre popoarele civilizate de astazi cu greu se mai poate afla un om sanatos?
Pentru a obtine raspunsul corect la intrebarea noastra, ne putem ajuta facand o serie de comparatii cu ceea ce se intampla in lumea animala. Ce categorie de animale e mai apropiata de om in ceea ce priveste anatomia si fiziologia aparatului digestiv? E vorba oare de categoria animalelor de prada, a ierbivorelor, a omnivorelor ( de ex porcul) sau a acelora ce se hranesc mai ales cu fructe (maimutele)? Gorila de exemplu, nu mananca nici un pic de carne. Maimuta antropoida este singurul animal al carui aparat digestiv este alcatuit si functioneaza intocmai ca cel al omului. Intestinul carnivorelor este de cinci ori mai mic decat cel uman, iar maselele lor sunt zimtate, pe cand ale omului sunt tocite, saliva lor este acida pe cand a omului este alcalina, in interior intestinul lor este neted, pe cand al omului este cutat, limba lor este aspra la pipait, pe cand a omului este neteda, chiar si acidul gastric este mult mai ” acid” mai puternic, la animalele de prada.
Organele digestive ale omnivorelor se aseamana mai mult cu cele ale animalelor de prada decat cu cele ale oamenilor; ceea ce inseamna ca un carnivor poate sa mistuie mai usor plante si fructe comparativ cu un mancator de vegetale si de fructe (vaca, maimuta, omul) atunci cand e pus in situatia sa digere carnea. Deoarece acidul clorhidric al omului este prea slab pentru digestia carnii, iar intestinul sau este ondulat si de cinci ori mai lung decat al animalelor carnivore, carnea ramane prea mult timp in interiorul acestuia, ceea ce produce putrefactia si mirosul urat. Substantele de putrefactie trec prin peretele intestinului, in sange, si genereaza diverse boli.
Sustinatorii teoriei evolutioniste si-ar sparge capul cugetand pentru ce aparatul nostru digestiv nu s-a adaptat treptat la alimentatia pe baza de carne sau macar de ce nu a ajuns sa fie asemanator cu cel al omnivorelor(porcul). Teoria lor va ramane mereu sub semnul intrebarii. Toate acestea nu dovedesc oare ca omul s-a hranit gresit, de aceea este gata sa se imbolnaveasca de orice fel de boala posibila?
Animalele ierbivore nu au gheare pentru a prinde si a sfasia vanatul. Omul si maimuta sunt sigurele animale dotate cu maini, cu care sa se poata catara pentru a-si lua fructele din pom, o dovada ca pentru hranirea lor este nevoie in primul rand de fructe. Civilizatia a produs schimbari fundamentale in modul de viata al oamenilor, dar aspectul tubului lor digestiv a ramas acelasi. Si astazi el este la fel cu cel al maimutelor antropoide; in consecinta si alimentatia omului ar trebui alcatuita, in primul rand din fructe. Intre acestea ar trebui socotite si nucile si semintele. Maimuta se hraneste si cu boabe de plante si cu frunze netede, ceea ce ar corespunde cu salata noastra. Daca gaseste radacini sau bulbi comestibili nu le trece cu vederea, si bineinteles, le mananca asa cum i le-a dat natura. Nu stie nimic despre fiert, sare de bucatarie, zahar rafinat, despre otravurile conservante!
Referindu-ne la noi, putem spune deci ca vom fi cu atat mai sanatosi cu cat alimentele noastre vor fi putin preparate, mai naturale.
In urma aceste constatari, nu suntem indemnati sa ne amintim una din primele invataturi despre “nutritie” pe care Creatorul a dat-o primei perechi de oameni si care este scrisa pe prima fila a Bibliei?
Sta scris: “Iata v-am dat orice iarba care face samantam orice pomi fructiferi care fac poame bune pentru hrana voastra” Iar spusele acestea au valoare de lege a naturii, deoarece pentru o atare hrana am fost noi creati.”
Doina Oprea
Aveti aici si parerea mea http://rawveganjoy.blogspot.com/2012/01/cateva-esente-care-pot-sa-nasca.html
catalin
1. Gorila maninca si furnici. Alte specii de maimuta (babuinii) consuma carne si chiar vineaza animale.
2. De ce nu vedem animale salbatice bolnave? Pai simplu, care-i bolnav e papat de lup/leu/urs/rechin. Sigur ca se poate aplica si la oameni asta: “mai fimeie, iar e bolnav ala micu! Il mai ducem la doctor sau facem altu?”
3. De ce nu s-a adaptat tubul nostru digestiv la alimentatia carnivora? Simplu, omul a avut o alimentatie extrem de variata, iar carne a mincat ocazional. N-a fost niciodata exclusiv ierbivor sau exclusiv carnivor.
4. Veganismul e mai mult o moda, adoptata ce persoane care mincau inainte gunoi. Si acum marea lor majoritate confunda mincarea naturala cu ce cumpara de la supermarket. Au impresia ca vai, legumele alea pe care le maninca sint viata. Mai ales cu putina sare de Himalaya (haha, ultima chiar e prostie cu palarie). De la tarani insa vara nu cumpara mai nimeni.
Adrian
@Catalin. Se vede de la o posta ca ai un dinte impotriva veganismului. Ai dreptate, noi astia veganii am papat si purcel si sunca pe vremuri (dar ne-am desteptat). Tu ai incercat macar o luna veganismul? Nu de alta doar ca sa vorbesti din experienta. Din nou ai dreptate cand spui ca toxinele se cam gasesc la tot pasul in ziua de azi, dar daca ar fi sa alegi intre a consuma 1kg de otrava sau 100g cred ca ai alege ultima varianta…
Mihaela Walter
Iti multumesc si eu, asa de tare ma bucur cand “intalnesc” oameni ca tine, mi-ai daruit o mare “portie” de entuziasm!
Si eu am crezut ani de zile ca veganii nu pot fi sanatosi, din pacate “cunoasteam” astfel de oameni, ca cei mai multi dintre noi (sincer, cati vegani cunoasteti voi personal???), tot numai din studii sau din povestile altora – cand am inceput sa-i cunosc cu adevarat si in realitate si mai ales cand am inceput sa incerc pe propria piele veganismul, am descoperit o noua lume…..
O zi frumoasa si luminoasa!
copila blondă
Andreea, merci pentru argumente
cătălin, pentru animalele sălbatice nu există medici veterinari, dar asta nu înseamnă că nu se îmbolnăvesc. Aici îţi dau dreptate, deşi nu ştiu cât e de relevant. Animalele au un instinct al lor; câinele meu nu mănâncă pâine dacă e cu margarină. Sau chipsuri. Nişte exemple. Sau, dacă e bolnav, un animal va prefera de cele mai multe ori să nu mănânce nimic până îşi revine. Omul, dimpotrivă. Când e bolnav începe să bage în el , “ca să capete putere”… în fine…
3. ba da, omul a mâncat mai întâi rădăcini şi abia mai târziu şorici
4. contează că e modă, dacă face bine? În ceea ce priveşte calitatea discutabilă a legumelor din supermarket, îţi dau dreptate. Şi nu pot să nu mă întreb care rău o fi mai mare: o portocală vopsită sau un pui injectat? Ce pot să îţi spun precis e că de la pui injectaţi a avut mama pciente de 2 ani cărora au început să le crească sânii. De la portocale nam auzit să păţească aşa ceva.. 😛
Adrian, eu am tot respectul pentru voi. Veganismul e clasicul “post” ţinut de ortodoxie. Felicitări dacă ţi-ai făcut un mod de viaţă din asta.
Mihaela, vezi, suntem plini de prejudecăţi. Eu cel puţin am văzut şi am auzit probabil (sau am ţinut minte) acele cazuri care aveau diverse carenţe etc…
Felicitări şi ţie pentru perseverenţă. Sunt foarte curioasă: îţi găteşti?
Mihaela Walter
Pentru mine nu gatesc, cel mult mai pregatesc tot felul de minunatii raw, doar-doar or manca si copiii, insa pt. familia mea, care nu este inca dispusa sa renunte nici macar la carne, gatesc asa cum gateau mamele si bunicile noastre odinioara (adica cumpar totul proaspat si prepar eu mancarea cat mai simplu posibil, inclusiv painea).
Dar desigur ca o alimentatie vegana cu zahar, cartofi prajiti, grasimi rafinate, aditivi, etc., este o alimentatie f. proasta, cu care nu va deveni nimeni pe lumea asta sanatos!
Mult succes!
catalin
Destept catelul 😛
Pai alegerea nu e intre o portocala vopsita si pui injectat. Chiar nu ma intereseaza ce hormoni mai fabrica Monsanto, eu nu cumpar carne din supermarket, ci doar de la tarani. La fel, nu ma intereseaza cit lapte praf chinezesc baga Danone in iaurt, nu cumpar. Oricum iaurtul ala e pasteurizat dupa fermentare. Deci alegerea e intre o alimentatie vegana bazata preponderent pe legume olandeze si o alimentatie echilibrata, cit mai sanatoasa. Uite acum, crezi ca n-as minca o salata de rosii? Dar n-am rosii, de unde sa le scot? Alea vindute in supermarketuri nu stiu ce sint, seamana la aspect cu rosiile dar mai degraba par a fi un soi de cartofi.
Nu am mincat nici o luna vegan. Imi plac mult legumele si fructele, dar ar trebui sa maninc foarte multe pentru a-mi asigura necesarul energetic.
copila blondă
Şi nutritiv. Tocmai fiindcă nici roşia nu mai e ce-a fost.
catalin
A, Klara, ca tot spuneai ca te-ai informat:
http://www.chetday.com/vegandietdangers.htm
(de la un fost vegan).
floc
vegetarienii si veganii nu inseamna aceelasi lucru? poate te refereai la rawvegani si vegani, nu?
copila blondă
vegetarienii în engleză înseamnă lacto-ovo-vegetarieni parcă. Şi veganii înseamnă fără sursă animală complet. Veganii care nu sunt raw îşi şi gătesc frunzele pe care le mănâncă. Rawveganii – nu.
Eu aşa ştiu, dar s-ar putea să mă înşel.