De obicei evit filmele de groază, fiindcă îmi
fac un soi de rău intern, pe care nu mi-l pot explica fizic. Sunt o agresiune la spiritul meu.
Înainte de excursia la Amsterdam, care începe în câteva ore, am văzut filmul, apoi am citit cartea. E vorba despre nişte
evrei care în timpul celui de-al doilea război mondial s-au ascuns vreme de 25 de luni de Gestapo într-un pod secret. Fetiţa de 13, Anne Frank, ţine un jurnal despre viaţa lor de acolo. Cum nu aveau voie să tragă apa la WC ziua sau să vorbească sau să se uite pe fereastră,etc. Primeau ajutor de la nişte olandezi (totul se întâmplă în Amsterdam), oameni de mare valoare şi curaj. Dar despre Anne Frank şi toată povestea, mai multe aici.
Filmul acesta, The Whole Story, e cea mai apropiată variantă de jurnal. E foarte impresionant, fiindcă prezintă, în continuarea jurnalului, chinurile lagărelor şi ale oamenilor. Şi nu ştiu dacă din cauză că e filmul prea lung şi te ataşezi de personaje sau fiindcă era actriţa prea drăguţă, dar am plâns cu lacrimi multe şi l-am urât cu cea mai inocentă ură copilărească de care sunt capabilă pe Hitler. M-a impresionat enorm. Apoi,am văzut interviuri cu adevărata Miep Gies şi tatăl Annei, singurul supravieţuitor din familie. A urmat jurnalul, pentru a avea şi perspectiva internă.
Nu ştiu dacă vă recomand să vedeţi filmul. E prea de groază.
Liora
Copila, nu l-am vazut dar sigur il voi vedea. E trist, dar asta a fost realitatea, si noi prin ecranizari primim o mica mica parte din ce a fost atunci si ce au simtit oamenii aia.
Ai vazut Schindler´s List? Ti-l recomand, vei plange sigur, e un film extraordinar de profund. Inveti multe lucruri din el si vezi ipocrizia, nebunia, coruptia, disperarea, speranta, in cele mai ascunse cotloane ale fiintei umane.
costin
Nu poti descrie filmul. Ce ecranizeaza, e mult peste limitele intelegerii situatiei. Nu e un film superb, datorita scenariului. Nu e un film ce trebuie odiat, datorita scenariului. E un mix ciudat. Sunt multe sentimente si trairi pe care filmul le acapareaza si le pune in antiteza cu realitatea vremurilor. Nota 10 pentru coloana sonora.
copila blondă
Liora, nu l-am văzut. Dar mă uit, că mai am lacrimi de plâns.
costin, înţeleg că l-ai văzut şi tu. Foarte frumos l-ai descris.
copila blondă
A, şi am uitat să spun că şi actorii seamănă foarte bine cu persoanele din realitate.
Mihaela Nistor
Mie îmi plac foarte mult aceste filme și cărți care vorbesc despre acele vremuri, chiar dacă e dureros, e bine să știm prin ce au treut alții și că totuși au reușit să supraviețuiască în condiții mizere.
Mulțumesc de recomandare!
copila blondă
Mihaela, filmul ăsta doare într-un inexplicabil fel. Aştept să-mi spui cum ţi s-a părut.
alanaida
este si pe vplay o serie de 5 episoade “The Diary of Anne Frank”
din aceeasi categorie cu Lista si Pianistul
bonus : Edges of the Lord(2001) cu William Dafoe si Hael Joel Osmont
copila blondă
Eu am văzut pe youtube ce mai era ecranizare pe subiect şi, crede-mă, the whole story e cel mai apropiat de realitate. Miep seamănă cu cea adevărată, Otto la fel, iar personajul e Annei e de departe cel mai reuşit.
Mariana
Un film destul de socant …
copila blondă
Sa nu zici ca nu ti-am zis!
NimeniDeNicaieri
Am vazut filmul cand eram inca prea mica pentru a-l intelege pe deplin, dar stiu ca m-a marcat. Splendid si terifiant, in acelasi timp.
Mella
unde ai gasit filmul? poti sa-mi spui o adresa de unde il pot downloada?
Ana Q.
Challenge accepted! Il descarc astazi 😀
copila blondă
Mella, eu l-am vazut pe youtube. 19 parti a cate 10 minute
boby
Anna din film seamna izbitor cu Anna din realitate. Filmul si nu numai acesta, ci toate care prezinta ororile razboaielor, trebuie vazut si revazut pentru neuitarea tragicelor intimplari. Nu avem dreptul, ori cit de dur ni s-ar parea, sa uitam trecutul sau o parte din el.Un copil dintre miile de copii l-a trait avind alaturi de el un(o) prieten(a) (Kitty-jurnalul) , caruia si-a destainuit gindurile.A facut-o cu speranta ca , de fapt, traiest un vis urit.N-a fost asa. .La 12 iunie 1942 Anna incepea jurnalul “Sper sa-ti pot incredinta totul, cum nu mi-am fost cu putinta niciodata pina acum si mai sper ca ai sa-mi fi de un mare ajutor.”Noua celor de astazi cu siguranta ne este.
Mella
multumesc frumos pt raspunsuri, sper sa-mi fac timp sa-l vizionez.
War sucks.
Saracu’ Hitler, cum capteaza el atentia media. In comparatie cu rusii si japonezii ,nazistii si lagarele lor de exterminare au fost o plimbarica prin parc.
Vesi unitatea 731:
http://teaching.cs.uml.edu/Rigas/GlobeSecretHistory/shenware.virtualave.net/his_unit731.shtml
Vezi cati oameni au murit prin Kolima(siberia) si lagare in timpul si dupa razboi la rusi.
Andreea
intre 1932-1933 in Ucraina, 7 milioane de victime, metoda de exterminare: infometare…prea putin cunoscut genocidu asta…
copila blondă
Uh, mi-e groază să şi dau search pe subiect